Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

2 Μαρ 2012


  • Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
Μετά τις Εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου 2009 τις τύχες της χώρας μας διαχειρίστηκε το ΠΑΣΟΚ. Έτσι, τα δυο χρόνια που κυβέρνησε ο κ. Παπανδρέου παρακολουθήσαμε ένα κινηματογραφικό θρίλερ, όπου στυγνοί πολιτικοί εγκληματίες δολοφόνησαν και στην συνέχεια διαμέλισαν τον κοινωνικό ιστό της χώρας μας, δηλαδή τη μεσαία αστική τάξη, τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας μας.

Επί δυο χρόνια επέβαλαν στον Ελληνικό λαό λανθασμένες οικονομικές συνταγές, που όλες απέτυχαν παταγωδώς. Αυτοί, οι...
έμμισθοι πολιτικοί εκτελεστές συμβολαίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είχαν ένα και μοναδικό σκοπό, την διάλυση της Ελλάδος προκειμένου να υφαρπάξουν οι δανειστές μας το τεράστιο απόθεμα ορυκτού πλούτου της και τη δημόσια και ιδιωτική της περιουσία.

Γι΄αυτό επεδίωξαν να δημιουργήσουν μια κατεχόμενη οικονομικά και πολιτικά χώρα, που στην ίδια δεν θα ανήκει απολύτως τίποτε.
Αυτή η Κυβέρνηση, λοιπόν, της επαχθούς πρώτης δανειακής σύμβασης, της νέας τάξεως πραγμάτων, της παγκοσμιοποίησης και των Γερμανοαμερικανικών συμφερόντων χωρίς ανταποδοτικότητα, υπήρξε μία μειοδοτική κυβέρνηση που καθημερινά βυθιζόταν στον οχετό των ψεμάτων, των άθλιων ανεφάρμοστων εξαγγελιών της, της εξαθλίωσης του λαού της, της χρεοκοπίας της και της απεμπόλησης ασυλίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδος μας (που η ίδια υπέγραψε μέσω του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος).

Υπό αυτών των προϋποθέσεων, της απόλυτης και καθολικής δηλαδή αποτυχίας της κυβέρνησης Παπανδρέου και της παραίτησης του ιδίου, γεννήθηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου, από το βαθύ ΠΑΣΟΚ της προηγούμενης κυβέρνησης, από τη ΝΔ του «αντιμνημονιακού» κ. Σαμαρά και από τον ΛΑΟΣ του «υπερπατριώτη» κ. Καρατζαφέρη που έμελλε την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012 να υπογράψουν στο προπύργιο της Δημοκρατίας, την Ελληνική Βουλή, τον θάνατο της Ελλάδος και να πουλήσουν το σαρκίο της στους διεθνείς τοκογλύφους, κερδοσκόπους, δανειστές μας.

Υποθήκευσαν μέσω της υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδος μας και «πούλησαν» στους δανειστές μας το δικαίωμα της διαχείρισης της φτώχειας μας. Εκείνη την Κυριακή το βράδυ μέσα στο Ναό της Ελληνικής Δημοκρατίας τα δυο πλέον, κόμματα εξουσίας προσυπέγραψαν την περαιτέρω εξαθλίωση του λαού μας.

Ενός λαού, που καταπονημένος από τη συνεχή λαίλαπα των φοροεισπρακτικών μέτρων και της δραστικής περικοπής του εισοδήματός του, διαδήλωνε κατά της ψηφίσεως της δανειακής σύμβασης. Δυστυχώς δεν εισακούσθηκε η φωνή του και οι περισσότεροι των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπερψήφισαν την αντεθνική και αντιλαϊκή αυτή σύμβαση και νομιμοποίησαν το έγκλημα της αντισυνταγματικής κυβερνήσεως Παπαδήμου.

Έτσι, τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της υπογραφής από την μνημονιακή κυβέρνηση Παπαδήμου δεν άργησαν να φανούν.
Στις 20 Φεβρουαρίου 2012 συστήθηκε από την κυβέρνηση Παπαδήμου και με υπουργική απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Σπηλιόπουλου, «Διοικητική Επιτροπή Στρατιωτικών Επιτάξεων Πρωτεύουσας του Κράτους (Δ.Ε.Σ.Ε.Π.Κ)». Η εν λόγω επιτροπή απαρτίζεται από Αρεοπαγίτες, Εφέτες, Επίκουρους καθηγητές, στρατιωτικούς και εκπροσώπους του ΕΒΕΑ. Θα συνεδριάζει δε, σε αίθουσα του Στρατοδικείου Αθηνών.

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, άπαντες γιατί με αφάνταστη προχειρότητα και προκλητικότητα κατάργησαν, νευραλγικές για την ασφάλεια της χώρας, στρατιωτικές μονάδες και «απελευθέρωσαν» χώρους όπου υπήρχαν στρατόπεδα. Ποιος, όμως, μας εγγυάται πως η απόφαση αυτή δεν θα επεκταθεί στο σύνολο της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων που θα μπορεί για χρέη προς το δημόσιο να τίθεται υπό επίταξη, δηλαδή αναγκαστική απαλλοτρίωση με κάποια αποζημίωση;

Δεν μας τρομάζει που στην ονομασία της εν λόγω επιτροπής υπάρχει η λέξη «επιτάξεων» και αυτόματα μας παραπέμπει στα χρόνια της Γερμανικής κατοχής, όταν οι αιμοσταγείς πρόγονοι της κ. Μέρκελ επέτασσαν τα σπίτια και όλη την περιουσία των πατεράδων και των παππούδων μας;
Με την σύσταση της παραπάνω επιτροπής υλοποιείται άμεσα ο όρος της δανειακής σύμβασης που εκχωρεί την κυριαρχία και την ανεξαρτησία μας.

Καταφθάνουν, λοιπόν οι πρώτοι 160 Γερμανοί εφοριακοί, που σύντομα θα φθάσουν τους 550 για να «καταλάβουν» τις οικονομικές εφορίες της χώρας! Αυτό το σχέδιο έχει εκπονηθεί από τον Γερμανό του Δ΄ Ράιχ, υπουργό Οικονομικών κ. Σόιμπλε και αποσκοπεί στον έλεγχο της είσπραξης των δημοσίων εσόδων. Άλλωστε, η κατάλυση της διοίκησης της χώρας από τον ξένο παράγοντα είναι ένα σχέδιο που κυοφορείται εδώ και μήνες στους κόλπους της Ε.Ε. και φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη τη συντριπτική πλειονότητα των εταίρων. Σημειώστε επίσης πως όλοι αυτοί θα πληρώνονται από τον Έλληνα φορολογούμενο.

Ωστόσο, αυτοί οι σαλτιμπάγκοι και χαμαιλέοντες της αντισυνταγματικής κυβέρνησης Παπαδήμου τρομοκρατούν συνεχώς τον Ελληνικό λαό πως η υπογραφή των δανειακών συμβάσεων ήταν μονόδρομος. Ακολουθούν με το δόγμα «μνημόνιο ή χρεοκοπία», την διχαστική και δικτατορική ρήση του πάλαι ποτέ «Εθνάρχη» της μεταπολιτεύσεως του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «εγώ ή τα τανκς».
Υπήρχε, όμως, πράγματι άλλη λύση ή η υπαγωγή μας στα μνημόνια και οι υπογραφές των δανειακών συμβάσεων ήταν μονόδρομος;

Χρήσιμο θα ήταν να παρακολουθήσουμε προσεκτικά τι έγινε σε ένα μικρό κράτος την Ισλανδία που το φθινόπωρο του 2008 πτώχευσε, συμπαρασυρόμενο από τη δίνη της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αποτέλεσμα ήταν το νόμισμά της να δεχτεί ισχυρή επίθεση από κερδοσκόπους και να χάσει το 85% της αξίας του έναντι του ευρώ. Τότε η κυβέρνηση εισήγαγε επείγουσα νομοθεσία και της δόθηκαν ενισχυμένες εξουσίες επί του τραπεζικού τομέα, ενώ κλειδώθηκε προσωρινά και η ισοτιμία της κορόνας έναντι του ευρώ (131 κορόνες προς 1 ευρώ).

Τον Νοέμβριο εγκρίθηκε η χορήγηση δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από σκανδιναβικά κράτη. Οι οργισμένες και συνεχείς, όμως, διαμαρτυρίες του λαού της Ισλανδίας ενάντια στην οικονομική κρίση που κορυφώθηκαν τον Ιανουάριο του 2009 και παρ΄ότι ανάγκασε την Αστυνομία σε υπέρμετρη βία, ανέτρεψε την απόφαση υπαγωγής της χώρας στο ΔΝΤ. Επίσης προκηρύχθηκαν πρόωρες εθνικές εκλογές για τις 25 Απριλίου.

Η κυβέρνηση, όμως, που θα προέκυπτε για να σώσει τη χώρα θα έπρεπε κατ΄ εντολή του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ε.Ε. να επιβαρύνει τους πολίτες, μέσω κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος, με δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη, για να αποπληρωθούν τα χρέη των τραπεζιτών. Προεκλογικά οι τροϊκανοί, τρομοκρατούσαν τον Ισλανδικό λαό λέγοντας πως εάν δεν ακολουθήσουν ακριβώς το οικονομικό πρόγραμμα διάσωσης θα μετατραπούν σε χώρα Λατινικής Αμερικής.

Έτσι, σε δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στις 6 Μαρτίου 2010, οι πολίτες καταψήφισαν με 93,2% έναντι 1,8% την πρόταση για την πληρωμή από τη χώρα 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία καταβλήθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία για αποζημιώσεις πολιτών τους που ζημιώθηκαν από την πτώχευση της διαδικτυακής ισλανδικής τράπεζας Icesave τον Οκτώβριο του 2008.

Σε δεύτερο δημοψήφισμα, που διεξήχθη στις 9 Απριλίου 2011, οι ψηφοφόροι καταψήφισαν για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο την πρόταση για αποζημίωση στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία. Ενδιάμεσα στις 27 Νοεμβρίου 2010 διεξήχθησαν εκλογές για την υιοθέτηση νέου Συντάγματος στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν προτάσεις που είχαν καταθέσει οι ίδιοι οι πολίτες μέσω του διαδικτύου.

Μετά όλων των παραπάνω η Ισλανδία κατάφερε να πετύχει μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια να έχει ανάπτυξη 3,1% και να μειώσει την ανεργία της στο 7% περίπου. Έτσι, σε τελευταία αναφορά του για την Ισλανδία ο οίκος αξιολόγησης Fitch, καταγράφει: «Η επιστροφή της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης σε ξένο νόμισμα της Ισλανδίας στην κατηγορία ΒΒΒ, δηλαδή στην κατηγορία επενδύσεις, μεταφράζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, προκειμένου να αποκατασταθεί η μακροοικονομική σταθερότητα στη χώρα, η οποία έφερε επιτυχώς εις πέρας τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και για την ανοικοδόμηση της χρηματοοικονομικής αξιοπιστίας της χώρας».

Για όλα τα παραπάνω τι έχουν να πουν τα υποταγμένα στην παγκοσμιοποίηση και τη νέα τάξη πραγμάτων, Μ.Μ.Ε. της πατρίδας μας που λοιδορούσαν την μικρή Ισλανδία γιατί δεν αποδέχτηκε την «βοήθεια» του ΔΝΤ και της ΕΕ; Τι έχουν να πουν οι κ.κ. Παπαδήμος, Παπανδρέου, Σαμαράς, Καρατζαφέρης και Μπακογιάννη που μας οδήγησαν ως εδώ, προβάλλοντας σαν μόνη λύση την υπαγωγή μας στα μνημόνια της εξαθλίωσης του λαού μας και της απεμπόλησης της Εθνικής μας κυριαρχίας.

Χρέος όλων μας είναι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του λαού της Ισλανδίας και να ενεργοποιήσουμε το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματός που ρητά αναφέρει;
«Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στο πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία».

Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε την μόνη λύση που έχουμε ως λαός, αυτή τη στιγμή για την ανεξαρτησία της πατρίδος μας και την μη εξαθλίωση, περαιτέρω, του λαού μας. Την ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ. Αυτό σημαίνει πως το κράτος με αυτά τα χρήματα θα μπορέσει να επανακινήσει την οικονομία, να δημιουργήσει ανάπτυξη και έτσι να μπορέσουμε σε βάθος χρόνου να πληρώσουμε τους δυνάστες δανειστές μας.

Απαραίτητη προϋπόθεση το ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ που θα δημιουργήσει και θα ισχυροποιήσει αδιάβλητους θεσμούς. Έτσι θα εξοικονομηθούν επιπλέον, απαραίτητα ποσά από τον περιορισμό της δημόσιας σπατάλης και θα χτυπηθούν οι διαχρονικές παθογένειες του Ελληνικού δημοσίου, όπως η φοροκλοπή, η φοροδιαφυγή, το παραεμπόριο, η λαθρομετανάστευση και τόσες άλλες.

Κατ΄αυτό τον τρόπο δεν έχουμε ανάγκη τους τροϊκανούς και τους επικυρίαρχούς των.
Άλλωστε, στο διεθνές οικονομικό λεξιλόγιο ο όρος χρεοκοπία δεν είναι απαραίτητο να σημαίνει πως το κράτος δεν έχει καθόλου χρήματα, αλλά ότι το κράτος παύει πρόσκαιρα να εξυπηρετεί την πληρωμή των δανείων και θέτει ως πρώτη προτεραιότητα τη δυνατότητα να παρασχεθεί στο λαό η κατάλληλη διοίκηση και οι εγγυημένες συνθήκες για την ηθική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.


Ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα Spiegel-Online με τίτλο «Το επικίνδυνο παιχνίδι της Ευρώπης με τον χρόνο» επισημαίνει ότι η ευφορία που επικράτησε χθες στις Βρυξέλλες και η εντύπωση ότι η Ελλάδα σώθηκε, ενώ η Ιταλία και η Ισπανία βρίσκονται σε πορεία βελτίωσης, είναι απατηλές.

Η διαφαινόμενη ηρεμία οφείλεται στις ενέσεις κεφαλαίων από μέρους της ΕΚΤ. Την Τετάρτη η ΕΚΤ διέθεσε, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, δάνεια ύψους μισού τρις Ευρώ με επιτόκιο 1%.

Με αυτόν τον τρόπο δεν σώζονται μόνον οι τράπεζες, αλλά και τα κράτη, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χρησιμοποιούν τα δάνεια που έλαβαν σε συγκριτικά πολύ αποδοτικά κρατικά ομόλογα.

Αυτό που χρειάζεται τώρα να κάνει η Ευρώπη είναι να αξιοποιήσει σωστά τον χρόνο που διαθέτει, ούτως ώστε να βγει πραγματικά από την κρίση. Τα χτυπημένα από την κρίση χρέους κράτη αποκτούν το πλεονέκτημα του χρόνου για μερικούς μήνες, και πάντως όχι πάνω από τρία χρόνια. Διότι, μετά από τρία χρόνια θα πρέπει οι τράπεζες να επιστρέψουν στην ΕΚΤ τα δάνεια που έλαβαν και να είναι και πάλι σε θέση να δανειστούν από αλλού χρήματα.

Η Καγκελάριος Μέρκελ αντιλαμβάνεται καλά την αξία του δώρου της ΕΚΤ.

Όσον αφορά την «νέα αγαπημένη λέξη» των Ευρωπαίων, την ανάπτυξη, ο Kaiser παρατηρεί ότι αυτό ευκολότερα λέγεται παρά γίνεται.

Στα 7 από τα 17 κράτη της Ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας, ενώ για τα υπόλοιπα θα υπάρξει μία μικρή ανάπτυξη, πολύ μικρή, ώστε να εξέλθει η ήπειρος της κρίσης.

Από πού θα προέλθει η διάθεση για ανάπτυξη με τόσα πακέτα βοήθειας και όργια περικοπών, τα οποία η Ευρωζώνη έχει επιβάλει στις ασθενέστερες χώρες;

Από πού θα προκύψουν τα κεφάλαια για την στήριξη της οικονομίας;

Σε τελική ανάλυση 25 από τις 27 χώρες υπέκυψαν στις γερμανικές πιέσεις και συναίνεσαν σε ένα Δημοσιονομικό Σύμφωνο, το οποίο τιμωρεί όποιον ξοδεύει πολύ.

Γι’ αυτόν τον λόγο οι κυβερνήσεις βασίζονται σε αυτό που κοστίζει λιγότερο, δηλαδή στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Το αν αυτό αρκεί για να βγει η νομισματική ένωση από την κρίση, είναι κάτι το οποίο αμφισβητείται από τους περισσότερους αρχηγούς κυβερνήσεων. Έτσι, επιδιώκουν την ενίσχυση των μηχανισμών βοήθειας.Σε μια νέα αποκάλυψη η οποία αφορά τα κοιτάσματα πετρελαίου στο Αιγαίο και δη αυτά που βρίσκονται νότια της Κρήτης προχώρησε το WikiLeaks, σύμφωνα με δημοσίευμα.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα με βάση τη διαρροή των ενδοεταιρικών συνομιλιών των στελεχών του αμερικανικού ιδρύματος στρατηγικών πληροφοριών και ενός από τα πλέον σεβάσμια think tank των ΗΠΑ Stratfor προκύπτει ότι τη στιγμή που ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου το Δεκέμβριο του 2009 δήλωνε ότι «στην Ελλάδα δεν έχουμε πετρέλαιο ή το πετρέλαιο που έχουμε είναι πολύ λίγο» τα κοιτάσματα ειδικά νότια της Κρήτης είχαν ήδη εντοπιστεί και ήταν γνωστά στις ΗΠΑ από το 2007!

Όπως υπογραμμίζεται, με δεδομένη την ανάγκη να προσφύγει η τότε κυβέρνηση στον μηχανισμό στήριξης, προτίμησε αντί να ξεκινήσει άμεσα γεωτρήσεις, στην περιοχή, έστω και χωρίς να καθορίσει την ΑΟΖ, να οδηγήσει την χώρα στο Μνημόνιο!

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι λίγους μήνες μετά και ενώ οι πληροφορίες είχαν αρχίσει και διέρρεαν ο μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος μιλώντας στη Βουλή είπε τα ίδια: «Δεν υπάρχει πετρέλαιο στην Ελλάδα».

Τονίζεται παράλληλα ότι στο WikiLeaks διέρρευσαν μάλιστα εκτιμήσεις των στελεχών του Stratfor που ανέφεραν ότι «Καλύτερα μετά από αυτό να συνδεθεί η Ελλάδα με το δολάριο, αν βγει από την ζώνη του ευρώ».

Σε ό,τι αφορά τα πετρέλαια (οι συζητήσεις των στελεχών που διέρρευσαν αφορούν διάστημα από τα μέσα του 2009 μέχρι το 2011) φέρεται να υπάρχουν και μυστικές έρευνες προηγούμενων ετών οι οποίες δεν έχουν έρθει ακόμα στο φως, αλλά αποδεικνύουν ότι έχουν εντοπιστεί τεράστια κοιτάσματα νότια της Κρήτης, αλλά και στο Αιγαίο!

Τα συγκεκριμένα τηλεγραφήματα αποκαλύπτουν συζητήσεις του επικεφαλής της Stratfor με δικούς του αναλυτές- δεν είναι δηλαδή μια εκτίμησή τους απλά αλλά διαρροή.

Οι υπολογισμοί φαίνεται να στηρίζονται σε επαφή με το ίδιο τον επικεφαλής της Noble Energy ο οποίος έχει ολόκληρο τον φάκελο για τα εντοπισθέντα κοιτάσματα στην Α.Μεσόγειο.

Τα κοιτάσματα έχουν εντοπιστεί νότια της Κρήτης και ειδικότερα εντός της Μεσογειακής Ράχης, έκτασης περίπου 80.000 Km2, με μεγάλο μέρος της να βρίσκεται εντός της ελληνικής Α.Ο.Ζ που έχει ήδη καθοριστεί από το υπουργείο ΠΕΚΑ.

Με βάση το ίδιο δημοσίευμα, τα αποθέματα κάτω από την Κρήτη είναι της τάξεως των 20 -22 δισ. βαρέλια πετρέλαιο, ενώ σε αυτά μπορούν να προστεθούν και περίπου 20 δισ. βαρέλια πετρελαίου που βρίσκονται στη ζώνη του Ηροδότου, δηλαδή 150 -175 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας.

Επίσης, τονίζεται πως τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου στην λεκάνη του Βόρειου Αιγαίου, αποκαλύπτουν τα αρχεία του ΙΓΜΕ και των ΕΛΠΕ που τόσα χρόνια έμεναν κρυμμένα, για την ακρίβεια, θαμμένα! Στη λεκάνη του βόρειου Αιγαίου, τόσο ανατολικά του πεδίου του Πρίνου, περί τη νησίδα Μπάμπουρας (και γύρω τοποθεσίες) όσο και δυτικά, πρός τα νότια του κόλπου του Στρυμώνα και το Άγιο Όρος, τα εικαζόμενα δυνητικά κοιτάσματα επαρκούν για να καλύψουν το 1/3 των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Δηλαδή, περίπου 5,5 δισ. απολήψιμων (και όχι ΟΟΙΡ !) βαρελιών, με δυνατότητα παραγωγής πάνω από 100.000 βαρέλια/ημέρα. Και αυτές είναι ενδείξεις μόνο από τη βόρεια περιοχή του Αιγαίου.

Παλαιότερες, προ του 2000, μελέτες του ΙΓΜΕ και των ΕΛΠΕ κάνουν λόγο για όγκο Πρωτογενούς Υφιστάμενου Πετρελαίου (ΟΟΙΡ) που συντηρητικά εκτιμάτο σε άνω των 4 δισ. βαρέλια ανεπιβεβαίωτα αποθέματα στο Αιγαίο (Λεκάνες Θεσσαλονίκης και Βορείου Αιγαίου) και γύρω σε άλλα 2 δισ. βαρέλια στη ζώνη της Λεκάνης Ιονίου.

Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις και λαμβάνοντας υπόψη τη μέση αναλογία που διέπει τη σχέση μεταξύ ΟΟΙΡ και ωφέλιμες απολήψιμες ποσότητες, εκτιμάται ότι το σύνολο ανεπιβεβαίωτων και δυνητικώς εκμεταλλεύσιμων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα είναι της τάξεως των 1,2 δισ. ισόποσων βαρελιών. Δηλαδή μια αύξηση τουλάχιστον κατά 120 φορές του σημερινού αποθέματος των 10 εκατ. βαρέλιων!

Και όπως τονίζεται, όλα αυτά ήταν σε γνώση της κυβέρνησης Παπανδρέου τον Δεκέμβριο του 2009 όταν έκανε την περίφημη δήλωση «Δεν υπάρχει πετρέλαιο» και βέβαια μία τέτοια παραδοχή θα άλλαζε ολόκληρη της ψυχολογία και δεν θα δικαιολογούσε σε καμία περίπτωση προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης τον Μάιο του 2010.

«Οι Τούρκοι είναι εκτός ελέγχου»

Με βάση όσα αποκαλύπτει το Wikileaks, η αναλύτρια της Stratfor, Reva Bhalla, ενημερώνει στις 15 Σεπτεμβρίου 2011 τον George Friedman λέγοντας τα εξής:

«Είμαι σίγουρη ότι το γνωρίζετε, η Noble Energy επιχειρεί να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις σε ύδατα της Ελληνικής Κύπρου και η Τουρκία δημιουργεί χαμό. Η κίνηση να αποστείλει φρεγάτες δείχνει ότι αποτελεί μέρος αυτής της αντίδρασης.

Μιλούσα μόλις με τον David, ο πατέρας του καλύτερού του φίλου είναι ο επικεφαλής της Noble Energy. Είχαν όλοι μαζί ένα δείπνο στο Χιούστον και ο πατέρας αναφερόταν στο πώς οι Τούρκοι τους δημιουργούν εφιάλτες με όλα αυτά τα πολεμικά πλοία και τέτοια. Ο David του είπε τι κάνω και ότι κάνουμε πολλές δουλειές με την Τουρκία και ο πατέρας θέλει να μου μιλήσει γι’ αυτό. Ίσως αυτό εξελιχθεί σε ευκαιρία για business, ποτέ δεν ξέρεις. Αλλά αυτή η οικογένεια έχει σπίτια σε όλο τον κόσμο, ο πατέρας μιλά 10 γλώσσες, ζει στην Κύπρο αυτή την περίοδο, πιο πριν βρισκόταν στο Quito, στο Βιετνάμ, έχει ένα σωρό τρελές διασυνδέσεις και δοσοληψίες με σκοτεινούς τύπους. Ίσως μπορέσω να μάθω κάποια ενδιαφέροντα πράγματα απ’ αυτόν. Και ίσως μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε να καταλάβουν τι πραγματικά σκοπεύουν να κάνουν οι Τούρκοι…».

Η απάντηση του George Friedman, σύμφωνα με όσα διαρρέουν μέσω Wikileaks, υπήρξε σύντομη: «Μίλα μαζί του, με κάθε τρόπο. Θα είναι ενδιαφέρον να μάθουμε τις απόψεις του. Οι Τούρκοι είναι εκτός ελέγχου».

Στο μπλοκ του δολαρίου

Εν τω μεταξύ, σημείωμα το οποίο έχει συντάξει εργαζόμενος της Stratfor επικαλούμενος «καλά συνδεδεμένη χρηματοοικονομική πηγή» επισημαίνει ότι «στην περίπτωση που η Ελλάδα καταστεί σημαντική παραγωγός φυσικού αερίου/πετρελαίου, θα προτιμούσε να ανήκε στο μπλοκ του δολαρίου παρά στο μπλοκ του ευρώ», ενώ παράλληλα αναφέρει: «κατανοούμε ότι ο Παπανδρέου φλερτάρει με τις ΗΠΑ».

«Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα έχουν μακροχρόνιους ιστορικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς (…). Το να ενταχθεί η Ελλάδα στο μπλοκ του δολαρίου ταιριάζει με το νέο γεωπολιτικό σενάριο του State Department στην Ουάσιγκτον», τονίζει ο συντάκτης του κειμένου και καταλήγει: «Ισως η ένταξη της Ελλάδας στο μπλοκ του δολαρίου να είναι το μεγαλύτερο παιχνίδι που παίζεται στο παρασκήνιο».

Το σημείωμα (με ημερομηνία Νοέμβριος του 2011) αφορά τη χρονική περίοδο που ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί από πρωθυπουργός και να δημιουργήσει κυβέρνηση συνεργασίας και ο συντάκτης του και αναπτύσσει την (χρονική) εξέλιξη τόσο στην περίπτωση που θα λάμβανε όσο και στην περίπτωση που δεν θα λάμβανε την ψήφο εμπιστοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται στο σημείωμα, ότι ο χρόνος που θα χρειαζόταν (λόγω των πολιτικών εξελίξεων) δεν ήταν υπέρ των πολιτικών της χώρας καθώς οι ηγέτες της ευρωζώνης ήταν πολύ πιθανό να ζητούσαν τη χρεοκοπία της Ελλάδας και την έξοδό της από την ευρωζώνη. «Ο κίνδυνος παραμένει πραγματικός» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το σημείο, ο συντάκτης του σημειώματος επισημαίνει
«Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να καταστεί μεγάλος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου, ύστερα από τις ανακαλύψεις υδρογονανθράκων κοιτασμάτων στην περιοχή γύρω από την Κύπρο».Σε σημερινή συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «Εστεράιχ», ο διευθυντής του Χρηματιστηρίου Βιέννης, Μίχαελ Μπουλ, υποστηρίζει τη θέση πως «η χρεοκοπία θα ήταν καλή για τους Έλληνες», άποψη που υιοθετεί και ως τίτλο η εν λόγω εφημερίδα.

Σε περίπτωση που μια επιχείρηση δεν είναι βιώσιμη, η μοναδική δυνατότητα που υπάρχει είναι η πτώχευσή της και το ίδιο θεωρεί ο κ. Μπουλ ότι πρέπει να ισχύσει και για την Ελλάδα. Ο ίδιος σημειώνει πως υπάρχουν πολλά παραδείγματα για χώρες που χρεοκόπησαν και κατόπιν μπόρεσαν να ανακάμψουν, όμως, όπως λέει, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό μέσα στην ευρωζώνη και για το λόγο αυτό δεν απομένει στην Ελλάδα παρά μόνον μια έξοδός της από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή. Κατά την άποψη του κ. Μπουλ, μετά θα είναι δυνατή μια υποτίμηση του νομίσματος και η χώρα θα έχει μια πραγματική ευκαιρία «να σταθεί και πάλι στα πόδια της».

Ο διευθυντής του Χρηματιστηρίου Βιέννης θεωρεί πως κάτι τέτοιο είναι σωστό, παρά το γεγονός, όπως λέει, ότι έχουν ήδη σταλεί στην Αθήνα δισεκατομμύρια ευρώ. Και αυτό διότι, όπως επισημαίνει, με την τακτική που ακολουθείται σήμερα, όλα τα χρήματα που δίνονται θα χαθούν χωρίς η ίδια η Ελλάδα να μπορέσει να ανακάμψει.

Σε δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας, με τίτλο «Οι Έλληνες επιστρέφουν στη δραχμή» και με υπότιτλους «Σενάριο για έξοδο των Ελλήνων» και «Μετά τις εκλογές η Αθήνα εγκαταλείπει το ευρώ», επισημαίνεται πως παρασκηνιακά η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται ένα «σχέδιο Β», στη βάση του οποίου η Ελλάδα θα μπορούσε ήδη μέσα στους επόμενους μήνες να επιστρέψει στο παλιό εθνικό της νόμισμα, τη δραχμή.

Όπως σημειώνεται στη συνέχεια, μέχρι πρόσφατα μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θεωρούνταν «ταμπού», όμως τώρα η ΕΕ προετοιμάζεται για την «ημέρα Χ» και οι Βρυξέλλες έχουν ήδη επεξεργαστεί πολλά σενάρια κατάρρευσης. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται πως η έξοδος της Ελλάδας θα μπορούσε να συμβεί μετά τις ελληνικές εκλογές, κάτι που φέρεται να συζητείται σε αυστριακούς κυβερνητικούς κύκλους.

Το 1998 ο Κώστας Σημίτης μαζί με το οικονομικό επιτελείο του και την Goldman Sachs ξεκίνησε τη δημιουργία παραγώγων του Ελληνικού χρέους. Δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει την ακριβή μεθοδολογία διότι δυστυχώς τα παράγωγα αυτά σε αντίθεση με τις μετοχές και τα ομόλογα δεν εμπορεύονται σε χρηματιστήριο και δεν γνωρίζει ΚΑΝΕΙΣ σε ποιόν και σε ποια ποσότητα πωλήθηκαν.

Συνεπώς τα έγγραφα που αποδεικνύουν αυτές τις συναλλαγές και τα στοιχεία τους είναι κλειδωμένα σε άγνωστα γραφεία ανά τον κόσμο. Πριν λίγες μέρες ανακοίνωσαν οι ειδήσεις πώς το κανάλι “Bloomberg” ζήτησε απο το Κλόντ Τρισε τον Διοικητή της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας 2 έγγραφα που αποδεικνύουν τις συναλλαγές και αυτός αρνήθηκε να τα δώσει αποκαλούμενος πρόκληση αστάθειας στην Ευρωζώνη.

Θα πει τώρα κάποιος : “πως επιτρέπεται κάτι τέτοιο να είναι κρυφό;” Συμφωνώ μαζί σας! σίγουρα θα έπρεπε να μην είναι κρυφό και να κηρυχτεί παράνομο κάτι τέτοιο αλλά ΚΑΝΕΝΑ κράτος δεν το έχει καταστήσει ακόμα παράνομο και οι συναλλαγές ΔΕΝ καταγράφονται.
Τώρα για να εξηγήσουμε λίγο τη λογική πίσω απο αυτά τα “οικονομικά εργαλεία” και πως έκρυβαν το χρέος. Οι πιο έμπειροι και γνώστες συγχωρήστε με που το απλοποιώ τόσο αλλά για να καταλάβει κάποιος που δεν ασχολείται με αυτά χρειάζονται απλά παραδείγματα.

Φανταστείτε τον Γιάννη (Ελλάς) να χρωστάει στο Νίκο (Έλλειμα) 100 ευρώ. Έρχεται ο Μπάμπης (Goldman Sachs) και λέει: “Γιάννη θα πάρω τα 100 ευρώ που χρωστάς και θα τα κάνω οικονομικό τίτλο (παράγωγα)”.

- Δηλαδή Μπάμπη τι κερδίζω με αυτό;
- Μόλις φτιάξω τον τίτλο θα τον πουλήσω στον Γιώργο ένα φίλο μου (επενδυτές)και θα εισπράξεις εσύ 100 ευρώ και θα μου δώσεις μόλις 22 ευρώ για τον κόπο μου (κόμιστρο).
- Μα μισό λεπτάκι ρε Μπάμπη εγώ που χρωστάω στο Νίκο 100 ευρώ θα καταλήξω με 100 ευρώ στην τσέπη μου ενώ χρωστάω;
- Ναι ρε φίλε! καλό δεν ακούγεται;
- Ωραία τότε κάντο!

Οπότε στο τέλος της ημέρας ο Γιάννης είναι με 100 ευρώ στην τσέπη τα οποία δίνει στον Νίκο και τον ξεπληρώνει (απόκρυψη ελλείμματος). Ο Μπάμπης έβγαλε 22 ευρώ για τον κόπο του και ο Γιώργος (ένας επενδυτής π.χ. Γερμανικό κράτος) έχει εμπορεύσιμο τίτλο αξίας 100 ευρώ (χρωστούμενα απο τον Γιάννη (Ελλάς) αλλά για το μέλλον). Ο Γιάννης με άλλα λόγια “φαίνεται” οτι ΤΩΡΑ δεν χρωστάει τίποτα πλέον.

Έτσι το Ελληνικό κράτος με αυτό το παράδειγμα άρχισε να λειτουργεί. Έκρυβε δλδ ελλείματα μεταθέτοντας τα στο μέλλον. Έβγαζε την Ελλάδα ότι δεν χρωστάει ενώ χρώσταγε της κεφαλής της…Το αντίθετο γίνεται με τα Εθνικά Ομόλογα που αυτα ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΡΥΦΑ και εκεί το έλλειμα καταγράφετε στα στατιστικά του κράτους ως έλλειμμα άμεσα!!!!

Έτσι λοιπόν το σωτήριον έτος του Κυρίου 1998 μ.Χ αυτός ο μέγας πατριώτης με το όνομα ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ έφερε στην Ελλάδα τον εφιάλτη… τον δούρειο ίππο της καταστροφής μας ονόματι Παράγωγα της μεγίστης και ελεούσας Goldman Sachs.

Τελείωσε εδώ όμως νομίζετε;
χαχαχ γελαστήκατε! Το χρονικό του εγκλήματος ΤΩΡΑ ξεκινάει. Γιατί όταν κάνεις συμφωνία με το διάολο έρχετε και η ώρα να πληρώσεις με τη ψυχή σου! Ερχόμαστε στα πιο τωρινά…

Την ίδια ώρα που η Goldman Sachs ολοκλήρωνε το εγκληματικό έργο του Σημίτη, πίσω απο την πλάτη του Ελληνικού λάου και του μέγα πρωθυπουργού (ή το ήξερε και αυτό;) έφτιαχνε ένα άλλο οικονομικό εργαλείο (ή να το πώ ‘όπλο’) που το είχε στο συρτάρι για το μέλλον: Το λεγόμενο CDS αλλιώς Credit Default Swap. Τι ειναι τούτο θα πείτε!Το CDS είναι και αυτό ένα παράγωγο το οποίο είναι κάτι σαν ένα “στοίχημα” το οποίο “προστατεύει” έναντι χρεωκοπίας δλδ π.χ. αμα η Ελλάδα πτωχεύσει κερδίζει ο κάτοχος του τίτλου το στοίχημα! Αρχίζετε και μπαίνετε στο νόημα; (Δανείζω, χρεωκοπεί, κερδίζω) Παμε ξανα στο παράδειγμα με τον Γιαννη ή αλλιώς Ελλάδα!

Ο Γιάννης μόλις κατάλαβε σα μπαγαμπόντης που είναι ότι με τα χρωστούμενα μπορείς να βγάλεις και λεφτά αποπάνω συνέχεια δανειζότανε και απο άλλους απο 100 ευρώ έκαστος και έκανε καλή ζωή (κοίτα ανάπτυξη πριν τους Ολυμπιακούς)!Απλά εύρισκε τον Μπάμπη ο οποίος έφτιαχνε ένα παράγωγο και το πούλαγε σε ένα τρίτο κακομοίρη (την Μαρία τον Σταύρο) και βγάζαν και οι δύο λεφτά με το παράδειγμα του Νίκου-Γιώργου και έτσι αποπλήρωνε άμεσα τα χρωστούμενα (έκρυβε ελλείμματα). Ο Μπάμπης σα διάολος που ήταν και δέκα φορές πιο πονηρός ήταν ανικανοποίητος με τα 22 ευρώ που έβγαζε στο κάθε δανεισμό και σκέπτηκε και κάτι άλλο: “θα φτιάξω ένα οικονομικό τίτλο (ένα στοίχημα – το CDS) που εάν ο Γιάννης δεν καταφέρει να επιστρέψει τα χρωστούμενα λεφτά στο Γιώργο, στη Μαρία και στο Σταύρο θα πληρώνει στο κάτοχο του τίτλου 100 ευρώ! Προσέξτε!: 100 ευρώ στο Μπάμπη! Πώς γίνεται αυτό; Δείτε!

Ο κόσμος βλέποντας τον Γιάννη εύρωστο και πλούσιο χωρίς χρωστούμενα (αλλά χωρίς να ξέρει πως τα κατάφερνε κιόλας) έλεγε: ο Γιάννης είναι οικονομικά σταθερός τύπος! Ο Μπάμπης έριχνε αριστερά-δεξιά μια ματιά και πρόσεξε τον Αντρέα ότι είχε μεγάλη εκτίμηση του Γιάννη και τον πλησιάζει:

- Αντρέα τι κάνεις;
- Καλά!
- Ο Γιάννης την έχει βρεί τη καλή εε;
- Ναι ο κατεργάρης κάποια άκρη έχει και ζεί πολύ καλά! Καμιά δουλειά θα είναι με εμπόριο με τις ελιές που ασχολείται!
- Ρε συ Αντρέα θές να σου πώ για μια επένδυση που βρήκα (ταχατες τώρα); Είναι σίγουρα λεφτά και λέγεται CDS!
- Για πές..
- Να έχω εδώ αυτό τον τίτλο και στον πουλάω (του Μπάμπη είναι ο τίτλος αλλα ο Αντρέας δεν το γνωρίζει) και λέει ο τίτλος οτι αμα ο Γιάννης σε 2 βδομάδες εξακολουθεί να είναι πλούσιος κερδίζεις 100 ευρώ! Αμα δεν ειναι τα χάνεις όμως…. οκ;
- Τέλειο ακούγεται το αγοράζω!

Ο Αντρέας (επενδυτής) πίστεψε οτι είναι καλό χαρτί μιάς και ο Γιάννης δεν φαινόνταν να γίνεται φτωχός σύντομα! Και τον αγόρασε τον τίτλο. Έβαλε 100 ευρώ (τα έδωσε στο Μπαμπη) και περίμενε σε 2 βδομάδες να βγάλει άλλα 100 εφόσόν δεν υπήρχε περίπτωση ο Γιάννης να χρεοκοπήσει τόσο σύντομα (το 4% έλλειμα επι Καραμανλή)! Ο Μπάμπης όμως που ήξερε οτι ο Γιάννης ζούσε με δανεικά (που ο Μπάμπης βοήθησε να δημιουργήσει) και λίαν συντόμως θα τα έβρισκε σκούρα έτριβε τα χέρια του! Την ίδια δουλειά με τον Αντρέα την έκανε ο Μπάμπης με άλλους 5 ανήξερους… στο μεταξύ!

Έτσι μετά απο λίγο καιρό καλοπέρασης ο Γιάννης βλέπει στην πόρτα του τον Γιώργο την Μαρία και τον Σταύρο!

- Ρε μάγκες τι ζητάτε πρωινιάτικα;
- Ρε συ Γιάννη θυμάσε τον τίτλο του Μπάμπη; Ήρθε η ώρα της αποπληρωμής!
- Ρε παλικάρια με το συμπάθιο δηλαδή αλλά είμαι ταπί! Δεν μπορεί να περιμένει;
- Πλάκα μας κάνεις ρε Γιάννη; Φέρτα τα φράγκα αλλιώς θα σε καθαρίσουμε έχουμε υποχρεώσεις και εμείς (π.χ. Γερμανία, Γαλλία και επενδυτές)!
- Ρε παίδες δώστε μου καμμιά 2-3 μέρες να δώ τι μπορώ να κάνω!
- Καλά! Αλλά κανόνισε να έχεις τα λεφτά σύντομα!
Ο Γιάννης τρελάθηκε! Στιφογυρνώντας γύρω απο δωμάτιο κοντοστέκεται και αρπάζει το τηλέφωνο! “Κατι πρέπει να κάνω θα γίνω ρόμπα!” (εσπευσμένη φυγή Καραμανλή)
Σηκώνει κάποιος απο την άλλη γραμμή:
- Ναι….
- ΕΛΑ ΡΕ ΜΠΑΜΠΗ ΣΩΣΕ ΜΕ! (Γιώργος Παπανδρέου)
- Τι έγινε ρε παλουκάρι;
- Να ρε φίλε ήρθαν ο Γιώργος ο Σταύρος και η Μαρία και μου ζητάνε τα φράγκα απο τα χρωστούμενα! Τι μπορείς να κάνεις να με βοηθήσες ρε φιλαράκι!; Αμα μαθευτεί θα ρεζιλευτώ!
- Θα κάνω ότι μπορώ ρε φίλε!
Και με ένα διαβολικό βλέμμα ο Μπάμπης (Goldman Sachs) κλείνει το τηλέφωνο ψελλίζοντας… “τι μαλάκας…χα”

Ο Μπάμπης έτριβε τα χέρια του… Οχι μόνο δεν είχε σκοπό να βοηθήσει τον Γιάννη αλλά μόλις τον πληροφόρησε ο ίδιος ο Γιάννης το αναμενόμενο: την καλύτερη βρώμα για να σπείρει στην γειτονιά! “”Ο Γιάννης είναι ταπί!”" Ο Μπάμπης είχε κάθε όφελος απο την κατάσταση του Γιάννη γιατί μόλις μαθευτεί οτι στη πραγματικότητα είναι μπατίρης θα κερδίσει και το CDS στοίχημα απο τον Αντρέα και τους άλλους 5! Τα 600 ευρώπουλα ζεστά ζεστά κοντοζυγώνουν!

Στο μεταξύ ο Μπάμπης σα διάλου κάλτσα που ήταν για μην χάσει το στοίχημα με τον Αντρέα και τους άλλους 5 σκέπτηκε και το εξής ενδεχόμενο: για μην γίνει καμμιά στραβή και βρεί απο αλλού λεφτά ο Γιάννης φρόντισε γρήγορα-γρήγορα να πιάσει όλες τις κουτσομπόλες της γειτονιάς (κοίτα ΜΜΕ π.χ. CNN) και είπε στη κυρά Μελπώμένη, στη κυρά Φρόσω και στη Θειά την Ευλαμπία τα φρέσκα νέα!!!!

Όχι γιατί βιαζόταν από απλή κακία… ΟΧΙ… γιατί φοβόνταν μην προλάβει και πάει και πάρει κανένα δάνειο ο Γιάννης από κανέναν άλλο!!! Σου λέει ο Μπάμπης: “άμα σπείρω γρήγορα τη βρώμα και τη συντηρώ συστηματικά τότε ΚΑΝΕΙΣ καλόψυχος δεν θα δώσει δάνειο στο Γιάννη για να δώσει τα λεφτά στους Γιώργο, Μαρία και Σταύρο και έτσι δεν θα βγει καθαρός (θα φανεί ότι πτώχευσε) και τα 600 ευρώπουλα από τους Αντρέα και τους άλλους 5 είναι δικά μου!”

Οπότε ο Μπάμπης έσπειρε τη βρώμα προμελετημένα και γρήγορα για να σπιλώσει το όνομα του Γιάννη και να κλείσει η κάνουλα (τράπεζες και διεθνείς αγορές)….

Ο Γιάννης έγινε ο περίγελος του χωριού (Ευρώπη) και ο Μπάμπης (Goldman Sachs) κατά 666 ευρώ πλουσιότερος! Ο Γιάννης τώρα πια δύστυχος και κακομοίρης τριγύρναγε τα γειτονικά χωριά μπας και του δώσει κανείς κανένα φράγκο για να αποπληρώσει τα χρωστούμενα και πετάξει από πάνω του τη ρετσινιά και το βασικότερο… για να ζήσει!

Αλλά με το κακό όνομα που απέκτησε κανείς δεν του έδινε λεφτά (Διεθνείς αγορές)… Κατάλαβε την σατανική πλεκτάνη του Μπάμπη ΠΟΛΥ αργά… Και ντρεπόνταν να το αποκαλύψει στο κόσμο με το φόβο ότι θα τον πουν μαλάκα και κορόιδο…

Έτσι ο Γιάννης κατέληξε στους τοκογλύφους (ΔΝΤ)…Που το “παραδάκι” το έδιναν πανάκριβα και με ατιμωτικά ανταλλάγματα αλλά πάντα με σαρδόνιο χαμόγελο…

- Έχεις κανένα χωραφάκι να μας δώσεις;
- Έχω κάτι Ελιές 5 στρέμματα… (πετρέλαιο Αιγαίο)
- και σα την Ελλαδίτσα μας ακόμα ο Γιάννης τριγυρνά μπαίνοντας μέρα με την μέρα πιο βαθιά στις λάσπες του χρηματοπιστωτικού βούρκου αγωνιζόμενος πλέον μόνο για ένα πράγμα… την επιβίωση.

Καληνύχτα Ελλάς

Αναρτήθηκε απο τον petalouda
από Τα Λόγια του αέραΔεν ξέρω εάν η Ελλάδα έχει ή δεν έχει πετρέλαιο ή αέριο στην ΑΟΖ της χώρας.
Ξέρω ότι κάπως έχει γίνει μαύρη τρύπα το θέμα της ΑΟΖ.
Ξέρω ότι χάρη στον σοσιαλισμό και τα ευρωπακέτα χρεωκοπούμε.
Ξέρω ότι δήθεν για να μην καταστραφεί ο κόσμος είμαστε σε γύψο και τα ομόλογά μας τα πήραν αυτοί που μας πουλούσαν με δανεικά.
Εικάζω ότι αυτό σημαίνει ότι αν έχει κάτι η ΑΟΖ μας, θα ανήκει πρώτα στους Γερμανούς.
Ποιοί το ψήφισαν αυτό;

Ξέρω ότι έχουν γίνει 2-3 παγκόσμιοι πόλεμοι για τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου. Τους πρώτους δύο τους κέρδισε η Δύση.
Τον τρίτο δεν είμαι σίγουρος ποιός τον κέρδισε. Μάλλον αυτός που πήρε άφεση αμαρτιών για τους δύο προηγούμενους, χάρη στην αντισοβιετική του τοποθέτηση.

Αν η ΑΟΖ μας έχει αέριο, και εάν ανήκει και στους Γερμανούς, θα νομίζουν ότι τους έφεξε. Εάν έχει και πετρέλαιο ποιός την χάρη τους. Αλλά μπαίνουμε σε άλλα.

1) Η Κρήτη είναι εκεί που είναι και έχει την ιστορία και την σημασία που έχει (και είναι ενθουσιασμένα τα παιδιά με τις γαλλογερμανικές ΑΠΕ.

2) Αν η ΑΟΖ μας έχει ...περιεχόμενο, σε τι νόμισμα θα είναι; Στο νόμισμα αυτού που με θεωρεί τεμπέλη και κλέφτη και που με έχει φέρει ως εδώ;

Αν είχε περιεχόμενο η ΑΟΖ, και εάν ήταν σε... δραχμές, πόσο πολύ θα φοβόμαστε; Ή φοβόμαστε γενικώς και αορίστως μετά το 1974;


Σε εθνικό σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων εξελίσσεται η υπόθεση της διαρροής των ενδοεταιρικών συνομιλιών των στελεχών του αμερικανικού ιδρύματος στρατηγικών πληροφοριών και ενός από τα πλέον σεβάσμια think tank των ΗΠΑ Stratfor, καθώς αποδεικνύεται ότι την στιγμή που ο πρώην πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, τον Δεκέμβριο του 2009 δήλωνε την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009 ότι «Στην Ελλάδα δεν έχουμε πετρέλαιο ή το πετρέλαιο που έχουμε είναι πολύ λίγο» τα κοιτάσματα ειδικά νότια της Κρήτης είχαν ήδη εντοπιστεί και ήταν γνωστά στις ΗΠΑ από το 2007!

Με δεδομένη όμως την ανάγκη να προσφύγει η τότε κυβέρνηση στον μηχανισμό στήριξης, προτίμησε αντί να ξεκινήσει άμεσα γεωτρήσεις, στην περιοχή, έστω και χωρίς να καθορίσει την ΑΟΖ, προτίμησε να οδηγήσει την χώρα στο Μνημόνιο!

Λίγους μήνες μετά και ενώ οι πληροφορίες είχαν αρχίσει και διέρρεαν ο μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπαδήμου ο Θεόδωρος Πάγκαλος μιλώντας στη Βουλή είπε τα ίδια: «Δεν υπάρχει πετρέλαιο στην Ελλάδα».

Στο WikiLeaks διέρρευσαν μάλιστα εκτιμήσεις των στελεχών του Stratfor που ανέφεραν ότι «Καλύτερα μετά από αυτό να συνδεθεί η Ελλάδα με το δολάριο, αν βγει από την ζώνη του ευρώ».

Σε ότι αφορά τα πετρέλαια (οι συζητήσεις των στελεχών που διέρρευσαν αφορούν διάστημα από τα μέσα του 2009 μέχρι το 2011) υπάρχουν και μυστικές έρευνες προηγούμενων ετών οι οποίες δεν έχουν έρθει ακόμα στο φως, αλλά αποδεικνύουν ότι έχουν εντοπιστεί τεράστια κοιτάσματα νότια της Κρήτης, αλλά και στο Αιγαίο!

Τα συγκεκριμένα τηλεγραφήματα αποκαλύπτουν συζητήσεις του επικεφαλής της Stratfor με δικούς του αναλυτές- δεν είναι δηλαδή μια εκτίμησή τους απλά αλλά διαρροή.

Οι υπολογισμοί φαίνεται να στηρίζονται σε επαφή με το ίδιο τον επικεφαλής της Noble Energy ο οποίος έχει ολόκληρο τον φάκελο για τα εντοπισθέντα κοιτάσματα στην Α.Μεσόγειο. Τα κοιτάσματα έχουν εντοπιστεί νότια της Κρήτης και ειδικότερα εντός της Μεσογειακής Ράχης, έκτασης περίπου 80.000 Km2, με μεγάλο μέρος της να βρίσκεται εντός της ελληνικής Α.Ο.Ζ που έχει ήδη καθοριστεί από το υπουργείο ΠΕΚΑ.

Τα αποθέματα κάτω από την Κρήτη είναι της τάξεως των 20 -22 δισ. βαρέλια πετρέλαιο, ενώ σε αυτά μπορούν να προστεθούν και περίπου 20 δισ. βαρέλια πετρελαίου που βρίσκονται στη ζώνη του Ηροδότου, δηλαδή 150 -175 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας. Τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου στην λεκάνη του Βόρειου Αιγαίου, αποκαλύπτουν τα αρχεία του ΙΓΜΕ και των ΕΛΠΕ που τόσα χρόνια έμεναν κρυμμένα, για την ακρίβει, θαμμένα! Στη λεκάνη του βόρειου Αιγαίου, τόσο ανατολικά του πεδίου του Πρίνου, περί τη νησίδα Μπάμπουρας (και γύρω τοποθεσίες) όσο και δυτικά, πρός τα νότια του κόλπου του Στρυμώνα και το Άγιο Όρος, τα εικαζόμενα δυνητικά κοιτάσματα επαρκούν για να καλύψουν το 1/3 των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Δηλαδή, περίπου 5,5 δισ. απολήψιμων (και όχι ΟΟΙΡ !) βαρελιών, με δυνατότητα παραγωγής πάνω από 100.000 βαρέλια/ημέρα. Και αυτές είναι ενδείξεις μόνο από τη βόρεια περιοχή του Αιγαίου.
Παλαιότερες, προ του 2000, μελέτες του ΙΓΜΕ και των ΕΛΠΕ κάνουν λογο για όγκο Πρωτογενούς Υφιστάμενου Πετρελαίου (ΟΟΙΡ) που συντηρητικά εκτιμάτο σε άνω των 4 δισ. βαρέλια ανεπιβεβαίωτα αποθέματα στο Αιγαίο (Λεκάνες Θεσσαλονίκης και Βορείου Αιγαίου) και γύρω σε άλλα 2 δισ. βαρέλια στη ζώνη της Λεκάνης Ιονίου.

Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις και λαμβάνοντας υπόψη τη μέση αναλογία που διέπει τη σχέση μεταξύ ΟΟΙΡ και ωφέλιμες απολήψιμες ποσότητες, θα μπορούσαμε συντηρητικά να υπολογίσουμε ότι το σύνολο ανεπιβεβαίωτων και δυνητικώς εκμεταλλεύσιμων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα είναι της τάξεως των 1,2 δισ. ισόποσων βαρελιών. Δηλαδή μια αύξηση τουλάχιστον κατά 120 φορές του σημερινού αποθέματος των 10 εκατ. βαρέλιων! Όλα αυτά ήταν σε γνώση της κυβέρνησης Παπανδρέου τον Δεκέμβριο του 2009 όταν έκανε την περίφημη δήλωση «Δεν υπάρχει πετρέλαιο» και βέβαια μία τέτοια παραδοχή θα άλλαζε ολόκληρη της ψυχολογία και δεν θα δικαιολογούσε σε καμία περίπτωση προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης τον Μάϊο του 2010.

Όταν υπογράφηκε το πρώτο Μνημόνιο, αναγγέλθηκε άμεσα η ίδρυση φορέα υδρογονανθράκων και σταδιακά άρχισαν να έρχονται στην δημοσιότητα πληροφορίες για ύπαρξη κοιτασμάτων, πάντα από ανεξάρτητες πηγές, όπως το defencenet.gr, η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ κλπ. Και ξαφνικά προκηρύχθηκαν και διαγωνισμοί για την Δυτική Ελλάδα και τη Νότια Κρήτη (όχι όμως τη νοτιοανατολική)!

Και τώρα, μετά τη ψήφιση του νέου Μνημονίου και την αλλαγή του νόμου που διέπει τη νέα δανειακή σύμβαση από το ελληνικό σε βρετανικό δίκαιο (που σημαίνει κατάσχεση των εσόδων από πετρέλαιο και φυσικό αέριο) τελικά αποφάσισαν να ξεκινήσουν άμεσα οι έρευνες…

Tο αποικιακό καθεστώς των ανδρεικέλων (των πολύχρωμων ανδρεικέλων) βρίσκεται σε οικτρό αδιέξοδο.

Η αποσυνθετική πτώση αυτού του κυβερνητικού οικοδομήματος και ιδιαίτερα της παπαδήμιας κυβέρνησης είναι προ των πυλών.

Για τα μεγάλα αφεντικά τους (διεθνείς και εγχώριοι «νταβάδες»), ΔΥΟ (2) είναι οι εναλλακτικές λύσεις: ελεγχόμενες εκλογές (όπως η «ελεγχόμενη πτώχευση») Ή κατάργηση και αυτών των «δημοκρατικών διαδικασιών», δηλαδή ανοικτή δικτατορία κοινοβουλευτικής μορφής, χωρίς να αποκλείεται και δικτατορία στρατιωτικής μορφής…

Πάνω σε αυτά τα δύο σενάρια κινούνται οι «νταβάδες» και τα ανδρείκελά τους.
Πάνω σε αυτές τις δύο λύσεις δουλεύουν πυρετωδώς τα ιερατεία του καθεστώτος και οι επιτελάρχες των «νταβάδων».

Φυσικά, διίστανται οι «προτάσεις». Υπάρχουν υπόγειες δυνάμεις που προωθούν την επιβολή μιας ανοικτής κοινοβουλευτικής δικτατορίας, την ΑΜΕΣΗ κατάργηση και των εκλογών.

Οι δυνάμεις αυτές έχουν και τα αντίστοιχα ανδρείκελά τους, όπως την Διαμαντοπούλου, τον Καρατζαφέρη και αρκετούς πολιτικάντηδες που βλέπουν ότι με τις εκλογές θα πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων…

Ωστόσο, η κύρια επιλογή των «νταβάδων» και ειδικά του 4ου Ράιχ είναι άλλη: Προσωρινή, έστω, εκτόνωση της λαϊκής οργής, μέσω άμεσων και χειραγωγούμενων (όσο είναι δυνατόν) ΕΚΛΟΓΩΝ και ταυτόχρονα ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, μέσω αυτών των εκλογών, ποικίλων πολιτικών ΕΦΕΔΡΕΙΩΝ.

Στα συρτάρια και αυτών των «νταβάδων», ασφαλώς, υπάρχουν και οι «επεξεργασίες» μιας ανοικτής δικτατορίας. «Επεξεργασίες» έσχατης ανάγκης, εάν και εφόσον δεν τελεσφορήσουν οι «επεξεργασίες» της εκλογικής χειραγώγησης και απάτης…

Φαίνεται, λοιπόν, ότι το 4ο Ράιχ έχει «αποφασίσει» και «διατάξει» εκλογές πριν εκδηλωθούν οι εφιαλτικές επιπτώσεις από το νέο Μνημόνιο, γεγονός που θα καθιστούσε την κρίση εντελώς ανεξέλεγκτη και τη λαϊκή οργή ΜΗ «διαχειρίσιμη»…

Φαίνεται ότι η Μέρκελ έχει προσανατολιστεί σε σύντομες, όχι πέραν του Μαΐου, ΕΚΛΟΓΕΣ, οι οποίες με τα τρομοκρατικά διλήμματα, την πλύση εγκεφάλου και τα τηλεοπτικά θεάματα, θα οδηγήσουν σε ένα νέο ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ κοινοβουλευτικό πραξικόπημα με πρωθυπουργό το Σαμαρά, με πυλώνες τα πράσινα ανδρείκελα και με «αριστερά» μπαχαρικά, ποικιλίας Κουβέλη και ΣΙΑ…

Αυτό το «σχέδιο» της ευρω-χούντας δεν «ποντάρει» μόνο στο να εκτονώσει, ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ, τη λαϊκή οργή και να παρατείνει το χρόνο της κατάρρευσης των κυβερνητικών ανδρεικέλων (πράσινων, μπλε και λοιπών), αλλά «ποντάρει» και στη δημιουργία νέων ανδρεικέλων που θα βγάλουν οι κάλπες: Οι νέες εφεδρείες του καθεστώτος…

Οι εκλογές ΤΩΡΑ εξασφαλίζουν, έστω προσωρινά, τη ΣΥΝΕΧΕΙΑ της σημερινής παπαδήμιας κυβέρνησης με άλλη λεοντή και αντιστροφή ρόλων: Με πρωθυπουργό το Σαμαρά και με τους πράσινους δωσίλογους πυλώνες…

Οι εκλογές ΤΩΡΑ, έχουν και ένα άλλο πιο ουσιαστικό πλεονέκτημα. Θα γεννήσουν ένα πλατύ και πολύχρωμο κύκλωμα «εφεδρειών». Από Κουβέληδες μέχρι ποικίλους «αντιμνημονιακούς» και «πατριώτες»: Πράσινων, μπλε, ροζ και ερμαφρόδιτων χρωμάτων…

Φαίνεται, συνεπώς, ότι ο κύβος των σύντομων εκλογών έχει ριφθεί.

Αυτό σηματοδοτείται καθαρά από τα εξής:

α). Την ξαφνική, συστηματική και ενορχηστρωμένη καμπάνια εναντίον του ΚΚΕ και της «αριστεράς» γενικότερα.

Εδώ επιδιώκεται να ανακοπεί το εκλογικό ρεύμα προς ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ και να διοχετευτεί η λαϊκή αγανάκτηση σε πιο χειραγωγούμενα εκλογικά σχήματα του καθεστωτικού οικοδομήματος.

Σε αυτή τη φάση, της εκρηκτικής λαϊκής ΟΡΓΗΣ, δεν παρέχεται, έστω και αυτή η ενσωματωμένη «αριστερά», στα καθεστωτικά παιχνίδια. Ένα «φούσκωμα» αυτής της «αριστεράς», εγκυμονεί θανάσιμους κινδύνους για το καθεστώς: Να γεννηθούν και να ξεπηδήσουν, κάτω από την πίεση της λαϊκής ΟΡΓΗΣ, αυθεντικές ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ κινήσεις και αγωνιστικά έμβρυα αγώνα…

Γι αυτό αρχίζει να βρυκολακιάζει ο «κομμουνιστικός κίνδυνος» και να επιτίθενται ΟΛΟΙ ενορχηστρωμένα εναντίον του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ…

β). Ένα δεύτερο γεγονός που σηματοδοτεί καθαρά τον εκλογικό πυρετό είναι η νευρική κινητικότητα των ποικίλων πασοκογενών «κινήσεων», των ποικίλων «ανεξάρτητων» και «πατριωτικών» «Μετώπων», των ποικίλων πολιτικών επιμειξιών και των ποικίλων επίδοξων «σωτήρων»: ΟΛΟΙ αυτοί βιάζονται να συγκροτηθούν σε εκλογικό σχήμα ή να «διαπραγματευτούν» μια «θέση» στο εκλογικό παζάρι…

Ένα εύστοχο σχολιάκι για αυτούς τους «σωτήρες» είναι το παρακάτω του Νίκου Μπογιόπουλου:
«Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το πολιτικό σύστημα των μονοπωλίων απαρτίζεται από ανίατους πολιτικούς ψεύτες, ανίατους πολιτικούς απατεώνες, ανίατους υποκριτές, ανίατους δημαγωγούς, ανίατους «Μαυρογιαλούρους», ανίατους της φαιδρότητας και της ματαιοδοξίας.

Παρακολουθώντας τους τα τελευταία δυο χρόνια είναι πλέον βέβαιο ότι το «κλαμπ» μαστίζεται πλέον από ένα νέο είδος:

Τους... ανίατους «σωτήρες»!».

ΟΛΟΙ αυτοί βρίσκονται σε εκλογικό παροξυσμό και πυρετώδη εκλογική προετοιμασία…

Φυσικά είναι περιττό να επαναλάβουμε ότι όλα αυτά τα σχέδια της ευρω-χούντας και των καθεστωτικών μηχανισμών δεν μπορούν να δώσουν καμία ΛΥΣΗ διεξόδου. Μόνο μια μικρή πίστωση χρόνο στην τελεσίδικη κατάρρευσή τους…

Αργά ή γρήγορα η λαϊκή ΟΡΓΗ θα ξεχυθεί στο δρόμο και θα ΟΡΓΑΝΩΘΕΙ: Τότε θα σαρωθούν όλα αυτά τα «σχέδια» τα θεμελιωμένα στην άμμο…

Από resaltomag


Η Τράπεζα της Ελλάδος θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες ρευστότητας των εγχώριων τραπεζών, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την Τρίτη, να κλείσει τις στρόφιγγες, εξαιτίας της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο η ΕΚΤ αναγνωρίζει το γεγονός πως τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που θα μπουν στο PSI, συνιστούν "σκουπίδια" που δεν μπορούν να γίνουν δεκτά ως ενέχυρο για την παροχήσκανδαλώδους ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

Παράλληλα, όμως με τον τρόπο αυτό η ΕΚΤ, που αποτελεί μέλος της τρόικας, πιέζει, με έμμεσο τρόπο, για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη και πιο αδίστακτη εφαρμογή των μέτρων του νέου μνημονίου, καθώς διαμηνύει πως το "μπλόκο" στα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα είναι προσωρινό!ν.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται, οι ανάγκες χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών στο πλαίσιο του ευρωσυστήματος θα καλύπτονται από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (του γνωστού ELA , Emergency Liquidity Assistance).

Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο η Τράπεζα της Ελλάδος θα κληθεί, όχι απλά να κλείσει τις τρύπες από την αναδίπλωση της ΕΚΤ, αλλά ακόμα και να τυπώσει χρήμα (εφόσον μιλάμε για νέα δάνεια) προκειμένου να διασφαλίσει την επιβίωση των ελλήνων τραπεζιτών!

Με άλλα λόγια, αυτό που δεν επιτρέπεται να γίνει για την τόνωση της οικονομίας και τηςαπασχόλησης (επεκτατική νομισματική πολιτική - τύπωμα χρήματος), ακριβώς λόγω της συμμετοχής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, μπορεί να γίνει κάλλιστα για τη διατήρηση του ρόλου των ελλήνων τραπεζιτών στην καταδυνάστευση της χώρας...

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως οι έλληνες τραπεζίτες, απολαμβάνουν τα μεγαλύτερα προνόμια, τη στιγμή που η μνημονιακή ύφεση καταστρέφει την οικονομία και βυθίζει τους εργαζόμενους στηνανέχεια: και άνευ όρων ρευστότητα από την ΤτΕ (ακόμα και όταν η ΕΚΤ αναδιπλώνεται) καιανακεφαλαιοποίηση χωρίς έλεγχο από το δημόσιο στο μάνατζμεντ, και πολλά άλλα...Μόνιμη η παρουσία της τρόϊκας…

«Από τα μέσα του αιώνα θα επιταχυνθεί η ανάπτυξη»!!!, δήλωσε στο αυστριακό περιοδικό Format, ο επικεφαλής του Eurogroup Working Group, Τόμας Βίζερ.

Ο ίδιος επισήμανε ότι θα είναι πλέον μόνιμη η παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα, για να παρακολουθεί από κοντά τις μεταρρυθμίσεις.

Σε ότι αφορά την οικονομική ανάπτυξη, εκτίμησε πως το 2013 θα κάνει την εμφάνισή του ένας βραχύς ρυθμός ανάπτυξης, όμως «από τα μέσα του αιώνα θα επιταχυνθεί η ανάπτυξη»!!!

Δηλαδή οι άνθρωποι σχεδιάζουν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, με την βοήθεια των Ελλήνων πολιτικών και των γόνων τους, για όλον τον 21 αιώνα!!!

Αιωνία η μνήμη μας λοιπόν κι εμάς, αν δεν αντιδράσουμε.

Κατ’ αρχήν με την ψήφο μας σε λίγο καιρό και βλέπουμε.

Διαφορετικά, δεν θα ζούμε πολλοί από εμάς, για να ξαναδούμε την Ελλάδα ελεύθερη.


Είναι προφανές ότι από τον Μάρτιο του 2010, από τότε δηλαδή που το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία το πρώτο μνημόνιο, η χώρα μας έκανε τα πρώτα βήματα απώλειας της εθνικής της κυριαρχίας, τα οποία στην πορεία επιταχύνθηκαν και φτάσαμε στο τελειωτικό χτύπημα στις 12/02/2012, με την υπερψήφιση του δεύτερου μνημονίου. Αν παρατηρήσουμε προσεκτικά την πορεία των πραγμάτων, θα διαπιστώσουμε ότι όσα ισχυρίζονται κάποιοι «γραφικοί» περί εξυφασμένου από καιρό σχεδίου και άριστα οργανωμένου και εκτελεσμένου από νοσηρούς εγκεφάλους είναι μάλλον αλήθεια.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Μετά από μια καταστροφική, νωθρή πενταετία μιας δεξιάς που νοιάστηκε μόνο να «αποκαταστήσει» -σχεδόν εκδικητικά- την τάξη σε πρόσωπα, οφίτσια, διανομή χρήματος που εφάρμοσε το σύστημα ΠΑΣΟΚ για 25 χρόνια, ήρθε στην εξουσία ως λυτρωτής αυτής της άρρωστης κατάστασης ο κος Γ. Παπανδρέου.

Άμα τη αφίξει του, οι προαναφερθέντες νοσηροί εγκέφαλοι που βρίσκονται σε κέντρα ελέγχου μακριά από τη χώρα μας άρχισαν να τρίβουν τα χέρια τους. Με συντονισμένες κινήσεις οδήγησαν κυβέρνηση και κομμάτι της κοινωνίας να πιστέψουν πως είμαστε στο χείλος του γκρεμού (παρόλο που τα μεγέθη της οικονομίας μας ήταν κοντά σε άλλων τριών τεσσάρων χωρών της ένωσης) και δημιούργησαν ένα ισχυρό μνημονιακό μέτωπο εντός της χώρας, αποτελούμενο από πολιτικούς που διατείνονταν ότι «τα φάγαμε μαζί», από ισχυρά εκδοτικά μπλοκ, από όψιμους πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές που όλη μέρα στα κανάλια κραύγαζαν για μνημόνιο ή χρεοκοπία όπως ελευθερία ή θάνατος.

Το μνημονιακό μπλοκ έδειξε ισχυρό και εκμεταλλευόμενο την ζαλάδα του λαού, ο οποίος δεν είχε συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει, πέρασε με πλειοψηφία το πρώτο μνημόνιο παρά τις αντίθετες φωνές ορισμένων και έτσι ξεκίνησε δειλά δειλά η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας και η καταστρατήγηση των δικαιωμάτων του Έλληνα πολίτη. Ας σημειωθεί ότι τότε μια «άτακτη» χρεοκοπία της χώρας όπως την ονομάζουν αυτοί οι κύκλοι ή έστω μια απειλή χρεοκοπίας θα αποτελούσε σίγουρα η μεν πρώτη αυτόματη κατάρρευση της οικονομίας της Ευρώπης και του ευρώ, η δε δεύτερη ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια μας για αναδιαπραγμάτευση του χρέους μας (βλέπε εκείνο το διάστημα τις προτάσεις του κου Τάκη Φωτόπουλου στην «Περιεκτική Δημοκρατία»).

Η πρώτη κρυάδα που ένιωσε ο ελληνικός λαός σε θεωρητικό επίπεδο, άρχισε σιγά σιγά να παίρνει σάρκα και οστά και να βρίσκει εφαρμογή στην καθημερινή πρακτική και στην διαβίωση, η οποία με την εφαρμογή των πρώτων μέτρων γινόταν όλο και δυσκολότερη και το σημαντικότερο ήταν ότι ενώ οι υποσχέσεις για γρήγορη ανάκαμψη ήταν πολλές, αυτό που εφαρμοζόταν ήταν ένας φαύλος κύκλος ύφεσης, χωρίς κανένα φως στην άκρη του τούνελ ή μάλλον πορεία σκοτεινή σε τούνελ χωρίς άκρη. Τότε (σχεδόν ένα χρόνο μετά) άρχισε να συνειδητοποιεί κομμάτι της παραζαλισμένης κοινωνίας, ότι όλα αυτά που μας επιβάλλουν μάλλον άλλον σκοπό έχουν και όχι την εξυγίανση και την έξοδο από την κρίση.

Τότε άρχισε να δημιουργείται ένα ευρύ κοινωνικό αντιμνημονιακό μπλοκ με ποικίλων ειδών αντιδράσεις όπως τις τεράστιες συγκεντρώσεις αγανακτισμένων στο κέντρο της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων οι οποίες αποσιωπήθηκαν τεχνηέντως από μεγάλο μέρος των ΜΜΕ ευτυχώς όχι όλων, τις ογκώδεις διαδηλώσεις που κατέληγαν μέχρι και σε θανάτους (Μαρφιν), οι οποίες επίσης υποβαθμίστηκαν, την απαξίωση των πολιτικών που πια δεν μπορούν να σταθούν πουθενά χωρίς να ακούσουν τον εξάψαλμο από τους πολίτες γύρω τους.

Και ενώ οι διακεκριμένοι μνημονιακοί σε όλους τους τομείς αναβαθμίζονταν (βλέπε Λοβέρδος, Κουτρουμάνης, Μανδραβέλης, Παπαδημητρίου και άλλοι) με τις ευλογίες των νοσηρών εγκεφάλων, βάση των πληροφοριών των κατασκόπων που κατσικώθηκαν στο λαιμό μας με το έτσι θέλω, κάποιες φωνές διαμαρτυρίας άρχισαν να ακούγονται μέσα στο κυβερνητικό κόμμα εξαιτίας βέβαια της ισχυρής πίεσης του λαού, ο οποίος άρχισε πια να εξαθλιώνεται.

Τότε οι νοσηροί εγκέφαλοι συνέλαβαν ένα δεύτερο σχέδιο δράσης πιο ασφαλές και πιο αποτελεσματικό στη ποδηγέτηση κάθε δημοκρατικού δικαιώματος του Έλληνα πολίτη: Την συγκυβέρνηση της χώρας σίγουρα από τα δυο μεγάλα κόμματα και ει δυνατόν και από κανένα δυο μικρά πράγμα το οποίο θα άμβλυνε την κοινωνική αντίδραση που λόγω εξαθλίωσης είχε αρχίσει να διογκώνεται επικίνδυνα, θα ζάλιζε το λαό για κάποιο διάστημα ώστε να περάσει πάλι κάποια δέσμη μέτρων χωρίς να το πολυκαταλάβει και θα προλάμβανε πιθανή ανταρσία στη Βουλή γιατί με κυβέρνηση των 250 όσους και να χάσεις τους 150 θα τους πιάσεις. Όπως και έγινε. Με ισχυρή πίεση του τύπου δεν σου δίνω την δόση του δανείου, άρα σε απειλώ με την περιβόητη υποτιθέμενη χρεωκοπία διορίστηκε Πρωθυπουργός της χώρας ένας πρώην τραπεζίτης δικός τους άνθρωπος ( ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση) κατά παράβαση κάθε Δημοκρατικής και Συνταγματικής κανονικότητας. Τουλάχιστον όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Γιατί δοτό Πρωθυπουργού μη εκλεγμένο από εκλογές κανονικές και διορισμένο από Ξένες Δυνάμεις είχαμε πολλά χρόνια να δούμε στην Ελλάδα.

Όλα αυτά ενώ η εξαθλίωση συνεχίζεται, η ανεργία καλπάζει, η χώρα αποσυντίθεται και αιμορραγεί σε νεολαία και επιστημονικό προσωπικό, ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται, το πρώτο μνημόνιο κατά γενική παραδοχή απέτυχε παταγωδώς, έρχεται στη Βουλή και ψηφίζεται εν μέσω τρομακτικών αντιδράσεων, ένα δεύτερο μνημόνιο του οποίου οι παράμετροι, είναι πολύ χειρότερες από του πρώτου. Αποτελεί το μνημόνιο αυτό καταστρατήγηση όλων πια των δημοκρατικών δικαιωμάτων του πολίτη, κάθε εργασιακού δικαιώματος που κατακτήθηκε με αίμα και αγώνες δεκαετιών, εύκολο και πλήρες ξεπούλημα της χώρας και αν το καλοσκεφτεί κανείς βίαιο ξήλωμα της Ελλάδος από τον Ευρωπαϊκό ιστό του οποίου αποτελούσε βασικό συστατικό λόγω κοινών αγώνων, κατακτήσεων, ιστορίας και καταγωγής. Οι νοσηροί

εγκέφαλοι κατάφεραν λοιπόν αυτό που πριν λίγα χρόνια ούτε να ονειρευτούν μέσα σε δυο χρόνια. Να κάνουν την Ελλάδα Μπαγκλαντες εργασιακά, κοινωνικά, πολιτικά, συνταγματικά, πολιτειακά.

Τώρα τελευταία όμως παρατηρούμε κάποιες δηλώσεις των εγκεφάλων στα κέντρα αποφάσεων (Ζ.Κ. Γιουνκερ: Εάν δεν προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές κυβέρνηση συνεργασίας μη ακραίων κομμάτων κόβουμε κάθε χρηματοδότηση), όπως και φερέφωνών τους στη χώρα μας (Α.Λοβέρδος: Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μετεκλογικά με την Ν.Δ. και να στηρίξουμε τον Σαμαρά) οι οποίες μάλλον κρύβουν έναν πανικό και μια αβεβαιότητα για το μέλλον του καταπληκτικού τους σχεδίου. Δυστυχώς γι’ αυτούς λοιπόν αλλά ευτυχώς για όλους τους πολίτες που έχουν απηυδήσει από την καταστρατήγηση κάθε έννοιας Δημοκρατίας φτάνει η στιγμή που θα ψηφίσουν. Φανταστείτε λοιπόν να πηγαίναμε σε ένα αποτέλεσμα το οποίο θα δημιουργούσε πρόβλημα στην ομαλή διεκπεραίωση του σχεδίου αποδομήσεως της χώρας.

Στο μυθιστόρημα του Ζοζε Σαραμάγκου ‘Περί Φωτίσεως’ περιγράφεται μια εκλογή στην Πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, στην οποία η λευκή ψήφος λαμβάνει 84% και τότε αριστοτεχνικά ο συγγραφέας μέσω συνομωσιολογιών και σπασμωδικών αντιδράσεων των κυβερνώντων αποδεικνύει πως η ‘Δημοκρατία’ τους είναι έωλη, επί ξύλου κρεμάμενη.

Φανταστείτε λοιπόν να κατεβεί ο πολλάκις εμπαιγμένος και πληγωμένος λαός στο τέλος Απρίλη ή αρχές Μάη όποτε τέλος πάντων γίνουν αυτές οι εκλογές και ψηφίσει τόσο αλλοπρόσαλλα ώστε να προκύπτουν π.χ. ‘ακραία’ κατ’ αυτούς κόμματα σε ποσοστό 70% και ο δικομματισμός καταποντιστεί. Γιατί ο λαός στις πολύ κρίσιμες αποφάσεις που πάρθηκαν από δοτούς, ενδοτικούς, ύποπτους κλπ δεν ρωτήθηκε ούτε μια φορά. Εξαθλιώθηκε, υπέμεινε και τώρα ήρθε η ώρα του. Ήδη κάποια πρώτα ψήγματα «περίεργης» εκλογικής συμπεριφοράς (για τους γκουρού της εκλογικής ανάλυσης) παρουσιάστηκαν στις προηγούμενες Δημοτικές εκλογές στο δεύτερο γύρο Αθηνών και Θεσσαλονίκης όπου επικράτησε το μη αναμενόμενο, ίσως το αντισυμβατικό.

Σήμερα που η απαξίωση των πολιτικών έφτασε στα άκρα, η αμφισβήτηση θεσμών και αξιών ξεπέρασε τα όρια τέτοιου είδους εκλογικές συμπεριφορές, ίσως και ακόμη και πιο ακραίες είναι πολύ πιθανές. Προσοχή το κριτήριο του κυρίαρχου λαού πάντα αποδίδει δικαιοσύνη αν μη τι άλλο. Προσοχή η κάλπη είναι έγκυος που έλεγε και ο Χαρίλαος και γεννάει ότι θέλει: αγόρι, κορίτσι, δίδυμα ή τρίδυμα. Τρέμε Λοβέρδε. Τρέμετε νοσηροί εγκέφαλοι!!!

Παναγιώτης Αμπεριάδης

Φαρμακοποιός

Ένας πολίτης της χώρας.Την ώρα που οι συγγενείς μας, αυτοί της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, έδιναν τα εύσημα στον εκπρόσωπο της οικονομικής μας πολιτικής (πάρτα όλα), λέγοντας, Good job Mr. Venizelos, την ίδια ώρα εξελισσόταν άλλο ένα δράμα οικογενειάρχη, που κρατούσε ομήρους, συμπολίτες μας, διεκδικώντας αξιοπρέπεια, ήτοι τα δεδουλευμένα του και τη δουλειά του.

Την προηγούμενη ημέρα, κάποιος άλλος επιχειρηματίας «πατέρας» αφαιρούσε τη ζωή του, για χρέη. Άλλη μία ανθρωπο-θυσία στη χώρα, που την κατατάσσουν πρώτη σε αυτοκτονίες στην Ευρώπη της αλληλεγγύης.

Ταυτόχρονα ένας περιπτεράς «πατέρας», εκτελείτο, από ληστές – κτήνη, στη χώρα που ο υπουργός αρμόδιος για την εγκληματικότητα, παραιτήθηκε, για να ηγηθεί της μεγάλης αριστερής παράταξης, συντρόφων, που νομοθετούν υπέρ της λαθρομετανάστευσης.

Το «επίτευγμα» της απόλυτης εξαθλίωσης της κοινωνίας μας, της ανασφάλειας, της τρομοκρατίας και της έλλειψης οράματος και ελπίδας, δεν πρέπει να στολίζεται από εύσημα.

Περισυλλογή, ταπεινότητα και αίσθηση της λαϊκής οργής, για αυτούς του «τιτανικού», που έβαλαν την Ελλάδα στην μαύρη εθνική περιπέτεια του 2010, γιατί, τη στιγμή που υπογράφουν διεθνείς οικονομικές συμβάσεις, που καρπώνονται τον «άθλο» της σωτηρίας, στην εσωκομματική κούρσα διαδοχής για την αρχηγία, την ίδια στιγμή.. κάποιος οικογενειάρχης, υπογράφει ένα αποχαιρετιστήριο γράμμα στα παιδιά του και ζητά συγνώμη γιατί δεν τα κατάφερε στην Ελλάδα του «Λεφτά Υπάρχουν» και... αυτοκτονεί, έτσι απλά!

Bad job. Mr Venizelos. Too bad job and you have to pay...


Στο όνομα της νέας δανειακής σύμβασης των 130 δισ. ευρώ (!) τα τζιμάνια του Υπουργείου Εργασίας τσεκούρωσαν για τα καλά το επίδομα ανεργίας κατά 22% (360 ευρώ), για πάνω από 400.000 ανθρώπους που είναι χωρίς δουλειά, οι οποίοι θα κληθούν να τα βγάλουν πέρα με 100 ευρώ λιγότερα από τον επόμενο κιόλας μήνα. Η απόφαση της μείωσης των επιδομάτων σύμφωνα με τους ιθύνοντες «θεωρήθηκε επιβεβλημένη ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup, στην οποία συζητείται η, κατ' αρχήν, επικύρωση του νέου ελληνικού προγράμματος.»!

Και σαν μην έφθανε μόνο αυτό, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της οικονομίας έρχεται και ένα γερό ψαλίδισμα σε 13 ακόμη επιδόματα ανέργων που χορηγούνται από τον ΟΑΕΔ…

Ο Κουτρουμάνης, έβαλε ήδη την υπογραφή του στην σχετική υπουργική απόφαση η οποία λέει ότι το επίδομα ανεργίας θα υπολογίζεται με βάση το νέο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη και θα καθορίζεται (ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση).

Εντύπωση μου προκαλεί το γεγονός ότι την ώρα που αποφάσισαν να μειώσουν τα επιδόματα, ήρθε από το πουθενά η είδηση ότι ο Παπαδήμ(ι)ος δεν εισπράττει την πρωθυπουργική του αποζημίωση…Μήπως να τον λυπηθώ!!!

Δεν ξέρω τι να πω … Εκείνο που ξέρω είναι ότι έχουν τον τρόπο τους να μας σερβίρουν τα μαντάτα οι άνθρωποι…Συζητώντας για ανάπτυξη και διαρθρωτικές αλλαγές, περνούν εκατοντάδες μέτρα εναντίον του εισοδήματος του απλού εργαζόμενου και κανένα μέτρο υπέρ της ανάπτυξης και καμία διαρθρωτική αλλαγή.

Στη χώρα μας λειτουργούμε με τη λογική του εκκρεμούς και στα εθνικά μας θέματα κι΄ έτσι από τα συλλαλητήρια του 1992-94 για την μη αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ περάσαμε στο άλλο άκρο της αγνόησης του θέματος και ξανασχοληθήκαμε ουσιαστικά με το θέμα όταν η FYROM επεδίωκε ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε και τώρα λόγω της δυσμενούς(αν και χωρίς πρακτικά αποτελέσματα)για τη χώρα μας απόφασης του Δ.Δ της Χάγης.

Προεισαγωγικά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι στο συγκεκριμένο θέμα έλειπε η στρατηγική από τη χώρα μας.. Για 50-60 χρόνια ανεχόμασταν, με κάποιες διπλωματικές διαμαρτυρίες ,την ύπαρξη του κρατιδίου με την ονομασία «Μακεδονία» στο πλαίσιο της Γιουγκοσλαβίας ενώ -πέραν της ονομασίας- συστηματικά παραβίαζε( εμφανώς τουλάχιστον στην πρώτη 20ετια της ύπαρξης του) τα ανθρώπινα δικαιώματα για τους Ελληνικής καταγωγής πολίτες με δημεύσεις περιουσιών, με εκτοπίσεις και αλλαγές ονοματεπωνύμων και έμμεσα εκδιώξεις στην Ελλάδα(περίπτωση 3.500 Σαρακατσάνων που την περίοδο 1955-1968 «έφυγαν» από Σκόπια και εγκαταστάθηκαν στο Δήμο Ελευθερίου-Κορδελιού Θεσσαλονίκης. ΄Όταν το κρατίδιο αυτονομήθηκε το 1991 , έγινε πιο ορατό το πρόβλημα και ενώ στα Βαλκάνια ουσιαστικά είμαστε οι μόνοι που θέλουμε να παραμείνει βιώσιμο αυτό το κράτος δεν καταφέραμε να προβάλλουμε αποτελεσματικά διεθνώς τις θέσεις μας που ταυτίζονται με την ιστορική αλήθεια και την ευαισθησία μας στο θέμα της ονομασίας αλλά ούτε πείσαμε τους κατοίκους της FYROM ότι η ευρωπαϊκή τους προοπτική επιβάλλει να απεγκλωβιστούν από τις παρωπίδες του παρελθόντος και να ατενίσουν το μέλλον στηριζόμενοι στην συνεργασία με την Ελλάδα με ονομασία που θα σέβεται και την Ελληνική ευαισθησία.

Για την σημερινή κατάσταση: επιγραμματικά επισημαίνω ότι σήμερα στη FYROM μεγάλο μέρος των ξένων επενδύσεων είναι από Ελλάδα, η ανεργία ανέρχεται στο 35-40%, η ανασφάλεια εντείνεται κι΄ οι σχέσεις Αλβανών και Σλάβων ,που διέρχονται περίοδο ύφεσης , θα οδηγηθούν σε έκρηξη στο μέλλον και αυτό το κράτος θα μπορεί να λειτουργεί μόνο υπό συνεχή εποπτεία ως προτεκτοράτο των HΠΑ…Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι τον Νοέμβριο του 2003 που βρισκόμουν στα Σκόπια, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για σεμινάριο σε δικηγόρους των Σκοπίων, σε εφαρμογή της συμφωνίας της Αχρίδας εκείνο τον μήνα απολύονταν από το Υπουργείο Οικονομικών περίπου 300 Σλάβοι υπάλληλοι και προσλαμβάνονταν αντίστοιχα Αλβανοί, για να υπάρχει η δέουσα αναλογία που επέβαλλε η συνθήκη της Αχρίδας, γεγονός που αντιμετωπίζονταν από τους σλαβόφωνους συνομιλητές μου με εκδηλώσεις οργής και οι οποίοι μου έλεγαν ότι η Αλβανική συνοικία των Σκοπίων μετά τις 6μ.μ.είναι απροσπέλαστη για τους Σλάβους.

Την ίδια εποχή η γειτονική Βουλγαρία με μεθοδικότητα χάραζε στρατηγική για μετά 30-40 χρόνια αξιοποιώντας και τον πόθο των κατοίκων της FYROM να αποκτήσουν διαβατήριο χώρας- μέλους της Ε.Ε. ΄Έτσι λόγω της ένταξης της Βουλγαρίας στην Ε.Ε ,από 1-1- 2007,χιλιάδες Σλάβοι των Σκοπίων , πριν και μετά, επικαλούμενοι Βουλγαρική καταγωγή ζητούν και αποκτούν Βουλγαρική υπηκοότητα(μεταξύ αυτών και τ. πρωθυπουργός της FYROM),ενώ παράλληλα η Ρουμανία προσπαθεί να οικειοποιηθεί τους Βλαχόφωνους της FYROM παρέχοντας κάθε χρόνο δεκάδες υποτροφίες για σπουδές σε Ρουμανικά ΑΕΙ.

Την ίδια περίοδο οι νέοι των Σκοπίων ζητούσαν να μάθουν Ελληνικά( για να έχουν πιθανότητες πρόσληψης στις Ελληνικές επιχειρήσεις που λειτουργούν εκεί) αλλά η Ελληνική πολιτεία δεν επεδίωξε την δημιουργία ενός φορέα(κάτι σαν το Ινστιτούτο Γκαίτε)που θα μπορούσε να αναλάβει την προώθηση της διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας και στα Σκόπια αλλά και σε όλα τα Βαλκάνια(υπάρχουν βέβαια ιδιωτικά φροντιστήρια που συντηρούν με ιεραποστολικό ζήλο σωματεία από Ελλάδα ) κι΄ έτσι η Ελλάδα έχασε μοναδική ευκαιρία να κάνει την Ελληνική γλώσσα, γλώσσα εργασίας στα Βαλκάνια.. .Παράλληλα, κι ενώ η Βουλγαρία υλοποιεί εδώ και 20 χρόνια πρόγραμμα παροχής υποτροφιών σε νέους των Σκοπίων για σπουδές σε Βουλγαρικά ΑΕΙ και ενθαρρύνει αδελφοποιήσεις πόλεων της Βουλγαρίας με πόλεις της ανατολικής πλευράς της FYROM , η Ελλάδα παρακολουθεί ως θεατής τις εξελίξεις επικαλούμενη οικονομική αδυναμία… κι΄έτσι έδινε ετησίως 3-4 υποτροφίες σε παιδιά ομογενών από Σκόπια ενώ η εξαθλιωμένη Ρουμανία έδινε πάνω από 60 προσπαθώντας να οικειοποιηθεί τους βλαχόφωνους…

Θα μπορούσα «μετά λόγου γνώσεως»να πω πολύ περισσότερα αλλά δεν είναι στόχος μου να καταδείξω την διαχρονική ολιγωρία της Ελληνικής πολιτείας.

Στην παρούσα φάση λόγω της απόφασης του Δ.Δ της Χάγης θα έχουμε οπισθοδρόμηση στο θέμα της εξεύρεσης λύσης στο θέμα της ονομασίας κι΄ αυτό γιατί η κυβέρνηση των Σκοπίων θα συνεχίσει να επιδεικνύει παραληρηματικό εθνικισμό γεμίζοντας τις πλατείες όλων των πόλεών της με αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου. Καθημερινά θα προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι για όλα τα δεινά τους (ανεργία, απομόνωση κλπ) φταίει η Ελλάδα και η αλήθεια είναι ότι επιτυχώς κάνει πλύση εγκεφάλου στους πολίτες γιατί λειτουργεί με Σταλινική νοοτροπία και κάθε αντίθετη φωνή, που έχει κάποια εμβέλεια ,απομονώνεται. Έτσι η λύση για το θέμα της ονομασίας του κρατιδίου των Σκοπίων απομακρύνεται περισσότερο γιατί η απόφαση της Χάγης θα αυξήσει τον παραληρηματικό εθνικισμό των Σκοπίων ενώ η Ε.Ε και οι ΗΠΑ δεν πιέζουν πραγματικά την ηγεσία των Σκοπίων για εξεύρεση λύσης.

Βεβαίως η κυβέρνηση της FYROM θέλοντας να δείξει ότι έχει καλή πρόθεση θα πιέζει τον κ.Νίμιτς για νέες πρωτοβουλίες(σ΄ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο πρόσφατος-Φεβρουάριο του 2012- νέος κύκλος επαφών του με Ελλάδα-Σκόπια )και τους ΄Έλληνες πολιτικούς για συναντήσεις , για να δείξει δήθεν πνεύμα συνεργασίας και για να πιεσθεί η Ελλάδα και να μην αντιδράσει σε αίτημα ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ως FYROM..

Νομίζω ότι επιβάλλεται πλέον από τη χώρα μας να εξετασθεί σοβαρά το ενδεχόμενο καταγγελίας της ενδιάμεσης συμφωνίας, μετά από τεκμηριωμένη ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης, δεδομένου ότι ήταν ετεροβαρής εις βάρος της Ελλάδας ,δεν προφύλαξε τα συμφέροντά μας και επέτρεψε στους Σλάβους των Σκοπίων να χρησιμοποιούν το λεγόμενο Συνταγματικό όνομα. Η ενδιάμεση συμφωνία, που έχει λήξει το 2002 , χρησιμοποιείται ως όχημα από τους Σλάβους των Σκοπίων για διαιώνιση της σημερινής κατάστασης και πιθανόν η καταγγελία της να δημιουργούσε καλύτερες προϋποθέσεις για τη χώρα μας..

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα(παράλληλα με τον αγώνα για ανάκαμψη της οικονομίας) πρέπει να αποδυθεί σε αγώνα για να πεισθούν η Ε.Ε και οι ΗΠΑ ότι για την ασφάλεια της περιοχής δεν πρέπει να αρχίσουν συζητήσεις για ένταξη των Σκοπίων σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ πριν επιτευχθεί λύση στο θέμα της ονομασίας της FYROM κι ΄ότι η ονομασία αυτή δεν πρέπει να θίγει την εθνική ευαισθησία μας και με πρόβλεψη υποχρεωτικής χρήσης αυτής για κάθε χρήση(erga omnes) . Χρειάζεται ψυχραιμία, μακρόχρονος σχεδιασμός και στρατηγική και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να υπάρξει και στήριξη των «ρεαλιστικών»- φιλοευρωπαικών δυνάμεων στη FYROM με προβολή της Ευρωπαϊκής προοπτικής αλλά και διαρκής υπόμνηση σε Ε.Ε, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ότι η ανοχή προς τους εξτρεμιστές των Σκοπίων( για τον εξτρεμισμό των Σκοπίων διαμαρτυρήθηκε έντονα και η Βουλγαρία τα τελευταία χρόνια ) λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στα Βαλκάνια κι΄ ότι πρέπει να υπάρξει λύση που δεν θα επιτρέπει στην FYROM καλλιέργεια αλυτρωτισμού και οικειοποίηση ονομασίας η συμβόλων που ανήκουν σε γειτονικούς λαούς.

* Δικηγόρος-συγγραφέας. Διετέλεσε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσ/νίκης την περίοδο 2005-2008.

Σε επίπεδο «προ – ελληνικού μνημονίου» διαμορφώθηκε το χρέος της Ιταλίας το 2011.

Το χρέος μπορεί να άγγιξε πέρυσι το 120,1% του ΑΕΠ, ωστόσο κανείς δεν βγήκε να βροντοφωνάξει ότι πτωχεύει κτλ όπως έκανε η Ελλάδα.
Το υψηλότερο επίπεδο ήταν το 1996 στο 118,7% του ΑΕΠ.

Αυτό έβλεπε η Μέρκελ και έτρεμε η καρδιά της, αφού διάσωση της Ιταλίας, σήμαινε κατάρρευση του ευρωσυστήματος!

Όλοι το γνώριζαν, κανείς δεν το χρησιμοποίησε ως διαπραγματευτικό χαρτί.
Ποιος θα έβγαζε την Ελλάδα από το ευρώ όταν είχε την Ιταλία με χρέος... στον θεό;
Αντ’ αυτού στην Ελλάδα οι πολιτικοί «φοβέριζαν» τον κόσμο ότι η Μέρκελ θα μας διώξει από την Ευρωζώνη.


Tο μέλος της Υποεπιτροπής Μειονοτικών Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο Ελβετός Ανδρέα Γκρος επισκέφτηκε για δεύτερη φορά την Ρόδο και την Κω για να ολοκληρώσει την έκθεσή του για την κατάσταση των «Τούρκων» στη Ρόδο και την Κω, λόγω διαφωνξι8ών με το αρχικό κείμενο από την πλευρά των… «Τούρκων» που όλοι όμως αισθάνονται Έλληνες πολίτες…

Ο Γκρος στις δηλώσεις που έκανε στον Τύπο ανέφερε ότι επισκέπτεται το νησί για δεύτερη φορά λέγοντας: «Πριν από την συνεδρίαση της επιτροπής στις αρχές Μαρτίου, όπου θα συζητήσουμε την κατάσταση της Τουρκικής Μειονότητας, της τουρκικής κοινωνίας των νησιών Κω και Ρόδου, επισκέπτομαι την Ρόδο και την Κω ως εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ως επιτροπή είχαμε συζητήσει την έκθεση που είχα ετοιμάσει μετά την επίσκεψη που είχα πραγματοποιήσει στα νησιά πριν από 2 χρόνια.

»Οι Τούρκοι αντιπρόσωποι της επιτροπής δεν είχαν μείνει ευχαριστημένοι με κάποια άρθρα της τελικής έκθεσής μου. Γι’ αυτό τον λόγο ήρθα ξανά στο νησί με σκοπό να συναντηθώ με τους εκπροσώπους των Τούρκων. Διότι θέλω να ετοιμάσω μια τελική έκθεση με την οποία θα συμφωνούν και οι Έλληνες αλλά και οι Τούρκοι αντιπρόσωποι. Ειδικότερα, άκουσα πως δε μπόρεσαν να μου πουν τα όσα έχουν δει στην πρώτη επίσκεψή μου. Για αυτόν τον λόγο έδωσα μεγάλη σημασία στο να έρθω για δεύτερη φορά στην Ρόδο και στην Κω και εύχομαι να βρούμε μια φόρμουλα για την οποία θα συμφωνήσουν όλοι οι αντιπρόσωποι.

Και ειδικότερα να βρούμε μια φόρμουλα για να προστατέψουμε την διαπολιτισμική ταυτότητα όπως τα σχολεία, την γλώσσα, την θρησκεία, τα τζαμιά και την πολιτιστική κληρονομιά που θα συμβάλλουν στη σημερινή κατάσταση των Τούρκων ανθρώπων, των ανθρώπων με τουρκικό υπόβαθρο, με τουρκικό πολιτιστικό υπόβαθρο. Διότι εμένα μου αρέσουν πολύ αυτά τα νησιά. Διότι τα νησιά κατέχουν μια διεθνιστική Μεσογειακή κουλτούρα».

Το μέλος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΚΣΣΕ, Ανδρέας Γκρος, τονίζοντας ότι στην τελευταία του επίσκεψη στην Ρόδο και στην Κω δεν συναντήθηκε μόνο με τα ίδια άτομα αλλά με περισσότερα άτομα, είπε: «Νομίζω πως σε σύγκριση με την προηγούμενη μου επίσκεψη, αυτήν την φορά έλαβα περισσότερες πληροφορίες. Διότι είχα περισσότερο χρόνο. Το πιο περίεργο σημείο είναι ότι όλοι αισθάνονται Έλληνες πολίτες. Δεν αμφισβητούν το γεγονός ότι είναι Έλληνες πολίτες. Στην Ελβετία υπάρχουν Ελβετοί με γαλλική κουλτούρα, με γερμανική κουλτούρα και με ιταλική. Κι αυτοί εδώ είναι Έλληνες πολίτες με τουρκική κουλτούρα. Αυτό είναι κάτι παραπάνω από την θρησκεία. Είναι ένας πολιτισμός που απέχει μόνο 50 χμ. από εδώ. Αυτοί οι άνθρωποι είναι εδώ πάνω από 100 χρόνια.

Το να συνυπάρχουν στο ίδιο μέρος διαφορετικοί πολιτισμοί πρέπει να θεωρείται ως πλούτος των μοντέρνων κοινωνιών. Η Ρόδος είναι ένα εξαίσιο μέρος όπου συναντώνται διάφοροι πολιτισμοί. Για αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντική για όλους. Ο άλλος μπορεί να διατηρήσει τον δικό του πολιτισμό και μπορεί να γίνεται μια πλούσια δομή διατηρώντας την πολυπολιτισμικότητα, κατέληξε ο Γκρος.


Η Κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους έθεσε στο Ευρωκοινοβούλιο το ζήτημα των τριανταοχτώ σκελετών που βρέθηκαν στη φυλακή του Diyarbakir της Τουρκίας, ζητώντας συνδρομή από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να διευκρινιστεί αν ανήκουν σε Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους πολέμου από την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κϋπρο.

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, η Ελένη Θεοχάρους είπε ότι την εποχή εκείνη μεταφέρθηκαν αιχμάλωτοι πολέμου από την Κύπρο στη συγκεκριμένη φυλακή, και δεν επέστρεψαν ποτέ. "Το ζήτημα είναι ανθρωπιστικής φύσεως” είπε η ευρωβουλευτής, προσθέτοντας “καταλαβαίνετε την αγωνία που δημιουργήθηκε στους συγγενείς των αγνοουμένων στην Κύπρο αφότου έγινε γνωστή αυτή η πληροφορία."

Επισήμανε ότι οι 38 σκελετοί φέρουν σημάδια εκτέλεσης με σφαίρες των 9mm στο κεφάλι, και ότι τα τεστ DNA έδειξαν ότι δεν πρόκειται για Τούρκους ή Κούρδους φυλακισμένους.

Το ζήτημα τέθηκε από την Ελένη Θεοχάρους κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και το αίτημα συνδρομής έγινε δεκτό. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Elmar Brok ζήτησε από την Ria Oomen-Ruijten, ευρωβουλευτή και εισηγήτρια της Επιτροπής, να συναντηθεί με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να συζητήσει και να ερευνήσει το ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες πληθαίνουν οι ανακαλύψεις ομαδικών τάφων σε διάφορα σημεία της Τουρκίας, με θύματα συνήθως Κούρδους. Είναι όμως η πρώτη φορά που δημοσιεύεται συγκεκριμένη πληροφορία για ομαδικό τάφο με Ελληνοκύπριους αγνοούμενους στην Τουρκία.
Αν η πληροφορία επιβεβαιωθεί, η Τουρκία έχει πολλές (πρόσθετες) εξηγήσεις να δώσει στην πολιτισμένη διεθνή κοινότητα... Γιατί και οι τεκμηριωμένες δολοφονίες αιχμαλώτων στην Κύπρο είναι εγκλήματα πολέμου, αλλά εκεί οι Τούρκοι παρουσιάζουν διάφορες δικαιολογίες περί δράσης ατάκτων Τουρκοκυπρίων υπό συνθήκες έντασης, κλπ.
Αν όμως αποδειχθεί ότι αιχμάλωτοι πολέμου δολοφονήθηκαν σε τουρκικό έδαφος, αυτό σημαίνει έγκλημα πολέμου εν ψυχρώ, με πλήρη σχεδιασμό και επίγνωση του τουρκικού κράτους. Και πέρα από τη διεθνή κατακραυγή, οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν στο διεθνές ποινικό δικαστήριο...

Οι εξελίξεις αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.Δεν έχουν καλά – καλά ψηφίσει τους εφαρμοστικούς νόμους για το νέο Μνημόνιο και ήδη σκέφτονται νέα μέτρα! Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει με την κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζεται να κληροδοτήσει στους επόμενους, μέτρα πολύ σκληρά και ένα νέο προϋπολογισμό που θα πρέπει να εκτελέσουν.

Το πρόγραμμα δε βγαίνει με τίποτε και το αναγνωρίζουν όλοι. Όσα δάνεια κι αν μας δώσουν οι ξένοι, η ύφεση είναι τεράστια και είναι θέμα χρόνου μια εσωτερική στάση πληρωμών από όλους τους πολίτες, κι όχι μόνο από τις επιχειρήσεις. Ήδη, εκτιμάται ότι τα χρέη των εμπορικών επιχειρήσεων ξεπερνούν τα 190 δισ, ένα ΑΕΠ ακόμη δηλαδή σε τράπεζες, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, λοιπά χρέη κ.λπ.

Ο κόσμος μέσα στο 2012 θα κληθεί να πληρώσει απίστευτα χαράτσια τη στιγμή που οι μισθοί του έχουν μειωθεί από 20 έως 50%, εκτός βέβαια από τους περισσότερους από 1 εκατ. Άνεργους που δεν έχουν τέτοια… προβλήματα να αντιμετωπίσουν.

Επομένως, κάποια στιγμή το σύστημα θα… κρασάρει και κανείς δε θα μπορεί να πληρώσει την εφορία, τα ταμεία, τα χρέη στις τράπεζες. Όσο για τις δήθεν ρυθμίσεις για κούρεμα δανείων, αυτά είναι επικοινωνιακά κόλπα ενόψει εκλογών αφού τίποτε δε μπορεί να γίνει. Σιγά μην αφήσουν τις τράπεζες να καταρρεύσουν.

Εν πάση περιπτώσει, στο οικονομικό επιτελείο ετοιμάζονται για το νέο πακέτο μέτρων που θα δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση να εφαρμόσει από τον Ιούνιο. Στο τραπέζι μάλιστα πέφτει και πάλι η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Τα μέτρα τα έχει ήδη προαναγγείλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ήδη τα επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Δεν αποκλείονται λοιπόν νέες μειώσεις σε μισθούς δημοσίου και απολύσεις, περικοπές των ειδικών μισθολογίων (ένστολοι, δικαστικοί κλπ), νέο άνοιγμα του ασφαλιστικού, μαζικές καταργήσεις και περικοπές επιδομάτων, διαδοχικά κύματα απολύσεων στο δημόσιο, αλλά και ευρύτατες ιδιωτικοποιήσεις.

Τα μέτρα υπολογίζονται ότι θα φτάσουν τα 12 δισ. μέχρι το 2015 και οι βασικές κατευθύνσεις τους θα είναι, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος:

- Αξιολόγηση στο δημόσιο, κατάργηση «άχρηστων» φορέων, περικοπές των «υπεράριθμων» εργασίας, εξάλειψη κενών θέσεων κλπ.

- Μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, νέα αναθεώρηση του συστήματος προαγωγών, παροχές αναλόγως της απόδοσης και όχι της παλαιότητος.

- Νέες περικοπές στο φάρμακο και στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων

-Πρόσθετες περικοπές των συντάξεων για την περίοδο 2013 – 2015.

-Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και μεγαλύτερα κύματα εφέδρων τα επόμενα χρόνια

- Επιπλέον παρεμβάσεις με επίκεντρο το ασφαλιστικό και τις κοινωνικές δαπάνες.

- Ευρεία περικοπή κοινωνικών επιδομάτων την περίοδο 2013- 2015, κατάργηση πολλών εξ αυτών, θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων και ενίσχυση ή «εξορθολογισμό» των οικογενειακών επιδομάτων και του επιδόματος ανεργίας.

- Φορολογική μεταρρύθμιση με μειώσεις σε επιλεγμένους φορολογικούς συντελεστές για την στήριξη της ανταγωνιστικότητας, αλλά δέσμευση να μην μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ (ή να διασφαλιστεί το δημοσιονομικό «ισοδύναμο»), κατάργηση προνομιακών φορολογικών καθεστώτων (γίνεται πχ συζήτηση για τις φοροαπαλλαγές και το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά κλπ).

- Αυστηρός έλεγχος δαπανών , δυνατότητα άμεσης ψήφισης συμπληρωματικών προϋπολογισμών, κυρώσεις για φορείς που δεν αποδίδουν λογαριασμό, «λογιστές αξιωματούχοι» στα υπουργεία.

Πηγή

Αυτή τη φορά έμεινα στην Ελλάδα αρκετά. Δέκα μέρες δηλαδή. Ερχόμενος, πίστευα ότι θα δω μια χώρα φάντασμα, με ανθρώπους σκιάχτρα και δρόμους ονείρων γεμάτους με λακούβες. Δεν είδα αυτό. Είδα όμως και αυτό.

Από την πρώτη μέρα κατάλαβα ότι ήταν μια διαφορετική χώρα. Απ’ όταν προσπάθησα να ανέβω τις σκάλες του Συντάγματος, και ένας ΜΑΤατζής, ακολουθώντας μια εντολή που ούτε ο ίδιος δε θα μπορούσε να δικαιολογήσει, μου είπε ότι δεν μπορώ να περάσω από εκεί. Αφού πέρασα με τον τρόπο μου, πήγα και στάθηκα σε μια στάση λεωφορείου μπροστά στο Πολεμικό Μουσείο. Εκεί συνειδητοποίησα ότι οι κλούβες της αστυνομίας που περνούσαν ήταν περισσότερες από τα αστικά. Αναρωτήθηκα αν βρισκόμουν σε μια δημοκρατική χώρα ή σε ένα απολυταρχικό καθεστώς.

Κι όμως, σε αυτή τη χώρα, όπου το μίσος για τον μπάτσο και η αδιαφορία για το νόμο είναι ο πραγματικός κυβερνήτης, τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν επί μία ολόκληρη εβδομάδα για το βουλευτή που έβγαλε στο εξωτερικό ένα εκατομμύριο ευρώ. Νόμιμα, αλλά όχι ηθικά, κατά το βουλγαράκειο σύστημα αξιών. Και μάντεψε, ο βουλευτής τελικά δεν ήταν βουλευτής. Ήταν σύζυγος βουλευτού, και μάλιστα αρχηγού κόμματος, πρώην υπουργού εξωτερικών και κόρης πρώην πρωθυπουργού. Και γιατί; Γιατί εν μέσω κρίσης, αυτός ήθελε να αγοράσει σκάφος. Επαναλαμβάνω: ο σύζυγος της βουλευτού που κατηγορεί τα δύο “μεγάλα” κόμματα για φαυλότητα –άσχετα αν επιχείρησε να προεδρεύσει του ενός.

Η Ελλάδα μου έδωσε την εντύπωση ότι πλέον δεν έχει ταυτότητα. Δεν έχει ένα πρόσωπο, έχει πολλά. Πολλά και διαφορετικά. Είδα την Ερμού γεμάτη, μέρα Παρασκευή, με ανθρώπους να κουβαλάνε σακούλες, δυο τρεις ο καθένας. Πέρασα από τη Νομική και είδα στο παρκάκι ένα μικρό καταυλισμό αστέγων, μια μέρα που η θερμοκρασία άγγιζε τους 5 βαθμούς. Κάθισα σε μια καφετέρια του κέντρου που θύμιζε 2005, τότε που όλα πήγαιναν καλά (;), τότε που έχοντας κατακτήσει το Euro, κερδίζαμε και τη Eurovision και νομίζαμε ότι όλοι οι υπόλοιποι λαοί του κόσμου θα έσκυβαν μπρος στην ένδοξη όψη μας. Γύρω μου άνθρωποι όλων την ηλικιών.

Η φίλη μου μου εξηγούσε πώς μια γνωστή της είχε πιάσει τρεις δουλειές για να έχει ένα αξιοπρεπές εισόδημα και έφτασε να μην πληρώνεται από καμία. Την προηγούμενη μέρα, μια άλλη φίλη μου μου έλεγε πώς έχασε τα τρία χιλιάρικα που της χρωστούσε ο Κωστόπουλος, όταν στην ΙΜΑΚΟ γινόταν από τη μία κατάσχεση από τους πιστωτές του και από την άλλη πλιάτσικο από τους υπαλλήλους που κατάλαβαν ότι θα έχαναν τα χρωστούμενα.

Για ποια χώρα μου μιλούσαν άραγε;
Για την ίδια Ελλάδα που έβλεπα εγώ;
Για την Ελλάδα που σε λίγο θα προβάλλεται το Sunshine Girls με κυράτσες των ΒΠ που θα επιδεικνύουν το πόσο καλά περνάνε στη χώρα που έχει στοχοποιηθεί ως αποτυχημένη οικονομικά και πολιτικά;
Για την Ελλάδα όπου το αντι-lifestyle είναι το καινούριο lifestyle των δήθεν εναλλακτικών, που αποκαλούν πλέον vintage ό,τι παλιατζούρες βρίσκουνε στην αποθήκη του παππού τους;
Για την Ελλάδα όπου αυτοί που επιζητούν λαϊκή επανάσταση ξεφυσάνε τον καπνό του τσιγάρου τους στη μάπα του αντικαπνιστή, αδιαφορώντας πλήρως αν τον ενοχλεί ή όχι;

Μπερδεύτηκα.

Αν εγώ, που ξέρω καλά πόσο μεγάλη κρίση περνάει η Ελλάδα, βλέπω παντού γεμάτα μαγαζιά, τι βλέπουν άραγε οι ξένοι, που κινούνται στις περιοχές που κινήθηκα κι εγώ; Να βλέπουν κάτι διαφορετικό; Αν ήμουν Γερμανός και σήμερα, αντί για το Λονδίνο, επέστρεφα στο Βερολίνο, τι θα έλεγα στους φίλους μου; Ότι οι Έλληνες, τι;... Δεν έχουν δουλειές; Γι’ αυτό είναι στις καφετέριες; Γι’ αυτό ψωνίζουν;

Και από την άλλη, δεν έχουν δικαίωμα να ψωνίζουν όσοι έχουν ακόμα λεφτά; Δεν έχουν δικαίωμα να πηγαίνουν για τσίπουρα και μεζέδες; Και αν δεν κινούσαν αυτοί αυτά τα –όσα- χρήματα κινούν δεν θα είχε ήδη καταρρεύσει η αγορά;

Δεν ήταν αυτά όμως που με πείραξαν περισσότερο. Ήταν ο τύπος που, καθισμένοι εμείς σε ένα παγκάκι, ήρθε καταπάνω μας με το μηχανάκι του και, σταματώντας στα δέκα εκατοστά, μας είπε “Μην φοβάστε, δεν σας πατάω”. Πάρκαρε εκεί. Ακριβώς μπροστά μας. Ακριβώς πάνω σε μια διάβαση αναπήρων, καταμεσής του πεζοδρομίου έξω από το ΚΕΠ Βύρωνα.

Με πείραξε που είδα έναν μπίχλα να μεταφέρει φρατζόλες ψωμί, καβάλα σε ένα μηχανάκι, στον πεζόδρομο της Ανδριανού, ακουμπώντας τις επάνω στην μπλούζα του, φρατζόλες που θα έφταναν στο τραπέζι των Ελλήνων και των τουριστών που εκείνη την ώρα τον κοιτούσαν έκπληκτοι.

Με πείραξε που μου ζήτησαν πληροφορίες στο μετρό, και ενώ απάντησα με προθυμία, δεν άκουσα ευχαριστώ. Δυο μέρες αργότερα, κράτησα την πόρτα σε κάποιον πίσω μου βγαίνοντας από ένα κτίριο. Πάλι δεν άκουσα ευχαριστώ. Μπήκα σε ένα μαγαζί να ψωνίσω. Δεν άκουσα καλησπέρα. Ψώνισα, και εννοείται ότι δεν άκουσα ευχαριστώ. Ίσως, απ’ όλα όσα είδα, να ήταν αυτό που μου έκανε τη χειρότερη εντύπωση.

Γιατί ακόμα και όταν είσαι φτωχός, ακόμα κι αν κοιμάσαι με τα άγχη των δανείων, ακόμα κι όταν δεν ξέρεις πώς θα βγάλεις το μήνα, οφείλεις να είσαι ευγενικός στο διπλανό σου, γιατί και ο άλλος είναι στην ίδια θέση. Αν δεν μπορείς να πεις αυτό, το απλό ευχαριστώ, πώς περιμένεις ότι θα έρθει ένας καλύτερος κόσμος; Πώς θα μιλήσεις για δικαιοσύνη, ελευθερία και αλληλεγγύη όταν δεν μπορείς να είσαι ευγνώμων για κάτι τόσο μικρό, όταν ο άλλος σε εξυπηρετεί στην καθημερινότητά σου;

Μπορεί να σου ακούγομαι υπερβολικός, αλλά το ξέρω ότι στο συγκεκριμένο δεν είμαι. Η ευγένεια δεν έχει να κάνει με το πόσα λεφτά έχεις στην τσέπη, αλλά με το πόσα αποθέματα καλοσύνης έχεις στην καρδιά. Αν δεν έχεις, πάρε τον πούλο. Αυτός ο κόσμος σου αξίζει, οπότε σκάσε και μάθε να ζεις με αυτόν. Κανείς δεν αξίζει έναν καλύτερο κόσμο όταν δεν μπορεί να χαμογελάσει, όταν δεν μπορεί να πει ευχαριστώ (έχω κολλήσει με αυτό, το παραδέχομαι).

Δεν θέλω όμως να είμαι άδικος. Είδα και πολλά θετικά. Είδα κοριτσάκια να μιλάνε για τη βία της αστυνομίας. Είδα κόσμο να περπατάει και να συζητάει για το σαθρό πολιτικό σύστημα. Συμμετείχα σε μια εκδήλωση όπου συζητήσαμε για το μέλλον του βιβλίου (ακούγεται άραγε σαν πολυτέλεια αυτό το τόσο βασικό;) Βέβαια, η συζήτηση έγινε σε ένα εναλλακτικό βιβλιοπωλείο, το Free Thinking Zone, όπου, όπως έγραψε και ο Economist, είναι βιβλιοπωλείο-καφέ, αλλά κατά την επίσκεψή του δεν μπορούσε να πουλήσει ούτε βιβλία ούτε καφέ. Ας όψεται ο νόμος. Αυτός ο νόμος που δεν άλλαξε, αλλά για κάποιο λόγο, ίσως ως δια μαγείας, θα φέρει επενδύσεις και ανάπτυξη επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Προσπαθώ να καταλάβω αν αγαπάω την Ελλάδα. Αν την αγαπάω γι’ αυτό που είναι ή για αυτό που ήταν στα παιδικά μου χρόνια. Για τις πίττες της γιαγιάς, για το άρωμα του νυχτολούλουδου το καλοκαίρι, για το λουκάνικο στα κάρβουνα, για τη φωνή της Χαρούλας, για τα φοιτητικά μεθύσια. Είναι η Ελλάδα αυτή που αγαπώ και νοσταλγώ ή είναι οι δικές μου αναμνήσεις μια αθωότερης εποχής;

Δεν ξέρω.

Επιμύθιο: Αυτή τη στιγμή πετάω με μια ελληνική αεροπορική εταιρεία που με κάνει να νιώθω περήφανος που υπάρχει. Αριστερά μου δυο Ελληνίδες, μάνα και κόρη, που ζήτησαν από την αεροσυνοδό νηστίσιμο φαγητό. Δεξιά μου στη σειρά ένας Άγγλος που βλέπει ταινία στο iPad.
Δύο κόσμοι διαφορετικοί.
Κι εγώ ανάμεσα.
Με ένα πόδι και στους δύο.
Δύο κόσμοι που απομακρύνονται όλο και περισσότερο σιγά-σιγά.
Πρέπει να διαλέξω, γιατί αλλιώς θα διαμελιστώ.
Τι να διαλέξω;
Αυτό είναι που δεν μπορώ να απαντήσω.
Αυτό είναι που με ενοχλεί.
Αυτό είναι που με θυμώνει.


Θα είναι διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος μετά την ολοκλήρωση του PSI; Οι επενδυτές βάζουν στο «τραπέζι» τις παρατηρήσεις τους με φόντο την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων.

Δεκαοκτώ μήνες μετά την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα βοήθειας από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και οκτώ μήνες μετά τον «πυρετό» διαπραγματεύσεων με τον ιδιωτικό τομέα, η Ελλάδα ετοιμάζεται να εκτελέσει την μεγαλύτερη εθελοντική αναδιάρθρωση χρέους που έγινε ποτέ από μια χώρα, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Οι απώλειες που θα υποστούν οι ιδιώτες ομολογιούχοι, θα είναι ανάλογου μεγέθους με αυτές που καταγράφηκαν στην Αργεντινή, δέκα χρόνια πριν.

Όπως καταδεικνύει το «πράσινο φως» που έδωσε το Γερμανικό Κοινοβούλιο στο νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, οι νέοι επίσημοι πιστωτές της χώρας μας, προτίθενται να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα έως τα τέλη του 2014, και πιθανότητα και στη συνέχεια, μέχρι η Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Ωστόσο, ο χρονικός ορίζοντας στον οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει μια λίστα από δράσεις που προέχουν και στη συνέχεια να εκτελέσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, είναι σαφώς πιο περιορισμένος.

Δεδομένου του ότι η ελληνική οικονομία εισέρχεται στην πέμπτη διαδοχική χρονιά ύφεσης, η αβεβαιότητα και η ένταση χαρακτηρίζουν το πολιτικό σκηνικό, ενώ οι σχέσεις της Ελλάδας με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης είναι τεταμένες, ο κίνδυνος η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, δεν μπορεί να αποκλειστεί. Οι επικείμενες εκλογές στην χώρα, πιθανότατα στα τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου, θεωρούνται ως μια περίοδος ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει μια σειρά παρατηρήσεων σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, από την πλευρά των επενδυτών σε παγκόσμια κλίμακα.

Μια μικρή θεωρητική ελάφρυνση του χρέους

Η αποτελεσματική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είναι πολύ μικρότερη από αυτήν που θα καταδείκνυε το ποσό των 110 δισ. ευρώ. Κι αυτό γιατί μέρος των υποχρεώσεων χάριν του PSI, θα επισκιαστούν από την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η οποία αναμένεται να φτάσει τα 50 δισ. ευρώ και θα καλυφθεί μέσω δανείων του EFSF στην ελληνική κυβέρνηση.

Λαμβανομένης υπόψη της πιθανής συνεισφοράς της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών, υπολογίζεται ότι η καθαρή ελάφρυνση θα διαμορφωθεί σε 70-80 δισ., ή το 30% του ελληνικού ΑΕΠ για το 2012.

Αν υποθέσουμε ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ στην περιοχή θα είναι 4% στο διάστημα 2015-2020, ο δείκτης χρέος/ΑΕΠ έχει επισήμως προβλεφθεί ότι θα σταθεροποιηθεί γύρω στο 120% έως το 2020, σαφώς μειωμένος από το 164% του 2011, ωστόσο και πάλι θα παραμείνει ο μεγαλύτερος στην ευρωζώνη.

Πιο διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος

Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η διαχειρισιμότητα του ελληνικού χρέους θα βελτιωθεί σημαντικά. Το PSI επιτάχυνε την «μετανάστευση» των ομολόγων που έληγαν, σε δάνεια από το δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, έως το τέλος του 2014, οπότε και λήγει το δεύτερο πακέτο διάσωσης, περίπου τα δύο τρίτα του ελληνικού χρέους θα είναι έναντι του δημοσίου τομέα, ενώ το εναπομείναν χρέος θα βρίσκεται στην κατοχή κυρίως Ελλήνων.

Τα νέα δάνεια του δημοσίου είναι μακροπρόθεσμης ωρίμανσης (15-30 χρόνια), ενώ προσφέρουν και μια περίοδο χάριτος διάρκειας 10 ετών. Παρομοίως, τα νέα ελληνικά κρατικά ομόλογα που θα λάβουν οι ήδη υπάρχοντες ομολογιούχοι, έχουν μέσο όρο ζωής περίπου τα είκοσι χρόνια. Την ίδια ώρα γενναιόδωρα είναι και τα επιτόκια. Σκεφτείτε ότι το επιτόκιο που θα καταβάλει η Ελλάδα στα δάνεια του EFSF, ανταποκρίνεται στο κόστος των κεφαλαίων του ειδικού αυτού οχήματος και ανταποκρίνεται περίπου στα γαλλικά επιτόκια δανεισμού.

Το μέσο κουπόνι των νέων ομολόγων την επόμενη δεκαετία θα είναι 2,63%, παρόμοιο με αυτό της Γερμανίας. Εντέλει, το επιτόκιο που χρεώνεται για τα διμερή δάνεια ύψους 74 δισ. που έχει λάβει έως τώρα η Ελλάδα, έχει μειωθεί αναδρομικά σε ένα εύρος της τάξης των 150 μονάδων βάσης σε σχέση με το Euribor.

Βάσει σταθερών και προθεσμιακών επιτοκίων, η Ελλάδα χρεώνεται ένα από τα χαμηλότερα κόστη δανεισμού στην ευρωζώνη.

Αυτό συνεπάγεται μια «κοινωνικοποίηση» του ελληνικού πιστωτικού κινδύνου, στους ώμους των ευρωπαίων φορολογούμενων, που είναι και οι κύριοι χρηματοδότες των κεφαλαίων.

Παραμένει η αβεβαιότητα γύρω από το PSI

Με την επίσημη δημόσια πρόσκληση για το PSI να έχει υποβληθεί, πεποίθηση της αγοράς είναι ότι οι ρήτρες συλλογικής δράσης τελικά θα ενεργοποιηθούν, με αποτέλεσμα την πρόκληση πιστωτικού γεγονότος και την ενεργοποίηση των CDS.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση της την περασμένη Παρασκευή, η Ελλάδα αποκάλυψε ότι αν η συμμετοχή στο PSI δεν φτάσει τουλάχιστον το 75% έως τις 9 Μαρτίου, η ανταλλαγή των ομολόγων είναι πιθανό να ολοκληρωθεί και χωρίς την ενεργοποίηση των CACs.

Οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος, οι οποίες δεν συμμετέχουν στην ανταλλαγή, θα εμφανιστούν ως κάτοχοι σχεδόν των μισών ελληνικών κρατικών ομολόγων που λήγουν από τώρα έως και τα τέλη του 2014.

Αν υποθέσουμε ότι αυτό το εύρος ωρίμανσης αντιπροσωπεύει το επιθυμητό περιβάλλον ώστε να συμμετάσχουν οι τράπεζες στην ανταλλαγή, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η εθελοντική συμμετοχή να ξεπεράσει το 75%.

Αν ο στόχος επιτευχθεί και η Ελλάδα δεν ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής αντίδρασης, τότε θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα για τις αγορές.

Το ζήτημα της «μειωμένης εξασφάλισης»

Πολύς λόγος γίνεται σχετικά με τον ρόλο της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, και το πιθανό προηγούμενο που θα δημιουργήσει για ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης. Ωστόσο πρόκειται μάλλον για ένα υπερεκτιμημένο θέμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Eurogroup, το ευρωσύστημα θα λάβει αντί της σημερινής κατοχής ελληνικών ομολόγων, νέα ομόλογα, τα οποία θα καταλογιστούν στην ονομαστικής του αξία.

Τα υπολογιζόμενα κέρδη θα διανεμηθούν στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης, οι οποίες με τη σειρά τους θα έχουν την επιλογή να προσφέρουν αυτά τα κέρδη στην Ελλάδα.

Επιπλέον, οι κεντρικές τράπεζες, μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους τα κουπόνια των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους, ως μια τακτική ροή νομισματικού εισοδήματος.