Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

2 Φεβ 2012


Έλεος! Όχι και να μας δουλεύει ο Παπανδρέου…
Ξέχασε ότι ο ίδιος μας έβαλε στο Μνημόνιο

Τον απολογισμό της θητείας του ως πρωθυπουργός έκανε ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και βλέποντας ξεκάθαρα ότι δεν τον θέλουν ούτε οι σκύλοι έξω από την Ιπποκράτους. Αν και δε μίλησε καθόλου για τα εσωκομματικά και την κίνηση Λοβέρδου – Βενιζέλου, η ομιλία του είχε καθαρά χαρακτήρα απολογιστικό, αποχαιρετιστήριο και ήταν μια προσπάθεια να γλιτώσει στο μέλλον τα γιαούρτια όπου κι αν πηγαίνει στην Ελλάδα.

Περιγράφοντας μια μαγική εικόνα για την Ελλάδα και τα επιτεύγματά της τα προηγούμενα δύο χρόνια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλησε να διατηρήσει κάτι από την υστεροφημία του.

Μη μπορώντας να διακρίνει την κατάσταση της κοινωνίας και το αδιέξοδο της χώρας, περιέγραψε μια Ελλάδα που πέτυχε μεγάλα κατορθώματα εξαιτίας της δικής του διακυβέρνησης. Επανέλαβε ότι έσωσε τη χώρα και τους πολίτες, ότι αυτός τόλμησε και οι άλλοι κρύφτηκαν και πως ούτε λίγο ούτε πολύ τον έχουμε αδικήσει διότι θα μείνουν στην ιστορία τα δύο αυτά χρόνια.

Κατηγόρησε τη ΝΔ για μηδενισμό του έργου που έκανε ενώ έριξε το φταίξιμο σε προηγούμενες κυβερνήσεις.

Επίσης, δεν παρέλειψε να τα βάλει και με τα… διαπλεκόμενα, τους μεγαλοεκδότες, τα κανάλια που έπαιρναν δάνεια καθώς και με τις τράπεζες για τις οποίες έκανε ιδιαίτερη αναφορά για το PSI. Ενώ δηλαδή βρίσκεται στην … πόρτα του κόμματος του τα έβαλε με τις τράπεζες τονίζοντας κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να δεχθεί η ενίσχυσή τους να γίνει χωρίς την έκδοση κοινών μετοχών υπέρ του Δημοσίου, πράγμα που ουσιαστικά οδηγεί στην κρατικοποίησή τους, την οποία όμως έχει αποκηρύξει κατηγορηματικά η Τρόικα.

Φυσικά στο τέλος δεν παρέλειψε να εκβιάσει ψυχολογικά τους βουλευτές ώστε να ψηφίσουν τα νέα μέτρα που έρχονται και τα οποία θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή. Λειτουργώντας ως εκπρόσωπος της τρόικας και του Παπαδήμου μας ανέλυσε πόσο σημαντικό είναι να υπογραφεί το PSI και η νέα δανειακή σύμβαση μαζί με τα μέτρα φυσικά ενώ θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε ότι είναι ο τελευταίος κάβος που θα περάσουμε. Δύο χρόνια κάβους περνάμε όμως, μπορεί να πιστέψει κανείς τους ψεύτες;

Είπε ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δίκαια της Ελλάδας στο εξωτερικό και μας έπιασε ρίγος γιατί αν πράγματι συνεχίσει τότε βουλιάξαμε αύτανδροι.

Σαν να μην βρισκόταν εδώ την τελευταία διετία αλλά να ήρθε από άλλο πλανήτη μας είπε πόσα πολλά πέτυχε και πως χρειάζεται να κερδίσει η χώρα την αίσθηση αυτοπεποίθησης. Λες και αυτή την αίσθηση δεν την έχασε από το 2009 και μετά.

«Κάναμε λάθη είπε αλλά κερδίσαμε και πολλές μάχες» αλλά δε μας διευκρίνισε ποιες είναι οι νίκες του, διότι τα λάθη του τα ξέραμε καλά.

Αμετακίνητος έμεινε στις θέσεις του για το πώς μπήκαμε στο Μνημόνιο λέγοντας ότι είναι μύθος πως υπήρχαν λεφτά από τη Ρωσία και πως μόνο η Κίνα αγόρασε ομόλογα 6 δισ ευρώ.

Για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ είπε ότι ο ίδιος θα ζητήσει εξεταστική επιτροπή αλλά πριν τις εκλογές γιατί μετά θα λέει ψέματα η ΝΔ. Παραδέχθηκε δηλαδή ότι η ΝΔ θα είναι κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ μόνο με τους σημερινούς βουλευτές θα μπορέσει να γλιτώσει το Ειδικό Δικαστήριο.

Είπε κι άλλα πολλά που όμως δεν έχουν σημασία από έναν απερχόμενο πρόεδρο του οποίου τη θέση έχουν πετσοκόψει οι σύντροφοί του. Η ομιλία του έμοιαζε με επικήδειο από τον ίδιο το νεκρό (πολιτικά εννοούμε).

Οπως και να έχει, ανοίγει ο δρόμος για να φύγει ο Παπανδρέου πριν από το Μάρτιο, ίσως και μέσα στο Φεβρουάριο. Ο Βενιζέλος και η ομάδα του πιέζουν για διευρυμένο συνέδριο που θα εκλέξει το νέο πρόεδρο και ο Παπανδρέου θα είναι οριστικά παρελθόν.

Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Παπανδρέου βρήκε το θράσος να απευθύνεται στους πολίτες που ο ίδιος και οι κυβερνήσεις του οδήγησαν στη φτώχεια, την ανέχεια, την κατάθλιψη.

Βρήκε το θράσος να μιλήσει για ΑΟΖ αυτός που απέκλειε ως πρωθυπουργός κάθε παρόμοια σκέψη.

Ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε να εμφανιστεί σκληρός, αλλά ξέχασε ότι αυτός κυβερνούσε τον Τόπο έως πρόσφατα.

Ξέχασε ότι αυτός – μετά από μυστικές διαδρομές – οδήγησε τη χώρα στο ΔΝΤ.

Ότι όλοι οι οικονομικοί και κοινωνικοί δείκτες, εξαιτίας της πολιτικής του, είναι σήμερα χειρότεροι απ ό,τι το 2009.

Ότι οι πολιτικές του ήταν αιτία για να χάσουν οι Έλληνες, σε δύο χρόνια, όλα όσα κέρδισαν τις δύο προηγούμενες δεκαετίες.

Ότι επέβαλε άδικες θυσίες, περικοπές μισθών και συντάξεων και αλλεπάλληλες φορολογικές επιδρομές.

Ότι επί πρωθυπουργίας του τα λουκέτα, η ανεργία, η φτώχεια γνώρισαν πρωτόγνωρες διαστάσεις.

Όπως επίσης και το γεγονός ότι είναι μόνος πρώην πρωθυπουργός που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές του για να φύγει από τη θέση του.

Ο κ. Παπανδρέου για ακόμα μια φορά χωρίς ντροπή και φιλότιμο δεν ζήτησε συγνώμη από τους Έλληνες για τις δραματικές στιγμές που ζούνε αλλά και δεν απάντησε στην κρισιμότερη ερώτηση: Ποιος κατέστρεψε τη χώρα;

Αν δυσκολεύεται να βρει την απάντηση ας ρωτήσει το μόνιμο υπουργό στις κυβερνήσεις του κ. Χρυσοχοΐδη.

Ο κ. Παπανδρέου, ψελλίζοντας, σήμερα, το κύκνειο άσμα του, έφτασε στο σημείο να περηφανεύεται για όσα διέπραξε ο ίδιος και οι κυβερνήσεις του σε βάρος της Πατρίδας, της οικονομίας και της κοινωνίας μας».  • Το νέο μπαράζ πιέσεων προς την Αθήνα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την επίτευξη ενός χαμηλότερου επιτοκίου στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες προβληματίζει τους αναλυτές
«Δεν είναι παράξενο; Ξαφνικά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης έγιναν απίστευτα αυστηροί με τους Έλληνες», παρατηρεί ο Ντέτλεφ Φέχτνερ της Börsen- Zeitung στο σχόλιό του με τίτλο «Ελληνική Ρουλέτα». Ο γερμανός αναλυτής διακρίνει τον κίνδυνο από αυτό το παιγνίδι των πιέσεων να χάσουν και οι δύο κύριοι παίκτες: η Ελλάδα και οι πιστωτές. Ο Φέχτνερ αλλά και άλλοι αναλυτές με κύριο αντικείμενο τις εξελίξεις στις αγορές, συμμερίζονται τις επιφυλάξεις που εξέφρασε χθες σε συνέντευξη τύπου στη Ζυρίχη ο Τσαρλς Νταλάρα. Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, IFF, και εκπρόσωπος των ιδιωτών πιστωτών στις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI), προειδοποίησε για τις ολέθριες συνέπειες που θα έχει μια αναγκαστική αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας. «Η επιδιωκόμενη απομείωση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να διευθετηθεί συντεταγμένα και με την συναίνεση όλων των εμπλεκομένων πλευρών», τόνισε ο κ. Νταλάρα, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες αναφορικά με το ύψος του επιτοκίου που θα απαιτηθεί από την Αθήνα στην περίπτωση της ανταλλαγής των ομολόγων με άλλα μεγαλύτερης διάρκειας. Είναι, ωστόσο, γνωστό ότι οι πιστωτές ζητούν ένα επιτόκιο κοντά στο 4% για να συμφωνήσουν στην «εθελοντική» αναδιάρθρωση.

Σόιμπλε: Να συμφωνήσουν όλα τα ελληνικά κόμματα με τα μέτρα
Από την πλευρά του το Eurogroup ασκεί πιέσεις στην Αθήνα να μειώσει τις απαιτήσεις των πιστωτών σε ένα επιτόκιο κάτω του 3,5%. Ενδεικτικές οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο τελευταίος εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι τράπεζες-πιστωτές δεν έχουν πετύχει ακόμα τον στόχο των διαπραγματεύσεών τους για το κούρεμα. Στο τέλος της δεκαετίας το χρέος της Αθήνας θα πρέπει να ανέρχεται στο 120% του ΑΕΠ. «Και στο σημείο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές απέχουμε λίγο ακόμα», δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Ecofin. Οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα θα πρέπει να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, είπε ο κ. Σόιμπλε αλλά δεν σταμάτησε εδώ. Ο γερμανός υπουργός δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει τα συμφωνημένα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις. «Φυσικά και πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα ελληνικά κόμματα με τα μέτρα και με το νέο πρόγραμμα βοήθειας, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, που επίκεινται στην Ελλάδα», είπε ο κ. Σόιμπλε.

«Έλλειψη κρατικότητας»
Το Eurogroup έχει ξεκαθαρίσει ότι προϋπόθεση για το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες πιστωτές. Έχει επίσης καταστήσει σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένο να αυξήσει τα κεφάλαια της νέας δανειακής σύμβασης πέραν των 130 δισ. ευρώ που έχουν αποφασιστεί. Οποιεσδήποτε, λοιπόν, πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες θα πρέπει να καλυφθούν από πρόσθετα μέτρα περικοπών και από το PSI.
Αλλά δεν είναι μόνο το Eurogroup και η Κομισιόν που θα κρίνουν εάν τα μέτρα που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα είναι αρκετά ή εάν το επιτόκιο του PSI διασφαλίζει την εξυπηρέτηση των ελληνικών υποχρεώσεων. Τον πρώτο λόγο για τη βιωσιμότητα ή όχι του ελληνικού χρέους την έχει το ΔΝΤ, το οποίο σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους των Βρυξελλών έχει χάσει την υπομονή του με την Ελλάδα. Διπλωμάτες, που συνήθως μετρούν τα λόγια τους, αμφισβητούν ανοιχτά πλέον την ικανότητα των ελληνικών κυβερνήσεων να υλοποιήσουν προγράμματα μεταρρυθμίσεων, διαπιστώνοντας «έλλειψη κρατικότητας». Πρόκειται για μια καταδικαστική διαπίστωση, που προφανώς συμμερίζονται ΔΝΤ αλλά και Γερμανία. Η στρατηγική των πιέσεων, με το σκεπτικό πώς η Ελλάδα και οι πιστωτές της δεν θα ρισκάρουν μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και θα συμμορφωθούν στις επιταγές του ΔΝΤ και του Eurogroup, θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Πρόκειται για μια «ελληνική ρουλέτα», γράφει η Börsen-Zeitung.

Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
ΠΗΓΗ: dw-world


Στην Κύπρο θα βρίσκεται την ερχόμενη εβδομάδα ο Ρώσος Υφυπουργός ενέργειας Yury Sentyurin o οποίος θα συντονίσει συζήτηση με τίτλο «Επιχειρηματικές ευκαιρίες» στο πλαίσιο του Ρωσο-Κυπριακού Επιχειρηματικού και Επενδυτικού Φόρουμ που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου σε ξενοδοχείο της Λεμεσού.

Στο συνέδριο θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρέσβης της Ρωσίας, και θα μιλήσουν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Οικονομικών.

Σε διάσκεψη Τύπου την Πέμπτη στο ΚΕΒΕ για ενημέρωση σε σχέση με το Φόρουμ, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φειδίας Πηλείδης ερωτηθείς για την παρουσία στην Κύπρο του Ρώσου Υφυπουργού και αν αυτό σχετίζεται με τον εντοπισμό πρόσφατα κοιτασμάτων φυσικού αερίου και τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης, απάντησε ότι είναι γνωστό πως έχει επιδειχθεί αρχικό ενδιαφέρον από ρωσικές εταιρείες.

Πρόσθεσε ότι «το ότι αποφάσισε να έρθει ο Υφυπουργός ενέργειας της Ρωσίας, είναι μια ένδειξη ότι τουλάχιστον εξερευνάται η δυνατότητα». Είπε ότι όχι μόνο η ενέργεια-που είναι επίκαιρο θέμα- αλλά και όλα τα άλλα θέματα που θα συζητηθούν στο Φόρουμ είναι σημαντικά για τους Ρώσους.

Ο κ. Πηλείδης χαρακτήρισε τεράστιας σημασίας τη διοργάνωση του Φόρουμ, λέγοντας ότι αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην αναζωογόνηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και γενικότερα στις προσπάθειες που γίνονται για έξοδο από την ύφεση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Αυτοί που έφεραν το Μνημόνιο, τώρα διαφωνούν μαζί του..!!!

Ένας ένας, χωρίς αιδώ και τσίπα, σκάνε μύτη στην Αγορά και δηλώνουν:

εγώ διαφωνούσα...

εγώ την ανάγκη φιλοτιμίαν εποίησα...

εγώ δεν ήξερα, διάβαζα "Μικρόν Ήρωα" και μπέρδεψα τον Σεϊταν Αλαμάν με την φράου Ντιαβολίκ,

έτσι ξετσίπωτα! Πασόκοι, Νεοδημοκράτες και ΚѠλ⓪τούμπες (του ΛΑΟΣ) σαν να μην τρέχει τίποτα, σαν να μην έκλεισαν σπίτια, σαν να μην έκλεισαν μαγαζιά, σαν να μην έσφαξαν μισθούς, βγαίνουν τώρα ένας ένας...

στο Μεϊντάνι και στη Μέση Οδό κι αρχίζουν σαν τις βρεγμένες γάτες τις γυριστές - φτου κακά

ότι ψήφισα ψήφισα, δεν το ξαναψηφίζω.

Σας έβγαλα τα μάτια, αλλά δεν θα σας τα ξαναβγάλω. Σας έκοψα τα πόδια, αλλά τώρα την κάνω με ελαφρά πηδηματάκια, πιρουέτες και κѠλ⓪τούμπες.

Το ίδιο και τα "ντόμπερμαν της ενημέρωσης". Αφού υποστήριξαν το Μνημόνιο και τους Μνημονιακούς λες και έτρωγαν για κάθε κουβέντα που έλεγαν μία μπριζόλα, αφού

πήραν κόσμο και κοσμάκη στον λαιμό τους

βγαίνουν τώρα στις οθόνες, ασπόνδυλοι, αναξιοπρεπείς και ολολύζουν για τα βάσανα του κοσμάκη

τα οποία οι ίδιοι αυτοί αληταράδες του καθωσπρεπισμού δεν έβαλαν μόνον το χεράκι τους για να επισυμβούν, αλλά και τις κραυγές τους, τις απειλές τους, τους ιταμούς εκβιασμούς τους.

Όλοι αυτοί, γνωστοί - δεν είναι δα Νέα Υόρκη ή Ιερουσαλήμ όποι όλοι κατοικούμε, είχαν προειδοποιηθεί για το ερεβος που φέρνουν, για το βάραθρο στο οποίο σπρώχνουν τη χώρα.

Ατάραχοι όμως, διότι πολλές φορές εως τώρα την έχουν γλυτώσει, συκοφαντούσαν τους εχέφρονες ως γραφικούς και τους σοβαρούς ως κολλημένους,

επιδαψιλεύοντας επι δικαίους κι όχι αδίκους όλα τα γνωστά τους κλισέ και τις συνήθεις ρετσινιές περί λαϊκισμού κι έλλειψης προτάσεων.

Με θράσος χιλίων πιθήκων.

Αλήθεια τώρα, δεν αισθάνονται το "αίμα στα χέρια τους"; Για τα εκατομμύρια ζωές ανθρώπων που τίναξαν στον αέρα. Για τις εκατοντάδες χιλιάδες οικογενειών που έσπρωξαν στην ανέχεια, ακομα και στην πείνα;

Υποθέτω, όχι.

Διότι τα ίδια έκαναν με το Χρηματιστήριο κι έμειναν ατιμώρητοι. Διότι τα ίδια έκαμαν και με το Σχέδιο Ανάν κι έμειναν ατιμώρητοι. Διότι διαπλέκονται, χρόνια τώρα, με νταβατζήδες και λαμόγια χωρίς να έχουν λογοδοτήσει ποτέ.

'Οντως! με τον καιρό έγιναν αδιάβροχοι, παχύδερμα. Ιδιοτελείς και δόλιοι. Εν τέλει Εχθροί του Λαού.

Τώρα προσπαθούν να τη γλυτώσουν πάλι.

Υπολογίζουν στην αμνησία μας για την αμνηστεία τους.

Θα τα καταφέρουν;

Δεν είναι θέμα εκδίκησης, ούτε απόδοσης δικαιοσύνης ή καθαιρεσή τους απ΄την Αγορά, είναι πολιτική αναγκαιότης.

Αυτοι που κατ' εξακολούθησιν έβλαψαν τον λαό, θα συνεχίσουν να τον βλάπτουν. Αυτό είναι το πρόβλημα. Και πρέπει κάποια στιγμή να λυθεί, όπως και πολλά άλλα.

Όχι με κυνήγι μαγισσών, αλλά με την ψήφο, την ανάγνωση, το γράψιμο, την οργάνωση (των ονείρων σας) κι όλα εκείνα που χαρακτηρίζουν έναν πολίτη. Που σέβεται τον εαυτό του κι απαιτεί να τον σέβονται τα κόμματα, ο Τυπος, τα συνδικάτα, η Δημοκρατία.

Η Δημοκρατία είναι δική μας υπόθεση, κι όταν λειτουργεί (ακόμα και η αστική δημοκρατία) είναι το μόνον που φοβούνται τα λαμόγια και οι νταβατζήδες.

Τον σοσιαλισμό δεν τον φοβούνται (ακόμα). Ας φοβούνται τους πολίτες κι όσους πολιτικούς τους εκφράζουν...

ΣΤΑΘΗΣ Σ. enikos από μοντάζ Γρέκι


Τάδε έφη ο αδερφός του έτερου φωστήρα της τρισηλιθίου πασοκομαλάκυνσης…

Ο κ. Καψής, απ’ ότι αποδεικνύεται, έχει πρόβλημα να κατανοήσει τον θεσμικό του ρόλο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Καψή οφείλει να εκφράζει την κυβέρνηση και όχι μόνο τον τραπεζοχλαπάτσα που τον προσέλαβε όταν απολύθηκε ως αποτυχημένος μάνατζερ του ΔΟΛ…

Άκου να σου πω Παντελή Καψή και αν θέλεις κατάλαβέ το, εκτός και αν θέλεις, εν είδει πολιτικού σχολιαστή επικαιρότητας, να ξεπεράσεις τον αδερφό σου σε παπαριές και ανοησιούλες...

Τις κόκκινες γραμμές δεν τις βάζεις ούτε εσύ, ούτε ο κάθε νεοταξικοφυτευτός Παπαδήμος, τις κόκκινες γραμμές τις βάζει ο Ελληνικό λαός δια των εκλεγμένων εκπροσώπων του…

Εκτός και αν έπαψες να πιστεύεις στις Δημοκρατικές διαδικασίες, οπότε δεν καταργείς μόνο τις κόκκινες γραμμές, καταργείς επί πλέον και τη βούληση του Ελληνικού λαού, που απορώ πως εξακολουθεί να σας ανέχεται και δε σας έχει πάρει ακόμα με τις πέτρες!


Τι μας έλεγαν μέχρι χθες οι τραπεζοτοκογλύφοι Ευρωφασίστες, οι κλέφτες πολιτικοί και η ντόπια διαπλεκόμενη μιντιακή τσογλαναρία;
«Αν δεν υπογράψουμε τα μνημόνια θα χρεοκοπήσουμε και δε θα έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις»
Αυτά δε μας έλεγαν;

Τώρα αλλάζουν το τροπάριο, μόνο που δεν μας λένε τι είναι αυτό που τόσο επίμονα ζητάνε από τους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση-προδοσία του τραπεζοϋπάλληλου της Goldman Sachs…

Με το καινούργιο μνημόνιο, λοιπόν, τι ζητάνε;

Να δεσμευθούν με την υπογραφή τους οι πολιτικοί αρχηγοί ότι... θα βάλουν σε προτεραιότητα την πληρωμή του εξωτερικού χρέους, πρώτα δηλαδή θα πληρώνονται τα δάνεια και μόνο ό,τι περισσέψει θα το διατίθεται για τις υπόλοιπες δαπάνες (μισθούς, συντάξεις κλπ)!

Ζητάνε με λίγα λόγια να πιούνε το αίμα του Ελληνικού λαού, αφού είναι πιο φανερό κι από τον ήλιο ότι κάτω από τις τραγικές συνθήκες της χρόνιας ύφεσης που οδήγησαν τη χώρα οι κλέφτες, οι αποτυχημένοι, οι προδότες πολιτικοί και η αποτυχημένη συνταγή οικονομικής ανάκαμψης της Τρόικας, τα έσοδα του κράτους δε θα φτάνουν για να πληρωθούν τα έξοδα τουλάχιστον για τα επόμενα 20-30 χρόνια.

Η μόνη λύση που διαφαίνεται στον ορίζοντα είναι εκείνη των 68 Πανεπιστημιακών που ζητάνε στάση εξωτερικών πληρωμών, δίκαιη φορολόγηση και κατάσχεση περιουσιών καταχραστών δημόσιας περιουσίας και περιουσιακών στοιχείων που δεν δικαιολογούνται από το πόθεν έσχες.

Υποστηρίζουν επίσης, ότι παρά το κόστος που μπορεί να έχει η έξοδος από το Μνημόνιο, θα ανυψώσει το ηθικό του ταπεινωμένου λαού και απαιτούν από την κυβέρνηση να αξιώσει την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων.

ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Η ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΧΕΡΙΑ…

ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΑΝ ΘΑ ΕΞΕΓΕΡΘΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΟΛΕΘΡΟ ή ΑΝ ΘΑ ΣΚΥΨΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΓΙΑ ΘΑ ΔΕΧΤΕΙ ΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΩΤΙΚΗ ΣΚΛΑΒΙΑ…Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ, έριξε βόμβα-μεγατόνων, καθώς με τις δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί πως κάποιοι στέρησαν «τεχνητά» από την Ελλάδα τη δυνατότητα να εξυγιάνει την οικονομία της.

«Της στέρησαν τη δυνατότητα να υποτιμήσει το εθνικό της νόμισμα, άρα της στέρησαν τη δυνατότητα αύξησης της ρευστότητας, εφόσον δεν διέθετε δικό της νομισματικό κέντρο» είπε ο Πούτιν και πρόσθεε «Έτσι απέμεινε μόνο μία διαθέσιμη οδός: Η απευθείας μείωση των κοινωνικών δαπανών και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας σε αυτήν τη βάση... Γιατί, για να επανεξοπλίσεις όλη την οικονομία, τη βιομηχανία, τον πραγματικό τομέα της οικονομίας, χωρίς επενδύσεις, είναι αδύνατο. Αλλά και να προσελκύσεις επενδύσεις σε αυτήν την κατάσταση είναι επίσης αδύνατο».

Ο Ρώσος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι πολλές χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες και πως χρειάζονται να ενισχυθούν από διεθνείς δυνάμεις, όμως τόνισε ότι «στην Ελλάδα, συγκεκριμένη βοήθεια από το εξωτερικό προς το παρόν δεν προσφέρουν».

«Το θέμα δεν είναι ότι οι Έλληνες δεν θέλουν ή δεν ξέρουν να δουλεύουν» συμπλήρωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός «Στην Ελλάδα δεν έχουν δημιουργηθεί δυνατότητες υψηλής τεχνολογίας για αποτελεσματική αξιοποίηση της εργατικής δύναμης με υψηλή ειδίκευση, ή τουλάχιστον σε επαρκή αριθμό, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στη Ρωσία. Και από εκεί προέρχονται τα προβλήματα».

Μιλώντας στο Φόρουμ ο κ. Πούτιν συμφώνησε με τον οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν ότι η κρίση χρέους των κρατών και των επιχειρήσεων είναι ένα από τα χαρακτηριστικά δείγματα του δεύτερου κύματος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ενώ κατονόμασε ως δεύτερο χαρακτηριστικό «την ανισορροπία του χρηματιστικού τομέα, υπερφουσκωμένου και κερδοσκοπικού, αποκομμένου από την πραγματική οικονομία».

«Ούτε μία από τις αιτίες των σημερινών χρηματιστικών συγκλονισμών μέχρι στιγμής δεν έχει εξαλειφθεί», είπε αποτιμώντας την υπάρχουσα κατάσταση ο Ρώσος ηγέτης, ο οποίος συμμετέχει εντατικά στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών της 4ης Μαρτίου, διαθέτοντας σημαντικό προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του, πράγμα που του επιτρέπει να θεωρείται ως ο πιθανότερος επόμενος πρόεδρος της Ρωσίας.


Σφοδρή επίθεση σε «μεγαλοκαναλάρχες» , εκδότες αλλά και στις τράπεζες εξαπέλυσε στη συνεδρίαση της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε μάλιστα κατά την διάρκεια της ομιλίας του την κρατικοποίηση των τραπεζών κάτι που όπως είπε θα γίνει ουσιαστικά με την ανακεφαλαιοποίηση τους με κοινές και όχι με προνομιούχες μετοχές.

«Το κούρεμα θα γίνει με κοινές και όχι με προνομιούχες μετοχές» είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου.

Νωρίτερα στην ομιλία του τόνισε πως «Προσωπικές διαφορές δεν έχω με κανέναν. Αλλά δεν σκύβω το κεφάλι σε κανέναν. Οτι και να γίνει όσο και να μου κοστίσει. Μετάνοιωσα που δεν προχώρησα από την αρχή στην αλλαγη του εκλογικού νόμου».

«Εγω μαριονέτα δεν υπήρξα ποτέ, ούτε θα γινω» συνέχισε ενώ ταυτόχρονα υποστήριξε οτι η κυβέρνηση του έσωσε τη χώρα.Ο κ.Παπανδρέου επιτέθηκε με δριμύτητα και στην ΝΔ, λέγοντας: «Αν δεν είχε κλείσει νύχτα τη Βουλή ο Καραμανλής θα είχαν γίνει ειδικά δικαστήρια». Πάντως δεν ξεκαθάρισε αν θα κάνει δεκτό το αίτημα για επίσπευση τνω διαδικασιων διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ

Ο κ.Παπανδρέου ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

- Ποτέ δεν μίλησα για διεφθαρμένο λαό.

- Η αριστερά στη χώρα μας γκρεμιίζει αντι να δημιουργεί

- Βρεθήκαμε σε αδύναμη διαπραγματευτική θέση και λόγω δικών μας λαθών.

- Προσβολή η πρόταση για πατρωνία από επιτρόπους.

- Θα πρέπει να μας ευγνωμονούν οι της ΝΔ.Γιατί σώζοντας την χώρα σώσαμε και αυτήν από τον πολιτικό αφανισμό.

- Αν θέσουν θέμα επιτροπείας να τους πούμε «πάρτε πίσω τα λεφτά σας και αφήστε μας ήσυχους».

- Η ενότητα μας και τώρα αλλά και στις εκλογές είναι μια ανάγκη αδήριτη.

- Πρώτα το συμφέρον της πατρίδας,μετά οι δικες μας διαδικασίες.

- Ισχυρή η δική μου διεύθυνση όπως αποφάσισε το Εθνικό συμβούλιο.

- Eξεταστική για το έλλειμμα του 2009 πριν τις εκλογές.
Μας λένε ότι θα δέσουν τη χώρα χειροπόδαρα για τις επόμενες δεκαετίες, για να τη... σώσουν.
Μας λένε ότι θα καταδικάσουν ερήμην το λαό στην πείνα, στην εξαθλίωση, στην ανεργία για να τον... σώσουν.

Μας λένε, επίσης, ότι αυτή η «σωτηρία» θα έρθει από το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ, το οποίο - προσθέτουν - είναι απαραίτητο για να υπάρχουν μισθοί (ποιοι μισθοί;;;), για να υπάρχουν συντάξεις (ποιες συνταξεις;;;)!

Και συμπληρώνουν: Για να δοθεί το νέο δάνειο (αυτό που θα «εξασφαλίσει» μισθούς και συντάξεις...), πρέπει να υπογραφεί νέο μνημόνιο(που δεν αφήνει πέτρα πάνω στην πέτρα) και νέα δανειακή σύμβαση (με την οποία ακόμα και οι πέτρες των ερειπίων θα είναι υποθηκευμένες στους δανειστές)...

Ποια είναι, όμως, η αλήθεια;
Γιατί θέλουν το νέο δάνειο;
Πού θα το διοχετεύσουν;
Ποιος θα το πληρώσει;
Και τι θα μείνει στο λαό;

Ιδού:

α) Από το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ, τα 30 δισ. ευρώ θα πάνε απευθείας στους κατόχους ομολόγων, δηλαδή σε τραπεζίτες και ιδιώτες που θα δεχτούν να συμμετάσχουν στο PSI.

β) Από τα 100 δισ. ευρώ που μένουν, είναι ομολογημένο ότι τα 39 δισ. ευρώ θα πάνε στις ελληνικές τράπεζες για την «ανακεφαλαιοποίησή τους». Ομως, τόσο στις 3/11/2011 όσο και στις 22/11/2011 ο Βενιζέλος έχει μιλήσει για ένα επιπλέον πακέτο ύψους 30 δισ. ευρώ που και αυτό, σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδας, θα διοχετευτεί στις τράπεζες για την «ενίσχυση της ρευστότητάς τους».

Αλλά αυτά τα χρήματα για το επιπλέον «πακέτο» από πού θα βρεθούν; Από το δάνειο; Δεν το ομολογούν...

Επομένως:
γ) Στην «καλύτερη» περίπτωση από το αρχικό δάνειο των 130 δισ. ευρώ δεν θα απομείνουν παρά 61 δισ. ευρώ, ενώ στη δεύτερη περίπτωση από τα 130 δισ. ευρώ μένουν μόλις 31 δισ. ευρώ...
(Σημειωτέον: Είτε από τα 61 δισ. είτε από τα 31 δισ. που θα απομείνουν, δεν αφαιρούμε τα 10 - 15 δισ. ευρώ με τα οποία θα ενισχύσουν, όπως... υπόσχονται, τα ασφαλιστικά ταμεία για το αντίστοιχο «κούρεμα» που θα υποστούν)...

Δέστε τώρα τη μεγάλη απάτη, το θεόρατο ψεύδοςπου κρύβεται πίσω από την προπαγάνδα τους ότι «παίρνουμε το δάνειο - όπως λένε - για να εξασφαλίσουμε μισθούς και συντάξεις»:

δ) Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2012, που συντάχθηκε και ψηφίστηκε από τη συγκυβέρνηση Παπαδήμου στη βάση των αποφάσεων της 26ης Οκτώβρη και του PSI, μόνο το 2012 (δείτε το σχετικό πίνακα) οι τόκοι και τα χρεολύσια που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα ανέρχονται σε 88,488 δισ. ευρώ!

Αρα, το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ (που στην πραγματικότητα είναι είτε 61 δισ. είτε 31 δισ. ευρώ - ανάλογα με το τι θα καταβροχθίσουν οι τραπεζίτες), θα πάει όλο μα όλο σε τόκους και σε χρεολύσια! Θα πάει όλο, μα όλο, σε δανειστές, σε τοκογλύφους και σε κερδοσκόπους για την αποπληρωμή παλιότερων τοκογλυφικών!

Αυτή είναι η αλήθεια:
Από το δάνειο -που για τη σύναψή του «πρέπει» να ξεπουληθεί η Ελλάδα και να εξαϋλωθεί ο λαός της-ούτε ένα ευρώ, ούτε μια πεντάρα δεν πρόκειται να πάει σε μισθούς και συντάξεις!

Αντίθετα:
Θα είναι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι που θα κληθούν να «παραιτηθούν» από μισθούς και συντάξεις, να ληστευθούν για μια ακόμα φορά και τα «κλοπιμαία» από τη λαϊκή ληστεία να προστεθούν σε ό,τι θα έχει απομείνει από το νέο δάνειο(αφού πρώτα θα το έχουν ξεκοκαλίσει τραπεζίτες, επιδοτούμενοι βιομήχανοι και επιχορηγούμενοι κεφαλαιοκράτες), ώστε να συμπληρωθεί το ποσό των τόκων και των χρεολυσίων, ύφους 88,5 δισ. ευρώ -ποσό που είναι έως και τρεις φορές μεγαλύτερο του εναπομείναντος δανείου- το οποίο η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει κατοχυρώσει μέσω του προϋπολογισμού ότι θα καταβληθεί εντός του 2012 σε δανειστές, τοκογλύφους, κερδοσκόπους και λοιπούς «σωτήρες»!

Να, λοιπόν, για ποιους προορίζεται και το νέο τους δάνειο.

Να ποιών τα συμφέροντα εξασφαλίζει το PSI τους.

Και να για ποιους συγγράφεται το νέο τους μνημόνιο και η νέα τους δανειακή σύμβαση με τα οποία ο ελληνικός λαός παραχωρείται στην πλουτοκρατία από τη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου ως ενέχυρο, με την ταμπέλα του είλωτα, για τα επόμενα εκατό χρόνια!

Η φωτοσύνθεση είναι από το "Γρέκι"


Τη λέξη προδοσία, που με ευκολία χρησιμοποιούν οι Έλληνες, την χρησιμοποιούμε με εξαιρετική φειδώ, δηλαδή σχεδόν καθόλου. Επειδή πιστεύουμε ακράδαντα ότι κανένας Έλληνας πολιτικός δεν είναι προδότης.

Δεν αποδίδουμε με ευκολία τέτοιους χαρακτηρισμούς. Εκτιμούμε ότι τα χάλια της Ελλάδας, οφείλονται σε ανικανότητα, στενοκεφαλιά, ιδεοληψίες, τεμπελιά, ανηθικότητα, ασυνέπεια των πολιτικών και άλλα αίτια κι όχι στο ότι οι πολιτικοί μας προδίδουν τη χώρα. Όλοι θέλουν το καλύτερο, αλλά δεν ξέρουν πώς να το πετύχουν. Όμως το θέμα για το οποίο θα σας πούμε παρακάτω έχει όλα τα χαρακτηριστικά της "προδοσίας".

Να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:
Όλοι οι Έλληνες, είμαστε πολύ ανήσυχοι για το μέλλον μας. Βλέπουμε τον ορατό κίνδυνο να γυρίσουμε σε εποχές κατοχικής πείνας.

Γιατί όμως υπάρχει αυτός ο φόβος;

Γιατί όλοι καταλαβαίνουμε ότι με την πολιτική που ακολουθούμε ως χώρα, εξαιτίας του αποτυχημένου "σχεδίου σωτηρίας" της τρόικας (που δεν έχει κάτι να τη συνδέει συναισθηματικά με τον ελληνικό λαό, συνεπώς μας μεταχειρίζεται σαν σκλάβους, χωρίς έλεος), δεν πρόκειται να επανακάμψει η οικονομία.

Είναι προφανές ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν. Όσες περικοπές κι αν κάνουμε, όσο κι αν είναι το ποσοστό του κουρέματος, όσο κι αν πέσει το ποσοστό του χρέους προς το ΑΕΠ, η οικονομία δεν είναι βιώσιμη, γιατί έχει καταστραφεί ο παραγωγικός ιστός και έχει διαλυθεί η κοινωνία. Είμαστε μια κοινωνία μίσους, όπου όλοι χαίρονται όταν "πεθαίνει η κατσίκα του γείτονα" και μ'αυτές τις συνθήκες, δεν πρόκειται να αναπτυχθεί η Ελλάδα, τα επόμενα 5, 10, ή και 20 χρόνια.

Ποιο ήταν το μεγάλο "ζόρι" για την Ελλάδα και μπήκαμε στο ΔΝΤ και δανειστήκαμε τεράστια ποσά;

Το μεγάλο πρόβλημα ήταν το έλλειμμα, το ότι δηλαδή τα έσοδα του κράτους, δεν έφταναν, δεν φτάνουν (και δεν θα φτάνουν ποτέ), για να πληρωθούν τα έξοδα.

Άρα, υπήρχε ο περίφημος κίνδυνος να μην πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.

Αυτό δεν μας έλεγαν συνεχώς; Αυτό δεν ήταν το περιεχόμενο των απανωτών εκβιασμών τα 2 τελευταία χρόνια; Σκύψτε το κεφάλι, πληρώστε τα χαράτσια, γιατί "θα χρεοκοπήσουμε, δηλαδή δεν θα έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις".

Όμως κάποιοι -όπως εμείς- είπαμε κάτι απλό:

Αν είναι τόσο ζόρικα τα πράγματα, αντί να σφαγιαστεί ο ελληνικός λαός, ας χρεοκοπήσουμε! Ας πάμε στην περίφημη στάση πληρωμών! (έχετε προσέξει ότι η φράση αυτή εξαφανίστηκε τον τελευταίο καιρό; Γιατί λέτε;)

Στάση πληρωμών όμως, όπως συμφέρει τον ελληνικό λαό, όχι τους δανειστές!!!

Εδώ είναι το κρίσιμο σημείο:

Ότι η στάση πληρωμών είναι αναπόφευκτη, αλλά όταν λέμε στάση πληρωμών, εννοούμε να σταματήσουμε να πληρώνουμε τόκους δανείων κι όχι να σταματήσουμε να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις!!! Τα έσοδα του κράτους φτάνουν να πληρώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις. Αν δεν μπορούμε να πληρώνουμε τα πάντα και πρέπει να διαλέξουμε: τόκους ή συντάξεις, διαλέγουμε το δεύτερο!


Αυτό το απλό πράγμα λοιπόν, την στάση εξωτερικών πληρωμών την πήραν χαμπάρι οι τροϊκανοί, ως πιθανότητα.

Και τι κάνουν με το νέο μνημόνιο ΙΙ;

Ζητούν να δεσμευθούν με την υπογραφή τους οι πολιτικοί αρχηγοί, ότι δεν θα κάνουν αυτό το πράγμα! Ότι θα βάλουν σε προτεραιότητα την πληρωμή του εξωτερικού χρέους και όχι τους μισθούς και τις συντάξεις.

Με απλά λόγια οι παμπόνηροι τροϊκανοί λένε:
"Επειδή βλέπουμε ότι δεν πρόκειται να σωθείτε με τίποτε, υπογράψτε ότι στα χρόνια που έρχονται, πρώτα θα πληρώνετε τα δάνειά σας και μόνο ό,τι περισσέψει θα το διαθέτετε για τις υπόλοιπες δαπάνες σας (μισθούς, συντάξεις κλπ)!"

ΑΥΤΟ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ: Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ!

Δείτε σχετικά και σχετικό άρθρο από το ΡΑΔΙΟ9

To Ράδιο 9 δημοσιεύει το non-paper που έφεραν στο φως οι FINANCIAL TIMES και περιέχει όλα όσα συζητήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό κείμενο, το νέο μνημόνιο θα πρέπει να περιέχει δυο καινοτόμα θεσμικά στοιχεία για τα οποία η Ελλάδα θα πρέπει να δεσμευτεί.

1) Απόλυτη προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση χρέους.
2) Μεταφορά της εθνικής κυριαρχίας του προϋπολογισμού.

Διαβάστε στο κείμενο που ακολουθεί ότι…

«τα έσοδα του κράτους πρέπει πρώτα απ’ όλα να χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση του χρέους».
«Σε περίπτωση που μια μελλοντική δόση δεν εκταμιεύεται, η Ελλάδα δεν μπορεί να απειλήσει τους δανειστές της με πτώχευση».
«αντίθετα θα πρέπει να δεχθεί περαιτέρω περικοπές στις πρωτογενείς δαπάνες».

Επίσης αναφορικά με τον «επίτροπο επί του προϋπολογισμού» για το οποίο πανηγυρίζουμε ότι δήθεν η Γερμανία το πήρε πίσω… η αλήθεια είναι ότι από το κείμενο βγάζουμε διαφορετικό συμπέρασμα. Συγκεκριμένα διαβάζουμε ότι ίσως σήμερα να μην επιβάλλεται επίτροπος αλλά… «σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, νέος επίτροπος προϋπολογισμού διορίζεται από το Eurogroup που θα βοηθήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

Ακούστε το Δημήτρη Καζάκη να αναλύει το έγγραφο ΕΔΩ
Δείτε το έγγραφο και την ελληνική μετάφραση ΕΔΩ


Χθες ήμουν στο Βερολίνο, όπου η θερμοκρασία ήταν -9 βαθμοί Κελσίου. Σήμερα βρίσκομαι στην Μόσχα, με -19. Ούτε η θερμοκρασία ούτε η Ρωσία έχουν σχέση με το θέμα που θέλω να θίξω, αλλά είχα ανάγκη να τα μοιραστώ. Το θέμα είναι ότι πέρασα δύο πολύ ενδιαφέρουσες ημέρες στο Βερολίνο, αμέσως μετά την σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. και θέλω να συνοψίσω της εντυπώσεις μου για το πώς σκέφτεται η Γερμανία για την κρίση χρεών στην ευρωζώνη.

1. Οι Γερμανοί είναι αρκετά ικανοποιημένοι με το πώς έγινε το θέμα του δημοσιονομικού συμφώνου. Κανείς δεν το θεωρεί μια ολοκληρωμένη λύση, αλλά θεωρείται απαραίτητο βήμα για να αποκατασταθεί η ευρωπαϊκή δημοσιονομική κατάσταση. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η πειθαρχία θα ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία, οπότε θα είναι δυσκολότερο να αγνοηθεί.

2. Επικρατεί αρκετός εκνευρισμός με την γραμμή Lagarde-Cameron-Geithner, ότι η Γερμανία πρέπει να δώσει κι άλλα χρήματα, χτίζοντας μεγαλύτερα οχυρωματικά και επανισορροπώντας το εμπόριό της. Οι Γερμανοί εκτιμούν ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί με «μπαζούκα» ή «οχυρώματα» αλλά με ανάπτυξη, που μακροπρόθεσμα μόνο με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορεί να έλθει. Οι Γερμανοί έχουν επίσης την πικρή πείρα ότι οι αγορές δεν ικανοποιούνται εύκολα: Τους δίνεις μεγαλύτερο «μπαζούκα», ζητούν ακόμη μεγαλύτερο. Και δεν πιστεύουν ότι ο Νότος δεν θέλει τα λεφτά μόνο για να τρομάξει τις αγορές, αλλά για να τα χρησιμοποιήσει.

3. Ορισμένοι Γερμανοί διπλωμάτες νοιώθουν άσχημα με το σχέδιο της Merkel να συνταχθεί με τον Sarkozy στην προεκλογική του εκστρατεία. Φάνηκε σαν να παρασύρθηκε από τον Sarkozy. Και, σε κάθε περίπτωση, οι Γάλλοι θεωρείται ότι βρίσκονται στο «αντίπαλο» στρατόπεδο από το γερμανικό όσον αφορά τον χειρισμό της κρίσης.

4. Επικρατεί μεγάλη ανησυχία για την επιστροφή της αντι-γερμανικής φιλοσοφίας και της αντιμετώπιση του «κακού Γερμαναρά.» Οι διπλωμάτες λένε ότι το σχέδιο για την υπερ-επίτροπο στην Ελλάδα προέκυψε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, που δεν ιδρώνει το αυτί του με τέτοιες ευαισθησίες.

5. Όμως η πρόταση του επιτρόπου, πράγματι άγγιξε ένα ουσιώδες πρόβλημα. Κι αν οι Ελληνες δώσουν υποσχέσεις αλλά για μια ακόμη φορά δεν καταφέρουν να τις υλοποιήσουν; Κανείς δεν μπορεί να πει ότι θελει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ. Κάποιοι σημειώνουν όμως ότι αυτή είναι μια απόφαση που θα την λάβει η ίδια η Ελλάδα, δηλαδή «η πόρτα είναι ανοιχτή».

6. Τέλος, οι Γερμανοί απελπισμένα προσπαθούν να ξεχωρίσουν εντελώς την Ελλάδα από την Πορτογαλία. Μου είπαν ότι οι πορτογαλικές τράπεζες είναι πιο εύρωστες, το προφίλ του χρέους της δεν είναι κακό και, πάνω από όλα, «οι Πορτογάλοι έχουν διαβάσει τα μαθήματά τους», δηλαδή έχουν πάρει τις μεταρρυθμίσεις στα σοβαρά.

Μπορεί να είναι έτσι. Όμως το πρόβλημα είναι ότι (αν και είμαι πολύ πιο ευνοϊκός απέναντι τις γερμανικές απόψεις απ’ όσο οι συνάδελφοί μου (Martin) Wolf και Wolfgang (Munchau), δεν πιστεύω ότι η κρίση χρεών είναι απλώς και μόνο θέμα διδασκαλικής επιμέλειας.


ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
Την ώρα που η διορία που έχουν δώσει οι εταίροι μας για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μας φτάνει στο τέλος της, τα περιθώρια για εξεύρεση λύσης είναι ασφυκτικά και οι αγορές κρατούν την ανάσα τους για την τελευταία (;) πράξη του δράματος του «ελληνικού χρέους», επανέρχονται στο προσκήνιο σενάρια για χρεοκοπία της Ελλάδας και δη από κορυφαίους οικονομολόγους και αρθρογράφους.

Σενάρια που διαφοροποιούνται πάντως μόνον ως προς το πώς «βλέπουν» την επόμενη ημέρα για την Ελλάδα: η μεν Fitch θεωρεί πως είναι αναπόφευκτη μια ελληνική χρεοκοπία ΕΝΤΟΣ του ευρώ, ο δε Matthew Lynn, κορυφαίος αρθρογράφος στο MarketWatch, θεωρεί πως η Ελλάδα έχει μόνον μια επιλογή, την έξοδό της από το ευρώ συντεταγμένα.

Ο γνωστός αναλυτής της Fitch, David Reily, τονίζει πως η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει αλλά πιθανότατα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Στην πρόβλεψή του για την πορεία του «ελληνικού προβλήματος» εμφανίζεται πεπεισμένος πως ακόμα και εάν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της χώρας, το αποτέλεσμα της όποιας συμφωνίας δεν θα είναι ικανό να αλλάξει τα δεδομένα για την Ελλάδα και εν τέλει εκτιμά πως η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη, πλην όμως χωρίς να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ.

Από την πλευρά του ο Matthew Lynn συμφωνεί με τις εκτιμήσεις της Fitch μόνον ως προς το ότι η Ελλάδα έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει ήδη. Παρουσιάζει όμως ένα σενάριο που προβλέπει έξοδο – και δη οικειοθελή – της χώρας μας από την Ευρωζώνη, επιστροφή στη δραχμή και μια ουσιαστική «νέα αρχή» για την ελληνική οικονομία, με τρόπο συντεταγμένο, προσυμφωνημένο με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη, ένα σενάριο που έχει ακόμα και … ημερομηνία υλοποίησης!

Συγκεκριμένα εκτιμά πως η καταλληλότερη λύση για την Ελλάδα και το πρόβλημα χρέους της είναι η έξοδός της από το ευρώ στις 20 Μαρτίου, ημέρα που λήγει το περιβόητο ομόλογο των 14,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο χωρίς την έξωθεν «αρωγή», είτε μέσω της νέας δανειακής σύμβασης, είτε με όποιον άλλο πρόσφορο τρόπο, η χώρα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει.

Ο κύριος Lynn τονίζει στο άρθρο του πως μια τέτοια επιλογή, μια έξοδος από το ευρώ δηλαδή, σε συνεννόηση με τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης, θα ήταν ιδανική λύση και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, ενδεχομένως και για την παγκόσμια οικονομία. Θα απέτρεπε περαιτέρω μετάσταση της κρίσης στα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ, θα οδηγούσε σε ράλι ανακούφισης τις χρηματιστηριακές αγορές και το ευρώ, ενώ παράλληλα θα επέτρεπε στην Ελλάδα να αναδιαπραγματευτεί τη θέση της στη διεθνή οικονομική σκηνή χωρίς το «βρόγχο» της συμμετοχής στο ευρώ.

Για να γίνει αυτό ο ίδιος προτείνει μια συνεννόηση από τώρα με τους Ευρωπαίους. Έναν καθορισμό της ισοτιμίας της νέας δραχμής σε αναλογία ένα προς ένα με το ευρώ και κατόπιν έναρξη διαπραγμάτευσης του εθνικού μας νομίσματος από την 1η Ιανουαρίου του 2013. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ξαναχρησιμοποιήσει το «όπλο» της νομισματικής πολιτικής σε βάθος χρόνου, ενώ είναι προφανές πως για το μεσοδιάστημα η χώρα θα χρειαστεί τεράστια οικονομική βοήθεια, μια βοήθεια όμως που ήδη λαμβάνει αλλά χωρίς αποτέλεσμα!

Ο κύριος Lynn τονίζει πως σε μια τέτοια περίπτωση θα πείθονταν ακόμα και οι Αμερικανοί να βοηθήσουν παντί τρόπω την Ελλάδα, προκειμένου να σταθεροποιηθεί. Υπενθυμίζει δε πως αυτό έπραξαν και στο παρελθόν, κυρίως γιατί η χώρα μας είναι ένας γεωστρατηγικός σύμμαχος που θέλουν οι Αμερικανοί να έχουν με το μέρος τους …

Εν κατακλείδι, προτείνει η ανακοίνωση της εξόδου από το ευρώ να γίνει την 20η Μαρτίου, ΠΡΙΝ λήξει επισήμως το ομόλογο. Αναγνωρίζει όμως πως για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει οι Ευρωπαίοι ηγέτες να επιδείξουν μεγάλη φαντασία και μεγάλο θάρρος. Εκτιμά δε πως εάν κάποιος μπορεί να «ποντάρει» σε αυτό το στοίχημα, αυτός θα ήταν ο Νικολά Σαρκοζί, για να πιστωθεί μια «γενναία χειρονομία» διάσωσης της Ευρώπης προτού οι Γάλλοι ψηφοφόροι τον … διώξουν από την προεδρία της χώρας του!

Krugman: Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει

Η Eλλάδα θα χρεοκοπήσει και είναι πιο πιθανό να αποχωρήσει από το ευρώ παρά να παραμείνει σε αυτό, υποστήριξε την Πέμπτη ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman.

"H κατάσταση της Ελλάδας είναι αδιέξοδη" ανέφερε σε συνέδριο στη Μόσχα ο κ. Krugman.

"Θα χρεοκοπήσουν. Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα φύγουν και από το ευρώ και κατά τη γνώμη μου τη στιγμή αυτή είναι πιο πιθανό να το κάνουν", πρόσθεσε σύμφωνα με το Bloomberg.
Τα έντεκα βήματα που θα πρέπει να κάνει μία κυβέρνηση σε περίπτωση που αποφασίσει να βγει από μία νομισματική ένωση, σαν την ευρωζώνη, απαριθμούν οι οικονομολόγοι Jonathan Tepper και John Mauldin, στο βιβλίο «Το τέλος του παιχνιδιού: το τέλος του κύκλου της υπερχρέωσης».

Όπως αναφέρεται από σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, οι δύο συγγραφείς υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε έξοδος από το ευρώ θα μπορούσε να συμβεί γρήγορα και με μικρή χρονική διαφορά, μέσω μίας ανακοίνωσης-έκπληξης μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο!

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να ελεγχθεί καλύτερα η ροή κεφαλαίων και να υπάρξει μία άμεση μετάβαση στο νέο καθεστώς.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν είναι τα εξής:

1. Να πραγματοποιηθεί μία ειδική συνεδρίαση του Κοινοβουλίου ημέρα Σάββατο, ώστε να περάσουν όλες οι απαραίτητες τροπολογίες για τη μετάβαση στο νέο νομικό καθεστώς και να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στο Σαββατοκύριακο.

2. Να αρχίσει το τύπωμα του νέου νομίσματος, αλλά να διαμορφωθεί και η ισοτιμία, η οποία καλό θα ήταν να είναι 1 προς 1.

3. Να προωθηθούν οι τροπολογίες που να ξαναθέτουν σε λειτουργία την Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

4. Να εμποδιστούν οι μεταφορές κεφαλαίων ακόμη και σε ηλεκτρονική μορφή.

5. Να μείνουν κλειστές οι τράπεζες για μία ή δύο ημέρες ώστε να αποφευχθεί η φυσική εκροή ρευστότητας.

6. Να υπάρξει έλεγχος των γραφείων συναλλάγματος.

7. Να τυπωθούν νέοι τίτλοι υπό το νέο δίκαιο και το νέο νόμισμα.

8. Να αλλάξουν οι όροι συναλλαγματικής διαπραγμάτευσης, ώστε το νέο νόμισμα να επανενταχθεί στην αγορά, με ελεύθερη διακύμανση.

9. Να αναθεωρηθεί το πτωχευτικό δίκαιο, ώστε να προστατευθούν οι επενδυτές και οι καταναλωτές από τις πτωχεύσεις που θα επακολουθήσουν.

10. Να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους.

11. Να αναθεωρηθούν οι κανόνες διατραπεζικού δανεισμού μέσω της ΕΚΤ, ώστε να ξεκαθαριστεί το σύστημα στήριξης των ελληνικών τραπεζών.

  • Σοβαρές αποκαλύψεις για χρηματισμό πολιτικών και για εμπλοκή της Άγκυρας σε ρόλους που θυμίζουν κράτος - γκάνγκστερ...
Ο κ. Ερντογάν πανηγυρίζει για την επιτυχία της διπλωματίας του που θα καταφέρει, πιθανότατα, να ακυρώσει το νόμο που ψήφισε η Γαλλία για την ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Με προσφυγή τους στο Συνταγματικό Δικαστήριο, 77 Γερουσιαστές και 65 βουλευτές ζητούν την ακύρωση του επίμαχου νόμου.

Η Άγκυρα θεωρεί επίτευγμα της την ενέργεια αυτή των Γάλλων κοινοβουλευτικών εκπροσώπων.

Η είδηση που δημοσιεύτηκε πριν λίγο καιρό στον τουρκικό Τύπο αποκτά σήμερα, μετά τις καταγγελίες του Στρατηγού Safevi, ιδιαίτερη σημασία. Οι εφημερίδες έγραφαν ότι η Άγκυρα προσπαθεί να «εξαγοράσει» Γερουσιαστές για να προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την ακύρωση του νόμου.

Οι καταγγελίες του ιρανού Στρατηγού Yahya Rahim Safevi είναι αποκαλυπτικές για τις «διπλωματικές» μεθόδους που χρησιμοποιεί η Άγκυρα.

Ο σύμβουλος για τα στρατιωτικά θέματα του θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν Αγιατολλάχ Χαμανέι κατηγόρησε την ηγεσία του Κατάρ για χρηματισμό της Τουρκίας με δισεκατομμύρια δολάρια, για να δημιουργήσει προβλήματα στη Συρία!

Ειδικότερα, ο Στρατηγός είπε: «Οι ΗΠΑ ανέθεσαν ρόλους στην Τουρκία, στη Σαουδική Αραβία και στο Κατάρ προς όφελος της, ενάντια στο Ιράν. Σύμφωνα με ορισμένες εκθέσεις το Κατάρ έδωσε στην Άγκυρα δισεκατομμύρια δολάρια για να προκαλέσει προβλήματα στη Συρία».

Ασφαλώς οι καταγγελίες θα διαψευστούν, η λάσπη όμως θα αιωρείται, γιατί δεν είναι καθόλου κολακευτικό για μια χώρα να είναι αργυρώνητη και να αλλάζει συμμαχικά στρατόπεδα ανάλογα με τα οικονομικά οφέλη που θα αποκομίσει.

Ο κ. Ερντογάν πριν από λίγο καιρό είχε αναπτύξει τις σχέσεις της χώρας του με το Ιράν στον οικονομικό τομέα και σε θέματα ασφάλειας. Ξαφνικά στράφηκε εναντίον της Συρίας την οποία υποστηρίζει το Ιράν. Εμμέσως δηλαδή στράφηκε εναντίον της Τεχεράνης.

Η Συρία αποτελεί το γόρδιο δεσμό της Μέσης Ανατολής. Με την ενδεχόμενη ανατροπή του καθεστώτος του Άσαντ θα ανατραπεί η ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.

Θα δημιουργηθεί ένας ισχυρός Σιιτικός άξονας Συρίας –Ιράν- Ιράκ που θα κόψει κάθε επαφή της Τουρκίας με το Νότο. Ένας παρόμοιος άξονας Ιράν-Αρμενίας-Ρωσίας υπάρχει ήδη στον Καύκασο.

Η Άγκυρα εγκλωβισμένη από τα νοτιοανατολικά της θα στραφεί αναμφισβήτητα προς τα δυτικά. Εάν πιεστεί και με το Κουρδικό, στο οποίο εμπλέκονται η Συρία, το Ιράν και το Ιράκ, θα μας δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα…
Οι Financial Times δημοσιεύουν ένα σενάριο εμπλοκής της Ελλάδας στη διαμάχη του Ιράν με την Ευρώπη, ως "χειρουργική" αντίδραση στο πετρελαικό εμπάργκο.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο "Ο ελληνικός παράγοντας στην "σκακιέρα" του Ιράν"

Το Ιράν, «μαέστρος» της ριψοκίνδυνης γεωστρατηγικής πολιτικής, έχει αφήσει τις αγορές πετρελαίου να αναρωτιούνται.

Υπάρχει πιθανότητα, που διαρκώς αυξάνεται, να εμπλακεί η Ελλάδα στην διαμάχη της Τεχεράνης με την Ευρώπη, με σοβαρές επιπτώσεις.

Το Ιράν έχει απειλήσει να αντιδράσει προκαταβολικά στο πετρελαϊκό εμπάργκο με το οποίο απειλεί η Ε.Ε., αίροντας άμεσα τις εξαγωγές μαύρου χρυσού.

Το κοινοβούλιο της Τεχεράνης δεν κατόρθωσε την Κυριακή να εγκρίνει το νομοσχέδιο άμεσης διακοπής των ευρωπαϊκών εξαγωγών, αλλά το ζήτημα δεν έχει λήξει και ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας κ. Rostam Ghasemi προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη θα άρει τις εξαγωγές προς «ορισμένες χώρες» σύντομα.

Παρατηρητές εκτιμούν ότι η επόμενη κίνηση της Τεχεράνης θα συνδυάσει τα καλύτερα δυνατά πλεονεκτήματα «δημοσίων σχέσεων» με την λιγότερη δυνατή διαταραχή των πετρελαϊκών εξαγωγών.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι να ανακοινώσει το Ιράν ότι δεν θα πωλεί πετρέλαιο στην Γαλλία, την Βρετανία και την Γερμανία, τις τρεις χώρες που εμπνεύστηκαν στην ευρωπαϊκή συμφωνία πρόσθετων κυρώσεων στο Ιράν. Η Τεχεράνη πωλεί ενδεικτικά μόνο ποσά αργού πετρελαίου στις τρείς χώρες, αφότου η γαλλική Total έχει ήδη σταματήσει να αγοράζει τα 80.000 βαρέλια ημερησίως που παλαιότερα εισήγαγε.

Μια τέτοια κίνηση θα είχε μικρές επιπτώσεις στις εξαγωγές του Ιράν, που ανέρχονται στα 2,2-2,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αλλά θα συντηρούσε αφυπνισμένες τις πετρελαϊκές αγορές.

Υπάρχει όμως κι άλλο σενάριο. Πετρελαϊκοί εμπειρογνώμονες φοβούνται ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να αιφνιδιάσει τις αγορές, περιλαμβάνοντας και την Ελλάδα στην απαγόρευση. Η καταπονημένη χώρα εξαρτάται από το Ιράν για το ένα τρίτο των εισαγωγών της. Αν και το Ιράν είναι κρίσιμο για την Ελλάδα, δεν ισχύει απαραίτητα και το αντίστροφο. Πράγματι η Αθήνα αγοράζει περίπου 100.000 βαρέλια ημερησίως από την Τεχεράνη, που δεν είναι λίγο, αλλά είναι ένα μέγεθος που θα μπορούσε να θυσιάσει προκειμένου να κάνει αντίποινα στην Ευρώπη.

Αν το Ιράν βάλει στο στόχαστρο την Ελλάδα, οι οικονομικές επιπτώσεις θα μπορούσαν να μεταδοθούν πολύ πέρα από την πετρελαϊκή αγορά, πλήττοντας ενδεχομένως την αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρώπης και το ευρώ.

Πιο απίθανο ακόμη είναι το σενάριο να επεκτείνει την απαγόρευση εξαγωγών στους μεγάλους πελάτες του. Η Ιταλία, που εισάγει 180.000 βαρέλια ημερησίως και η Ισπανία, που αγοράζει 140.000 βαρέλια, είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές του ιρανικού αργού. Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι το Ιράν δεν θέλει να χάσει άμεσα τους πελάτες του, καθώς δεν μπορεί να βρει νέες αγορές για το 15% των εξαγωγών του.

Ο κ. Ahmad Qalehbani, επικεφαλής της κρατικής National Iranian Oil Company, μετέφερε αυτό το μήνυμα στους Ιρανούς βουλευτές την Κυριακή, ζητώντας παραπάνω χρόνο. Οι αξιωματούχοι της NIOC ζητούν από τους βουλευτές να αλλάξουν την διατύπωση του νομοσχεδίου και αντί να «διατάσσουν» να «συστήνουν» στην NIOC να σταματήσει τις πωλήσεις στην Ε.Ε.


Ανακοίνωση - δήλωση για τις εξελίξεις και τις διάφορες "διαρροές" σχετικά με τα μέτρα που ζητάει η τρόικα, εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ κ. Νικ. Κιουτσούκης. Δηλώσεις, που δυστυχώς μένουν στα λόγια, αφού δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική αντίδραση της ΓΣΕΕ στα όσα σχεδιάζονται από την τρόικα και είναι καθ' οδόν προς υλοποίηση.

Η δήλωση του Γ. Γραμματέα της ΓΣΕΕ

Ο ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΣ υπάλληλος του Δ.Ν.Τ. κος Τόμσεν αλλά και η συνταγή τους, που μόνο δεινά επέφερε στις χώρες που εγκαταστάθηκε του Δ.Ν.Τ, απαιτεί από την Ελληνική Κυβέρνηση, να ενοποιήσει τους συντελεστές ΦΠΑ στο 21% και να μειώσει τις φορολογικές κλίμακες από 8 σε 4, καθιστώντας έτσι τη χώρα μας την πιο ακριβή χώρα της Ε.Ε. με τα χαμηλότερα εισοδήματα!!!

Απ’ την άλλη ζητά την περικοπή του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού χάριν τάχα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν υποστεί εδώ και δύο χρόνια φορολογική αφαίμαξη των εισοδημάτων τους από τις αλλεπάλληλες φορομπηχτικές πολιτικές, χάνοντας πάνω από 2 μισθούς ετησίως.

Το αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης εδώ και δύο χρόνια πολιτικής του ΑΝΙΚΑΝΟΥ αυτού τεχνοκράτη, αλλά και του οργανισμού που εκπροσωπεί είναι τραγικό για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Είναι φανερό ότι επιβάλλει στη χώρα μας να παρέχει ΑΚΡΙΒΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ και να πουλά ακριβά τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και τα φάρμακα έτσι ώστε να καταστήσει τους Έλληνες “φτωχούς συγγενείς” των Ευρωπαίων για να είναι αναγκασμένοι να “ΣΕΡΝΟΝΤΑΙ” κάθε φορά πίσω από τις ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ των τοκογλύφων δανειστών τους οποίους ο ίδιος και το Δ.Ν.Τ. υπηρετεί αταλάντευτα.

Ο κύριος αυτός είναι ένας εκ των διεστραμμένων τεχνοκρατών που επέβαλλαν στην υποτακτική δυστυχώς ελληνική Κυβέρνηση τα μέτρα φτωχοποίησης των πολιτών!!!

Ο κύριος αυτός είναι η τραγική φιγούρα της παγκόσμιας αποτυχημένης πολιτικής του Δ.Ν.Τ.

Εμείς λοιπόν του λέμε, ΕΩΣ ΕΔΩ και μη παρέκει!!!

Οι Έλληνες πολίτες δεν αντέχουν άλλους αποτυχημένους. Θα στηρίξουν τον πολιτικό ηγέτη που θα πει το μεγάλο ΟΧΙ στα ψευτοδιλήμματα και στους ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ και όχι αυτούς που υπολογίζουν τον ίσκιο τους για μπόι.

Άλλωστε οι μεγάλοι ΗΓΕΤΕΣ διαχρονικά αναδείχτηκαν από τα λίγα και στιβαρά ΟΧΙ και ΟΧΙ από τα πολλά και υποτακτικά ΝΑΙ.

Απομένει να δούμε στην πράξη ποιος ή ποιοι θα είναι αυτοί που θα πουν ΌΧΙ στους εκβιαστές.

“ΚΟΝΤΟΣ ΨΑΛΜΟΣ ΑΛΛΗΛΟΥΙΑ”!!!
OΨΟΜΕΘΑΕτοιμάζονται να πλασάρουν ως επιτυχία την διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού
Ακόμη και αν ο 13ος ενσωματωθεί στους 12. πρόκειται να πουν ότι ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 500 ευρώ.

Το συσχετίζουν με τους μισθούς της Πορτογαλίας, τους χαμηλότερους της Δυτικής Ευρώπης, που βρίσκονται παρ’ όλα αυτά στα 550 ευρώ. Φυσικά κανείς δεν λέει ότι το κόστος ζωής στην Πορτογαλία είναι περίπου 45% κατώτερο της Ελλάδας.

Παρά τις διακηρύξεις αυτές γίνεται όμως φανερό από παράπλευρα μέτρα, ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο βασικός μισθός θα πέσει στα 400 ευρώ.

Πως μπορούμε να το δούμε αυτό; Από τα σημειώματα του ΔΝΤ. Σύμφωνα με αυτά θα απαλλάσσονται οι επιχειρήσεις από ασφαλιστικές εισφορές μόνο για μισθούς κάτω των 400 ευρώ.

Επίσης θα πρέπει να αναλογισθούμε ότι το επίδομα ανεργίας σήμερα και φυσικά μόνο για 12 μήνες που δίδεται βρίσκεται στα 460 ευρώ, άρα το επίδομα θα πέσει και αυτό περίπου στα 300 ευρώ, με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις , θα προσπαθήσουν για μισθούς 400 ευρώ, όπου και το κίνητρο που τους δίδεται.

Εφόσον εφαρμοσθούν αυτά τα ασφαλιστικά ταμεία θα καταρρεύσουν . Ήδη δοκιμάζονται γιατί ενώ οι τράπεζες έχει προβλεφθεί να ανακεφαλαιοποιηθούν , με 30 δις λόγω του «κουρέματος» των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους, για τα ασφαλιστικά ταμεία δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Έτσι θα χάσουν περίπου 11 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά τους λόγω του PSI.

Η πραγματική καταστροφή έρχεται όμως από τις ευέλικτες μορφές εργασίας, χωρίς ασφαλιστικές εισφορές, την εισφοροδιαφυγή που στις συνθήκες ύφεσης καλπάζει και τώρα από τη νέα ραγδαία μείωση μισθών.

Τα ασφαλιστικά ταμεία περιορίζονται, οι παροχές τους περικόπτωνται, το δωρεάν επίσης όχι στη βάση εξυγίανσης, αλλά επιβίωσης των ταμείων και των συντάξεων. Αλλά όσα μέτρα και αν λαμβάνονται δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί η πραγματικότητα που δημιουργείται.

Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και την ανεργία η οποία λέγεται ότι στο κλείσιμο του 2011 ξεπέρασε κατά πολύ το 20% , φθάνοντας τα επίπεδα της Ισπανίας, που έχει όμως δομική ανεργία, που δημιουργήθηκε σε βάθος 10ετιας και όχι σε μια διετία.

Στην υπάρχουσα ανεργία αλλά και στην επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι έχουν κλείσει 300.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και υπολογίζεται μέσα στην Άνοιξη να κλείσουν άλλες 120.000.

Το χειρότερο η Τρόικα πιέζει για 150.000 απολύσεις στον δημόσιο τομέα μέχρι το φθινόπωρο. Αυτό πέρα από το νέο άλμα στην ανεργία , θα δημιουργήσει κραχ στην κοινωνική ασφάλιση.

Η πραγματικότητα αυτή που διαμορφώνεται μαζί με τη νέα δανειακή που έρχεται και το Μνημόνιο 2, συνοδεύεται και από μια ισχυρή δέσμη φόρων. Σύμφωνα πάλι με το ΔΝΤ, που εκφράζει όμως όλη την Τρόικα, θα πρέπει να ενταχθούν στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ τρόφιμα, φάρμακα και λογαριασμοί ΟΤΕ, ΔΕΗ.

Να κοπούν οι φοροαπαλλαγές σε στεγαστικά δάνεια, ασφάλειες ζωής, τόκους καταθέσεων. Αρχίζει μάλιστα φόρος 20% στις καταθέσεις, από τους τόκους σε πρώτη φάση. Φορολογία στα αγροτεμάχια. Άρα αποκλείεται ο αποπληθωρισμός, που θα έδινε μια ανάσα.

Μπορεί να τεθεί το ερώτημα, γιατί συνεχίζουν την ίδια συνταγή, που έχει αποτύχει; Η απάντηση δυστυχώς είναι απλή. Ο στόχος της τρόικας δεν είναι να ανατάξει την ελληνική οικονομία, αλλά να διασφαλίσει την αποπληρωμή των δανεικών και τα συμφέροντα των ξένων πιστωτών.

Άρα τώρα που το εισόδημα πέφτει, όπως και το ΑΕΠ, με τα χαράτσια θέλουν να ενισχύσουν τα έσοδα του κράτους, άρα να διασφαλίσουν την αποπληρωμή των τόκοχρεολυσίων.

Γιατί με το Μνημόνιο 2 και τη νέα δανειακή θα υπάρξει και γραπτή δέσμευση ότι η Ελλάδα οφείλει πρώτα να αποπληρώνει τα χρέη της και ύστερα τη λειτουργία του κράτους προς το εσωτερικό. Δηλαδή μισθούς, συντάξεις, σχολεία, στρατός, αστυνομία, νοσοκομεία κ.λ.π

Ο κεφαλικός φόρος και τα χαράτσια αυτό θα εξυπηρετούν και όχι την αναδιάρθρωση της οικονομίας, η οποία σε διάστημα δύο χρόνων άλλωστε έχει καταστραφεί.Ο «μούργος» των Εβραίων, που δήθεν γνωρίζει τα «μυστικά» της Ευρώπης...

Ο υπάλληλος των Εβραίων, ο οποίος θα αποκαταστήσει την «αξιοπιστία» των Ελλήνων στην υφήλιο...

Ο υπάλληλος των τοκογλύφων, ο οποίος θα «ρυθμίσει» τα χρέη των Ελλήνων με τον τρόπο που «συμφέρει» την Ελλάδα...

Ο κλητήρας του Εβραίου Γκρίνσπαν, ο οποίος, αφού τον εκπαίδευσε στο μεγάλο «μαγαζί» της FED, τον έστειλε «συστημένο» στην Ελλάδα, για να εκτελέσει το «συμβόλαιο» θανάτου της ελληνικής οικονομίας. Στη συνέχεια έγινε ο κολαούζος του Εβραίου Τρισέ, ο οποίος, αφού τον εξυπηρέτησε εις βάρος της Ελλάδας, τον απέσυρε στις Βρυξέλες, για να μην κινδυνεύει στον χώρο όπου εγκλημάτησε.

Εγκληματίας είναι ο Παπαδήμος, που σήμερα εμφανίζεται σαν «σωτήρας»...

Ένας «λογιστής» των τοκογλύφων, ο οποίος, ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, πρόδωσε τους Έλληνες...

Ένας διορισμένος υπάλληλος των τοκογλύφων, που στην προσωπική του ζωή δεν γνωρίζει καν τι σημαίνει ελεύθερη οικονομία...

Ο δούλος, που, αφού τους εξυπηρέτησε, έλαβε την ανταμοιβή του «Ακαδημαϊκού»...

Ο πιστός τους δούλος, ο οποίος, ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, άφηνε το «ελληνικό» τραπεζικό σύστημα να κλέβει και να ρημάζει με τα πανωτόκια τούς Έλληνες πολίτες ...

Το τραπεζικό σύστημα, το οποίο επί των ημερών του έβαλε «λουκέτο» σε όλη την ελληνική παραγωγή...
Το τραπεζικό σύστημα, το οποίο επί των ημερών του έπαιξε τα χρήματα των Ελλήνων στο χρηματιστήριο...
Το τραπεζικό σύστημα, το οποίο επί των ημερών του έβαζε «χέρι» στα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων...
Το τραπεζικό σύστημα, το οποίο επί των ημερών του δημιούργησε τη «φούσκα» των ακινήτων.

Για όλα αυτά τα εγκλήματα εις βάρος του ελληνικού λαού δεν έχει τιμωρηθεί ακόμα ο Παπαδήμος.

Αυτή η προκλητική ατιμωρησία του είναι βέβαια εκείνη που κάνει και τη σημερινή του «εμφάνιση» προκλητική πέρα για πέρα.

Ο δολοφόνος όχι μόνον δεν «εξαφανίστηκε», αλλά έχει το θράσος να επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος και να εμφανίζεται και σαν παράγοντας «σοβαρότητας», «αξιοπιστίας» και «δικαιοσύνης» ...

Η αποθέωση της σοβαροφάνειας, που καλύπτει την απόλυτη κενότητα ενός δούλου...

Άψογη χωρίστρα, σιωπή νεκρού, ύφος καρδιναλίου και επένδυση στους επαίνους των αγραμμάτων Βερύκιων των διαπλεκόμενων ΜΜΕ.

Αυτό, δηλαδή, που συμβαίνει σήμερα με τους άθλιους δοσίλογους, είναι άνευ προηγουμένου.

Αυτό, το οποίο συμβαίνει σήμερα με τους δωσίλογους, δεν το τόλμησαν ούτε οι ένοπλοι Ναζί.

Ακόμα και οι Ναζί τους δωσίλογούς τους τούς προστάτευαν με «κουκούλες», γιατί δεν μπορούσαν να βρουν ανάλογους «Βερύκιους» να τους επαινούν και να τους δικαιολογούν και ως εκ τούτου να τους εγγυηθούν την ασφάλειά τους χωρίς αυτές... «Κουκούλες» δωσίλογων είναι οι σημερινοί δημοσιογράφοι της διαπλοκής.

Γι’ αυτόν τον λόγο οι σημερινοί ελέω τοκογλύφων προδότες όχι μόνον δεν ψάχνουν μέρος να κρυφτούν, αλλά θέλουν και να μας κυβερνήσουν.

Μας προκαλούν, αποδίδοντάς μας τις συνέπειες των δικών τους εγκλημάτων.

Αυτοί, οι οποίοι σε σκοτεινές συνεργασίες με τις διάφορες Goldman Sachs δημιούργησαν το παράνομο και απεχθές χρέος της πατρίδας μας, είναι οι ίδιοι, που σήμερα μας κατηγορούν ότι τα «φάγαμε». Αυτοί οι εγκληματίες ταυτίζονται με τους ξένους που μας αποκαλούν κλέφτες και τεμπέληδες.

Αυτοί, οι οποίοι μας έκλεισαν τα εργοστάσια και μας φόρτωσαν το τεράστιο χρέος, τώρα θα αναλάβουν να το «νομιμοποιήσουν» σαν ηγέτες μας...

Τα «τρωκτικά» των τοκογλυφικών βόθρων θα καθίσουν στους πολιτικούς θρόνους των «λεόντων», που έχουν ανάγκη οι λαοί, για να συνεχίζουν τις πορείες τους.


Η φωτοσύνθεση είναι από το "Γρέκι"


Η Ελλάς του κυρίου Παπαδήμου (πρώην Γιωργάκη, πρώην Καραμανλή, πρώην Σημίτη) είναι αδύνατον να δεχθεί Επιτροπεία - δεν την έχει ανάγκη, είναι Προτεκτοράτο!

Ούτε ξένο Διευθυντήριο χρειάζεται ή μικρά πρώην διεφθαρμένη, το νυν τιμία Ελλάς - είναι υπό Καθεστώς Εντολής.

Δεν χρειαζόμεθα Γκαουλάιτερ, έχουμε Ύπατους Αρμοστές. Ούτε Κομισάριους έχουμε ανάγκη, διαθέτουμε Ανθυπάτους.

Κι επιτέλους!

Την δημόσια διοίκηση την εποπτεύουν οι Γάλλοι. Την δημόσια περιουσία το Αγγλικό Δίκαιο. Την οικονομία οι Γερμανοί. Την άμυνα οι Αμερικάνοι - Τί άλλο θέλουν να επιτροπεύουν και μας προσβάλλουν τόσο βάναυσα;

Και κατά τούτο συντάσσομαι με τις εύκολες καταγγελίες, όπως αυτές της κυρίας Μπακογιάννη ή του κ. Καρατζαφέρη, ότι δεν μπορούν αυτοί που μας κατέχουν να μας προσβάλλουν.

Γιατί δηλαδή μπήκε η χώρα στο Μνημόνιο κι ετέθη υπο Καθεστώς Κατοχής; Δεν μας φθάνει το Τρίο Στούτζες της Τρόικας (Τόμσεν, Μορς, Μαζούχ) για να μας κόβουν τους μισθούς και να μας βάζουν χαράτσια; Δεν μας αρκεί ο χερ ΡΑΪΧενμπαχ για να μας ληστεύουν; Χρειαζόμαστε κι άλλους βάφεν τοκογλύφους για να γίνουμε Πορτογαλία;

Το ίδιο με μας δεν πεθαίνουν οι Πορτογάλοι απ' το φάρμακο Μέρκελ; Δεν χρειάζεται λοιπόν να μας στείλουν κι άλλους αγάδες - επιτηρητές (σιγά δα μη μας στείλουν και τη Λεγεώνα των Ξένων) το παίρνουμε και μόνοι μας. Από γερμανοτσολιάδες στην Αποικία, να φάνε και οι κότες (όταν δεν τις τρώνε οι ίδιοι)...

Ας σταματήσει λοιπόν εδώ αυτή η άχαρη συζήτηση! Η Ελλάς ανήκει στη Δύση, δεν χρειαζόμαστε κι άλλους Σταυροφόρους για να ανήκουν οι μισθοί μας στην Ινδία, τα παιδιά μας στην Διασπορά και το Αιγαίο στην ΑΟΖ Λιβύης.

Μπορούμε και μόνοι μας! Με κάθε τιμή:

Ο Γενίτσαρος της Γειτονιάς σας

Ο Ραγιάς της δουλειάς σας

Ο Γραικύλος της Ενορίας σας

(Τρόικα είμεθα κι εμείς)...


Στάθης

Το φωτομοντάζ είναι από το "Γρέκι"Οι άνθρωποι μας το λένε από καιρό. Για την ακρίβεια εδώ και δύο χρόνια που άρχισαν να ασχολούνται τόσο πολύ με εμάς: Για να ενισχυθεί η περιβόητη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, βασική προϋπόθεση είναι η εξομοίωση του μισθολογικού-εργατικού κόστους. Λες και δεν σαν να μην υπάρχουν άλλοι ρυθμιστές της ανταγωνιστικότητας.

Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι οι Γερμανοί φίλοι μας ετοιμάζουν μεθοδικά την παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, που θα είναι το νέοι προτεκτοράτο τους. ‘Άλλωστε ήδη έχουν επενδύσει στις υποδομές, που αποτελούν τον κύριο στόχο, και θα συνεχίσουν. Ξεκίνησαν πληρώνοντας αδρά, (όπως στην περίπτωση του ΟΤΕ) αλλά τώρα θα συνεχίσουν φθηνά. Με καταγεγραμμένους στόχους στο χώρο της ενέργειας, σημαντικά συμφέροντα στην τουριστική βιομηχανία, τις μεταφορές και όπως όλα… θα δείξουν και στις τράπεζες. Όταν φτάσει ο καιρός. Τι λείπει απ όλο αυτό το σχέδιο για να δουλέψει άριστα η καλογυαλισμένη γερμανική μηχανή; Μα οι φθηνοί εργάτες.

Εξ ου και η πρεμούρα για την ανταγωνιστικότητα. Εξ ου και οι αναλύσεις που επιμένουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει μισθούς και κοινωνική ασφάλιση… Αφρικής. Συγνώμη… Πολωνίας και Βουλγαρίας.

Το λάθος δεν είναι τυχαίο. πάντα στη διαπραγμάτευση, προσφέρουμε κάτι χειρότερο στην απέναντι πλευρά, και τονίζουμε πόσο ανυποχώρητοι είμαστε, ώστε να δεχθεί με ανακούφιση αυτό που στην αρχή θέλαμε… Η Ελλάδα έχει χάσει τη μάχη προσέλκυσης επενδύσεων από τα πρώην κομμουνιστικά κράτη, που είναι τώρα μέλη της Ε.Ε., λένε σε κάθε ευκαιρία οι Γερμανοί εδώ και μήνες και κάπου… εκεί θα φτάσουν με εμάς, τελικά. Γι αυτό μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αυτά που είχαν αναφέρει οι Γερμανοί στις αρχές του 2010 θα γίνουν (σχεδόν) όλα. Και ιδιωτικοποιήσεις (που όσο αργούμε να τις κάνουμε, τόσο φθηνότερα θα πουλήσουμε) θα γίνουν, και οι αποδοχές στο δημόσιο θα περικοπούν, και τα ασφαλιστικά δικαιώματα θα κουτσουρευτούν, και τουλάχιστον ο ένας από τους δύο «έξτρα» μισθούς θα «χαθείς». Βέβαια, ο άλλος έχει ήδη διαγράφει από της εσωτερική υποτίμηση…

Ο συστηματικός επικοινωνιακός πόλεμος που κάνει ο αγαπητός υπουργός οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ (που οι ΠΑΣΟΚοι, οι οποίοι ήταν αδιάβαστοι και σε εκείνο το μάθημα) παρουσίαζαν περίπου κάτι σε… σύντροφο από το Βιετνάμ, δείχνει πάντοτε προς τα που πάει το πράγμα. Για χαμηλό εργατικό κόστος, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, αλλά και ειδικό νομικό μιλούσε πέρυσι, για τοποτηρητή μιλάει φέτος. Και θα το δείτε ότι στο τέλος θα γίνουν όλα, ένα «κλικ» πιο κάτω…


Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν απ’ όταν το Γκουαντάναμο, η ναυτική βάση που παράνομα διατηρούν οι ΗΠΑ στο έδαφος της Κούβας, άνοιξε τις πύλες του για να γίνει τόπος κράτησης και βασανιστηρίων εκατοντάδων μουσουλμάνων και αράβων που συνελήφθησαν από τους Αμερικάνους στο πλαίσιο ενός από τους πιο βρόμικους πολέμους του 20ου αιώνα: του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Ήταν η πλήρης συγκινησιακού φόρτου επίσημη δικαιολογία για να θέσουν οι ΗΠΑ υπό τον έλεγχό τους τα πετρέλαια της κεντρικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

Παρότι όμως η δημιουργία του Γκουαντάναμο συνοδεύτηκε από θύελλα διαμαρτυριών και την εξέγερση του νομικού κόσμου, το Γκουαντάναμο εξακολουθεί να είναι εκεί με 171 κρατούμενους, εκ των οποίων μάλιστα οι 89 παρότι μπορούν να απελευθερωθούν, με τη βούλα της CIA, του FBI, του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας και του αμερικανικού στρατού, παραμένουν στα κελιά τους επειδή οι διώκτες τους δεν έχουν που να τους στείλουν… Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα συνεχίζει να τους κρατά φυλακισμένους κατά ένα μέρος παγιδευμένη στη νομική μαύρη τρύπα που δημιούργησε, κυρίως όμως αποδεικνύοντας ότι η συνταγματική και νομική οπισθοδρόμηση που έφερε το Γκουαντάναμο δεν ήταν κάτι πρόσκαιρο, αλλά ήρθε για να μείνει.

Το χειρότερο, υπ’ αυτό το πρίσμα, είναι ότι η πιο βαριά κληρονομιά που άφησε πίσω της η οκταετία του Μπους και των «νεοσυντηρητικών» αποδείχτηκε πως δεν ήταν ένα «στιγμιαίο λάθος». Αντίθετα έδωσε το έναυσμα και σηματοδότησε μια ευρύτερη αμφισβήτηση και αναίρεση κατοχυρωμένων δημοκρατικών ελευθεριών και συνταγματικών εγγυήσεων και στις δύο όχθες του Ατλαντικού. Στη γοητεία των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, πάντα για λόγους …ανωτέρας βίας, δεν αντιστάθηκε ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, που δέκα χρόνια πριν δεν δίστασε να αποδοκιμάσει το αμερικανικό Νταχάου. Στην επέτειο όμως των δέκα χρόνων από την ίδρυσή του, δεν βρήκε να πει ούτε λέξη. Αδιάψευστος μάρτυρας της μετάδοσης του «ιού» και στην από δω μεριά του Ατλαντικού αποτελεί η ανατροπή των εκλεγμένων κυβερνήσεων του Μπερλουσκόνι και του Παπανδρέου τον Νοέμβριο του 2011 από το δίδυμο «Μερκοζύ» και ο διορισμός τραπεζιτών στη θέση του πρωθυπουργού και στις δύο χώρες.

Παρότι πρόκειται για δύο ολότελα διαφορετικές καταστάσεις, μία πιο προσεκτική, συγκριτική ματιά στο Γκουαντάναμο από την μια πλευρά και στις ανατροπές εκλεγμένων κυβερνήσεων από την άλλη, αποκαλύπτει ανατριχιαστικές λεπτομέρειες.

Πρώτη και σημαντικότερη ομοιότητα είναι ότι τόσο το Γκουαντάναμο όσο και το δίδυμο Παπαδήμου – Μόντι επιβλήθηκαν στο πλαίσιο ενός ισχυρού συναισθηματικού σοκ, που μούδιασε τον κόσμο και εξουδετέρωσε κάθε δυνατότητα λογικής σκέψης και εκτίμησης. Η αιτία δε και η προέλευση της απειλής και στις δύο περιπτώσεις ήταν ακαθόριστη, ενώ αμφίβολης αποτελεσματικότητας ήταν τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την αναχαίτισή ή την επίλυσή της.

Στις ΗΠΑ μεσολάβησε μια «ασύμμετρη απειλή» όπως πολύ σύντομα χαρακτηρίστηκε η οποία δικαιολογούσε εξ ίσου ασύμμετρες ανταποκρίσεις απέναντί της που ξεκινούσαν από την μη αναγνώριση του καθεστώτος του «αιχμάλωτου πολέμου» στους συλληφθέντες Ταλιμπάν, έτσι ώστε να μην κάνουν χρήση των αυστηρά καθορισμένων προβλέψεων του διεθνούς δικαίου γι’ αυτές τις περιπτώσεις, και τον επακόλουθο χαρακτηρισμό τους ως «μαχητών του πολέμου» μέχρι τις απαγωγές υπόπτων που οργάνωνε η CIA σε χώρες με ισχυρό κράτους δικαίου όπως η Ιταλία, παραβιάζοντας την εθνική κυριαρχία τους.

Στην Ευρώπη, οι «δίδυμοι πύργοι» που κινδύνευσαν ήταν το δημόσιο χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα. Για τη διάσωσή τους ξαναγράφονται οι ιδρυτικές συνθήκες της ΕΕ και καταργείται το εργατικό δίκαιο παρότι υπήρχαν εξ αρχής πολύ πιο απλοί τρόποι για να αναχαιτιστεί η απειλή που δέχονταν: υψηλότεροι ρυθμοί μεγέθυνσης που θα μείωναν το χρέος εξ αντανακλάσεως και θα αύξαναν τα δημόσια έσοδα, εσωτερικός δανεισμός που θα καθιστούσε κενό γράμμα τις βαθμολογίες των οίκων αξιολόγησης, κοκ.

Όπως όμως στην περίπτωση των ΗΠΑ το ζητούμενο εξ αρχής ήταν να δοθεί το πράσινο φως για την επέμβαση στο Αφγανιστάν κι όλα τ’ άλλα (όπως ο στόχος να καταστεί η Αμερική ασφαλέστερη) αποδείχθηκαν εύσχημες αφορμές έτσι και στην Ευρώπη αποκαλύφθηκε πως το ζητούμενο ήταν η μείωση των μισθών και η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης: Προς επίρρωση, το γεγονός ότι οι συνταγές που προκρίθηκαν για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ανισορροπιών το μόνο που κατάφεραν ήταν να τις οξύνουν σε εκρηκτικό βαθμό αυξάνοντας δηλαδή το χρέος και το έλλειμμα, ενώ στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν δεν είναι σήμερα πιο αδύναμοι απ’ όσο ήταν πριν δέκα χρόνια, όπως δείχνει το γεγονός ότι οι Αμερικάνοι τους αποδέχτηκαν ως συνομιλητές.

Η δεύτερη ομοιότητα σχετίζεται με την δικομματική συναίνεση που συνοδεύει και νομιμοποιεί και τα δύο πισωγυρίσματα. Στις ΗΠΑ όλοι σχεδόν είχαν πιστέψει ότι ο πολλά υποσχόμενος Μπαράκ Ομπάμα αν επρόκειτο να υλοποιήσει μία μόνο δέσμευση από όσες προηγήθηκαν της εκλογής του, θα ήταν αυτή που αφορούσε το κλείσιμο του Γκουαντάναμο. Η δήλωσή του άλλωστε πως «το Γκουαντάναμο πιθανότατα δημιούργησε περισσότερους τρομοκράτες στον κόσμο απ’ όσους φυλακίστηκαν σ’ αυτό», αντανακλούσε πιστά τις ανησυχίες που δημιούργησε η λειτουργία του ακόμη και σε μέρος της αμερικανικής πολιτικής ελίτ. Παρόλα αυτά έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που υποτίθεται ότι θα έκλεινε κι όχι μόνο δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα αλλά τον τελευταίο χρόνο δεν έχει αποφυλακισθεί ούτε ένας κρατούμενος! Εξετάζοντας τα καθ’ ημάς οι υποχωρήσεις του Ομπάμα δεν απέχουν πολύ από τις υποχωρήσεις του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του όχι απλώς στήριξε την κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά πρόσφερε στη συγκρότησή της και στελέχη πρώτης γραμμής.

Η δικομματική συναίνεση επέτρεψε μια ακόμη ομοιότητα του Γκουαντάναμο με το δίδυμο των Παπαδήμου – Μόντι, που αφορά τη χρονική διάρκεια. Και τα δύο φαινόμενα αρχικά επιβλήθηκαν με σαφή χρονικό ορίζοντα και στο όνομα μιας έκτακτης ανάγκης που όσο περνάει ο καιρός όμως αποκτά χαρακτηριστικά μονιμότητας. «Το Γκουαντάναμο αποτελεί ένα βαθύτερο πρόβλημα τώρα απ’ ότι ήταν στο παρελθόν», γράφει χαρακτηριστικά το αμερικανικό προοδευτικό περιοδικό The Nation. «Πλέον δεν είναι μια προσωρινή εξαίρεση, έχει γίνει μόνιμο και αναπόσπαστο τμήμα του εθνικού μας συνόλου», συμπληρώνει. Όπως περίπου και η κυβέρνηση Παπαδήμου. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα οπότε θα τερμάτιζε τον βίο της προκηρύσσοντας εκλογές είχε τεθεί για τις 19 Φεβρουαρίου 2012. Έκτοτε συνεχώς απομακρύνεται σαν τον ορίζοντα με τελευταία ημερομηνία που ακούστηκε να είναι η 29η Απριλίου από τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Ο Λουκάς Παπαδήμος φυσικά σιωπά…

Η τέταρτη ομοιότητα είναι πως επιβλήθηκαν μετά από την απειλητική επανεμφάνιση του εσωτερικού εχθρού. Στις ΗΠΑ είχε προηγηθεί η ελπιδοφόρα εμφάνιση του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης που παρά τις αντιφάσεις του ξεχώρισε για την μαχητικότητά του, αμφισβήτησε τα ιερά και όσια της «ελεύθερης οικονομίας» όπως το διεθνές εμπόριο και θα μπορούσε να ειπωθεί ότι αποτέλεσε τον πρόδρομο του σημερινού κινήματος «του 99%» ή «Καταλάβετε την Γουόλ Στριτ». Στην Ελλάδα ο διορισμός του πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας (κατά την περίοδο προετοιμασίας της ένταξης της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ) στο Μέγαρο Μαξίμου μια δεκαετία μετά με αποστολή να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη γίνεται αφού προηγήθηκαν μια σειρά εξελίξεις που η συνέχισή τους δεν προμήνυε τα καλύτερα για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής: Το κίνημα των πλατειών το καλοκαίρι του 2011, η πρωτοφανής μαζικότητα της 48ωρης απεργίας στις 19 (κυρίως) και στις 20 Οκτωβρίου, η μετατροπή των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και τέλος η μαζική απόρριψη από τις δημοσκοπήσεις της απόφασης της ΕΕ της 27ης Οκτωβρίου που αφορούσε την συμφωνία ανταλλαγή ομολόγων. Το Γκουαντάναμο και ο διορισμός νέας κυβέρνησης έβαλαν τέλος σε αυτή την σειρά των γεγονότων…

Η πέμπτη ομοιότητα είναι πως τα συνταγματικά – νομικά πραξικοπήματα σε ΗΠΑ και Ευρώπη έγιναν στο έδαφος του …εχθρού. Στην περίπτωση των ΗΠΑ με την κυριολεκτικά έννοια. Το Γκουαντάναμο μετά τον Ιανουάριο του 2002 έπαψε να είναι ένας τόπος που συμβολίζει την παράνομη κατοχή ξένου εδάφους από τις ΗΠΑ, αναδεικνύοντας την απειλή που συνιστούν οι ΗΠΑ για την μικροσκοπική Κούβα. Πλέον η κουβανέζικη ακτή του Γκουαντάναμο έγινε τόπος βασανιστηρίων, δυσφημίστηκε όπως κανείς δεν θα περίμενε. Στην Ευρώπη το «έδαφος του εχθρού» είναι μεταφορικό και σχετίζεται με την καθολική αμφισβήτηση που δέχθηκε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και το κόμμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο από «κόμμα των μη προνομιούχων», όπως το ήθελε ο ιδρυτής του, οριστικά και αμετάκλητα πλέον μετατράπηκε στο κόμμα του ΔΝΤ. Η ανατροπή όμως του Παπανδρέου από το ηγετικό δίδυμο της ΕΕ, όσο κι αν συνέπιπτε προς την επιθυμία μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού (με μάρτυρα τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν την αποδοχή του να τείνει σε μονοψήφια ποσοστά) δεν έγινε για να αναιρεθεί αυτή η πολιτική, αλλά για να θωρακισθεί. Ο διωγμός του Παπανδρέου από την πρωθυπουργία ήρθε να επιβεβαιώσει τη ρήση «πάντα υπάρχουν χειρότερα», προσφέροντας μια ανέλπιστη κατάληξη στο αίτημα «να φύγει η κυβέρνηση του Παπανδρέου» καθώς η οργή κατά των πολιτικών αξιοποιήθηκε στο έπακρο για να δοθεί όλη η εξουσία στους τραπεζίτες.

Πολλά ακόμη θα μπορούσαν να ειπωθούν για την δεκαετία που άνοιξε με τις αναίτιες φυλακίσεις στο Γκουαντάναμο και τα έκτακτα στρατοδικεία για να κλείσει με την εκχώρηση της πολιτικής εξουσίας σε αυτούς που φέρουν εγκληματικές ευθύνες για την σημερινή κρίση, κάνοντας τα δύο αυτά επεισόδια να μοιάζουν με τις δύο πράξεις του ίδιου έργου. Ας ευχηθούμε η αυλαία αυτού του δράματος να πέσει κάπου εδώ…

Για υπότιτλους πατήστε CC
Με μία αιφνιδιαστική κίνηση -νωρίς το πρωί της Πέμπτης 2/2/2012- μία τεράστια δυτική αρμάδα με "κορμό" το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln (CVN-72) πέρασε από τα από τα Στενά του Χορμούζ παρακολουθούμενη από τα ιρανικά ραντάρ.

Συνολικά έξι πλοία μαζί με το αεροπλανόφόρο, τρία αμερικανικά, ένα βρετανικό και ένα γαλλικό, αλλά και δύο αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια που περιπολούσαν στην περιοχή, υπό την επιτήρηση ενός Ε-2C Hawkeye και έξι μαχητικών F/A-18E/F που περιπολούσαν πάνω από την αρμάδα, πέρασαν τα στενά.

Οι Ιρανοί επιχείρησαν να "απειλήσουν" "ανάβοντας τα ραντάρ των επάκτιων πυροβολαρχιών πυραύλων, αλλά έμειναν μέχρι εκεί.

Αυτή την στιγμή η αρμάδα βρίσκεται εντός του Κόλπου και ήδη καταδείχθηκε ότι το Ιράν ήταν αδύνατο να εμποδίσει μιά τέτοια εξέλιξη, έστω και αν απειλεί σε δεύτερο χρόνο την ναρκοθέτηση των στενών.

Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι "Πρόκειται για μεγάλη πρόκληση που δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη. Οι ξένοι δεν έχουν θέση μέσα στον Περσικό Κόλπο", αλλά σίγουρα θα προσπαθήσουν πολύ για να τους διώξουν. Ταυτοχρόνως τέθηκαν σε κατάσταση ύψιστους συναγερμού οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν.

Τα έξι σκάφη έχουν πολλαπλάσια αεροπορική και ναυτική ισχύ από το σύνολο της ιρανικής Αεροπορίας και του Ναυτικού...

Τα έξι πολεμικά πλοία που εκτέλεσαν τη διέλευση από τα Στενά του Χορμούζ, ήταν τα ακόλουθα:

-USS Abraham Lincoln (CVN-72) πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο κλάσης Nimitz

-USS Sterett (DDG-104) and USS Russell (DDG-59) δύο αντιτορπιλικά κλάσεως Arleigh Burke.

- USS Cape St. George (CG-71), καταδρομικό κλάσης Ticonderoga.

- HMS Argyll (F231) φρεγάτα Type 23 κλάσης «Duke».

- La Motte-Picquet (D645), γαλλικό αντιτορπιλικό (φρεγάτα για τους Γάλλους) κλάσης «Georges Leygues».

Iδού ορισμένες φωτογραφίες από το πέρασμα που διέρρευσαν από τους Γάλλους: