Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

14 Ιαν 2012

 • Ονόματα εδώ και τώρα, ειδάλλως εισαγγελέας ή προφυλάκιση του Παπανδρέου για εξαπάτηση του Ελληνικού λαού
Χωρίς ντροπή, ο πρώην φερόμενος ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, απευθυνόμενος στο κομματικό του ακροατήριο και μέσα σε ένα περιβάλλον που ήταν το λιγότερο εχθρικό απέναντί του, τόλμησε να πει ότι εκβιάστηκε ως πρωθυπουργός!!!

Από ποιους εκβιαστήκατε κύριε Παπανδρέου; Ονόματα, διευθύνσεις και τηλέφωνα. Είστε υποχρεωμένος να τα καταθέσετε άμεσα, τώρα! Ο εκβιασμός που έγινε από την «διαπλοκή», κατόρθωσε να καταστρέψει την χώρα; Ε, τότε, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι υποχρεωμένος να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των εκβιαστών του. Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να ξέρουν ποιοι τόλμησαν και κατόρθωσαν να εκβιάσουν επιτυχώς τον Γιώργο Παπανδρέου. Κι αυτό, όχι επειδή ο ίδιος ως πρωθυπουργός υπέκυψε στους εκβιασμούς της «διαπλοκής», αλλά επειδή αυτοί οι εκβιασμοί κατέστρεψαν την Ελλάδα.

Οι εκβιασμοί έγιναν και επέτυχαν εις βάρος των συμφερόντων των πολιτών και της χώρας και ο Γιώργος Παπανδρέου είναι υποχρεωμένος να καταγγείλει τα ονόματα εκείνων που κατέστρεψαν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, εκείνους που κατέστρεψαν δεκάδες (ίσως και εκατοντάδες) χιλιάδες επιχειρήσεις, εκείνους που μέσω των εκβιασμών τους κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ένα εκατομμύριο (1.000.000) άνεργους. Ο εκβιασμός έγινε δεκτός από τον Παπανδρέου και «πληρώθηκε» από νοικοκυραίους, που δεν είχαν τίποτε μεμπτό για να εκβιασθούν, τίποτε μεμπτό για να καταστραφούν.

Ο Γιώργος Παπανδρέου οφείλει να δώσει τα ονόματα εκείνων που τον εκβίασαν. Άσχετα αν ο ίδιος βρέθηκε κατώτερος των περιστάσεων και υπέκυψε (σύμφωνα με τα λεγόμενά του) στον εκβιασμό, απαιτείται τα ονόματα των φερόμενων ως εκβιαστών να δοθούν στην δημοσιότητα προκειμένου οι πολίτες να λάβουν τα κατάλληλα (νόμιμα) μέτρα εναντίον τους. Το ίδιο οφείλει να κάνει και ο ανίκανος ως πρωθυπουργός (αφού υπέκυψε σε εκβιασμούς) Γιώργος Παπανδρέου, στην περίπτωση που οι εκβιαστές του ήταν εκτός Ελλάδος, είτε ήταν πολιτικοί, είτε ήταν παράγοντες τραπεζών (εγχώριων και ξένων), είτε ήταν εκπρόσωποι funds που είχαν σκοπό να κερδοσκοπήσουν εις βάρος της Ελλάδας.

Εάν ο Γιώργος Παπανδρέου δεν δώσει τα ονόματα των φερόμενων εκβιαστών του, τότε για μία ακόμη φορά θα καταδειχθεί ως ψεύτης, ως απατεώνας που προσπαθεί να διαφύγει των ευθυνών του ή που προσπαθεί να συγκαλύψει προσωπικά του λάθη, αμέλειες ή σκοπούμενες ενέργειες, που είχαν ως τελικό αποτέλεσμα την κατάρρευση της Ελλάδας μέσα σε δύο μόλις χρόνια.

Και εάν δεν δημοσιοποιήσει τα ονόματα των εκβιαστών του ο Γιώργος Παπανδρέου, επιτέλους, θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος θα προχωρήσει σε ανάκριση του μέχρι σήμερα προέδρου του ΠΑΣΟΚ και μέχρι πριν 2 μήνες φερόμενου ως πρωθυπουργού της χώρας, Γιώργου Παπανδρέου.
"Δεν ξέραμε την πραγματική κατάσταση της χώρας", δήλωσε ο πρώην Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ! Ουσιαστικά ομολόγησε ότι ανέλαβε τα ηνία της χώρας, κυβέρνησε τον τόπο, χωρίς να ξέρει προς τα πού πάει το σκάφος! Και το οδήγησε στα βράχια!

Ουσιαστικά ομολόγησε την ενοχή του. Πρέπει να επέμβει άμεσα η Δικαιοσύνη!
Την ώρα μάλιστα που υπάρχει η δημόσια ομολογία του Μ. Χρυσοχοϊδη, "Ο Παπανδρέου κι εμείς καταστρέψαμε την χώρα", αναρωτιόμαστε τι κάνουν οι Εισαγγελείς;

Εάν ένας, οποιοδήποτε πολίτης ομολογούσε ένα έγκλημα, δεν θα τον συνελάμβανε άμεσα η Δικαιοσύνη; Εδω, την ώρα που έχουμε δημόσια ομολογία νυν υπουργού, ότι η χώρα κατεστράφη από τον Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, η Δικαιοσύνη καθεύδει!

Ο μεγάλος υπεύθυνος για το χάος και την καταστροφή που έφερε στη χώρα και στον λαό μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, ο Γ. Παπανδρέου, είχε το επαίσχυντο θράσος να δηλώσει υπερήφανος για τη μάχη που έδωσε προκειμένου να μην χρεοκοπήσει η χώρα!!!

Ναι, αυτές τις εξωφρενικές δηλώσεις, τις οποίες αν έκανε σε δημόσια πλατεία θα τον έπαιρναν με τις πέτρες, τις έκανε στο εθνικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ!

Ο άνθρωπος απέδειξε ότι ανέβηκε στην εξουσία μόνο και μόνο για το καπρίτσιο του!

Εξαπάτησε ενσυνείδητα έναν ολόκληρο λαό, προκειμένου να γίνει Πρωθυπουργός! Αυτός ο ξεφτίλας που εξελέγη με το "λεφτά υπάρχουν", αυτός ο πολιτικός απατεώνας που δήλωνε ότι θα έδινε αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και ότι θα... ξαναέφερνε το χαμόγελο και την αισιοδοξία στα χείλη των Ελλήνων, διέπραξε έγκλημα, για το οποίο πρέπει να επέμβει η Δικαιοσύνη!

Και προκαλεί περισσότερο, λέγοντας ότι αισθάνεται υπερήφανος!!!

Ρε άθλιε, νιώθεις υπερήφανος για την φτώχεια και την εξαθλίωση που εσύ προκάλεσες στον ελληνικό λαό; Είσαι υπερήφανος πού μαζί με το δημόσιο χρέος, αύξησες τα λουκέτα στα μαγαζιά, την ανεργία και τις αυτοκτονίες των Ελλήνων;

"Εμείς προλάβαμε την χρεοκοπία" τόνισε, ενώ υπογράμμισε ότι πήγαινε στο εξωτερικό για να... σώσει την αξιοπιστία της χώρας!!!

Ο βασικός υπεύθυνος για τη χρεοκοπία της Ελλάδος, αυτός που διέσυρε τη χώρα και τους Έλληνες, λέγοντας στα διεθνή φόρα ότι κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα, δηλώνει ανερυθρίαστα "πατριώτης"!

Την ώρα που όταν εξελέγη Πρωθυπουργός, είχε την δυνατότητα να πάρει δάνεια με ελάχιστο επιτόκιο, λες και οδήγησε επίτηδες την χώρα στο έλεος των κερδοσκόπων, μαζί με το διασυρμό που της επεφύλασσε με τον συνεργάτη του Παπακωνσταντίνου (αυτός μιλούσε για...τιτανικό). Ενώ είχε την δυνατότητα να πάρει την βοήθεια της Ρωσίας όταν του έδινε ο Πούτιν, έσκαψε τον λάκκο της χώρας μας, βάζοντάς μας -χωρίς να ρωτήσει τον λαό- στο ΔΝΤ και στο επαχθές Μνημόνιο 1 το οποίο ούτε καν έφερε προς κύρωση στη Βουλή, στέλνοντας στον καιάδα τους Έλληνες! Υπέσκαψε το μέλλον της χώρας και των επόμενων γενεών, ξεπουλώντας ουσιαστικά την Ελλάδα στους διεθνείς κερδοσκόπους!

Δυστυχώς μάλιστα, ο Παπανδρέου κυκλοφορεί ελεύθερος ανάμεσά μας, συνεχίζοντας να προκαλεί: "Ούτε λυπάμαι, ούτε μετανιώνω", δήλωσε στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ!!!Στη συγκρότηση παράνομης ισλαμικής αστυνομίας προχωρούν ακραίοι μουσουλμανικοί θύλακες στο κέντρο της Αθήνας, για την επιβολή της Σαρία, του θρησκευτικού νόμου του Ισλάμ, κάτω από τη μύτη των επίσημων ελληνικών Αρχών!

Φανατικοί μουσουλμάνοι, ορμώμενοι από τα δεκάδες ανεξέλεγκτα αυτοσχέδια τζαμιά που λειτουργούν σε πολλές γειτονιές της πρωτεύουσας, εκμεταλλευόμενοι το φόβο και την ανέχεια των συμπατριωτών και ομοθρήσκων τους αλλά και την παράλυση του κράτους, οργανώνουν ομάδες «εφαρμογής του ισλαμικού Δικαίου», μετατρέποντας την Αθήνα σε Καμπούλ, κατά την έκφραση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Το έδαφος για μια τέτοια κίνηση ήταν πρόσφορο εδώ και καιρό. Σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, εκτιμάται ότι οχτακόσιες χιλιάδες αλλοδαποί βρίσκονται στην Αθήνα, το 20% έως 30% εκ των οποίων θεωρείται ως «εξαιρετικά δύσκολο να ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία». Άτομα με διαφορετική θρησκεία και κουλτούρα από της χώρας που τα φιλοξενεί, περιθωριαποιημένα από την πρώτη στιγμή που πατούν το πόδι τους στην Ελλάδα, εντάχθηκαν εξαρχής σε ακραίες ομάδες, που κυριολεκτικά λαθροβιούν στην πρωτεύουσα. Και τώρα είναι η στιγμή που οι ομάδες αυτές αισθάνονται «δυνατές», ώστε να εκδηλώσουν τη διαφορετικότητά τους, επιθυμώντας να εφαρμόσουν στην επικράτειά μας ήθη, έθιμα και κανόνες του τόπου τους.

Τι σηματοδοτεί, όμως, η επιβολή της Σαρία; Καταρχάς, για το Ισλάμ είναι ο μόνος νόμος που διέπει την κοινωνική συμπεριφορά αλλά και την ιδιωτική ζωή του πιστού. Το ακάλυπτο πρόσωπο μιας γυναίκας ή η αίτηση διαζυγίου από την πλευρά της
- πράγματα αυτονόητα για το δυτικό πολιτισμό - είναι αδιανόητα για έναν πιστό του Ισλάμ. Κι αν η μοιχεία, η κλοπή ή η προσβολή της προσωπικότητας συνιστούν υποθέσεις που οδηγούνται στα δικαστήρια για το δυτικό κόσμο, για τους πιστούς του Μωάμεθ τέτοιες υποθέσεις λύνονται λιγότερο... περίπλοκα, μέσω της Σαρία αλλά και του τρόπου με τον οποίο την ερμηνεύει ο καθένας... Αυτό, λοιπόν, το θρησκευτικό - εθιμικό Δίκαιο επιθυμούν να εφαρμόσουν στην Ελλάδα του 2012 οι ακραοι μουσουλμάνοι.

Επιθέσεις από ουαχαμπίτες

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες εξορμήσεις της ισλαμικής αστυνομίας για την επιβολή της Σαρία το τελευταίο διάστημα έγιναν σε περιοχές γύρω από την Ομόνοια, στον Άγιο Παντελεήμονα, στον Κολωνό και στην Κυψέλη. Κάποιοι από τους λιγοστούς πλέον επιχειρηματίες και εμπόρους που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας προχώρησαν σε σχετικές καταγγελίες, καθώς έχουν γίνει αυτόπτες μάρτυρες περιστατικών βίας εις βάρος αλλοδαπών. «Δέκα ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, όταν έκλεινα το μαγαζί, είδα μια ομάδα τεσσάρων αλλοδαπών να διαπληκτίζεται με ένα ζευγάρι επίσης αλλοδαπών», μας αφηγείται ο κ. Κώστας Λ., ιδιοκτήτης καταστήματος οπτικών. «Σε διάστημα δευτερολέπτων, οι δύο έπιασαν τον άνδρα πισθάγκωνα, ενώ οι άλλοι δύο επιτέθηκαν στη γυναίκα και μ’ ένα πανί προσπαθούσαν να της καλύψουν το πρόσωπο. Εγώ και δύο ακόμα καταστηματάρχες αρχίσαμε να φωνάζουμε, φοβούμενοι ότι πήγαιναν να την απαγάγουν. Ο ένας μας πήρε, μάλιστα, τηλέφωνο την Άμεσο Δράση. Οι επιτιθέμενοι, όταν μας άκουσαν, άφησαν το ζευγάρι φωνάζοντας και τράπηκαν σε φυγή. Δύο μοτοσικλέτες κι ένα περιπολικό έφτασαν γρήγορα, το ζευγάρι, όμως, ήθελε να φύγει. Με το ζόρι τούς κρατήσαμε μέχρι να έρθουν οι αστυνομικοί. Με τα πολλά, μάθαμε πως ήταν από το Μπανγκλαντές και κάποιοι συμπατριώτες τους είχαν ενοχληθεί από το “δυτικό” τρόπο ζωής τους. Ωστόσο, ούτε μήνυση ήθελαν να καταθέσουν ούτε να πουν περισσότερα. Οι αστυνομικοί έδειχναν να το καταλαβαίνουν. “Έχουμε αντιμετωπίσει κι άλλα παρόμοια περιστατικά. Ψευτοιμάμηδες και τέτοιοι τύποι τούς φοβερίζουν κι αυτοί προσπαθούν να κρύβονται, δεν θέλουν να καταθέσουν εις βάρος τους’ μας είπαν».

Σύμφωνα με πληροφορίες, εμπνευστές και οργανωτές αυτής της επιχείρησης είναι άτομα που ανήκουν στο λεγόμενο Ουαχαμπισμό, τον ακραίο κλάδο των σουνιτών, που πιστεύουν στην κατά γράμμα εφαρμογή του Κορανίου και της Σούνα, της αρχικής παράδοσης, δηλαδή, στην ερμηνεία των λόγων του Μωάμεθ. Τα τελευταίο χρόνια παρεισέφρησαν στο σύνολο των αυτοδιαχειριζόμενων τζαμιών του κέντρου, αν και από κάποια - κυρίως αραβικά - οι επικεφαλής κατόρθωσαν να τους αποβάλουν. Παράλληλα, οι ίδιοι άνθρωποι ρίχνουν ευθύνες και στην ελληνική Πολιτεία, που δεν φρόντισε να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς για τους βασικούς ελληνικούς νόμους αλλά και να ελέγξει τη δραστηριότητα ορισμένων εξτρεμιστών.

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Επίκαιρα"

Μπακογιάννη - Πάγκαλος: Για να μην ξεχνιόμαστε

Σύμφωνα με πληροφορίες, επίθεση με γιαούρτια και πέτρες έγινε στην Ντόρα Μπακογιάννη, στο εστιατόριο Λούκουλος (επί της οδού Κοραή) στο κέντρο του Ηρακλείου, όπου ομάδα νεαρών που φορούσαν κουκούλες, επιτέθηκε αιφνιδιαστικά στο εστιατόριο όπου βρισκόταν η Ντόρα Μπακογιάννη, πρόεδρο της ΔΗ.ΣΥ.

Οι πέτρες έσπασαν τζάμια του εστιατορίου, ενώ γιαούρτια "έπεσαν" στο πρόσωπο της κυρίας Μπακογιάννη, η οποία παρευρίσκονταν σε συνάντηση του ροταριανού συλλόγου Ηρακλείου.

Δεν υπήρξαν αντιδράσεις από τους παρόντες, ενώ οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως η κυρία Μπακογιάννη παρέμεινε στην θέση της, ενώ η ομάδα των νεαρών "δραστών" έφυγε τρέχοντας από το εστιατόριο.

Τα επεισόδια επιθέσεων κατά βουλευτών γίνονται ολοένα και πιό συχνά, αφού τις προηγούμενες ημέρες επίθεση δέχθηκαν και άλλοι βουλευτές στην Αθήνα, αλλά και μία βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην επαρχία. Μήπως τα πράγματα γίνονται πλέον πολύ δύσκολα για όλους όσους συναίνεσαν στην κατοχή της Ελλάδας; Μήπως κάποιοι θα αρχίσουν πολύ σύντομα να κλείνουν αεροπορικές θέσεις προκειμένου να φύγουν εκτός Ελλάδας είτε για λόγους υγείας, είτε για οικογενειακές υποθέσεις;


Ακούστε προσεκτικά στο τέλος του βίντεο, μαρτυρία για όπλο που έβγαλε κάποιος από το εστιατόριο!


Μυθοπλασίες, επικίνδυνες προσεγγίσεις, δημοσιεύσεις από πληροφορίες με πολύ καλές πηγές; Όπως και να είναι, πολλά έχουν γραφτεί για την χρονιά που μόλις μπήκε. 2012... η χρονιά που έχει σηματοδοτηθεί από τους Μάγια, ενώ πολύ πρόσφατα ο γνωστότατος Χένρι Κίσινγκερ δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για πόλεμο και φρίκη, η οποία θα αναδείξει μέσα από την απόλυτη καταστροφή και τις στάχτες μία νέα παγκόσμια κυβέρνηση και τη Νέα Τάξη Πραγμάτων.

Το άρθρο της Pravda, το οποίο υπογράφει ο Stanislav Mishin, έρχεται να ρίξει νερό στον μύλο της καταστροφικής χρονιάς. Τα όσα περιγράφει ίσως είναι ικανά να ρίξουν σε κατάθλιψη ανθρώπους που πιστεύουν πως βρισκόμαστε μπροστά στον όλεθρο, έναν σχεδιασμένο όλεθρο, που για άλλους φέρεται να σχεδιάστηκε από τη Νέα Τάξη, τους Illuminati (και ποιός ξέρει ποιούς ακόμη), για κάποιους άλλους πρόκειται να ζήσουμε σκηνές της Αποκάλυψης και της συντέλειας του κόσμου. Τέλος, υπάρχουν και οι ηπιότερες προσεγγίσεις, οι οποίες θέλουν το 2012 να είναι έτος -κομβικό σημείο- σημαντικών εξελίξεων, αλλά όχι απαραίτητα καταστροφικών πολέμων και ανείπωτων καταστροφών.

Ελλάδα

Η Ελλάδα θα διώξει από πάνω της την κυβέρνησή της μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, μέσο ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος. Θα είναι το πρώτο καθεστώς μαριονέτα της ΕΕ που θα ψάχνει ελικόπτερα στις ταράτσες. Η Ελλάδα θα βγει από την ΕΕ και θα επανεκκινήσει την εκτύπωση της δραχμής. Θα υπάρξουν συνομιλίες για συμμαχίες και με την εμφάνιση των Ρωσικών βάσεων.

Ωστόσο, πριν αυτά μπορέσουν να αποφέρουν καρπούς, η συμμαχία της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ θα οδηγήσει άμεσα σε πόλεμο με την Τουρκία. Οι Τούρκοι θα αγωνίζονται σε ένα πόλεμο τριών μετώπων, αλλά μια αρκετά μεγάλη δύναμη θα κατευθυνθεί προς την Ελλάδα. Οι Έλληνες θα πολεμήσουν όσο σκληρά μπορούν, αλλά θα νικηθούν. Η τουρκική επίθεση θα σταματήσει στη Θεσσαλονίκη κατά την διάρκεια τεράστιων μαχών εντός των δρόμων αλλά και των βουνών βόρεια. Οι Βορειοελλαδίτες θα ενισχυθούν από εθελοντές από τη Σερβία, τα Σκόπια και τη Βουλγαρία, κάτι το οποίο θα καθυστερήσει περαιτέρω την τουρκική εκστρατεία. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θα μείνουν έξω από τις μάχες, σε αυτό το σημείο, καλώντας ασθενώς όλες τις πλευρές να έρθουν σε συμφωνία. Οι Τούρκοι θα μπουν στην Κεντρική Ελλάδα, αν και πολύ πιο αργά από ό, τι αναμενόταν, καθώς οι δυνάμεις τους θα αποσπαστούν λόγω μιας γενικής εξέγερσης των Κούρδων και των συνεχών έντονων συγκρούσεων στο βόρειο Ισραήλ.

Ρωσία

Η Ρωσία στην αρχή θα παραμείνει ουδέτερη, και επίσης θα κάνει έκκληση για ειρήνη, ωστόσο, θα κόψει από τους Τούρκους το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια θα πετάξει στην Ελλάδα, πάνω από τον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας, even as the Bulgarian government falls to its own militar. Μετά από αυτό, ενεργή Ρωσική βοήθεια θα έρθει.

Εικόνες των νεκρών Ορθοδόξων Ελλήνων, από τουρκικές ακρότητες, θα οδηγήσουν τις μάζες στους δρόμους απαιτώντας την άμεση παρέμβαση. Τα Ηνωμένα Έθνη θα μπλοκαριστούν από το βέτο των ΗΠΑ / ΗΒ / Γαλλίας ,ακόμα και όταν Ρωσικά εθελοντές αρχίσουν να εισρέουν στα Βαλκάνια. Η Ρωσία θα αρχίσει να απειλεί την Τουρκία και το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε κλιμακωθεί γρήγορα σε εναέριες αψιμαχίες. Το ΝΑΤΟ θα ζωντανέψει, απειλώντας άμεσα τη Ρωσία να μην εμπλακεί. Η Ρωσία από αυτό το σημείο θα εντείνει την πολεμική της, με την Ουκρανία close at the hip (πιθανώς εννοεί με την Ουκρανία να αντιλαμβάνεται τι θα συμβεί).

Ο Ρωσικός στρατός θα επιτεθεί κατευθείαν μέσα από τη Γεωργία, η οποία μετά από τέσσερις ημέρες της αντίστασης, θα καταρρεύσει. Η Τιφλίδα δεν θα πολιορκείται από σημαντικές δυνάμεις, αλλά περικυκλωμένη θα αναγκαστεί σε υποταγή, ενώ ο κύριος όγκος του στρατού θα κατευθύνεται προς την Τουρκία. Σε αυτό το σημείο η Αρμενία θα μπει στον πόλεμο στο πλευρό της Ρωσίας και το Αζερμπαϊτζάν στο πλευρό της Τουρκίας.

Το ΝΑΤΟ θα αντιμετωπίσει τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα και θα υποστεί μια πλήρη ήττα, αποκομμένο από τις Βουλγαρικές βάσεις στήριξης, με μόνες εναπομείνασες της βάσει της Ρουμανίας. Αυτές θα καταστραφούν από Ρωσικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα και πυραύλους. Πλοία του ΝΑΤΟ, εκ των οποίων τα περισσότερα Αμερικάνικα θα βυθιστούν. Οι στρατιώτες (fighters) του ΝΑΤΟ θα κατατροπωθούν στο τέλος του εγχειρήματός τους (will also be confronted at the edge of their operability – η λέξη operability ούτε καν υπάρχει στο αγγλικό λεξικό αλλά μάλλον αυτό εννοεί) πάνω από τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα. Αυτή η ήττα, και η είσοδος της Ουκρανίας στον πόλεμο στο πλευρό της Ρωσίας, θα χρησιμοποιηθεί από τους Γερμανούς ως λόγο για να αποτραβηχτεί και έτσι να συντρίψει το ΝΑΤΟ εκ των έσω.

Έως το τέλος του έτους, οι Τούρκοι θα έχουν φτάσει στο βόρειο Ισραήλ και θα αντιμετωπίζουν συνεχή ανταρτοπόλεμο από την Συρία. Θα έχουν χάσει το ανατολικό ήμισυ της χώρας τους από Αρμενικές και Κουρδικές δυνάμεις, ενώ η Ρωσία θα τους καταπατήσει φτάνοντας στα περίχωρα της Άγκυρας. (Οι Τούρκοι) Θα εξακολουθούν να κατέχουν τη Θεσσαλονίκη, αλλά θα έχουν αποσυρθεί από την κεντρική Ελλάδα και θα είναι υπό συνεχή επίθεση από τα βόρεια από τις Ελληνικές, τις Σερβικές και τις Βουλγαρικές δυνάμεις. Επίσης, θα έχουν χάσει την Κύπρο από τις δυνάμεις της Νότιας Κύπρου και δεν θα μπορέσει να τις ανακτήσει λόγω των υπολοίπων μετώπων.

Η τελική καταστροφή της Τουρκίας, η Ρώσικη απόβαση στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και η κατάληψη της Άγκυρας, θα έρθουν το πρώτο εξάμηνο του 2013. Σε αυτό το σημείο, η Τουρκία θα αντιμετωπίσει την πλήρη διάλυσή της ως έθνος, που θα χωρίζεται σε τουλάχιστον 3, ίσως τέσσερα μέρη: Ελληνικό (Byzentine), Αρμενικό (Trebzon) και Κουρδικό, νότια και νοτιοανατολικά και ίσως και μια μικρότερη Βουλγαρική ζώνη στο βόρειο τμήμα της Τουρκίας και ενός μέρους της βόρειας Θράκης.

Κύπρος

Η Κύπρος θα ξεπεράσουν τον πόλεμο σχετικά εύκολα σε σύγκριση με την υπόλοιπη περιοχή. Η Νότια Κύπρος θα ξεκινήσει αμέσως μια επίθεση στην Βόρεια Κύπρο και με σκληρή μάχη θα διώξει τους Τούρκους μέσα σε μερικούς μήνες.

Τουρκία

Αυτό το έτος θα φέρει στην Τουρκία το τελευταίο της πόλεμο. …. Έως τα μέσα του 2013, η Τουρκία θα είναι στο κάδο των απορριμμάτων της ιστορίας, ένα νεκρό έθνος.

__________________________________

Ολόκληρο άρθρο εδώ για ότι πρόκειται να γίνει – κατ’ αυτόν – το 2012.

To παραπάνω κείμενο είναι μία μετάφραση που αφορά την Ελλάδα, αλλά και μία περίληψη για την Ρωσία, την Κύπρο και την Τουρκία.
Η κατάρρευση του πολιτικού συστήματος και του σαθρού οικοδομήματος που αυτό έχει χτίσει, επιμελώς, είναι δεδομένα αναμφισβήτητα. Όμως κάποιοι εναπομείναντες «Λοχαγοί», ακόμη καλά κρατούν. Αυτοί προσπαθούν να παραμένουν στην πολιτική επικαιρότητα και να έχουν λόγο και ρόλο στο μέλλον της κοινωνίας μας, μέσα από τα κόμματα που τους ανέδειξαν.

Η αναποτελεσματικότητά τους, η ανικανότητά τους και η καταστροφική τους ιδιοτέλεια, σε κάποιο άλλο στίβο της ζωής, θα τους είχε υποδείξει την αποχώρηση.

Το σάπιο σύστημα όμως που ακόμη υπηρετούν, τους επιβάλλει «ηθικά», πως πρέπει να συνεχίσουν να ρουφούν από την κοινωνία και τις τελευταίες πηγές ενέργειας. Αυτές δεν είναι άλλες από τα όνειρα και τις ελπίδες πως κάτι μπορεί νʼ αλλάξει.

Αυτές τις κρίσιμες ώρες για την πατρίδα μας που οι σωτήρες μας, Έλληνες και ξένοι, προσπαθούν να μας «σώσουν» μέσα από δύσκολες διακρατικές διαπραγματεύσεις και οικονομικά παζαρέματα, αυτές τις ώρες που το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα παρακολουθεί όλους και όλα, όσα συμβαίνουν στο Ελλαδιστάν, εδώ οι γνωστοί σύντροφοι, τρώγονται προκειμένου να διεκδικήσουν ή να αποδομήσουν ότι έμεινε από το πέρασμα του Γιώργου.

Οι μεγάλες κοινωνικές εκρήξεις είναι στον ορίζοντα. Αυτό προειδοποιούν όλοι οι ξένοι παρατηρητές.

Οι 25.000 άστεγοι της Ελλάδας, της άλλοτε ισχυρής χώρας των Βαλκανίων, είναι μία πραγματικότητα.

Το ένα εκατομμύριο ανέργων πλέον δεν κρύβεται.

Το 40% του πληθυσμού στο όριο της φτώχειας.

Τα δύο εκατομμύρια λαθρομεταναστών, παρανομούν για να ζήσουν.

Το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής και της Ελληνικής φιλοξενίας, το βρίσκει κανείς.. και στα συσσίτια..

Για αυτά και για άλλα πολλά, κάποιοι ευθύνονται. Διαχρονικά.

Όμως κάποιοι συνέτειναν ώστε η εθνική αυτοτέλεια, υπόσταση και αξιοπρέπεια μίας χώρας και ενός λαού, να αλωθεί.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου βλέπει πως με την πολιτική του, έμεινε όρθια;; η χώρα.

Ο. Κ Χρυσοχοϊδης, πως με την πολιτική του, καταστράφηκε η χώρα.

Ο πρώτος δεν έχει συναίσθηση της πραγματικότητας, ενώ ο δεύτερος διακατέχεται από υπερ-συνειδητοποίηση.

Ο πρώτος σκέφτεται, αν θα πολιτευτεί και αν θα συνεχίσει να προσφέρει στο πανελλήνιο τις μαγικές οικονομικές συνταγές του, και ο δεύτερος επιθυμεί να αρχηγέψει το ΠΑΣΟΚ, και μεθαύριο πάλι τη χώρα.

Η κοινωνία, όμως, παρακολουθεί και είναι απόλυτα συνειδητοποιημένη.

Και είτε είναι κοινωνία του ΠΑΣΟΚ, είτε είναι το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας, δεν θα επιτρέψει να την κυβερνήσουν πάλι, είτε αυτοί που δεν κατάλαβαν, είτε αυτοί που κατάλαβαν λάθος! • Μήπως θέλει να σπρώξει κάποιους να την κάνουν, για να μπορέσει κι αυτός να βρει δικαιολογία να φύγει, πριν κλείσουν οι πόρτες στα σύνορα;
Το τελευταίο διάστημα, στο πολιτικό και εκδοτικό παρασκήνιο παρατηρήθηκαν εκατέρωθεν κινήσεις εκτόνωσης του μεγάλου ρήγματος που προκλήθηκε λόγω της δημόσιας καταγγελίας του προέδρου του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη Σταύρου Ψυχάρη, από τον Γιώργο Παπανδρέου. Και από τις δυο πλευρές καταβλήθηκαν προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι, και το θέμα να λήξει.

Με τη σημερινή ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου απέδειξε ότι το ρήγμα είναι πολύ μεγάλο για να κλείσει. Κυρίως, επειδή φαίνεται να είναι και ψυχικό.

Ο πρώην πρωθυπουργός και απερχόμενος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μίλησε και πάλι για «εκβιασμό πολιτικών από παράγοντες των ΜΜΕ», κάνοντας λόγο για κάποιους που νομίζουν ότι μπορούν «να ανεβάζουν και να κατεβάζουν κυβερνήσεις». Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο εθνικός ρόλος των ΜΜΕ είναι να εργάζονται με γνώμονα την αντικειμενική ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών, και όχι να σπέρνουν τον φόβο και τον πανικό.

Όσοι τον ξέρουν καλά, αλλά και όσοι μπόρεσαν να διαβάσουν πίσω από την επί προσωπικού αναφορά που έκανε, για το γεγονός ότι μπήκε στο στόχαστρο αυτών των συμφερόντων, δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα κρατήσει ψηλά τη σημασία της καταγγελίας των ρόλου των ισχυρών των ΜΜΕ. Υπονοώντας φυσικά Αποστασία σε βάρος του.

Μια στρατηγική η οποία θα προσλάβει άλλες διαστάσεις, από τη στιγμή που ο Γιώργος Παπανδρέου θα εξαναγκάσει τους δελφίνους και υποψηφίους διαδόχους του να λάβουν ξεκάθαρη θέση επί του θέματος.

Παπανδρέου: Εκλογή από τη βάση τον Μάρτιο - Δεν συναινώ σε άλλη πρόταση

Εσωκομματικές εκλογές από τη βάση, τον Μάρτιο, δηλαδή πριν από τις εθνικές εκλογές (τις οποίες τοποθέτησε χρονικά στα τέλη Απριλίου) αλλά μετά την ολοκλήρωση του PSI και της νέας δανειακής σύμβασης, ήταν η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου προς το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκίνησε την διάρκειας 80 λεπτών ομιλία του με απολογισμό της διετούς θητείας του στο τιμόνι της χώρας. Εξαπέλυσε επίθεση στα κυβερνητικά πεπραγμένα της Νέας Δημοκρατίας και επανέλαβε τις καταγγελίες του για οργανωμένα συμφέροντα από το χώρο των ΜΜΕ.

"Βγάλτε για λίγο από το μυαλό σας τις διαδικασίες τα χρονοδιαγράμματα και τις φιλοδοξίες - θεμιτές κατά τ' άλλα- και ακούστε έναν άνθρωπο που σε 2 χρόνια τα είδε και τα έζησε όλα. Μια διετία τόσο πυκνή όσο μια δεκαετία" είπε ακετά φορτισμένος συναισθηματικά ο Γ. Παπανδρέου.

«Έμαθα τι θα πει βαθιά μοναξιά να παλεύεις μόνος σου σε ένα πολιτικό σύστημα που μέχρι πρότινος κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου και με μια βολεμένη ολιγαρχία του πλούτου» συνέχισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: "Ούτε λυπάμαι ούτε μετανιώνω αλλά είμαι περήφανος που έδωσα μια τόσο κρίσιμη μάχη για την Ελλάδα σε όλα τα μέτωπα. (...) Πολλοί περιμένουν να μιλήσω για επόμενη μέρα. Δεν θα το κάνω έτσι. Γιατί επόμενη μέρα για ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει αν δεν σωθεί η χώρα».

Εσωκομματικές εκλογές τον Μάρτιο

«Με βάση τις θέσεις μου και τις συζητήσεις που έχουμε κάνει, πιστεύω», είπε ο κ. Παπανδρέου κλείνοντας την ομιλία του «ότι η προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις ανάγκες της χώρας και στην κρίσιμη διαπραγμάτευση που βρίσκεται μπροστά μας στις επόμενες εβδομάδες».

«Προχωρούμε στην εκλογή πριν από τις εθνικές εκλογές δηλαδή γύρω στο Μάρτιο, με εκτίμηση για τις εθνικές εκλογές τα τέλη Απριλίου (...) Δεν θα συνεναίσω σε άλλη πρόταση που δεν συνάδει με τις ανάγκες της χώρας και τις δημοκρατικές κατακτήσεις, όπως είναι η εκλογή από τη βάση και τους πολίτες», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

«Κάποιοι θεωρούν την ευγένεια αδυναμία»

Σε μία από τις αρκετές «προσωπικές»αναφορές του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε: «Πολλοί θεωρούν την ευγένειά μου αδυναμία. Έχω πάρει τις πιο δύσκολες αποφάσεις των τελευταίων δεκαετιών. Έχω απωθήσει προσωπικές φιλοδοξίες, έχω συγκρουστεί με συμφέροντα και στις συνεχείς συκοφαντίες απέναντι στην οικογένειά μου θα απαντήσω με μια φράση του Ανδρέα ΄Εμένα θέλετε να χτυπήσετε. Εδώ είμαι. Χτυπήστε με"».

Το μόνο που με νοιάζει είναι η τύχη της χώρας

Επίσης υπεραμύνθηκε της πρότασής του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, κατηγορώντας όλη την αντιπολίτευση ότι φοβήθηκε την ετυμηγορία του λαού, όπως την φοβήθηκε και η συντηρητική Ευρώπη.

Τόνισε ότι στηρίζει με όλες τις δυνάμεις του την κυβέρνηση Παπαδήμου, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να επιτραπεί να τεθεί σε κίνδυνο η επιτυχία της. Παράλληλα επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ώστε να δοθεί η μάχη μέχρι τέλους. «Το μόνο που με νοιάζει», είπε επίσης, «είναι η τύχη και το μέλλον της χώρας και για την επιτυχία του στόχου αυτού πρέπει να υπάρξει ενότητα στο ΠΑΣΟΚ».


Τη δική του ερμηνεία στα γεγονότα που έρχονται έδωσε ο Χένρι Κίσινγκερ μιλώντας στην “The Daily Squib”. Μία ερμηνεία που είτε προέρχεται από ένα μυαλό που δεν λειτουργεί, είτε προέρχεται από έναν άνθρωπο που ξεδιάντροπα ανακοινώνει την έναρξη μίας τεράστιας καταστροφής μέσω του πολέμου, προκειμένου η Νέα Τάξη να κυβερνήσει σε ολόκληρο τον πλανήτη, έχοντας την απόλυτη εξουσία, την απόλυτη δύναμη και όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές στη διάθεσή της.

Σε συνέντευξή του τόνισε:

«Οι ΗΠΑ χτυπούν εμμέσως τη Κίνα και τη Ρωσία ενώ το τελευταίο χτύπημα θα είναι απέναντι στο Ιράν που είναι και ο βασικός εχθρός του Ισραήλ. Δώσαμε (οι ΗΠΑ) το δικαίωμα στην Κίνα και τη Ρωσία να αυξήσουν τη στρατιωτική τους δύναμη. Ο επικείμενος πόλεμος θα είναι σκληρός και ο νικητής μόλις ένας, εμείς. Η Ε.Ε γνωρίζει καλά τι έρχεται και βιάζεται να δημιουργήσει ένα σχηματισμό τύπου υπερ-κράτους που θα τις δώσει ευκαιρίες αλλά κυρίως θα εγγυηθεί την επιβίωσή της.

Αν είστε ένας απλός άνθρωπος το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προετοιμαστείτε για πόλεμο και να μετακομίσετε στην επαρχία ζώντας σε φάρμα. Καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας και όπλα για να αντιμετωπίσετε τις ορδές των πεινασμένων. Αν ανήκετε στην ελίτ τότε θα υπάρχουν για εσάς ειδικά καταφύγια, ωστόσο και σε αυτά θα υπάρχει κίνδυνος.

Το σχέδιο είναι να καταληφθούν πάνω από επτά χώρες της Μέσης Ανατολής για τους πόρους τους. Είναι βέβαιο ότι η Κίνα και η Ρωσία δεν θα το επιτρέψουν και κάποια στιγμή θα παρέμβουν. Αν όλα πάνε όπως τα θέλουμε η μισή Μέση Ανατολή θα γίνει Ισραηλινή.

Από τις στάχτες του πολέμου θα οικοδομηθεί μια νέα κοινωνία, μία υπερδύναμη και μία παγκόσμια κυβέρνηση. Οι ΗΠΑ έχουν όλα όσα χρειάζονται ώστε να είναι αυτή η μοναδική υπερδύναμη».

Ο Χένρι Κίσινγκερ είναι σήμερα 89 ετών, με ότι αυτό συνεπάγεται...


Ιστοσελίδα Russia Today News

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι ακόμη σε πόλεμο με το Ιράν, αλλά "προληπτικά", το Πεντάγωνο δηλώνει ότι οφείλει να είναι σε ετοιμότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ απέστειλε 15.000 στρατιώτες στη γειτονική χώρα του Κουβέιτ.

Ο στρατηγός James Mattis, αρχηγός του Σώματος των Πεζοναυτών και επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, έλαβε έγκριση από το Λευκό Οίκο στα τέλη Δεκεμβρίου για την ανάπτυξη ενός μεγάλου αριθμού στρατιωτών σε μια μικρή χώρα της δυτικής Ασίας, το Κουβέιτ, η οποία χωρίζεται από το Ιράν μόνο με ένα στενό θαλάσσιο πέρασμα στον Περσικό Κόλπο.

Η τελευταία αποστολή, η οποία εγκαινιάστηκε χωρίς επισημότητες και δημόσιες εκδηλώσεις, αυξάνει σημαντικά τον αριθμό των στρατιωτών στην περιοχή γύρω από το Ιράν, σύμφωνα με προϋπάρχον σχέδιο, και ευθυγραμμίζεται με το "οπλοστάσιο" των ΗΠΑ που ήδη έχει εγκατασταθεί στην γύρω περιοχή, κυριολεκτικά σε κάθε πιθανό μέτωπο. Στα τέλη του 2011, οι ΗΠΑ εξόπλισαν τα γειτονικά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με προηγμένα όπλα, σχεδιασμένα ώστε να ανατρέπουν υπόγειες πυρηνικές δραστηριότητες. Όσο για το παρακείμενο Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, η αμερικανική στρατιωτική παρουσία εκεί είναι εδώ και πολύ καιρό κάτι παραπάνω από μεγάλη.


Χάρτης Κουβέιτ με πετρελαιοπηγές και βάσεις ΗΠΑ

Αν και οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη εισβάλει στο Ιράν, μία μη εξουσιοδοτημένη αποστολή παρακολούθησης μέσω ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους τύπου "Stealth" των ΗΠΑ κατέληξε πριν από λίγες εβδομάδες στα χέρια των Ιρανών, πράγμα που εξόργισε την Ουάσιγκτον. Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι το Ιράν βρίσκεται στα πρόθυρα ανάπτυξης προγράμματος κατασκευής πυρηνικών όπλων, παρά την έλλειψη επαρκών αποδεικτικών στοιχείων ή οποιαδήποτε επιβεβαίωση. Κατά την αποστολή του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, το Ιράν προκάλεσε παρεμβολή στην πτήση του, αναγκάζοντάς το σε ασφαλή προσγείωση. Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί από τότε, αλλά ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Leon Panetta, δήλωσε ότι οι μυστικές αποστολές στο Ιράν θα συνεχιστούν "οπωσδήποτε", παρά τις συνεχιζόμενες αντιρρήσεις από άλλες χώρες.

Σε μια προσπάθειά του να δικαιολογήσει την πρόσφατη αύξηση δυνάμεων στο Κουβέιτ, ο στρατηγός Mattis είπε ότι η ανάπτυξη ήταν απαραίτητη για να διατηρηθεί το Ιράν υπό έλεγχο και να εξακολουθήσουν οι ΗΠΑ να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση εμφάνισης άλλων απειλών στην περιοχή. Η εξαγγελία για την αύξηση δυνάμεων στην περιοχή έγινε μόλις λίγες εβδομάδες μετά την αναχώρηση των τελευταίων αμερικανικών στρατευμάτων από το γειτονικό Ιράκ, όπου οι ΗΠΑ εξακολουθούν στην πραγματικότητα να διατηρούν μια στρατιωτική παρουσία εφέδρων, ενώ η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη απασχολεί χιλιάδες ένοπλους μισθοφόρους.

Η κίνηση για τη δημιουργία στρατιωτικής παρουσίας στο Κουβέιτ έρχεται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση της χώρας αυτής έχει έλθει κατά κάποιον τρόπο σε σύγκρουση με αυτή των ΗΠΑ. Ενώ κάποιοι Αμερικανοί πολίτες διαδήλωναν αυτή την εβδομάδα εναντίον της διατήρησης των φυλακών στο Γουαντάναμο, αν και φέτος έκλεισαν δέκα χρόνια από το άνοιγμά τους, η κυβέρνηση του Κουβέιτ έχει εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να απελευθερωθούν δύο πολίτες του Κουβέιτ από τις φυλακές αυτές και να επιστρέψουν σώοι στην πατρίδα τους. Και οι δύο αυτοί άνδρες, ο Fawzi al-Odah και ο Fayiz al-Kandari, τελούν υπό κράτηση στο Γουαντάναμο από το 2002, αν και μόνο σε έναν από τους δύο έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

 • Γράφει ο Βασίλης Αγγελόπουλος
Πρόβα για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας τον Μάρτιο έκανε η κυβέρνηση! Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «δημοκρατίας», η άσκηση προσομοίωσης της χρεοκοπίας που πραγματοποιήθηκε προβλέπει την καταβολή μέρους των μισθών στον δημόσιο τομέα και των συντάξεων με ειδικά κουπόνια αντί για μετρητά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχουν προχωρήσει στην άσκηση προσομοίωσης από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου. Η άσκηση αυτή προβλέπει ότι, λόγω της ταμειακής δυσχέρειας που θα δημιουργηθεί στο Δημόσιο από τη διακοπή της χρηματοδότησης της χώρας από τους δανειστές της, το 50% των μισθών και των συντάξεων θα πληρωθούν κανονικά σε ευρώ και το υπόλοιπο 50% σε ειδικά κουπόνια, δηλαδή μια νέα μορφή χρήματος.

Τα κουπόνια αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους για να εξοφλήσουν χρέη ή υποχρεώσεις που έχουν προς το Δημόσιο και θα γίνονται αποδεκτά στις συναλλαγές τους με τις εφορίες ή τα ασφαλιστικά ταμεία. Με άλλα λόγια, οι πολίτες θα μπορούν με τα κουπόνια να εξοφλήσουν φορολογικές ή ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, όπως είναι το χαράτσι στα ακίνητα, οι μηνιαίες εισφορές τους στα ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ. Μάλιστα, δεν θα επιτρέπεται η ανταλλαγή των κουπονιών με χρήμα, προκειμένου να μη δημιουργηθεί μαύρη αγορά χρήματος.

Ήδη για τα αποτελέσματα της άσκησης έχει υπάρξει ενημέρωση στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εργασίας, που με τη σειρά τους έχουν φροντίσει να ενημερώσουν αναλόγως επιτελικά στελέχη σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες. Επίσης, έχει ενημερωθεί αναλυτικά για τα συμπεράσματα της άσκησης η τρόικα, μέσω των τεχνικών κλιμακίων που σχεδόν σε καθημερινή βάση βρίσκονται στο υπουργείο Οικονομικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάλληλοι του ΙΚΑ, που συμμετείχαν σε πρόσφατα σεμινάρια μετεκπαίδευσης στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, δήλωσαν πλήρως ενήμεροι για το θέμα και προετοιμασμένοι για τη χρήση κουπονιών, αντί χρημάτων.

Βέβαια, έχει ξεκαθαριστεί ότι τα κουπόνια που θα βρεθούν στα χέρια εργαζομένων και συνταξιούχων του Δημοσίου δεν θα πρέπει να διοχετευτούν για κάλυψη βασικών αναγκών, αλλά μόνο για συναλλαγές με το κράτος. Για παράδειγμα, θα μπορεί ένας συνταξιούχος που θα έχει στη διάθεσή του το εν λόγω κουπόνι να πληρώσει με αυτό το χαράτσι της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης ή του ειδικού τέλους ακινήτων. Θα μπορεί, δηλαδή, να εξοφλήσει λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, όπως επίσης θα μπορεί να εξοφλήσει οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία.

Τα αποτελέσματα από την άσκηση προσομοίωσης που έγινε δεν άφησαν πάντως ικανοποιημένη την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και πολύ περισσότερο τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Ο κίνδυνος να προκληθεί χάος, αφού οι πολίτες υπό καθεστώς έστω και ελεγχόμενης χρεοκοπίας θα βρεθούν απέναντι στην πρωτοφανή διαδικασία να καλύπτουν άλλες ανάγκες με ευρώ και άλλες με κουπόνια, είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός. Επίσης, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το χτύπημα που θα υποστεί το ίδιο το νόμισμα θα είναι εξαιρετικά βαρύ, καθώς θα πληγεί θανάσιμα το κύρος του στιβαρού και σκληρού ευρώ.

Η πρόβα χρεοκοπίας αποτελεί την πρακτική εφαρμογή συνθηκών ελεγχόμενης χρεοκοπίας, που θα πάρει σάρκα και οστά, αν δεν βρεθούν τα χρήματα για την αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν τον ερχόμενο Μάρτιο. Τα συγκεκριμένα ομόλογα, συνολικής αξίας περίπου 15 δισ. ευρώ, καθιστούν κρίσιμο και κομβικό τον συγκεκριμένο μήνα για τη συνολική πορεία της ελληνικής οικονομίας και για την αποφυγή ή όχι πιθανής χρεοκοπίας.

Στο τραπέζι τώρα το σενάριο για τριετή αναστολή σε 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα
Την αναστολή καταβολής δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας για μία τριετία, μαζί με το πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων (τριετίες), εξετάζει η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας και των εργοδοτών. Πρόκειται για ένα από τα σενάρια για την κατάργηση των δώρων στον ιδιωτικό τομέα που κυκλοφόρησαν χθες προκαλώντας την έντονη αντίδραση των εργαζομένων. Η κατάργηση εξετάζεται να γίνει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), στα πρότυπα της τριετίας ’85-’87, όταν και τότε συνέβη κάτι αντίστοιχο, αλλά μόνο για τους μισθούς. Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής έριξε λάδι στη φωτιά, αφού άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, με χθεσινοβραδινές δηλώσεις του, να υπάρξει μείωση μισθών στη ρύθμιση που θα προωθηθεί, ενώ δεν απέκλεισε ούτε το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των κύριων συντάξεων. Όπως είπε, η κυβέρνηση, αφού ολοκληρωθεί ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, θα φτιάξει ένα «πακέτο» για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση των κύριων συντάξεων στην περίπτωση που μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές, για να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος. Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για αύξηση των ωρών εργασίας χωρίς αντίστοιχη αύξηση των αποδοχών. Από την πλευρά της, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), διά στόματος του προέδρου της Βασίλη Κορκίδη, επαναφέρει την πρόταση για τριετές πάγωμα των μισθών, υπολογίζοντας ότι η μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων, λόγω πληθωρισμού, θα κυμανθεί από 2,6% έως 3,8%.

Οι αντιδράσεις της ΓΣΕΕ είναι πολύ έντονες και γίνεται πλέον ανοιχτά λόγος για «αντισυνταγματικές διαδικασίες». Η πλευρά της ΔΑΚΕ απειλεί ότι δεν θα προσέλθει καν στον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, αν υπάρξει θέμα ρύθμισης με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Μάλιστα, ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος ξεκαθάρισε χθες ότι ενδεχόμενη προώθηση ΠΝΠ θα πυροδοτήσει νέο γύρο σκληρών απεργιακών κινητοποιήσεων. «Θεωρούμε ακραία πράξη και κοινοβουλευτικά και συνταγματικά να επιβληθεί κατάργηση 13ου και 14ου μισθού με νομοθετική πράξη. Αν νομίζει αυτό το τριμερές σχήμα που στηρίζει την κυβέρνηση ότι έχει την αντοχή και τη συνοχή να το κάνει, ας το κάνει» δήλωσε ο κ. Παναγόπουλος.

Σε κάθε περίπτωση, οι εργοδότες φαίνεται να πατούν πάνω στη δεδομένη επιθυμία της τρόικας και της κυβέρνησης για μείωση του μέσου εργασιακού κόστους στη χώρα, για να «κερδίσουν» μέσω της κατάργησης δώρων και επιδομάτων και το πάγωμα της μισθολογικής ωρίμανσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μετά τη διαρροή της περασμένης Δευτέρας σχετικά με τη δημιουργία ενός πλαφόν, πάνω από το οποίο δεν θα δίνεται δώρο, υπήρξε σιωπηρή αποδοχή της διαφαινόμενης κυβερνητικής πρότασης για το τριετές πάγωμα των δώρων. Από την πλευρά της, η ΕΣΕΕ, με χθεσινή ανακοίνωση, καλεί τους κοινωνικούς εταίρους να φερθούν έξυπνα, για να μην επιβληθούν σκληρές οριζόντιες περικοπές «με νόμους-σκούπα» στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα.


Aπό την εφ. Δημοκρατία η φωτό από το Γρέκι


Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός Επιστήμων


Στην Κύπρο προ ολίγων ημερών συνέβη κάτι σημαντικό, το οποίο ίσως δεν έγινε ιδιαίτερα γνωστό στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση που διορίσθηκε από τον Πρόεδρο Χριστόφια –τον κυριώτερο υπεύθυνο για την πολύνεκρη έκρηξη στη ναυτική βάση- και η οποία στηρίζεται μόνον από το κομμουνιστικό ΑΚΕΛ, αποφάσισε ξαφνικά να καταργήσει τη χρήση των σχολικών εγχειριδίων για τα Θρησκευτικά που έρχονται από την Ελλάδα και να εισαγάγει ένα νέο βιβλίο στην Α΄ Γυμνασίου. Το εν λόγω εγχειρίδιο αντανακλά την ιδεολογία και την εκπαιδευτική φιλοσοφία του Κυπρίου Προέδρου, ο οποίος αμφισβητεί την ελληνορθόδοξη ταυτότητα των Κυπρίων, προωθεί δε την αφελή προσέγγιση με τους Τουρκοκυπρίους και την θεωρία της «κυπριακής εθνικής συνειδήσεως». Χαρακτηριστικά αναφέρω, επειδή ξεφύλλισα το βιβλίο μέσω Διαδικτύου, ότι στις πρώτες σελίδες των Κυπριακών Θρησκευτικών αναγράφεται ότι οι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας συνάντησαν στην Κύπρο έναν πληθυσμό που αποτελείτο από «ντόπιους Κυπρίους». Όλοι οι σοβαροί ιστορικοί γνωρίζουν ότι κατά τους πρώτους Χριστιανικούς χρόνους η πλειοψηφία του πληθυσμού στη Μεγαλόνησο ήταν ελληνική, όπως είναι και σήμερα. Όμως η γραμμή του ΑΚΕΛ και του Χριστόφια έχει μείνει στις αριστερές αγκυλώσεις που δεν βλέπουν Έλληνες στην Κύπρο, αλλά ελληνόφωνους Κυπρίους.

Το πιο ενδιαφέρον της υποθέσεως είναι ότι οι Έλληνες Κύπριοι Θεολόγοι αρνήθηκαν να διδάξουν αυτό το εγχειρίδιο, το οποίο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο απεξάρτησης της κυπριακής παιδείας από την ελληνικότητα και την Ορθόδοξη παράδοση. Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και πολλοί Μητροπολίτες διαφώνησαν δυναμικά με την προσπάθεια αλλοιώσεως του ελληνικού χαρακτήρα της παιδείας. Αλλά και μεταξύ του λαού διεφάνη αμέσως η αντίδραση. Τελικά ο Υπουργός Παιδείας του Χριστόφια Γ. Δημοσθένους αναγκάσθηκε να αποσύρει άρον –άρον το επίμαχο εγχειρίδιο και ζήτησε από το ελληνικό Υπουργείο παιδείας να ξαναστείλει το βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης, το οποίο διδασκόταν επί πολλά χρόνια στην Α΄ Γυμνασίου. Είναι η δεύτερη φορά που οι Κύπριοι εκπαιδευτικοί αντιδρούν σε σχολικό βιβλίο με τη στήριξη της πλειοψηφίας του λαού. Η πρώτη ήταν το 2001 όταν οι φιλόλογοι της Μεγαλονήσου αρνήθηκαν να διδάξουν το βιβλίο Ιστορίας της Γ΄ Λυκείου που εστάλη από την Ελλάδα με συγγραφείς τον καθηγητή Γεώργιο Κόκκινο και συνεργάτες του. Το βιβλίο αυτό μιλούσε με αρνητικούς χαρακτηρισμούς για τον επικό αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-59. Μετά την κυπριακή αντίδραση αποφασίσθηκε να μην διδαχθεί ούτε στην Ελλάδα.

Στη χώρα μας έχουμε πρόσφατο το παράδειγμα της παλλαϊκής αντιδράσεως στο απαράδεκτο βιβλίο Ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού της περιόδου 2006-2007. Εκκλησία, σωματεία, επιστήμονες, απλοί πολίτες και κυρίως η Ακαδημία Αθηνών καταδίκασαν με επιχειρήματα την προσπάθεια να ωραιοποιηθεί η Οθωμανική τυραννία και να δικαιολογηθούν τα εγκλήματα των Νεοτούρκων. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι όταν υπάρχει μαζική αντίδραση βασισμένη σε επιχειρήματα και όχι μόνο σε κραυγές, τότε μπορούμε και στην Ελλάδα και στην Κύπρο να ανατρέψουμε αποφάσεις που θίγουν την εθνική μας αξιοπρέπεια. Αυτό μάς δίνει ελπίδα ειδικά σε περίοδο οικονομικής και πνευματικής κρίσης και αποδεικνύει ότι ο καθένας μας μπορεί κάτι να κάνει γι’ αυτόν τον τόπο και μάλιστα για ευαίσθητα θέματα, όπως η Παιδεία, η εθνική μας ταυτότητα και η Ελληνορθόδοξη παράδοση.

Το ίδιο άλλωστε κατόρθωσε η πλειοψηφία των Ελλήνων και σε κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής επιβιώσεως. Παρά τη μαζική έξωθεν χρηματοδότηση υπέρ του ΝΑΙ τελικά οι Έλληνες Κύπριοι καταψήφισαν το 2004 το σχέδιο Ανάν που οδηγούσε σε πλήρη τουρκοκρατία στον Βορρά και σε μερική τουρκοκρατία στον Νότο. Λίγοι ξεκίνησαν την αντίδραση κατά του -αγγλικής επινοήσεως- σχεδίου τον Νοέμβριο του 2002 και παρά τα πενιχρά οικονομικά μέσα η αλήθεια έλαμψε. Το σχέδιο καταποντίσθηκε και ελπίζω να μην επανεμφανισθεί με διαφορετικό περιτύλιγμα. Όταν πρωτοεμφανίσθηκε κάποιοι απαισιόδοξοι φίλοι μου έλεγαν: Αφού το θέλει η Αμερική, θα περάσει. Κι όμως δεν πέρασε! Διότι όταν ο Ελληνισμός είναι αποφασισμένος μπορεί να ανατρέψει βεβαιότητες και συμφέροντα.

Αντίστοιχη εθνική επιτυχία κατορθώσαμε όσοι αντιδράσαμε ποικιλοτρόπως στην προσπάθεια των ενδοτικών να παραδώσουν στα Σκόπια το όνομα Μακεδονία. Τα μαζικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, τα άρθρα, τα βιβλία, οι εκκλήσεις διανοουμένων όπως ο Ελύτης και ο Ανδρόνικος και οι δημοσκοπήσεις που έδειχναν και δείχνουν τη σταθερή εθνική θέση της πλειοψηφίας των Ελλήνων απέτρεψαν τις υποχωρήσεις και τις παραχωρήσεις. Τα Σκόπια είναι το μόνο κράτος στον κόσμο, το οποίο εντάχθηκε στον ΟΗΕ με όνομα διαφορετικό από αυτό που αναφέρει το Σύνταγμά του. Πρόκειται για μία επιτυχία του ελληνικού λαού που τάχθηκε αντίθετος με τη βιασύνη κάποιων Ελλήνων και συμμάχων να «κλείσουν» το θέμα.

Αποδεικνύουμε κατά καιρούς ότι δεν είμαστε αποχαυνωμένος λαός ούτε ενδιαφερόμαστε μόνο για την τσέπη μας. Σε θέματα ζωτικής σημασίας για την εθνική μας αξιοπρέπεια και για την διαφύλαξη της ελληνορθόδοξης αυτοσυνειδησίας μας αφυπνιζόμαστε και εμποδίζουμε τα τετελεσμένα. Δεν το κάνουμε πάντα, αλλά το κάνουμε συχνά. Αξίζει να αποκτήσουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και βεβαίως είναι απαραίτητο να μελετούμε και να ενημερωνόμαστε. Χωρίς τεκμηρίωση και υπευθυνότητα κάθε αγώνας κινδυνεύει να χαρακτηρισθεί γραφικός και να αποτύχει. Οργή λαού, φωνή Θεού, λοιπόν! Παρά τις επιμέρους κομματικές μας διαφοροποιήσεις, ας είμαστε ενωμένοι στα δύσκολα. Για να δώσουμε ένα μέλλον στο παρελθόν μας!
Πανικός έχει καταλάβει το σύστημα διακυβέρνησης Παπαδήμου, το ασκέρι των μνημονιακών υπουργών που σέρνει πίσω του αλλά και αξιωματούχους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που συντηρούν την αστυνομοκρατία στις τάξεις των εθνοπατέρων και προσπαθούν όπως όπως να τους προστατεύσουν από την διογκούμενη λαϊκή οργή. Τρανή απόδειξη το κατ’ επείγον έγγραφο του ΓΕΣ που δημοσιεύει η «Δημοκρατία» το οποίο προκαλεί θυμηδία αλλά και αισθήματα ντροπής για τον τρόπο που χρησιμοποιούνται μηχανισμοί του δημοφιλούς εθνικού στρατεύματος για να θωρακιστεί το παραπαίον πολιτικό σύστημα.

Σύμφωνα με κατεπείγουσα διαταγή της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ) αποκαλύπτεται ότι δύο μήνες πριν από την παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο Σύνταγμα, σχεδιάζεται προστατευτική ανθρώπινη ασπίδα 800 αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων με τις οικογένειές τους που θα σταθούν απέναντι από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ώστε οι πολιτικάντηδες της εξέδρας να γλυτώσουν από έναν ακόμα ταπεινωτικό εξευτελισμό από την μήνη του λαού.

20120114-134911.jpg


Με το τρόπο αυτό επιχειρείται να καταληφθεί όλος ο χώρος μπροστά από την πλατεία με αξιωματικούς του στρατού ώστε αγανακτισμένοι πολίτες και αναβράζον κομμάτι της κοινωνίας να μην έχει πρόσβαση και να αποκοπεί από το χώρο της στρατιωτικής παρέλασης! Για πρώτη φορά δηλαδή στην ιστορία του ελληνικού κράτους (ακόμα και επί των μαύρων ημερών των εθνοσωτήριων χουντικών καθεστώτων δεν είχε γίνει κάτι ανάλογο) δημιουργείται prive περιχαρακωμένος ιδιωτικός χώρος παρέλασης που ομοιάζει με ανθρώπινο συρματόπλεγμα και φέρνει στο νου τις δυναστικές εποχές του Νάσερ στη Αίγυπτο.

Η διαταγή

Το έγγραφο φέρει ημερομηνία 20 Δεκεμβρίου 2011. Αποστέλλεται από την ΑΣΔΥΣ (Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων και Εθιμοτυπίας) προς τους άμεσα ενδιαφερόμενους δηλαδή Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, ΓΕΕΘΑ, ΓΔΑΕΕ, ΓΕΣ, ΓΕΑ, Πυροσβεστικό Σώμα κλπ.

Επισημαίνονται σε τραχύ ύφος που θυμίζει άλλες εποχές, τα εξής κωμικοτραγικά και τραγελαφικά:

1) Οι προσκλήσεις θα είναι ονομαστικές και οι κάτοχοι τους θα παρακολουθήσουν την παρέλαση όρθιοι σε ειδικό χώρο απέναντι από τον Άγνωστο Στρατιώτη.

2) Για την παραλαβή των προσκλήσεων (16 έως 23 Μαρτίου 2012) που θα είναι ονομαστικές θα πρέπει να αναφέρονται οπωσδήποτε στην αποστολή των αποδεικτικών στοιχείων, ονοματεπώνυμο ενδιαφερομένων καθώς και η σχέση που έχουν μεταξύ τους (στέλεχος υπηρεσίας, σύζυγος, τέκνο μέλους κ.λ.π). Δηλαδή κανονικό φακέλωμα.

3) Η είσοδος στον συγκεκριμένο περιφραγμένο χώρο για την παρακολούθηση της παρέλασης θα πραγματοποιείται από καθορισμένο σημείο (σαν πόρτα μπαρ ή νυχτερινού καταστήματος δηλαδή). Εκεί άνδρες της ΕΛΑΣ «θα ελέγχουν την είσοδο, με αντιπαραβολή πρόσκλησης-Δελτίου Ταυτότητος και ονομαστική κατάσταση ΑΣΔΥΣ», όπως αναφέρεται επακριβώς στο εν λόγω έγγραφο.

4) Οι αποδέκτες των προσκλήσεων παρακαλούνται να αναφέρουν στην ΑΣΔΥΣ μέχρι 2 Μαρτίου 2012, τον αριθμό των προσκλήσεων που επιθυμούν, υποβάλλοντας ταυτόχρονα και τα ονοματεπώνυμα αυτών που θα παρακολουθήσουν την παρέλαση καθώς και την σχέση τους με την υπηρεσία (βαθμός, μονάδα που ανήκει, σύζυγος, τέκνο στελέχους ή μόνιμου υπαλλήλου κλπ).

Ενδιαφέρον έχει και η διασπορά δυνάμεων απέναντι από τον Άγνωστο Στρατιώτη. Οι προσκλήσεις για το σύνολο των υπηρεσιών στρατού, αεροπορίας και ναυτικού είναι 210, για την ΕΛΑΣ 30, το Λιμενικό Σώμα 20, την πυροσβεστική 20 και οι υπόλοιπες διατίθενται προφανώς σε ημέτερους δημοσίων υπηρεσιών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι απορίας άξιον εάν η χαρτογράφηση και υλοποίηση του ειδικού στρατιωτικού σχεδίου είναι εν γνώσει της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ποιος το σκέφτηκε και βέβαια ποιο πολιτικό πρόσωπο έχει βάλει από κάτω την υπογραφή του.

20120114-134848.jpg

Ο Φρεντ Μπουασονά, (1858-1946 Γενεύη) ήταν Γαλλοελβετός φωτογράφος, ιδιαίτερα γνωστός για την φωτογραφική τεχνική του αλλά και την εκτεταμένη φωτογράφιση του ελληνικού χώρου επί τριάντα περίπου έτη, μαζί με τον συνοδοιπόρο του Ντανιέλ Μπο-Μποβί, διευθυντή της Σχολής Καλών Τεχνών της Γενεύης. Το έργο του, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στην Ελλάδα θεωρείται εν γένει «πρωτοποριακό αλλά και καθοριστικό για την εξέλιξη της ελληνικής φωτογραφίας κατά τον 20ό αιώνα»

Η οικογένεια των Μπουασονά κατάγεται από τη νότια Γαλλία, από το Livron, ένα χωριό κοντά στη Μασσαλία. Όταν στη Γαλλία το κλίμα για τους προτεστάντες έγινε εχθρικό οι πρόγονοι του Φρεντ - μαζί με πολλές άλλες οικογένειες- αναγκάστηκαν να καταφύγουν στη Γενεύη. Η καταγωγή της οικογένειας έκανε τον Φρεντ να πιστεύει πως ήταν απόγονος γενναίων Ελλήνων θαλασσοπόρων...

Γόνος «φωτογραφικής δυναστείας», ως περιγράφεται, o νεαρός Μπουασονά φέρεται ως πολύπλευρο ταλέντο που συνδύαζε τα σπορ (αλπινισμός), τη μουσική και τις καλές τέχνες. Επηρεασμένος από τον δάσκαλό του Ούγγρο Κόλερ, ανέπτυξε τη δική του τεχνική στη φωτογραφία, η οποία, μαζί με τη χρήση νέων υλικών, τού απέφερε πολλές διεθνείς διακρίσεις, μεταξύ άλλων το πρώτο βραβείο της παγκόσμιας έκθεσης του Παρισιού. Το εργαστήριο που κληρονόμησε από τον πατέρα του το διαχειρίστηκε μαζί με τον χημικό αδελφό του Εντμόν-Βικτόρ. Η ορθοχρωματική πλάκα, δική τους επινόηση έδινε βελτιωμένο φωτογραφικό αποτέλεσμα.

Εκείνα τα χρόνια ο Μπουασονά ασχολιόταν κυρίως με προσωπογραφίες, οι οποίες ήταν και πιο προσοδοφόρες. Ήδη στα 1900 το εργαστήριο πήγαινε πολύ καλά και το 1901 ο Μπουασονά άνοιξε ένα υποκατάστημα στο Παρίσι και ένα στη Ρεμς.

Φωτογραφίζοντας το Mont-Blanc, με τηλεφακό κατασκευασμένο στην Αγγλία, κατόρθωσε να διακρίνει το μπλε του ουρανού από το λευκό του χιονιού στη φωτογράφισή του, διαμορφώνοντας μια φωτογραφία που έκανε τον γύρο του κόσμου

Το 1903, μαζί με τον Ντανιέλ Μπο-Μποβί, ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το 1907 επανήλθε και το 1913, πάλι με τη συντροφιά του Μποβύ και με τον λιτοχωρίτη κυνηγό Χρήστο Κάκκαλο, είναι ο πρώτος που ανέβηκε στον Μύτικα, την υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου. Το 1930 πραγματοποίησε το τελευταίο του ταξίδι στην Ελλάδα και επισκέφθηκε το Άγιο Όρος.

Οι φωτογραφίες που τράβηξε εκεί αφορούν τη μοναστική αρχιτεκτονική, είτε ως γενικά πλάνα των εσωτερικών αυλών, είτε ως πιο κοντινά και λεπτομερειακά, ενώ εντυπωσιακή είναι η απόλυτη απουσία απεικόνισης θρησκευτικής τελετής ή λειτουργίας - στοιχείο που καταδεικνύει την προσαρμογή του φωτογράφου στο αυστηρό τυπικό της αγιορειτικής κοινωνίας.

Πέθανε στη γενέτειρά του, τη Γενεύη, το 1946.

Μέσα από τις φωτογραφίες και τα λευκώματά του παρουσιάζει ένα πανόραμα της Ελλάδας του μεσοπολέμου, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για την Ελλάδα την ίδια περίοδο.

Ο καλλιτέχνης, πέρα από το καταγραφικό ενδιαφέρον του για όλα όσα εξαφανίζονται, μας δίνει μια εικόνα της Ελλάδας που εκτείνεται πέρα από την εθνογραφική μαρτυρία.

Η μεγάλη πίστη και ο θαυμασμός του για τη χώρα αυτή μεταδίδονται μέσα από το έργο του με μια τρυφερότητα και μια αγάπη που η δύναμη τους ακόμη και σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, δίνει ψυχή σ’ αυτά τα κομμάτια χαρτιού, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν παραμείνει απλές φωτογραφίες....

Λίγοι αγάπησαν την Ελλάδα όσο ο Φρεντ Μπουασονά. Ο ίδιος έγραψε στα 1910: «Αυτός ο λαός, τόσο στις ακτές όσο και στο εσωτερικό της χώρας, ο ψαράς της Αίγινας, ο γεωργός της Αργολίδας, ο βοσκός του Χελμού ή του Παρνασσού, όλος αυτός ο λαός έχει τόσο σπινθηροβόλο πνεύμα,

τόση καλοσύνη, τόσο πάθος για την ελευθερία, μια τέτοια λατρεία για το παρελθόν του, μια τέτοια προσήλωση στις αρχαίες συνήθειες...». Και ο Ντανιέλ Μπο-Μποβί, πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών της Γενεύης, ο οποίος συνταξίδεψε με τον Μπουασονά στην Ελλάδα, είπε σε μια διάλεξη το 1931: «Στην Ελλάδα, όπου άλλοι δεν πήγαιναν παρά γυρεύοντας ερείπια, εμείς ανακαλύπταμε μια φύση και έναν λαό. Και από τότε το σχέδιό μας ήταν όχι μόνο να ασχοληθούμε με τη λαμπρότητα των αρχαίων μνημείων αλλά να ξαναζωντανέψουμε τα τοπία που τα

Βιβλιογραφία

 • «Fred Boissonnas» ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΖΕΝΑΚΟΣ - Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2002 εφ. Το Βήμα
 • Μπουασονά Φρέντ – Frederic Boissonnas (1858-1946) http://openarchives.gr/view/415653
 • http://thesprotia-news.blogspot.com/2010/01/frederic-boissonnas-1858-1946.html
 • http://www.fotoart.gr/arthra/stathatos/fredboissonnas.htm
 • http://www.hch.culture.gr/newtypo/index.php?id=110
 • Ελλάδος περιήγησις, Εκδ. ΜΙΛΗΤΟΣ 2009, ISBN 978-960-464-002-7
 • Les Alpes Valaisannes. Georges Bridel, 1911, Lausanne.
 • "La route du Loetschberg" Jegerlehner Johannes 1917, Genève
 • http://www.tanea.gr/politismos/article/?aid=4657309
 • Des Cyclades en Crète au gré du vent. Πρόλογος Gustave Fougères. Αρχαιολογικές σημειώσεις G. Nicole. Genève, Boissonnas & Co. Éditions d'Art et de Sciences, 1919
 • La Dent du Midi, Champery, et le Val d'Illiez. Με τη συνεργασία του H.-F. Montagnier. Geneve, Editions d'Art Boissonnas, 1923
 • http://krasodad.blogspot.com/2010/09/blog-post_8810.html
Δείτε τις 155 φωτογραφίες απ’ όλη την Ελλάδα, που μπορέσαμε να συλλέξουμε και να σας παρουσιάσουμεΑκράτα, αυλές, 1903

Άνδρες στο δρόμο της Ανδρίτσαινας, 1903

Ανδρίτσαινα, αγορά, 1903

Ολυμπία - Αλφειός 1903

Ανδρίτσαινα, εσωτερικό σπιτιού, 1903

Αργοστόλι 1903

Εύβοια - Χαλκίδα 1903

Ακράτα 1903

Μέγα Σπήλαιο 1903

Καλάβρυτα 1903

Χελμός 1903

Καρύταινα Αρκαδίας 1903

Ταΰγετος 1903

Στυμφαλία Στη σκιά της θημωνιάς 1903

Βοσκοί στην κορυφή του Παρνασσού, 1903

Γαστούρι Κέρκυρας, στην πηγή της αυτοκράτειρας Ελισάβετ, 1903

Γιορτή στο Γαστούρι Κέρκυρας, 1903

Γαστούρι Κέρκυρας-Ανάσταση 1903

Κερκυραίες στην έξοχη, 1903

Ζεμενό Κορινθίας oικογένεια, 1903

Ζεμενό Κορινθίας, ο Fred και ο Daniel τσουγκρίζουν
τα ποτήρια με τους οδηγούς των ζώων τους, 1903

Ζεμενό Κορινθίας, οικογένεια ιερωμένου, 1903

Λαγκάδια Αρκαδίας, 1903

Πρόβατα κάτω από την Ακρόπολη, 1903

Τίρυνθα, 1903

Το κάστρο Λάρισα του Άργους, 1903

Το λιμάνι του Ναυπλίου, 1903

Ο Fred Boissonnas φωτογραφίζει την Ακρόπολη, 1907

Πειραιάς 1907

Έδεσσα, 1908

Εσωτερική άποψη της Ροτόντας λίγο πριν από την απελευθέρωση, Θεσσαλονίκη 1900 - 1917

Μετέωρα, ανάβαση του Fred Boissonnas με το καλάθι, 1908

Μετέωρα, το μαγκάνι, 1908

Ο Παρθενώνας μετά τη βροχή, 1908

Παρθενώνας, 1908

Πειραιάς 1908

Πήλιο - Πορταριά 1908

Το Ερέχθειο, 1910

Θεσσαλονίκη 1908

Eσωτερικό σπιτιού, Κρήτη, 1911

Εύβοια 1911

Άγιος Νικόλαος Κρήτης. Λιμάνι, 1910 – 1911

Χανιά - το φρούριο του Φίρμα 1911

Χανιά - η πύλη και το νεώριο 1911

Χανιά – πλανόδιος μανάβης 1911

Χανιά 1911

Μουρνιές σπίτι Βενιζέλου 1911

Σφακιά, 1911

Λιμάνι Ηρακλείου Κρήτης, 1911

Ιεράπετρα, 1911

Αγ. Δέκα -οικία Ηλιάκη 1911

Μύλος στη Μαρώνεια Σητείας Κρήτης 1911

Οι αδελφοί Μάντακα στο χωριό Λάκκοι, Κρήτη, 1911

Οικογένεια Μάντακα στο χωριό Λάκκοι, Κρήτη, 1911

Ομαλός, Κρήτη, 1911

Ρέθυμνο Κρήτη, βαρελάδικο1911

Εσωτερικό σπιτιού στο χωριό Λάκκοι, Κρήτη, 1911

Αμοργός, γυναίκες, 1911

Αμοργός, Το γνέσιμο 1911

Κλεισούρα Καστοριάς, εσωτερικό αρχοντικού, 1911

Μακεδονία, λίχνισμα, 1911

Σαντορίνη 1911

Το μάζεμα της ελιάς με το χέρι, στην Πρέβελη Κρήτης, 1911

«Βλέπουμε τη Λιόψη (Ασπρoκκλήσι Θεσπρωτίας) και το υπέροχο παλάτι του Ντίνο Μπέη» γράφει σε γράμμα του Fred Boissonnas προς τη γυναίκα του, Πέμπτη 22 Μάη του 1913

Ήπειρος 1913

Προς Κόνιτσα 1913

Άνδρες και σκυλιά στο δρόμο Πρέβεζας Ιωαννίνων, 1913

Γυναικείος χορός στο Δελβινάκι Ιωαννίνων, 1913

Δελβινάκι Ιωαννίνων, πρόκριτοι, 1913

Δελβινάκι, γυναίκα με τα νεροβάρελα πάει στη βρύση1913

Δελβινάκι, οικογενειακή φωτογραφία1913

Δελβινάκι, στο χοροστάσι, 1913

Ζεμενό Κορινθίας, η οικογένεια του ιερέα, 1913

Γυναίκα της Ηπείρου με Ξύλινη κούνια και σακούλι, Ήπειρος, 1913

Θεσσαλονίκη, 1913

Ιωάννινα, η λίμνη με το κάστρο, 1913

Ιωάννινα, Λίμνη, πλύσιμο ρούχων 1913

Καβαλάρι Ζαγορίου, παλικάρι, 1913

Ζαγόρι 1913

Καστρί Πρεβέζης, Ιερέας στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο εκκλησιά, 1913

Κοκκινόπουλο, Ελασσόνας, 1913

Κόνιτσα, Μεσογέφυρα, χωρικοί 1913

Κόνιτσα, Μεσογέφυρα, 1913

Κοπάδι στον Όλυμπο, 1913

Μακεδονία, φρουρός σε φυλάκιο, 1913

Μέτσοβο, 1913 (Προσέξτε το χαμόγελο και το νάζι του μικρού κοριτσιού)

Μέτσοβο, στη βρύση, 1913

Πανοραμική φωτογραφία με τη Ντούλκα (Όλυμπος) στο βάθος. Μάης του 1913

Μπάγια (Κήποι) Ζαγορίου, γυναίκα, 1913

Μπαγιά Κήποι Ζαγορίου, γυναίκες, 1913

Μύτικας, Όλυμπος, 1913

Ο οδηγός, Χρήστος Κάκαλος στον Ολύμπο, 1913

Όλυμπος, 1913

Όλυμπος, το «ΠΑΝΘΕΟΝ», 1913

Παραμυθιά - Φωτογραφία από την αυλή του αρχοντικού του Ρίγγα, 1913

Παραμυθιά, η περίφημη Σκαλοπούλα με την Καμάρα το 1913

Παραμυθιά, κρεοπωλεία, 1913

Παραμυθιά, οικία Ρίγγα, A 1913

Παραμυθιά, οικία Ρίγγα, Β 1913

Παραμυθιά, οικία Ρίγγα, Γ 1913

Παραμυθιά 1913

Παραμυθιά 1913

Παραμυθιά 1913

Παραμυθιά, κοπέλες γνέθουν και πλέκουν. 1913

Πάργα, 1913

Πάργα, 1913

Πριόνια (1100 μ.), Όλυμπος, 1913

Στρυμώνας, 1913

Το γεφύρι της Άρτας, 1913

Το γεφύρι της Γκούμανης Θεσπρωτίας, 1913

Το αρχοντικό του Γεωργίου Ρίγγα ο οποίος φιλοξένησε τον Fred Boissonnas, Παρασκευή 23 Μάη του 1913

Φιλιάτες, εξοχή, 1913

Φιλιάτες, εξοχή, A 1913

Φιλιάτες, 1913

Φιλιππιάδα, 1913

Όλυμπος, πριονοκορδέλα, 1914

Όλυμπος, καταυλισμός κτηνοτροφών, 19414

Πίνδο, κάτω από τα πλατάνια, 1914

Παζάρι στα Ιωάννινα, 1915

Παραμυθιά, αγορά, 1915

Ίος, στον τάφο του Ομήρου, 1918

Κρήτη - Σπιναλόγκα 1918

Κρήτη - Σπιναλόγκα 1918

Κρήτη, προαύλιο σπιτιού, 1919

Κρήτη, λιμάνι Χανίων, 1919

Αθήνα, καθημερινή ζωή, 1920

Αθήνα, οδός Αθηνάς, 1920

Αθήνα, οδός Ερμού, 1920

Αθήνα, Πλάκα, 1920

Αθήνα - Ζάππειο 1920

Η Ακρόπολη από το Θησείο, 1920

Κηφισιά, 1920

Γειτονιά της Θεσσαλονίκης, τη δεκαετία του 20

Χανιά, Βενετσιάνικη πόρτα, 1920

Χανιά, Πλατεία Μαυροβουνίου, 1920

Ηράκλειο, λεωφόρος Καλοκαιρινού, 1920

Ηράκλειο, λεωφόρος Καλοκαιρινού, 1920

Ηράκλειο, κρήνη Μοροζίνι, 1920

Άγιος Νικόλαος, 1920

Άγιο Όρος - Μονή Ιβήρων, 1928

Άγιο Όρος, 1928

Άγιο Όρος, 1928

Άγιο Όρος, καλόγεροι, 1928

Άθως, μονή μεγίστης Λαύρας, 1928

Μοναχοί του Αγίου Όρους, από την επίσκεψή του στο Περιβόλι της Παναγιάς, το 1928

Μονή Αγίου Παύλου, αρσανάς, 1928

Μονή Βατοπαιδίου. 14-27 Αυγούστου 1928

Άθως, τράπεζα, 1928

Οδοιπορικό στο Άθω 1928

Οδοιπορικό στο Άθω 1928

Οδοιπορικό στο Άθω 1928

Φυλακές Ναυπλίου, 1928

Η Ακρόπολη

Γέροντας με τσαρούχια

Σούνιο