Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η ιστορία ενός trader που έγινε κατάσκοπος του FBI

Το FBI μετέτρεψε τον χρηματιστή David Slaine σε πληροφοριοδότη και τον χρησιμοποίησε για να πιάσει τους επαγγελματίες απατεώνες της Wall Street.

Όταν ο Craig Drimal εκμυστηρευόταν στον David Slaine ότι έπαιζε στο χρηματιστήριο βάσει κάποιων πληροφοριών που είχε εξασφαλίσει παράνομα, δεν υποψιαζόταν ποτέ ότι ο πρώην συνάδελφος του μπορούσε να μεταφέρει τα λεγόμενα του στους ομοσπονδιακούς πράκτορες. Και, όταν ο Drimal έβαζε κρυφά στο χέρι του Slaine ένα κομμάτι χαρτοπετσέτα με τα σύμβολα τεσσάρων μετοχών που «έπαιζαν», καθώς έτρωγαν σε ένα φασιφουνιάδι-κο του Μανχάταν, σίγουρα δεν υποψιαζόταν τότε ότι το ραβασάκι αυτό θα κατέληγε στον φάκελο του FBI.

Η αποκάλυψη της προδοσίας του Slaine έγινε στις 5 Νοεμβρίου 2009, όταν ο Drimal και δεκατρείς άλλοι άκουσαν να τους απαγγέλλεται η κατηγορία της κατάχρησης εμπιστευτικών πληροφοριών. Ο Drimal ομολόγησε την ενοχή του και καταδικάστηκε πέρυσι σε πεντέμισι χρόνια κάθειρξη. «Ηταν συντετριμμένος», λέει η Arlene Villamia-Drimal, σύζυγος και δικηγόρος του. «Θεωρούσε τον David φίλο του».

Ο Slaine, πρώην διευθυντής της Morgan Stanley και πρώην συνέταιρος στο hedge fund Galleon Group, χρειάστηκε να δουλέψει ως μυστικός πράκτορας για δυο ολόκληρα χρόνια, ώστε να καταφέρει να ανακαλύψει τις διαρροές για λογαριασμό του FBI. Τα στοιχεία που συγκέντρωσε οδήγησαν στην καταδίκη άμεσα του Drimal και 11 άλλων και έμμεσα σε επιπλέον 6 καταδίκες, σύμφωνα με τον φάκελο της υπόθεσης.

Το έργο του βοήθησε, επίσης, τους εισαγγελείς να στοιχειοθετήσουν κατηγορίες εναντίον του Raj Rajaratnam, ενός εκ των ιδρυτών της Galleon Group. «Η συνδρομή του Slaine υπήρξε κάτι παραπάνω από εξαιρετική», έγραφαν στον φάκελο της υπόθεσης οι βοηθοί εισαγγελείς Andrew Fish και Reed Brodsky, προτού μάθουν ότι ο 53χρονος Slaine καταδικάστηκε φέτος για απάτη τίτλων και συνωμοσία. Ο ίδιος αρνήθηκε να μιλήσει για την υπόθεση.

Μέσω του Slaine, το FBI είχε εικόνα της Wall Street εκ των έσω. Οι εκατοντάδες εκθέσεις που περιέγραφαν με λεπτομέρεια τις επαφές του είναι γεμάτες από πληροφορίες κάθε είδους, άλλες σχετικές με την υπόθεση και άλλες απλώς κουτσομπολίστικες (π.χ., «ο Raj συχνάζει σε στριπτιζάδικα»). Αποκαλύπτουν πόσο συχνό φαινόμενο είχε γίνει πια η κατάχρηση εμπιστευτικών πληροφοριών στο χρηματιστήριο.

Το προφίλ

Ο Slaine, ένας άνδρας εύσωμος, με ψαρά μαλλιά, που διατηρεί τη βοστωνέζικη προφορά του, μεγάλωσε σε μια εργατική συνοικία της Μασαχουσέτης και είναι από φτωχή οικογένεια. Απόφοιτος του 1982 από το Πανεπιστήμιο Clark, κατέληξε να διαχειρίζεται το εξωχρηματιστηριακό γραφείο της Morgan Stanley. Το 1998 έκανε ρεσάλτο στο πλοίο της Galleon, όπου επέβλεπε ένα χαρτοφυλάκιο από μετοχές των κλάδων υγείας και τεχνολογίας. Αποχώρησε από την εταιρεία το 2001.

Τον χειμώνα του 2007, ο Slaine διαχειριζόταν το δικό του χαρτοφυλάκιο, όταν το FBI απήγγειλε κατηγορίες σε 13 άτομα -μεταξύ των οποίων πρώην συνά-δελφοί του από τότε που εργαζόταν στο hedge fund Chelsey Capital- για μια παράνομη υπόθεση με συνολικό διακύ-βευμα το ποσό των 15 εκατομμυρίων δολαρίων. Δύο από αυτούς στη συνέχεια κατέδειξαν τον Slaine ως δευτερεύοντα συνεργό. Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, πράκτορες του FBI εμφανίστηκαν στο διαμέ-ρισμά του στο Μανχάταν κάνοντας ερωτήσεις για τον Drimal, ο οποίος επίσης είχε εργαστεί στη Galleon, και άλλους χρηματιστές σε άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της SAC Capital Advisors του Steven Cohen, που βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο μιας νέας υπόθεσης κατάχρησης πληροφοριών και παράνομων χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Έναν μήνα μετά, ο Slaine συμφώνησε να συγκεντρώσει κρυφά στοιχεία για λογαριασμό των Αρχών, με την ελπίδα να εξασφαλίσει πιο επιεική ποινή για τον εαυτό του. «Η απόφαση του David να συνεργαστεί με το FBI υποκινήθηκε κατά ένα μέρος από την ελπίδα του ότι οι προσπάθειές του θα λαμβάνονταν υπόψη όταν θα οριζόταν η επίσημη ποινή του, αλλά ήταν επίσης και ένας τρόπος για αυτόν να αποδείξει "στην οικογένειά του ότι τον ενδιέφερε να κάνει το σωστό", δήλωσε αργότερα στον Περιφερειακό Δικαστή Richard Sullivan ο φίλος του, Robert Sager. Το δικαστήριο καταδίκασε τον Slaine στις 20 Ιανουαρίου σε αστυνομική επιτήρηση τριών ετών και 300 ώρες κοινωφελούς εργασίας και του επέβαλε πρόστιμο 500.000 δολαρίων και επιστροφή 532.287 δολαρίων από παράνομα κέρδη.

Από τον Ιούλιο του 2007 έως και τον Ιούνιο του 2009 ο Slaine είχε πάνω από 200 επαφές με πράκτορες του FBI. Το υλικό που παραδόθηκε σε αυτές τις συναντήσεις βοήθησε ώστε να στοιχειοθετηθεί η υπόθεση ποινικής δίωξης των χρηματιστών και μιας εταιρείας ειδικών δικτύωσης.

Οομοσπονδιακοί εξήραν το ταλέντο του Slaine στο να παρωθεί τους ανθρώπους στην «αυτοενοχοποίησή τους», είπε αργότερα ο εισαγγελέας Fish στον δικαστή Sullivan. «Εγώ απλώς κάνω αυτό που μου ζητούν», είπε ο Slaine στην κα-τάθεσή του κατά τη διάρκεια της δίκης των χρηματιστών, στην καταδίκη των οποίων διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο. «Πήγαινα στη συνάντηση, ηχογραφούσα τη συνομιλία, έπειτα γυρνούσα στο FBI και τους έδινα το μαγνητοφωνάκι».

Βαρύ το τίμημα 

Για τους τρίτους ο Slaine δεν φαινόταν σε τίποτα διαφορετικός. «Ο συνήθης εαυτός του - δεν καταλάβαινες το παραμικρό», λέει ο φίλος του, Stephen Temes. Ωστόσο, η μυστική του δράση είχε βαρύ τίμημα για την ιδιωτική ζωή του Slaine. «Η όλη υπόθεση ήταν σκέτη καταστροφή», λέει η, πρώην πλέον, σύζυγός του, Elyse Slaine. «Γιατί το κράτος να αποφασίζει και να επιλέγει ποιων ανθρώπων τις ζωές μπορεί να καταστρέφει;». Τονίζει ότι οι κατηγορίες εναντίον του πρώην συζύγου της αφορούσαν μόνο μία συναλλαγή.

Ο Slaine συνέχισε να παρέχει περιστασιακά πληροφορίες, ακόμα και μετά την αποκάλυψη της συνεργασίας του με το FBI. Ο πράκτορας David Makol έγραφε στις 24 Σεπτεμβρίου του 2008 ότι ο Slaine είχε πει ότι οι Αρχές «θα πρέπει να ερευνήσουν την απότομη άνοδο της τιμής της μετοχής της Goldman Sachs που παρατηρήθηκε κατά το κλείσιμο της 23ης Σεπτεμβρίου 2008, ακριβώς πριν από τη δημόσια αναγγελία ότι ο Warren Buffett επενδύει στην Goldman Sachs».

Δεν είναι γνωστό αν η προειδοποίηση του Slaine βοήθησε τις Αρχές να φτάσουν στο όνομα του πρώην διευθυντή της Goldman, Rajat Gupta, ο οποίος έχει ασκήσει έφεση στην απόφαση που τον έκρινε ένοχο για διαρροή της πληροφορίας της επικείμενης επένδυσης ύψους 5 εκατ. δολαρίων του Buffet προς τον Rajaratnam.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]