Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Και το όνομα αυτού, «αναβαλλόμενος φόρος»!


Ο Στουρνάρας για να χρυσώσει το χάπι στις τράπεζες τους υποσχέθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι θα τους αναγνωρίσει τον αναβαλλόμενο φόρο που σημαίνει ότι θα τους κάνει ένα ωραίο χριστουγεννιάτικο δώρο πάνω από 4 δισ. ευρώ!

Αν περάσει, η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών μόνο από τη ζημιά του PSI (που οδήγησε στην ενίσχυση των 50 δις), θα φέρει πάνω από 4 δισ. στα «ευαγή» ιδρύματα.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Οι τέσσερις λεγόμενες συστημικές τράπεζες που μπήκαν στο PSI+ με ομόλογα ονομαστικής αξίας 35,8 δισ. ευρώ περίπου, υπέστησαν ζημίες πάνω από 19 δις από το κούρεμα του 53,5%. Η ενίσχυση που πήραν μέσω της δανειακής σύμβαση Νο2 είναι ονομαστικής αξίας 11,27 δισ. ευρώ και ομόλογα EFSF 5,37 δισ.

Πάμε τώρα στο δώρο Στουρνάρα, το οποίο θα επικαιροποιηθεί στην αυριανή σύσκεψη με τους τραπεζίτες:

Αν υπολογίσουμε τον αναβαλλόμενο φόρο με τον φορολογικό συντελεστή 20% που ισχύει σήμερα, από το κούρεμα του PSI, πάμε στα 3,8 δις ευρώ. Με το νέο φορολογικό όμως, ο συντελεστής ανεβαίνει στο 26%. Τότε ο αναβαλλόμενος φόρος οδηγείται στα 4,9 δισ.!

Συνεπώς, οι τράπεζες κέρδισαν στα κρυφά χρηματοδότηση 4,9 δισ. σε μια νύχτα, από τη στιγμή που συμφώνησε το κράτος να «κλείσουν» το εν λόγω ποσό με τη φορολόγηση μελλοντικών κερδών που θα είχαν οι ίδιες! 
Ποια χρηματοδότηση; 
Αυτή που πληρώνει ο Έλληνας πολίτης με τη δανειακή σύμβαση! 
Συμψηφίζουν δηλαδή τα λεφτά των πολιτών με τα κέρδη που υπολογίζουν ότι θα έχουν… 
Και αυτά μόνο για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Γι’ αυτό και οι τράπεζες ζητούν από το Υπουργείο Οικονομικών να γίνει ο συμψηφισμός σε βάθος 30 ετίας (!) από το πρόγραμμα επαναγοράς των ομολόγων στο οποίο θα συμμετάσχουν. Άρα, στα 4,9 δισ. από το PSI+, βάλτε και άλλα 1,6 δισ. αναβαλλόμενο φόρο από την επαναγορά, με τον ισχύοντα φορολογικό συντελεστή του 20%, γιατί με το νέο φορολογικό και συντελεστή 26% πάμε στα 2,1 δισ. ευρώ!


Σχόλιο ιστολογίου: Το "αναβαλλόμενο ξύλο" πάντως δεν θα το γλιτώσουν. Ούτε την "αναβαλλόμενη ποινή", που θα εύχονται να είναι στην ασφάλεια κάποιου κελιού... Πάντως, τα μίσθαρνα των τραπεζιτών και του νεοταξισμού προβλέπεται πως θα εισπράξουν ένα γενναίο "αναβαλλόμενο" που θα είναι στα μέτρα των πολυ-νομοσχεδίων που ψηφίζουν...
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]