Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κοντογιώργης: Τα «σκουπίδια» μπαίνουν στην πολιτική γιατί αυτούς θέλει το σύστημα

Ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης Γιώργος Κοντογιώργης, έτσι όπως δεν τον έχετε δει ποτέ. Σε μια εξαιρετική συζήτηση  απαντά στις ερωτήσεις που του θέτει η "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή" μέσω του μέλους της Βασίλη Ξυδιά. Οι δύο άνδρες συζητούν εξονυχιστικά για την κρίση του πολιτικού συστήματος και διερευνούν τη δυνατότητα θεσμικής διεξόδου.

Ο Γ. Κοντογιώργης εξηγεί πως δεν περιμένει καμία λύση από τους εκπροσώπους του συστήματος (στους οποίους, πέρα από τα πολιτικά κόμματα, περιλαμβάνει και τους λοιπούς πολιτειακούς θεσμούς) και περιγράφει τον τρόπο που η κοινωνία θα μπορούσε να επέμβει (όχι με απλές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, αλλά με ένα πλαίσιο θεσμικών αιτημάτων που, όπως λέει, θα ανάγκαζαν το πολιτικό σύστημα να μεταβεί από το σημερινό ολιγαρχικό καθεστώς σε ένα πιο αντιπροσωπευτικό).

Τοποθετεί την κρίση στο πλαίσιο της εξέλιξης των πολιτικών συστημάτων της νεωτερικότητας. Εξηγεί πως το κοινοβουλευτικό σύστημα δεν είναι δημοκρατία και σημειώνει ότι από την άποψη αυτή η ελληνική κρίση μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή εκείνων των ιστορικών αλλαγών που θα οδηγήσουν -- αρχικώς την Ελλάδα και στη συνέχεια όλο τον κόσμο -- σε ιστορικά πιο ώριμα πολιτικά συστήματα (αντιπροσώπευση, δημοκρατία).

Συζητά τις προτάσεις της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ για Νέο Σύνταγμα, και χωρίς να διαφωνεί με την ανάγκη ριζικής συνταγματικής μεταρρύθμισης, υπογραμμίζει ως προτεραιότητα των αλλαγών που πρέπει να γίνουν, την είσοδο της κοινωνίας στην πολιτική με πρώτο βήμα την αντιπροσωπευτική έκφραση της βουλήσεώς της.

Παρουσιάζει ένα συγκεκριμένο παράδειγμα του πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό μέσω του θεσμού του «δημοσκοπικού δήμου». Στο σημείο αυτό ο Β. Ξυδιάς εξηγεί πως η "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή" προτίθεται να αναλάβει ένα τέτοιο εγχείρημα και οι δύο συνομιλητές συζητούν για τις προϋποθέσεις επιτυχίας του.

ΥΓ. Η συζήτηση αυτή έγινε με τη συνεργασία του διαδικτυακού περιοδικού «ΑΝΤΙΦΩΝΟ».



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Ενδιαφέρουσα συζήτηση αλλά όχι για τον μέσο ακροατή. Αρκετά των θεμάτων που εθίγησαν είναι επιστημονικού επιπέδου, ερευνητικού χαρακτήρα μάλιστα, τα οποία θα του είναι εντελώς ακατανόητα.
    Ας περιοριστώ μόνο σε ένα, αυτό του δημοσκοπικού Δήμου, με το οποίο έκλεισε η συζήτηση, και ερωτώ : Ποιοι θα επιλεγούν να ερωτηθούν και πόσο αποτελεσματικές, ή χρήσιμες, θα είναι οι απόψεις που θα κατατεθούν; Πρόταση, και ερώτηση δική μου, είναι κατά πόσον θα ήταν αντικειμενικότερη η υπόδειξη, από πλευράς δημοσκοπικού Δήμου, για πλήρη και μαζική αποχή από αυτό του σύστημα της προκαθορισμένης (δεν το εξηγώ) ψήφου. Με αυτό το δείγμα, αν και εφόσον δοθεί ευρεία δημοσιότητα στην όσο το δυνατόν μαζικότερη αποχή από τις κάλπες της απάτης, μπορεί κανείς να προχωρήσει σταδιακά βήμα-βήμα στο επόμενο ζήτημα, δηλαδή πώς θα γίνει η ριζική Συνταγματική Αλλαγή. Υποθέτω με Συντακτική Εθνοσυνέλευση.

    Ας λάβουμε δε υπόψη, ότι για πλείστα όσα θέματα γίνονται απεργίες εκτός από ένα : Την απεργία της ψήφου. Ποτέ δεν έχουμε απεργήσει όταν γίνονται εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένας συντριπτικός συντονισμός την ημέρα των εκλογών, όπου θα "συνηχήσουν" οι ψηφοφόροι στην συνειδητή αποχή, από μία κατ' ουσίαν εσωτερική νομιμοποίηση εξωτερικά ειλημμένων αποφάσεων, θα είχε σεισμικά πολιτικές συνέπειες...
    Ομως ήδη μας έχουν συνηθίσει στα μεγάλα ποσοστά αποχής, που παράγουν βεβαίως εκλογικά αποτελέσματα, ας μη λησμονούμε με τι μειονοψηφίες εξελέγησαν οι δημοτικοί άρχοντες στις τελευταίες εκλογές!
    Είναι όμως και το ζήτημα του αδιαβλήτου των εκλογών... πολλά ακούστηκαν γιά τις τελευταίες αναμετρήσεις, αρκεί να το θέλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι και θα το ΘΕΛΟΥΝ.
    Άλλωστε πάντοτε θα υπάρχει ένα συστημικό, ή και "προβατικό", 20 με 30% που θα λειτουργεί ως φύλλο συκής, επίσης οπωσδήποτε θα παρέχει (και θα παρέχει) το μενού "επιτετραμμένως" και την πρόταση αντισυστημικής ψήφου... ένθεν και κείθεν.
    Μάλλον μία γενική αποχή (δεν γράφω απεργία) από όλους και γιά όλες τις δραστηριότητες θα ήταν πλέον αποτελεσματική - να μή κινείται γιά κάποια 24ωρα απολύτως τίποτε... πλήρης ακινησία και "συσκότιση", πλην αστυνομίας και φορέων υγείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΝ.
      Ένας συντριπτικός συντονισμός την ημέρα των εκλογών, όπου θα "συνηχήσουν" οι ψηφοφόροι στην συνειδητή αποχή, από μία κατ' ουσίαν εσωτερική νομιμοποίηση εξωτερικά ειλημμένων αποφάσεων, θα είχε σεισμικά πολιτικές συνέπειες...

      ΚΧ
      Αυτό ακριβώς εννοούσα - δυστυχώς δεν μπορούμε να επεκτεινόμαστε και στα πέραν των νοουμένων εννοούμενα - με το : "Ας λάβουμε δε υπόψη, ότι για πλείστα όσα θέματα γίνονται απεργίες εκτός από ένα : Την απεργία της ψήφου. Ποτέ δεν έχουμε απεργήσει όταν γίνονται εκλογές".

      Δεν βλέπω όμως να γίνεται συστηματική προβολή αυτού του θέματος. Ας περιμένουμε λοιπόν "μία γενική αποχή (δεν γράφω απεργία) από όλους και γιά όλες τις δραστηριότητες, να μή κινείται γιά κάποια 24ωρα απολύτως τίποτε... πλήρης ακινησία και "συσκότιση", πλην αστυνομίας και φορέων υγείας".

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]