Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θύματα της «προπαγάνδας» οι αυτοθεωρούμενοι «επαΐοντες»


Ο όρος προπαγάνδα σημαίνει σε γενικές γραμμές συστηματική προσπάθεια για διάδοση ιδεών, αρχών, δογμάτων και θεωριών προς προώθηση συμφερόντων είτε για καλό είτε κυρίως για πονηρό σκοπό. 

Ο άνθρωπος, σκέφτεται με αφορμή διάφορα ερεθίσματα από το εξωτερικό περιβάλλον ή από τα συναισθήματα που δημιουργούνται μέσα του. 

Η προπαγάνδα χρησιμοποιείται τις περισσότερες φορές σε τρεις τομείς: Στην πολιτική, στην θρησκεία και στο εμπόριο. Η προπαγάνδα άλλες φορές είναι φανερή (γνωρίζουμε ποιος και γιατί την κάνει), άλλες κρυφή (δεν γνωρίζουμε ποιος και γιατί την κάνει) και ορισμένες φορές γκρίζα (νομίζουμε ότι γνωρίζουμε ποιος και γιατί την κάνει). 

Τα γεγονότα γύρω μας τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και είναι εύλογο πολλά πράγματα να παρουσιάζονται με τρόπο ηθελημένο, προκειμένου να περνάει στον κόσμο αυτό που επιθυμούν κάποιοι και να αποκρύπτεται η αλήθεια. 

Τα μεγαλύτερα θύματα της κακής προπαγάνδας είναι οι λεγόμενοι «ξερόλες», οι οποίοι βιάζονται να εκφέρουν άποψη, όντες επηρεασμένοι από κάποια «σοβαρά» ΜΜΕ και «σοβαρές» πηγές. Ακόμα κι αν η απόδειξη περί του αντιθέτου βρίσκεται μπροστά στα μάτια τους, αρνούνται πεισματικά να την αποδεχθούν, μιας και ο εγωισμός δεν αφήνει τον νου να λειτουργήσει σωστά. 

Το μεγαλύτερο παράδειγμα κακής και σκόπιμης προπαγάνδας είναι η περίπτωση του Γαλιλαίου, που, έχοντας μελετήσει τα ελληνικά κείμενα, υποστήριζε την άποψη της ακινησίας του Ήλιου και της κίνησης της Γης. Οι «έγκυρες και σοβαρές» πηγές της εποχής, όμως, μαζί με την ανθρώπινη μάζα που τις εισάκουε κόντεψαν να τον στείλουν στην πυρά. 

Η εκφορά της άποψης προϋποθέτει έρευνα και ανοιχτό μυαλό. Είναι εύκολο να παπαγαλίσεις κάτι, χωρίς να το ψάξεις, επειδή έτσι υποστηρίζει η πλειοψηφία. Το δύσκολο είναι να αντικρούσεις την ψεύτικη προπαγάνδα με επιχειρήματα. Σίγουρα, στην διαδρομή, θα υπάρξουν και σφάλματα, αφού ουδείς αλάθητος. Το θέμα είναι να τα αναγνωρίζουμε και να προχωράμε. 

Πηγή: Πυγμή 
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Όλα αυτά ισχύουν. Αλλά ο αδιόρατος εχθρός το παράκανε στις κρούσεις και άρχισε να γίνεται ορατός και προβλέψιμος. Το ξέρει, γι' αυτό μας φοβάται και κάνει κινήσεις που τον προδίδουν ακόμα περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]