Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ενορχηστρωμένη η επίθεση από το παρακράτος κατά της ΕΛΜΕ Ροδόπης


Της Έλλης Μητακίδου 

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί γελοία η κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες στη Θράκη, με τους τουρκόφρονες σύσσωμους να βάλλουν κατά της ΕΛΜΕ Ροδόπης, η οποία με ανακοίνωσή της ζητά την κατάργηση της μειονοτικής εκπαίδευσης.
Ωστόσο, αποτελεί ίδιον γνώρισμα του αρρωστημένου κλίματος που επικρατεί. 

Σύμφωνα λοιπόν με αυτό το κλίμα, το επίσημο θεσμικό όργανο των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Ροδόπη δεν δικαιούται να ομιλεί, δεν δικαιούται να εκφράζει άποψη για το αντικείμενο για το οποίο έχει θεσπιστεί, αντιθέτως μπορούν να μιλούν -και να εισακούονται- πράκτορες, αλυτρωτικές ΜΚΟ, σύλλογοι και επιτροπές... 

Όλοι αυτοί, μαζί με «βουλευτές» του ελληνικού Κοινοβουλίου, άλλο κείμενο διάβασαν, άλλα πράγματα κατάλαβαν (δεν τους παρεξηγεί κανείς, μια και η ανακοίνωση εκδόθηκε μόνον στην ελληνική) και άλλα έγραψαν. Γιατί η συγκεκριμένη ανακοίνωση μόνον ρατσιστική και αντιμειονοτική δεν ήταν - αντίθετα, εξέφραζε τη θλιβερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το μορφωτικό επίπεδο των παιδιών της μειονότητας και καταθέτει προτάσεις για τη βελτίωση αυτής της κατάστασης… Την αρχή έκανε η περιβόητη Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, στην οποία συμμετέχουν, εκτός από τον καδή Ισμέτ, δήμαρχο Ιάσμου, που είναι ο πρόεδρος, και τον Ιμπραήμ Σερίφ, δήμαρχο Αρριανών, που είναι ο αντιπρόεδρος, και οι ψευδομουφτήδες, άλλοι δήμαρχοι και πρώην βουλευτές. Με ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει μεταξύ άλλων: 

«Αισθανόμαστε ντροπή για τα άτομα ή τους φορείς οι οποίοι ακόμη αγνοούν ή δεν θέλουν να ξέρουν πως στη Δυτική Θράκη ζει μια τουρκική(!) μειονότητα και ότι αυτή η μειονότητα αφέθηκε εδώ με μια διεθνή συνθήκη, τη συνθήκη ειρήνης της Λωζάννης. 

Δηλώνουμε πως ως Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης δεν δεχόμαστε με κανέναν τρόπο τις απόψεις και τις προτάσεις του εν λόγω φορέα σχετικά με τη μειονοτική εκπαίδευση και προσμένουμε χωρίς χάσιμο χρόνου να τις επανεξετάσουν». 

Στην ίδια γραμμή ήταν ο Χαλίτ Χαμπίπογλου, πρόεδρος της «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης» (ABTTF), καθώς και ο βουλευτής Ροδόπης Καραγιουσούφ (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος, επισημαίνει την έκπληξή του αλλά και τη θλίψη του για την ανακοίνωση αυτή. 

Την ίδια ώρα η τουρκοφυλλάδα «Τρακιανίν Σεσί» έκανε λόγο για την «απίστευτη ανακοίνωση που έβγαλε η ΕΛΜΕ Ροδόπης, με την οποία σχεδόν κήρυσσε βλάκες τα παιδιά της μειονότητας». 

Ήταν πράγματι ένα πρωτόγνωρο κείμενο και αυτός είναι και ο λόγος που προκλήθηκε ομοβροντία αντιδράσεων. Ποτέ πριν δεν υπήρξε μια τόσο σοβαρή, εμπεριστατωμένη και ακέραιη θέση σε ένα τόσο δύσκολο ζήτημα, όπως αυτό της μειονοτικής εκπαίδευσης, για την οποία το κείμενο της ΕΛΜΕ στρέφεται προς τη σωστή παιδαγωγική κατεύθυνση, στηριζόμενη στις βάσεις της κοινής λογικής, που δυστυχώς έχουμε απολέσει, σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. 

Συρίγος: Γενναία ανακοίνωση 

Έτσι, δεν θα πρέπει να κάνει εντύπωση η θέση του γενικού γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών Άγγελου Συρίγου, ο οποίος μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Κομοτηνής σημείωσε: 

«Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ ήταν μία γενναία ανακοίνωση, διότι πολλές φορές κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και παίζουμε με τους αριθμούς. Ήταν μία γενναία ανακοίνωση, η οποία δείχνει την πραγματικότητα. Εγώ μιλάω τώρα με την ιδιότητα του πανεπιστημιακού δασκάλου. Όσους μουσουλμάνους φοιτητές είχα και οι οποίοι είχαν τελειώσει μειονοτικά σχολεία, είχαν πρόβλημα ένταξης. Δεν μπορούσαν να ενταχθούν μέσα στο υπόλοιπο σύστημα και έπρεπε τα παιδιά να καταβάλλουν πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια. Αυτή είναι μία πραγματικότητα την οποία δεν πρέπει να αγνοούμε». 

Θα πρέπει να επισημανθεί πως η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ «πέρασε» ομόφωνα μέσα στο διοικητικό συμβούλιο, καθώς συνδιαμορφώθηκε και από τις τέσσερις παρατάξεις που συμμετέχουν σε αυτό: την ΠΑΣΚ, τη ΔΑΚΕ, την ανεξάρτητη ΑΕΣ και την ΕΣΑΚ-ΔΕΕ. 

Πηγή: Το Παρόν
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. το υπουργειο παιδειας,εχει υπουργο??η και αυτος κανει την παπια οπως και ο υπουργος εξωτερικων,ο υπουργος αμυνης,τι στο καλο εχουν παρει την θεση?μονο για τα φουμαρα ειναι εκει??Δεν ειναι υποχρεωση του υπουργου να παρει θεση και να διαλευκανθουν τα πραγματα??Να δοσουν την απαιτουμενη βαρυτητα στο θεμα?και να δρομολογηθουν εξελιξεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]