Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

WSJ: Η ύφεση γυρνά πίσω μια γενιά τους Ελληνες

Φυγή από τις πόλεις στα χωριά, για να έχουν πρόσβαση σε τροφή

Στην ύφεση που οδηγεί στην απελπισία τους Έλληνες και απειλεί να εξαλείψει την πρόοδο μιας ολόκληρης γενιάς, επικεντρώνεται η Wall Street Journal, έχοντας κεντρικό θέμα στην ιστοσελίδα της, την ιστορία ενός 54χρονου Έλληνα που αναγκάστηκε να επιστρέψει στο χωριό του για να τα βγάλει πέρα και σκέφτεται ακόμη και να μεταναστεύσει για να επιβιώσει.

Πρωταγωνιστής του βίντεο που συνοδεύει το θέμα είναι ο Παναγιώτης Τριανταφυλλόπουλος, ένας 54χρονος που εδώ και δυο χρόνια, αφότου απολύθηκε, δεν κατόρθωσε να βρει κάποια δουλειά και αναγκάστηκε να αφήσει την σύζυγό του στην Αθήνα και να επιστρέψει στο χωριό, όπου ζει στο πατρικό του, με την 81χρονη μητέρα του.

Τώρα μαζεύει ξύλα, ταΐζει κότες και ετοιμάζεται να μαζέψει τις ελιές, με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να βγάλει το χειμώνα. «Όλα αυτά είναι μόνο για την επιβίωση», δεν φτάνουν για τίποτα παραπάνω, λέει ο Π. Τριανταφυλλόπουλος, ο οποίος αυτοαποκαλείται «νεόπτωχος.

Ακόμη και η ηλικιωμένη μητέρα του ράβει με μια ραπτομηχανή που αγόρασε το 1927 για να τον βοηθήσει. «Σε αυτή την ηλικία, κουράζομαι πολύ, αλλά τι να κάνω;» λέει η 81χρονη.

Ο μεγαλύτερος φόβος του Παναγιώτη, σημειώνεται στο ρεπορτάζ, είναι ότι η 18χρονη κόρη του ίσως αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις σπουδές της, αν δεν βελτιωθούν τα οικονομικά τους.

Γι' αυτό εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να φύγει στο εξωτερικό, στην Αυστραλία, όπου δουλεύει ήδη ο αδερφός του.
«Όταν οι νέοι άνθρωποι εγκαταλείπουν την πατρίδα για να βρουν διέξοδο, αυτή είναι η ολική καταστροφή», λέει ο Παναγιώτης.

Πολλές οικογένειες που αποτέλεσαν την λεγόμενη «μεσαία τάξη» της Ελλάδας, μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο τώρα γυρνάνε πίσω. Πολλοί επιστρέφουν σε αγροτόσπιτα που οι γονείς τους εγκατέλειψαν δεκαετίες πριν, σημειώνει ο ανταποκριτής της WSJ, καταλήγοντας:

«Η συνεχής ύφεση απειλεί να εξαλείψει την πρόοδο μιας ολόκληρης γενιάς».

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]