Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στη Βουλή στέλνει τη λίστα Lagarde ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Πεπόνης

  • Θα διερευνηθούν τυχόν ευθύνες των πρώην ΥΠΟΙΚ κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου
  • Ενεργοποιείται ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Στη Βουλή στέλνει την υπόθεση της λίστας Lagarde ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης, ενεργοποιώντας το νόμο περί ευθύνης υπουργών, ώστε να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες για τους πρώην υπουργούς Οικονομικών κ.κ. Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πεπόνης κάνει μια λακωνική αναφορά στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και αποστέλλει, εκτός από τη δικογραφία, ολόκληρη την επίμαχη λίστα.

Οι δύο πρώην υπουργοί έχουν ήδη καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, χωρίς να δώσουν πειστικές απαντήσεις για την περιβόητη διαδρομή της λίστας Lagarde, και για ποιο λόγο δεν αξιοποιήθηκε. Μάλιστα., ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι χάθηκε το πρωτότυπο της λίστας που είχε παραδώσει το 2010 στις ελληνικές αρχές το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

Εν τω μεταξύ, τον αναδρομικό έλεγχο των λογαριασμών του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη και της συζύγου του Αικατερίνης Πελέκη ζήτησε η επιτροπή Πόθεν Εσχες της Βουλής, καθώς τα ονόματά τους περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ.

Η ύπαρξή τους στη λίστα γνωστοποιήθηκε με επιστολή του κ. Πεπόνη προς την Επιτροπή, στην οποία επισυνάπτονταν στοιχεία λογαριασμού από εκτυπωθέν απόσπασμά της.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η Επιτροπή ομόφωνα έδωσε εντολή στους ορκωτούς λογιστές να υποβάλλουν άμεσα επίσημο πόρισμα πραγματοποιώντας τον προβλεπόμενο από το νόμο 4065/2012 αναδρομικό έλεγχο».

«Μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος, η Επιτροπή θα το γνωστοποιήσει στους ενδιαφερόμενους και θα ζητήσει, διευκρινήσεις και εξηγήσεις από αυτούς εντός προθεσμίας 20 ημερών, όπως ο νόμος ορίζει», συμπληρώνεται.

Mε την κατάθεση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ολοκληρώνει σήμερα Πέμπτη τις εργασίες της η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που έχει αναλάβει τη διερεύνηση και κυρίως την εξέταση όλων των πολιτικών που διετέλεσαν υπουργοί Οικονομικών σχετικά με το θέμα.  Ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής το απόγευμα στις 5 η ώρα.

Σε υπόμνημα που παρέδωσε προ δύο ημερών  στους οικονομικούς εισαγγελείς, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Καπελέρης, τόνισε ο τότε υπουργός Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου, ουδέποτε τον διέταξε για ενδελεχή έρευνα για τις περιπτώσεις που περιλαμβάνονται στην λίστα Lagarde.

Ειδικότερα, στο υπόμνημά του, ο κ. Καπελέρης υπογράμμισε πως «δεν παρέλαβα ποτέ το cd. Σε συνάντησή μου με τον κ. Παπακωσταντίνου, τέλη του 2010 ή αρχές του 2011, μου παρέδωσε έγγραφο με δέκα ονόματα και μου έδωσε προφορική εντολή να διασταυρώσω τα στοιχεία. Από την ανεπίσημη έρευνά μου διαπίστωσα ότι από τα εισοδήματα που δήλωναν, δεν δικαιολογούνταν οι καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Λίγες ημέρες μετά ενημέρωσα τον κ. Παπακωσταντίνου παραδίδοντάς του τα ευρήματα της άτυπης έρευνάς μου και το έγγραφο που μου είχε παραδώσει με τα δέκα ονόματα. Όμως δεν έλαβα καμία εντολή από τον κ. Παπακωσταντίνου για περαιτέρω έλεγχο. Και ουδέποτε έλαβα υπηρεσιακά επίσημο έγγραφο από το υπουργείο Οικονομικών, για να διενεργήσει η υπηρεσία μου ενδελεχή έλεγχο για αυτές τις δέκα περιπτώσεις».

 Ως εκ τούτου, οι ισχυρισμοί του πρώην επικεφαλή του ΣΔΟΕ διαψεύδουν και έρχονται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος λίγες μέρες πριν είχει καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής πως έδωσε εντολή για έρευνα δέκα υποθέσεων που περικλείονταν στην λίστα Lagarde.

Υπενθυμίζεται, πως ο κ. Καπελέρης και ο κ. Διώτης φέρονται ως ύποπτοι για την διάπραξη υπεξαγωγής εγγράφου.

Πηγή: Banking News
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]