Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Bloomberg: Mείωση του ελληνικού χρέους πριν είναι πολύ αργά

Ήρθε η ώρα οι δανειστές της Ελλάδας να αποδεχθούν ότι η μόνη βιώσιμη λύση για την χώρα είναι μια μείωση του χρέους, χωρίς την οποία, πιθανότατα θα χάσουν τα χρήματά τους εξαιτίας μιας χρεοκοπίας, γράφει το Bloomberg. Αποφαίνεται μάλιστα ότι στο θέμα της ελληνικής κρίσης η μόνη λογική φωνή είναι αυτή της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δίνει βάρος στη βιωσιμότητα του χρέους.

«Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι κυβερνήσεις και οι άλλοι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας θα χάσουν ορισμένα ή και όλα τα χρήματα που της έχουν δανείσει. Μπορούν να το αποδεχθούν προχωρώντας τώρα σε μια ελάφρυνση του χρέους ή να βγουν χαμένοι αργότερα -πιθανώς στα πλαίσια μιας άτακτης χρεοκοπίας και εξόδου από την ευρωζώνη», γράφει το Bloomberg σε άρθρο του τιτλοφορούμενο: «Στο θέμα της Ελλάδας, η Κριστίν Λαγκάρντ είναι η μόνη ενήλικας στο τραπέζι».

«Αυτή η αποτυχία των δανειστών στο να αναγνωρίσουν ότι στην ουσία έχουν μόνο τις δυο παραπάνω επιλογές, φάνηκε ξεκάθαρα και στο Eurogroup της 12 Νοεμβρίου, όταν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης ανέβαλαν για αργότερα εντός του μηνός την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 31,3 δισ. ευρώ», επισημαίνει το Bloomberg και προσθέτει:

«Αντί να αντιμετωπίσουν ευθέως το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, οι υπουργοί της ευρωζώνης, προσανατολίστηκαν στο να δώσουν στην χώρα άλλα δυο χρόνια- μέχρι το 2022-για να φθάσει το επίπεδο του χρέους στο 120% του ΑΕΠ.
Όταν θα βρουν τρόπους να χρηματοδοτήσουν τον έξτρα χρόνο που θα δοθεί στην Ελλάδα (το κόστος υπολογίζεται στα 32,6 δισ. ευρώ) οι πιστωτές θα το θεωρήσουν νίκη. Θα προσποιηθούν ότι δεν έχουν εγκρίνει ένα ακόμη πακέτο διάσωσης και ότι είναι εφικτή μια επιστροφή της χώρας στην φερεγγυότητα».

Δεν είναι να απορεί κανείς που η Λαγκάρντ γούρλωσε τα μάτια κατά την συνέντευξη τύπου που ακολούθησε το Eurogroup επισημαίνεται στο άρθρο. H επικεφαλής του ΔΝΤ επέμεινε στο να διατηρηθεί ως χρονικός ορίζοντας το 2020 και είχε δίκιο, γράφει το Bloomberg, υποστηρίζοντας ότι οι δανειστές της Ελλάδας θα πρέπει να έχουν μια πιο ρεαλιστική συζήτηση για το τι συνεπάγεται η διάσωση της χώρας και αν το σχέδιο είναι η αναμονή για τις γερμανικές εκλογές το 2013, τότε ίσως είναι ήδη πολύ αργά για την Ελλάδα και ίσως και για το ευρώ.

Αν οι δανειστές απορρίψουν την μόνη λύση που αναμένεται να φέρει αποτελέσματα- μια μείωση του χρέους- δεν θα μπορούν να ρίξουν το φταίξιμο σε κανέναν παρά στον εαυτό τους, αν χάσουν τα χρήματά τους εξαιτίας μιας χρεοκοπίας, καταλήγει το Bloomberg.
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και άρθρο του Economist της προηγούμενης εβδομάδας, το οποίο υποστήριζε ότι μόνο μια σταδιακή μείωση του χρέους θα δώσει τέλος στην αγωνία. 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]