Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γκρούεφσκι: Περιμένουμε από την Ελλάδα να μας στηρίξει, στην πορεία μας προς την ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι αναμένει ότι η Ελλάδα, στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), τον Δεκέμβριο, θα υποστηρίξει την πρόταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του με την Ένωση.

«Αναμένω, η Ελλάδα, ως η παλαιότερη χώρα -μέλος της ΕΕ από την περιοχή μας και δεδηλωμένη φίλη της πολιτικής της διεύρυνσης, να στηρίξει την υιοθέτηση της απόφασης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Μακεδονία τον προσεχή Δεκέμβριο και έτσι να συνεισφέρει καθοριστικά και αποφασιστικά στην αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης όλων των Βαλκανίων. Οι Μακεδόνες πολίτες το ίδιο αναμένουν και από τη Βουλγαρία» ανέφερε σήμερα ο κ.Γκρούεφσκι, στην ομιλία του στην περιφερειακή διάσκεψη «Βιωσιμότητα των μεταρρυθμίσεων ως προς τους στόχους της ΕΕ 2020», που διεξάγεται, σήμερα, στα Σκόπια.

«Επιθυμία μας είναι να διανύσουμε τον δρόμο μέχρι την ένταξή μας στην ΕΕ μαζί με την Ελλάδα. Αναλάβαμε πρωτοβουλίες, με ισχυρή βούληση, και κάναμε πλήθος συγκεκριμένων ενεργειών για συνέχιση της διμερούς συνεργασίας και εμπέδωση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Κανείς δεν θέλει περισσότερο από τη Μακεδονία να απομακρυνθεί το τελευταίο εμπόδιο που ορθώνεται στην πορεία προς την υλοποίηση των ευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών στόχων μας. Όπως επανειλημμένως μέχρι τώρα έχω κάνει, θα ήθελα σαφώς να επιβεβαιώσω ότι θέλουμε εντατικοποίηση των συνομιλιών με την Ελλάδα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ώστε το συντομότερο δυνατόν να καταλήξουμε σε λύση, σύμφωνα με τις δημοκρατικές αρχές και το διεθνές δίκαιο, στο πλαίσιο που έχει καθοριστεί με το Ψήφισμα του ΟΗΕ, την Ενδιάμεση Συμφωνία και την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης» σημείωσε ο κ. Γκρούεφσκι.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ακόμη ότι «οι παρεμποδίσεις και η έλλειψη συμβιβαστικής προσέγγισης ποτέ δεν έχουν οδηγήσει σε λύση διμερή ζητήματα».
Αντιθέτως, πρόσθεσε, «η ευρωπαϊκή και η ευρωατλαντική ενσωμάτωση οδηγούν σε λύσεις».

Ο κ.Γκρούεφσκι υποστήριξε ότι το πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων διευκολύνει την επίλυση των διμερών ζητημάτων.

Αναφερόμενος στην περιφερειακή συνεργασία, ο κ. Γκρούεφσκι τόνισε επίσης ότι η ΠΓΔΜ θα συνεχίσει την πολιτική των καλών σχέσεων με όλες τις γειτονικές χώρες. Στην κατεύθυνση αυτή αναφέρθηκε και στη συνεργασία με τη Βουλγαρία η οποία, όπως είπε, είναι ιδιαίτερης σημασίας για την ΠΓΔΜ.

Η διάσκεψη «Βιωσιμότητα των μεταρρυθμίσεων ως προς τους στόχους της ΕΕ 2020» διοργανώνεται από τη Γραμματεία Ευρωπαϊκών Θεμάτων της ΠΓΔΜ, και στο πλαίσιό της, πέραν του κ. Γκρούεφσκι, ομιλίες και χαιρετισμούς απηύθυναν η αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ Τεούτα Αρίφι καθώς και ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Στέφανο Σανίνο.

Ο κ.Σανίνο εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ θα αυξήσει τις πιθανότητες για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

«Πιστεύω ότι η σύσταση που έχουμε απευθύνει θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα σε αυτή την κατεύθυνση. Σε ό,τι αφορά, δε, τις τελευταίες επαφές που έγιναν στη Νέα Υόρκη, ήδη προσηγορούν σε αυτά που λέω για εξέλιξη των γεγονότων. Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε εκ νέου και νομίζω ότι είναι σημαντικό να κινείται δίχως οποιαδήποτε καθυστέρηση και να διατηρηθεί η ήδη ώριμη δυναμική, διότι αυτό είναι ουσιαστικής σημασίας» πρόσθεσε ο κ. Σανίνο.

Κατά τον ίδιο, η ΠΓΔΜ τον τελευταίο χρόνο σημείωσε σημαντική πρόοδο όσον αφορά την ενταξιακή της πορεία, η οποία πρέπει να ληφθεί υπόψη από την ΕΕ, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

-->
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]