Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

"Οι Παλαιστίνιοι αντέχουν και προετοιμάζονται για τα χειρότερα"


Παρά τους βομβαρδισμούς, οι Παλαιστίνιοι αντέχουν και προετοιμάζονται για πιθανή ισραηλινή χερσαία επιχείρηση, καθώς ενισχύονται οι φόβοι ότι ο ισραηλινός στρατός (IDF) θα επιχειρήσει να καταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας με τεθωρακισμένα και κομάντος. Δεν θα είναι η πρώτη φορά...
 
Russia Today News
18 Nοεμβρίου 2012

Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Σύμφωνα με το ισραηλινό Yπουργείο Άμυνας, ο ισραηλινός στρατός (IDF) έχει καταστρέψει το 90% των αμυντικών δυνάμεων της Χαμάς, αφού "εξακολουθεί να καταφέρει "χειρουργικά" πλήγματα εναντίον τους".  Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα;

Το δορυφορικό δίκτυο Russia Today News επικοινώνησε με τον πολεμικό ανταποκριτή και σκηνοθέτη Harry Fear, που βρίσκεται στη Γάζα και συζήτησε μαζί του για τον αριθμό των νεκρών Παλαιστίνιων αμάχων, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και παιδιά, και την πιθανότητα μιας χερσαίας επιχείρησης εναντίον της Γάζας.

Russia Today News: Βρίσκεσαι εκεί, Harry, από τη στιγμή που άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες βόμβες των Ισραηλινών. Πώς αντιμετωπίζει την κατάσταση ο άμαχος πληθυσμός της Παλαιστίνης;

Harry Fear: Οι άμαχοι τα καταφέρνουν σχετικά καλά μέχρι στιγμής, αν υπολογίσει κανείς τα τραγικά γεγονότα που είναι σε εξέλιξη εδώ. Η συχνότητα των βομβαρδισμών από αέρα και θάλασσα έχει συγκριτικά μειωθεί τις τελευταίες ώρες στη Λωρίδα της Γάζας. Αλλά η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κρίσιμη. Μιλάμε ήδη για 30 νεκρούς. Έχουμε δει γειτονιές ολόκληρες να εξαφανίζονται από τον χάρτη εδώ στη Γάζα μέσα στο τελευταίο 24ωρο. Ο κόσμος ζει σε μια μόνιμη κατάσταση ανασφάλειας και τρόμου. Μια φίλη που μένει σε μια από τις πιο επίφοβες περιοχές στη Γάζα, που βομβαρδίστηκε επανειλημμένα, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της τρεις φορές από την αρχή της επιχείρησης αυτής, την οποία οι Ισραηλινοί αποκαλούν "Πυλώνα του Νέφους" ("Pillar of Cloud"). Tόσο επικίνδυνη έχει γίνει η κατάσταση στη Γάζα.

Russia Today News: Η φίλη και συνάδελφός σου έχει αναφέρει σε κάποιο ρεπορτάζ ότι οι επιθέσεις των Ισραηλινών δεν είναι πάντα εύστοχες. Άλλα, ωστόσο, λένε οι ανακοινώσεις του ισραηνού στρατού και του Υπουργείου 'Αμυνας του Ισραήλ. Είναι όντως "χειρουργικές" επεμβάσεις μεγάλης ακριβείας αυτές που διενεργούν;

Harry Fear: Το Ισραήλ κομπάζει όπως πάντα για τον τελευταίας τεχνολογίας στρατιωτικό εξοπλισμό του, ο οποίος του επιτρέπει να βάλλει εναντίον στόχων με ακρίβεια. Τα τελευταία χρόνια ακούμε συνεχώς από τους Ισραηλινούς ότι ο αμυντικός εξοπλισμός τους είναι τόσο εξελιγμένος που τους επιτρέπει να διακρίνουν ακόμα και το χρώμα της μαντήλας των Παλαιστίνιων γυναικών στο έδαφος της Γάζας. Παράλληλα βλέπουμε νεκρά παιδιά αυτές τις ημέρες, και τρία από αυτά είναι κάτω από δύο ετών.

Δεν γίνεται να μην αναρωτηθούμε, επομένως: Ποιος είναι ο σκοπός που συμβαίνουν όλα αυτά;

Κατά την άποψή μου, ο στόχος είναι εμφανής: η διασπορά τρόμου και πανικού. Η εντύπωση ότι το Ισραήλ έχει τη βούληση και τη δυνατότητα να κάνει χρήση δυσανάλογης και αδιάκριτης βίας εναντίον των στόχων που επιλέγει να δολοφονήσει. Πολλοί, μάλιστα, από αυτούς τους στόχους ήταν δημοκρατικά εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του παλαιστινιακού λαού.

Russia Today News: Οι σύμμαχοι του Ισραήλ ισχυρίζονται ότι οι αντάρτες φταίνε για αυτή την πολεμική σύγκρουση, αφού πρώτοι εκείνοι επιτέθηκαν εναντίον ισραηλινών στόχων. Έχει αρχίσει ο κόσμος να υποψιάζεται ότι ίσως αυτή τη φορά οι πρώτες επιθέσεις προήλθαν από τη Χαμάς;

Harry Fear: Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω ακούσει τίποτε σχετικό. Άκουσα ακριβώς το αντίθετο. Και το άλλο που θα πρέπει να γνωρίζετε, το οποίο δεν το μεταδίδουν τα περισσότερα μέσα, είναι ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ο παλαιστινιακός λαός στη Γάζα νιώθει αρκετά θωρακισμένος, αφού όλα δείχνουν ότι το Ισραήλ έχει ήδη αρχίσει να μειώνει την ένταση των επιθέσεών του, ακριβώς λόγω της αντίστασης που συναντά και της ικανότητας των ανταρτών να οργανώνουν εύστοχες επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον ισραηλινών στόχων, πράγμα που δεν κατόρθωναν σε τόσο μεγάλο βαθμό όταν ξεκίνησαν οι ισραηλινές επιθέσεις πριν από λίγες ημέρες. 

Russia Today News: Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, ο στρατός της χώρας έχει εξουδετερώσει το 90% των αμυντικών δυνάμεων της Χαμάς. 

Παράλληλα ο αρχηγός της ΙDF φέρεται να διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να εντείνουν τον ρυθμό των επιθέσεων στη Γάζα. Βλέπουμε να αυξάνονται οι ισραηλινές δυνάμεις κοντά στα σύνορα με τη Γάζα και χθες ακούσαμε για 75.000 στρατιώτες που έχουν στρατολογηθεί στο Ισραήλ. Όλα δείχνουν ότι οι Ισραηλινοί προετοιμάζονται για χερσαίες επιχειρήσεις. Εσύ που βρίσκεσαι στην καρδιά των γεγονότων, μέσα στη Γάζα, τι βλέπεις και τι ακούς;

Harry Fear: Έχουν βγει κάποιες αντιφατικές μεταξύ τους ανακοινώσεις το τελευταίο 24ωρο. Τις τελευταίες έξι ώρες ακούμε για την πιθανότητα έναρξης χερσαίων επιχειρήσεων. Οι δρόμοι είναι ακόμη ερημωμένοι. Η πόλη της Γάζας μοιάζει με πόλη - φάντασμα. Οι άμαχοι φοβούνται ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν, όπως επίσης ότι θα υπάρξουν και νέες παράπλευρες απώλειες. Ο κόσμος συνεχώς μαζεύει τροφές και καύσιμα τις τελευταίες ημέρες, από την έναρξη των βομβαρδισμών και μετά. Και δεν παύει να φοβάται, παρά τις ελπίδες του, για μια νέα κατοχή της Γάζας με τη χρήση τεθωρακισμένων και ειδικών δυνάμεων. Ο κόσμος προετοιμάζεται και για αυτή την εκδοχή.

Από την ισραηλινή πλευρά έρχονται κάποιες συγκεχυμένες και αντιφατικές πληροφορίες. Μια από αυτές είναι ότι το κόστος της όλης επιχείρησης θα είναι πολύ υψηλό και ότι τελικά δεν θα επιχειρήσουν να καταλάβουν τη Γάζα. Αυτό έχει μια λογική βάση, ειδικά αν λάβει κανείς υπ' όψιν το γεγονός ότι η ένταση των ισραηλινών επιθέσων έχει μειωθεί αισθητά, ενώ παράλληλα αυξάνεται η αντίσταση των Παλαιστινίων.

Russia Today News: Μας είπες προηγουμένως, Harry, ότι οι Παλαιστίνιοι προετοιμάζονται για πιθανές χερσαίες επιχειρήσεις από την ισραηλινή πλευρά. Αλλά απ' ό,τι λέγεται, δεν έχουν πια στρατό οι Παλαιστίνιοι. Πώς θα γινόταν λοιπόν αυτός ο πόλεμος; Με τι μέσα;

Harry Fear: Οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν πάψει να διαθέτουν στρατιωτικές ομάδες. Οι στρατιωτικές πτέρυγες διαφόρων πολιτικών κινημάτων εδώ στη Γάζα, όπως για παράδειγμα της Φατάχ και της Χαμάς, εξακολουθούν να υπάρχουν, παρά τα όσα διαδίδουν οι Ισραηλινοί. Κάποιες από τις ομάδες αυτές είναι πιο δραστήριες από άλλες και έχουν αναλάβει την θωράκιση των συνόρων σε 24ωρη βάση και δεν έχουν πάψει να οργανώνουν επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον ισραηλινών στόχων όσο συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί των Ισραηλινών.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι υπάρχει ολόκληρο υπόγειο δίκτυο με σήραγγες στη Λωρίδα της Γάζας. Μέσα από αυτές τις σήραγγες κινούνται οι Παλαιστίνιοι αντάρτες και αιφνιδιάζουν τους Ισραηλινούς οργανώνοντας επιθέσεις. Φαντάζει το όλο σύστημα σαν απηρχαιωμένο, αν το συγκρίνει κανείς με τα όπλα που διαθέτει η 4η ή 5η, αν δεν κάνω λάθος, στρατιωτική δύναμη στον κόσμο, αλλά με αυτά τα όπλα έγινε και ο πόλεμος του 2006 [από την Χεζμπολλάχ], που τελικά κατάφερε να απωθήσει τις ισραηλινές δυνάμεις. Αυτά τα μέσα διαθέτει και η Γάζα σήμερα και με αυτά θα αντισταθεί, αν χρειαστεί.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Δεν θα υπέφεραν οι Παλαιστίνιοι αν δεν "καθόταν" ολόκληρη η Γάζα πάνω σε μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου. Έλληνες και Παλαιστίνιοι τόσο μακριά ...τόσο κοντά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]