Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το Κοσσυφοπέδιο ως προτεραιότητα των ΗΠΑ


Μερικές μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ οι αξιολογήσεις της δημοτικότητας του Μπαράκ Ομπάμα και του Μιτ Ρόμνεϊ ουσιαστικά έχουν εξισωθεί. Στις τελευταίες τηλεμαχίες νίκησε ο Ομπάμα.

Παρόλο που η εξωτερική πολιτική δεν παίζει και μεγάλο ρόλο στη ζωή των Αμερικανών, η τηλεοπτική μονομαχία στα παγκόσμια θέματα πάντα αποτελούσε βαρόμετρο της αρμοδιότητας των υποψηφίων. Ο νυν Πρόεδρος των ΗΠΑ αποδείχτηκε πιό ενημερωμένος, παρά ο αντίπαλός του. Οι υποψήφιοι αναφέρθηκαν στα θέματα του Αφγανιστάν, της Συρίας, του Ιράν, του Ιράκ, της Λιβύης, της Αιγύπτου και του Ισραήλ. Και ούτε μια λέξη δεν είπαν για τα Βαλκάνια και για την κατάσταση στη Σερβία. Και αυτό είναι κατανοητό, εφόσον τα τελευταία χρόνια, κατά την άποψη της Ουάσιγκτον, στα Βαλκάνια η κατάσταση είναι σχετικά ήρεμη.

Σήμερα για οποιονδήποτε Πρόεδρο των ΗΠΑ σημασία έχει το στάτους-κβο στα Βαλκάνια. Η Σλοβενία ήδη είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και η Κροατία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και σε λίγο θα γίνει μέλος της ΕΕ. Και πλησιάζει η σειρά του Μαυροβουνίου. Είναι πολύ πιθανόν ότι και στο Βελιγράδι μπορούν να υποσχεθούν ταχεία υποδοχή στην ΕΕ και μετά – και στο ΝΑΤΟ ως αντάλλαγμα για την άνευ όρων υποστήριξη της πολιτικής της Ουάσιγκτον. Αν το Βελιγράδι αρχίσει να εκπληρώνει αυτούς τους όρους, αμέσως θα του ανάψουν «πράσινο φως».

Λοιπόν ακριβώς αυτό το θέμα προωθεί ενεργά η Ουάσιγκτον. Ενάμιση μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές στο Βελιγράδι αφίχθηκε ο νέος Πρέσβης των ΗΠΑ Μάικλ Κίρμπι. Πρόκειται για πολύ έμπειρο και καλά ενημερωμένο διπλωμάτη. Στην ερώτηση του αντιπροσώπου Φο Νέτα σχετικά με το τι θα συμβεί σε περίπτωση νίκης του Ρόμνεϊ, ο Πρέσβης απάντησε απροκάλυπτα: 

«Δεν νομίζω ότι αν στο Λευκό Οίκο βρεθεί Ρεπουμπλικανός, θα πρέπει να αλλάξουμε τη γραμμή μας στην εξωτερική πολιτική. Για εμάς σήμερα σημασία έχει ένα θέμα: το Κοσσυφοπέδιο. Αυτό είναι η προτεραιότητά μας».

Ο Μάικλ Κίρμπι συνεχώς λέει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εναντίον του διαμελισμού του Κοσσυφοπεδίου σε δυο μέρη. Κατά την άποψη της Ουάσιγκτον, το Βελιγράδι και η Πρίστινα πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους. Από την άλλη ο Μάιλ Κίρμπι δεν τα καταφέρνει να βρει το κλειδί του Τόμισλαβ Νίκολιτς. Ο Σέρβος ηγέτης δήλωσε σε συνέντευξη στην τηλεοπτική εταιρεία «Σίτελ» της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας: 

«Σε όλες τις συνομιλίες με επίσημους εκπροσώπους της ΕΕ λέω ξεκάθαρα ότι τα προσεχή 100 χρόνια στη Σερβία δεν θα γεννηθεί άνθρωπος, ο οποίος θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και των Μετοχίων».

Όμως οι ΗΠΑ δεν ξεχνούν τις προτεραιότητές τους. Στις 31 Οκτωβρίου στο Βελιγράδι πραγματοποίησαν επίσκεψη η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και η Ύπατη Αρμοστής της ΕΕ στις εξωτερικές υποθέσεις Κάθριν Άστον. Και εκεί έκαναν δηλώσεις για περαιτέρω διάλογο μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]