Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Μυστική» μελέτη για δημιουργία ΕΟΖ στην Θράκη


Σε «μυστική» μελέτη για τη «Διερεύνηση σκοπιμότητας και τον Στρατηγικό Σχεδιασμό δημιουργίας Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ)» φαίνεται ότι προχώρησε η Περιφερειακή Αρχή ΑΜ-Θ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας, Δημήτρη Χαρίτου.

Ο κ. Χαρίτου, ο οποίος κατέθεσε επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ζητάει να μάθει για ποιο λόγο και χωρίς καν να υπάρξει απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου υπάρχει τέτοια μελέτη στη διάθεση του Υπουργείου Ανάπτυξης καθώς και ποια είναι η Εταιρεία που εκπόνησε τη Μελέτη, πόσο αυτή κόστισε και ποιος ανέλαβε τελικά το οικονομικό κόστος;

Αναλυτικά, η επερώτηση του κ. Χαρίτου έχει ως εξής :

«Κύριε Πρόεδρε, 

Σας καταθέτω επερώτηση σχετικά με την Ε.Ο.Ζ. στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ. και παρακαλώ να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να υπάρξει έγκαιρα η απάντηση.

Κύριε Περιφερειάρχη, 

Όπως είναι γνωστό το θέμα για την Ειδική Οικονομική Ζώνη (Ε.Ο.Ζ.) ήρθε για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο εκτάκτως από την παράταξη της «Περιφερειακής Αναγέννησης». Όπου, αφού υπήρξε επί της ουσίας συμφωνία με τη σημερινή πλειοψηφία για την αναγκαιότητα δημιουργίας Ε.Ο.Ζ. στην περιοχή, αποφασίστηκε η συγκρότηση Επιτροπής για τη  διερεύνηση, την παρακολούθηση και προώθηση του όλου ζητήματος.

Είναι επίσης γνωστό ότι η παράταξή μας εξέφρασε με κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή της στη δημιουργία Ε.Ο.Ζ., αποχώρησε μάλιστα από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θέλοντας να υπογραμμίσει τις σοβαρές επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης για τους εργαζόμενους και τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει αυτή, ιδιαίτερα στις μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής.

Έκτοτε το θέμα δεν επανήλθε στο Περ/κό Συμβούλιο και η όποια πληροφόρηση είχαμε για το ζήτημα προέρχονταν από Δημόσιες τοποθετήσεις ή δηλώσεις στα Μ.Μ.Ε. Όπως η δημόσια τοποθέτηση του πρώην Υπ. Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοΐδη για τη χρηματοδότηση μελέτης για την Ε.Ο.Ζ.- Α.Μ.Θ.  Οι συναντήσεις σας με τις κοινωνικές οργανώσεις και τους φορείς της Περιφέρειας. Η κατηγορηματική αντίθεση που εξέφρασαν τα Εργατικά Κέντρα της περιοχής για τη δημιουργία Ε.Ο.Ζ. καθώς και η θέση που διατύπωσε το Επιμελητήριο Ξάνθης για επανεξέταση της θέσης τους για την Ε.Ο.Ζ. με αφορμή όσα διεμήφθησαν με τους μετανάστες στην περιοχή.

Αυτό όμως που το τελευταίο διάστημα έγινε γνωστό και εγείρει σοβαρότατο ζήτημα είναι η αναφορά στην Ε.Ο.Ζ. της Α.Μ.Θ. του Υφυπουργού κ. Ν. Μηταράκη. Όταν στις 22/9/12 απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει:

«Την αυτή θετική εμπειρία αποτίμησε η εμπειρογνωμοσύνη από Εταιρεία Συμβούλων για την «ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ (Ε.Ο.Ζ.) ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝ. ΜΑΚ. ΘΡΑΚΗΣ» που εκπονήθηκε με την υπ΄ αρ. 196/17-1-2012 απόφαση της Περιφέρειας Α.Μ.Θ

Είναι φανερό ότι για να επικαλείται ο Υπουργός τη σχετική μελέτη με τον πιο επίσημο τρόπο μέσα στη Βουλή -και μάλιστα ως απόφαση της Περιφέρειας- ασφαλώς και δεν θα περιήλθε στην κατοχή του ανεπισήμως, αλλά του κοινοποιήθηκε. Κάτι τέτοιο κατά τη γνώμη μας δεν αποτελεί δείγμα σεβασμού, αλλά υποβάθμισης του ρόλου του Π.Σ. Γιατί θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν να μην την γνωρίζουν τα μέλη του, να μην έχει συζητηθεί σε συνεδρίασή του η σχετική Μελέτη για την Ε.Ο.Ζ. – Αν. Μακ. Θράκης και να εμφανίζεται αυτή ως θέση της Περιφέρειας.

ΕΠΕΡΩΤΩ και ΖΗΤΩ από τον κ. Περιφερειάρχη να εξηγήσει:

  • Γιατί ενώ δεν έχει υπάρξει απόφαση ούτε καν συζήτηση στο Π.Σ. σχετικά με τη μελέτη για την ΕΟΖ Αν. Μακ. Θράκης αυτή είναι στη διάθεση του Υπουργείου Ανάπτυξης και μάλιστα ως απόφαση;
  •  Αν είναι στις προθέσεις του να συζητηθεί και πότε χρονικά, η σχετική Μελέτη σε συνεδρίαση του Π.Σ.;
  •  Ποιά είναι η Εταιρεία που εκπόνησε τη Μελέτη, πόσο αυτή κόστισε και ποιος ανέλαβε τελικά το οικονομικό κόστος;».

Πηγή: Η Φωνή της Ροδόπης
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]