Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μισθοφόροι και συριακές Ε.Δ. συγκρούονται για θέσεις στρατηγικής σημασίας


3 Nοεμβρίου 2012

Οι ένοπλοι μισθοφόροι πολιόρκησαν και κατέλαβαν μια στρατηγικής σημασίας αεροπορική βάση στη βορειοδυτική Συρία, αλλά αργότερα απωθήθηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Η επίθεση εναντίον της αεροπορικής βάσης έγινε ακριβώς πριν από μια σύσκεψη των δυνάμεων της λεγόμενης "αντιπολίτευσης", με στόχο την ενοποίηση των ένοπλων ομάδων κάτω από μια κοινή ηγεσία.

Η μάχη δόθηκε στην αεροπορική βάση Ταφτανάζ, στην εθνική οδό που συνδέει την Δαμασκό με το Χαλέπι, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας, η οποία έχει μετατρατεί στο μέτωπο του συριακού εμφυλίου.

Βίντεο που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο δείχνει ομάδες μισθοφόρων να οργανώνουν επίθεση στη βάση νωρίς σήμερα τα ξημερώματα. Στα πλάνα φαίνεται πως η δύναμη που συμμετείχε στην πολιορκία ήταν αρκετά μεγάλη. Ανάμεσα στους μισθοφόρους ήταν και μέλη της ισλαμιστικής ομάδας "Μέτωπο του Αλ-Νούσρα", η οποία διατηρεί στενούς δεσμούς με την Αλ-Κάιντα.

Οι μισθοφόροι επιτέθηκαν ρίχνοντας όλμους μέσα στη βάση και στα πλάνα φαίνεται πυκνός καπνός να ανεβαίνει και να τυλίγει την περιοχή. Δεν έχει, ωστόσο, ελεγχθεί η αυθεντικότητα του βίντεο.

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο SANA, οι δυνάμεις του συριακού στρατού κατατρόπωσαν τους ένοπλους μισθοφόρους στη βάση Tαφτανάζ. Οι μισθοφόροι υπέστησαν πολλές ανθρώπινες απώλειες και πολλά από τα στρατιωτικά οχήματά τους, που μετέφεραν όπλα, καταστράφηκαν.


Χθες, η βρετανική ΜΚΟ "Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Συρία" είχε μεταδώσει την πληροφορία ότι οι δυνάμεις των μισθοφόρων είχαν απωθήσει τον συριακό στρατό από το Σαρακέμπ,  στρατηγικής σημασίας σημείο στην βόρεια Συρία, κερδίζοντας έτσι ένα στρατηγικό πλεονέκτημα, αφού θα ήταν σε θέση να ανακόπτουν τον εφοδιασμό των ενόπλων δυνάμεων που βρίσκονται στο Χαλέπι.

Η ανακοίνωση αυτή συνάδει με δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία οι δυνάμεις της "αντιπολίτευσης" ισχυρίζονται ότι οι μισθοφόροι έχουν καταλάβει στρατηγικής σημασίας σημεία κοντά στο Χαλέπι τις τελευταίες ημέρες. Τα κρατικά ΜΜΕ, απεναντίας, μεταδίδουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας εξακολουθούν να σημειώνουν νίκες και να εκτοπίζουν ομάδες τρομοκρατών από την περιοχή.

Η σύσκεψη των "αντιπολιτευτικών" δυνάμεων έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα στο Κατάρ αυτό το Σαββατοκύριακο. Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την ελπίδα ότι οι μέχρι στιγμής κατακερματισμένες και ανοργάνωτες δυνάμεις της "αντιπολίτευσης" θα ενοποιηθούν κάτω από μια ηγεσία και "θα είναι σε θέση να αποτελέσουν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση όταν θα ανατραπεί το καθεστώς του Άσαντ".

Παράλληλα, η Ρωσία και η Κίνα εξακολουθούν να πιέζουν υπέρ μιας εκεχειρίας και  έναρξης διαπραγματεύσεων μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των μισθοφόρων, με σκοπό να εγκαινιαστεί μια μεταβατική ειρηνική διέξοδος στην κρίση, η οποία θα είναι πολιτικής φύσεως και όχι στρατιωτικής.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]