Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τορπίλη στα όνειρα των νέων!


Γράφει η Εύη Πανταζοπούλου

Τορπιλίζουν τα όνειρα χιλιάδων νέων με απόφαση-βόμβα που υπέγραψαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, η οποία βάζει λουκέτο στις Αστυνομικές Σχολές για τα επόμενα δύο χρόνια. Την ίδια ώρα, «μαχαίρι» μπαίνει και στους εισακτέους των Στρατιωτικών Σχολών, οι οποίοι θα μειωθούν κατά 30%. Όπως ανακοινώθηκε, την επόμενη διετία (2012-2013 και 2013-2014) η Σχολή Αστυφυλάκων, η Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και η Πυροσβεστική Ακαδημία κλείνουν τις πόρτες τους για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων, αφού δεν θα εισαχθεί ούτε ένας. Αιτία, το Μνημόνιο ΙΙΙ, που προβλέπει ότι για τα επόμενα δύο έτη δεν θα γίνουν προσλήψεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Υπενθυμίζεται ότι οι φοιτητές στις Αστυνομικές και τις Στρατιωτικές Σχολές προσλαμβάνονται από την επόμενη κιόλας ημέρα της αποφοίτησής τους.

Το γεγονός αυτό αναγκάζει χιλιάδες μαθητές που σκόπευαν -και προετοιμάζονταν- να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις για να εισαχθούν στις Αστυνομικές Σχολές να αναθεωρήσουν τους στόχους τους και να στραφούν σε άλλα γνωστικά αντικείμενα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία τρία έτη, με αποκορύφωμα την περσινή χρονιά, οι Αστυνομικές Σχολές εκτόξευσαν τις βάσεις εισαγωγής τους, καθώς αποτέλεσαν πρώτη επιλογή ακόμα και για μαθητές που συγκέντρωσαν βαθμολογίες υψηλότερες των 19.000 μορίων! Το φαινόμενο αυτό αποδόθηκε στην οικονομική κρίση, στα υψηλά ποσοστά ανεργίας και στις ελάχιστες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα επαγγέλματα. Οι Αστυνομικές Σχολές αναμένεται να επαναλειτουργήσουν από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, οπότε και θα δεχτούν εκ νέου υποψηφίους.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ). Μιλώντας στη «δημοκρατία», ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Χρήστος Φωτόπουλος τόνισε ότι είναι αδιανόητο «στο όνομα των περικοπών να μπαίνει σε τελευταία μοίρα το αγαθό της ασφάλειας του πολίτη». Έθεσε, επιπλέον, ζήτημα ασφάλειας στο εσωτερικό της χώρας, επισημαίνοντας ότι «ακόμα και σε αυτήν την άσχημη συγκυρία θα έπρεπε να είναι στις πρώτες προτεραιότητες η διασφάλιση της ασφάλειας στο εσωτερικό της χώρας, γιατί αλλιώς δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, όποια οικονομικά μέτρα και να ληφθούν».

Ο κ. Φωτόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία των αστυνομικών υπαλλήλων, καθώς, όπως είπε, «όταν υπάρχει έξοδος και δεν υπάρχει είσοδος, αποδυναμώνονται οι εισροές».

Πρόβλημα δημιουργείται και στο εσωτερικό του Σώματος με το δίχρονο λουκέτο στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Κι αυτό γιατί είναι άγνωστο αν θα μπορέσουν οι ήδη υπηρετούντες στο Σώμα να δώσουν εξετάσεις για να εισαχθούν στη Σχολή προσβλέποντας σε μια καλύτερη επαγγελματική σταδιοδρομία. «Πρέπει να αποσαφηνιστεί γιατί οι συνάδελφοι κάνουν φροντιστήρια και μπαίνουν σε έξοδα για να έχουν αυτήν την προοπτική» καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ.

Την ίδια ώρα, μία ακόμα απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, και με την οποία μειώνεται ο αριθμός των εισακτέων στις «παραγωγικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων» κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, έρχεται να αποπροσανατολίσει τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων. Σύμφωνα με αυτήν, την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά οι εισακτέοι των Σχολών Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων, Ικάρων, Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), Αξιωματικών Νοσηλευτικής, Μόνιμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) και Μόνιμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) θα είναι κατά 30% λιγότεροι. Οι θέσεις αναμένεται να είναι ελάχιστες και θα γίνει σφαγή ανάμεσα στους υποψηφίους, αν αναλογιστεί κανείς ότι ήδη πέρυσι είχαν μειωθεί κατά 20%.


-->
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]