Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αν το χρέος δεν είναι βιώσιμο, τότε με ποιο σενάριο κατέληξαν στα νέα μέτρα;



Εδώ και καιρό διαβάζω ό,τι υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των μελών της Τρόϊκα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.  Ένα χρέος το οποίο παρέλαβαν στο 120% του ΑΕΠ (ας συμφωνήσουμε σ΄ αυτό γιατί με τις αλχημείες που έγιναν κανένας δεν ξέρει το πραγματικό αριθμό) και αισίως το έφτασαν στο 180%  σε τρία χρόνια. Μεσολάβησε και ένα κούρεμα, για να μη ξεχνιόμαστε! Μα έτσι μπορούσαμε να το ….καταφέρουμε και μόνοι μας! Δεν χρειάζεται κανένα…ταλέντο!

Μας λένε, λοιπόν, τώρα, πως παρά τα δυο μνημόνια και τις  επώδυνες θυσίες που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός, τελικά το 2020 το χρέος μας δεν θα πέσει στο 120% , άρα δεν θα είναι βιώσιμο!

Εγείρεται, επομένως, ζήτημα μείζονος σημασίας. Το ΔΝΤ, ως εκ του καταστατικού του, δεν μπορεί να χρηματοδοτεί χώρες με μη  βιώσιμο χρέος.

Και  πώς θα ξεπεραστεί το καταστατικό κώλυμα;

Οι λύσεις είναι περιορισμένες:

1. νέο «κούρεμα» με τη συμμετοχή και του δημοσίου τομέα (το λεγόμενο OSI)
2. εξαγορά ελληνικού χρέους  από τη δευτερογενή αγορά
3. ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM
4. νέα μείωση των επιτοκίων δανεισμού (κάποιοι μιλάνε για 80 μονάδες βάσης)

Εδώ αρχίζουν οι διαφωνίες.

Η Γερμανία δεν θέλει το OSI.

H EKT δεν θέλει να «κουρευτούν» τα ομόλογα που διακρατεί, αλλά ούτε και να αγοράσει άλλα από τη δευτερογενή αγορά. Έτσι τουλάχιστον είπε χτές ο Ντράγκι.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM συζητείται, δεν έχει πολλούς υποστηρικτές, αλλά μάλλον αποτελεί μια έσχατη γραμμή άμυνας και στο τέλος πιθανότατα θα… ενδώσουν.

Στην περαιτέρω μείωση των επιτοκίων συμφωνούν οι περισσότεροι, αλλά εδώ ανακύπτει ένα άλλο θέμα. Ορισμένες από τις χώρες που μας δανείζουν, δανείζονται οι ίδιες με υψηλότερα επιτόκια από τις αγορές! Άντε, να το περάσουν αυτό από τα κοινοβούλιά τους!

Τι απομένει;

Απομένει η επιμήκυνση.

Η επιμήκυνση, όμως, προϋποθέτει περισσότερα κονδύλια τα οποία κανένας δεν φαίνεται πρόθυμος  να δώσει! Όμως, και αν ακόμα βρεθούν τα χρήματα (λέγεται για παράδειγμα ότι θα μας επιτρέψουν να εκδίδουμε περισσότερα έντοκα γραμμάτια ή να μας δώσουν και τα ποσά από τις δόσεις που έχουν παρακρατήσει) μόνο η επιμήκυνση δεν επαρκεί για να βγεί η οικονομία από την ύφεση. Και όσο η οικονομία παραμένει σε ύφεση, δεν έχει ελπίδα.
Τούτων δοθέντων, δικαιούμεθα να θέσουμε το εξής απλό ερώτημα:

Η Τρόϊκα εδώ και μήνες διαπραγματευόταν με την κυβέρνηση τη λήψη ενός πακέτου περικοπών ύψους 13-16 δις. Αυτό που ψηφίστηκε προχτές στη Βουλή.

Όμως, αφού το χρέος δεν είναι βιώσιμο, με βάση ποιές παραδοχές  η Τρόϊκα επέμενε στη λήψη  συγκεκριμένων μέτρων;

Αφού δεν συμφωνούν στο στόχο, τότε πώς είναι δυνατόν να μας προτείνουν μέσα και πολιτικές για τη επίτευξή του;

Δεν είναι λογικά πράγματα αυτά και η προσέγγιση της Τρόϊκα  πιθανότατα βρίσκεται  και πάλι στον αέρα.

Σχεδιάζουν στο γόνατο. Και επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που πέφτουν έξω,  προσωπικά ουδεμία τους έχω εμπιστοσύνη.

Ρωτάω, λοιπόν, αφού δεν έχουν συμφωνήσει στη βιωσιμότητα του  χρέους, τότε με ποιό σενάριο και ποιά δεδομένα μας επέβαλλαν αυτό το βάρβαρο πακέτο λιτότητας;

Πάσα απάντηση, δεκτή…..

ΥΓ. Υπενθυμίζω οτι σ΄εκείνη την περίφημη Σύνοδο Κορυφής, τον Οκτώβριο του 2011, που αποφασίστηκε το PSI, η ίδια η κα Μέρκελ δήλωσε δημοσίως ότι η προηγούμενη έκθεση της Τρόϊκα (εκείνη με την οποία κατά τον κ. Βενιζέλο είχε μπεί πάτος στο βαρέλι) στηρίχθηκε σε λάθος δεδομένα για αυτό και πήρε τη θέση που της άξιζε, στον κάλαθο των αχρήστων..
Μήπως, λοιπόν, και πάλι πήραμε μέτρα για να …βοηθήσουμε  την τρόϊκα να συντάξει μια έκθεση που δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα του χρέους; Άρα δεν λύνει και το πρόβλημα;
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

11 σχόλια :

  1. Το Μνημόνιο και τα μέτρα που απορρέουν από αυτό είναι ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΑ ούτως ώστε να κάνουν το χρέος μη βιώσιμο.

    Είναι εργαλείο διαχείρισης πληθυσμού, όχι μετατροπής χρέους σε βιώσιμο. Πόσες άλλες φορές να το πω; Γιατί δυσκολεύεστε να πείτε αυτή τη μαμημένη φράση ΑΝΑΚΟΝΤΑ ΕΙΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΜΗ ΔΙΚΙΟ ΣΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΔΙΚΟ ΣΕ ΟΣΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑΜΕ ΕΜΠΡΑΚΤΑ;

    Πάσα απάντηση, δεκτή…..

    Αυτό που μετράει τώρα όμως είναι η ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σε χρειαστώ πολύ σύντομα... Να το ξέρεις...

      Διαγραφή
    2. ΚΑΙ εσύ;
      Πολύ μεγάλη ζήτηση έχει αυτό το κορμί τελικά...

      Διαγραφή
    3. Το κορμί κράτα το. Τα υπόλοιπα θα χρειαστώ :)

      Διαγραφή
    4. Ε άμα είναι να μη μου ρίξεις και εσύ ξύλο, εντάξει!

      Διαγραφή
    5. ΥΓ. Ο Μιχαήλ μου είπε να σου μεταφέρω χαιρετίσματα και μερικά ερωτήματα. Ελπίζω να τα πούμε από κοντά κάποια στιγμή.

      Διαγραφή
    6. Ο αρχάγγελος Μιχαήλ;!!! Περιμένω την ώρα

      Διαγραφή
  2. Απλούστατα ο "βασιλεύς" και οι κοντόσταυλοί του είναι εξαιρετικά γυμνοί και διαφανέστατων προθέσεων...γιά κάποιους με φυσική διόφθαλμη όραση αυτό ήταν ορατό εδώ και 19 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλα αυτά είναι γνωστά από τη αρχή.
    Μιά πολύ μεγάλη ομάδα διαχρονικών μισελλήνων εθνοπροδοτών έφτασε τα πράγματα εκεί που τα έφτασε βάσει σχεδίου των αφεντικών τους. Ο πρώτος αποκαλυφθείς πλέον αρχιπροδότης ΓΑΠ και σια, μαστόρεψαν το "έλλειμμα" στο 15,5% , σε σχέσει με το 3,9% που πρόσφατα υπολόγισε και ανέφερε η κ Γεωργαντά.
    Μετυά μας έβαλαν στην τρόικα και κυρίως στο ΔΝΤ που καμμία αρμοδιότητα / σχέση δεν είχε με την ΕΕ και την ΟΝΕ.
    Μετά ξεκίνησαν τα εθνοκτόνα μνημόνια, συνενούντων των λοιπών εθνοπροδοτών και πηγαίνοντας από το κακό στο χειρότερο, ενώ σαφέστατα τα πλάνα αυτά είναι πλήρως λανθασμένα, όπως και αποδείχθηκε αλλά τα συνεχίζουν επί τα χείρω.......
    Γιατί ? γιατί θα εξαφανισθεί η Ελλάδα και θα αρπάξουν τον αμύθητο πλούτο της (8-10 δεκάκις εκατομμύρια) τζάμπα.
    Βασικά όλα τα μνημόνια , εφαρμοστικές διατάξεις και νέα αισχρά μέτρα, και αντισυνταγματικά είναι και εκτός των δεδομένων της ΕΕ, αλλά και της Διεθνούς Κοινότητας.
    Σε μια υπερχρεωμένη χώρα, όταν το τοκογλυφικό χρέος είναι τέτοιο, ώστε ο Λαός της να λιμοκτονεί να διακυβεύεται η ακεραιότητά της και η εθνική κυριαρχία της τότε το χρέος τουλάχιστον αναστέλλεται ή και διαγράφεται.
    Το εφάρμοσε ο Μεταξάς προσφεύγοντας σε Διεθνή Δικαστήρια και το πέτυχε, ανορθώνοντας την Ελλάδα μας τότε, αλλά και η Αργεντινή με βάση την απόφαση αυτή.
    Οι τωρινοί εθνοπροδότες τι έκαναν ???
    οϋτε καν διαπραγμάτευση......δεν ζήτησαν τουλάχιστον το κατοχικό δάνειο (550 δις) άμεσα καταβλήτό .....αν ζητηθεί!
    Ούτε τις πολεμικές αποζημιώσεις (800 δις τουλάχιστον) αλλά απαιτούνται πλέον δικαστήρια και χρόνος, ούτε τις κλαπείσες αρχαιότητες από τους Ναζί (1,5-2,5 τρις-οχι δις)των οποίων πλήρης κατάλογος υπάρχει.
    Ουδέποτε έκαναν ένα μικρό βήμα για την εκμετάλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας και των απιστευτων ποσοτήτων υδρογονανθράκων (πετρέλαιο, αέριο, υδρίτες) που υπάρχουν σε ξηρά και θάλασσα. Περί ανακήρυξης έστω Α.Ο.Ζ κουβέντα....
    Αντίθετα με.....πρόγραμμα κατέστρεψαν, γεωργία, κτηνοτροφία,αλιεία,ακμάζουσα βιομηχανία, βιοτεχνία, Ναυτιλία (ούτε ναυπηγεία δεν έχουμε πλέον)διαλύουν τον Τουρισμό παραδίδοντας τον σε ξένα χέρια (tour operators- all inclusive) και συνέχισαν τον άσκοπο τοκογλυφικό δανεισμό, που κανείς δεν έχει καταλάβει που πήγαν όλα αυτά τα λεφτά (δηλαδή γνωρίζουμε, μίζες και κατ΄ευθείαν στις τσέπες τους)
    Τώρα ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν και ότι παραγωγικό και κερδοφόρο υπάρχει στην Ιερή Ελλάδα μας.
    Ακόμη και τώρα την υστάτη στιγμή μπορούμε να καταφύγουμε στα Διεθνή Δικαστήρια και το θέμα να λήξει πάραυτα.......
    Ταυτόχρονα να απαιτήσουμε ΟΛΑ ΟΣΑ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΚΑΤΑΒΛΗΤΑ !
    Αλλά οι εθνοπροδότες...πέρα βρέχει.....
    Συνέλληνες να τελειώνουμε, πριν μας τελειώσουν όλα αυτά τα βδελύγματα.
    Να τους ανατρέψουμε ΤΩΡΑ !!!
    Όλα όσα προωθούν τα τομάρια αυτά μέσω των αργυρώνητων ΜΜΕ και των παπαγάλων τους, μη τα ακούτε, μη τα διαβάζετε και μη τους δίνετε καμμία σημασία, ακολουθούν το δόγμα του σοκ και θέλουν να μας διχάσουν και να στρέψουν τον ένα εναντίον των άλλων...
    Ολοι μαζί ενωμένοι και ομονοούντες, χωρίς τις ηλίθιες και βλαπτικές κομματικές παρωπίδες, ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΩΡΑ !!!
    ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΙΝΑΙ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μέχρι πριν λίγο καιρό σκεφτόμουν πως έτσι και επιτεθώ σε κάποιον αξιωματούχο της κυβέρνησης, πράγμα που δε θα μπορούσα να αποφύγω αν συναντούσα κάποιον, θα έτρωγα ξύλο από πολλούς γύρω μου. Τώρα πιστεύω ότι όχι μόνο θα με ακολουθήσουν, αλλά και θα με βοηθήσουν να γλυτώσω τη σύλληψη - όχι ότι με νοιάζει να μη συλληφθώ, ίσα ίσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. νομιζω οτι μας εξωθουν πλεον να αποχωρισουμε οικειοθελως απο το ευρω αλλα κανεις απο τους φωστηρες μας δεν το εχει καταλαβει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]