Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

"Πρόβα" επέμβασης στο Ιράν ...στο Αιγαίο


Τι δείχνουν δυο ασκήσεις που εξελίσσονται.

Τα Στενά του Ορμούζ ήρθαν στο Αιγαίο, μέσω δύο διεθνών ασκήσεων ναρκαλιείας που πραγματοποιούνται σε Ελλάδα και Τουρκία αυτές τις ημέρες.

Και αυτό γιατί η ναρκαλιεία και η  αποτροπή ναρκοθέτησης στα Στενά του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο  έχει γίνει η έμμονη ιδέα των αμερικανών, των βρετανών και άλλων συμμάχων λόγω σχετικών απειλών των Ιρανών, όπου μάλιστα  τον Σεπτέμβριο ασκήθηκαν 25 χώρες με επικεφαλής τις ΗΠΑ και δεκάδες πλοία με εξειδικευμένους κομάντος!

Συγκεκριμένα από προχθές 12 έως και τις 20 Νοεμβρίου διεξάγεται  στην Ελλάδα άσκηση μικρής κλίμακας Ειδικών Δυνάμεων «AEGEAN SEAL 12» με σκοπό την εξάσκηση του προσωπικού στον εντοπισμό και εξουδετέρωση ναρκών σε ρηχά νερά.Στην άσκηση συμμετέχουν με ομάδες ειδικών δυνάμεων η Ελλάδα , η Τουρκία και η Ιορδανία και με παρατηρητές η Σουηδία, το Μαυροβούνιο, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επίσης συμμετέχει το ελληνικό ναρκοθηρευτικο σκάφος ''Καλλιστώ'' .

Στην άλλη πλευρα του Αιγαίου ένα άλλο ελληνικο ναρκαλιευτικό, το ''Ευνίκη΄΄ συμμετέχει την ίδια περίοδο - και συγκεκριμένα από 5-15 Νοεμβρίου - σε διεθνή άσκηση  με ΝΑΤΟικό ''καπέλλο'' άσκηση στον Κόλπο της Σμύρνης στην Τουρκία. Η άσκηση, που φέρει την ονομασία «Νουσρέτ 2012», εξελίσσεται στα τουρκικά ύδατα , στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου της Σμύρνης.Στην άσκηση συμμετέχει η Μόνιμη Ναρκαλιευτική Δυναμη του SNMCMG-2 του ΝΑΤΟ, μαζί με με ναρκαλιευτικά πλοία από την Βρετανία, την Γερμανία, την Τουρκία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Συμμετέχουν επίσης στην άσκηση ομάδες Ειδικών Δυνάμεων από ΗΠΑ και Αζερμπαϊτζάν και παρατηρητές από 9 χώρες.

Τι σχέση έχουν όμως η ...Αγία Μαρίνα και η ...Σμύρνη με τα ...Στενά του Ορμούζ;Αν γίνουμε λίγο καχύποπτοι μπορούμε να υποθέσουμε βασίμως ότι είτε ανεξάρτητα είτε με την καταλληλη ενημερωση -προτροπή οι δ΄υο χωρες ( της ευρύτερης γειτονιας και τα μόνα μελη του ΝΑΤΟ  τόσο κοντά) άρχισαν να κάνουν πιό συστηματικές ασκήσεις ναρκαλιείας διότι και  ''αντιτρομοκρατικό - αντιπειρατικό δογμα'' του ΝΑΤΟ το προβλέπει και η  (δικαιολογημένη ) εμμονή των  ΗΠΑ με τα Στενά έχει αρχίσει να εκδηλώνεται από 2-3  χρόνια, ίσως και παραπάνω.

Ετσι η αντιναρκική δύναμη του ΝΑΤΟ έχει αυξήσει την εκπαιδευση -παρουσία στην περιοχή, ενώ η Ουάσιγκτον καλά προετοιμαζόμενη δεν τσιγκουνεύτηκε να μας προμηθεύσει καποια ναρκοθηρευτικά - όχι ότι δεν τα χρειαζόμασταν εμείς!! Έτσι - με τις ασκήσεις ( εθνικές, συμμαχικές , διεθνείς)  ναρκαλιείας στη περιοχή Ελλάδα και Τουρκία ( και άλλες χώρες ) είμαστε έτοιμες να βοηθήσουμε στα Στενά ή όπου αλλού μας καλέσει το συμμαχικό καθήκον.

 Πάντως εδώ και μήνες οι ΗΠΑ έχουν διατυπώσει τον φόβο τους ότι το Ιραν μπορεί να κάνει πράξη την απειλή του να κλείσει τα Στενά απ΄οπου  περνούν περίπου 18 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου κάθε μέρα, δηλαδή περίπου το 35%-40%  του πετρελαίου που διακινείται θαλασσίως σε όλο τον κόσμο. Με άλλα λόγια οι  δυτικοί ηγέτες πεπεισμένοι ότι το Ιράν θα προβεί σε αντίποινα σε οποιαδήποτε επίθεση, προσπαθούν να αποκλείσουν την πιθανότητα το Ιραν  να προβεί σε  αποκλεισμό με νάρκες της μόλις 21 μιλίων  πλάτους (στο στενότερο σημείο) λωρίδας ναυτιλίας στα Στενά του Ορμούζ..Διότι ένας τέτοιoς αποκλεισμός θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τις εύθραυστες οικονομίες της Βρετανίας, την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία κλπ που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από τον Κόλπο. Πέραν των ασκήσεων οι ΗΠΑ έχουν μεταφέρει εκεί από μήνες ισχυρή δυναμη ειδικευμενου προσωπικού και μεγαλο αριθμό αντιναρκικών μεσων - ακόμα και μη επανδρωμένα υποβρύχια που ονομάζονται «SeaFox (''Θαλασσινή Αλεπού)» έχουν αναπτυχθεί στην ζώνη επιχείρησης του 5ου Αμερικανικού Στόλου.Λίγο μεγαλύτερα από ένα μέτρο μήκος, το μη επανδρωμένο υποβρύχιο, εξοπλισμένο με κάμερα και σόναρ, καθοδηγείται από πλοίο μέσω καλωδίου. Με εμβέλεια 1.000 μέτρα, φέρει εκρηκτικό φορτίο ικανό να καταστρέψει τη νάρκη.

Η Ουάσινγκτον έχει μεταφέρει από το καλοκαίρι για ενίσχυση, 4 πρόσθετα ναρκαλιευτικά,ανεβάζοντας σε 8 τον αριθμό των πλοίων αυτού του τύπου στην περιοχή, 4 ελικόπτερα MH-53 Sea Stallion για ναρκαλιευτικές αεροναυτικές επιχειρήσεις και το USS Ponce, ένα παλιό αμερικανικό πολεμικό πλοίο το οποίο μετατράπηκε σε πλωτή βάση για τέτοιου είδους αποστολές. Έχει γραφεί ότι το Ιράν διαθέτει οπλοστάσιο από περίπου 2.000 ναυτικές νάρκες που μπορούν να ποντιστούν από τα 10 υποβρύχια ή τα πολλά ταχύπλοα σκάφη που διαθέτει.Είτε λοιπόν προγραμματίστηκαν ως τέτοιες είτε ...έτυχε οι ασκήσεις αυτού του τύπου στην περιοχή μας καλοβλέπονται από τις ΗΠΑ. Αλλώστε η παρουσία Ισραήλ στην μια και ΗΠΑ/ΝΑΤΟ στην άλλη εγγυώνται τον ...συντονισμό!

Πηγή: On Alert
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]