Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Χριστόφιας: Νεο-οθωμανική η πολιτική της Τουρκίας

Ευθύνες στην τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά, ότι με την αρνητική και αδιάλλακτη στάση τους δεν επέτρεψαν να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό, επέρριψε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση που οργάνωσαν ο Δήμος Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη και η Ένωση Κυπρίων Βόρειας Ελλάδας.
 
«Η Κυπριακή Δημοκρατία συμπλήρωσε φέτος 52 χρόνια ζωής με το 37% των εδαφών της να στενάζουν κάτω από τη μπότα της συνεχιζόμενης κατοχής των τουρκικών στρατευμάτων. Δυστυχώς, οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο ως αποτέλεσμα της άρνησης της τουρκοκυπριακής πλευράς να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με πρόσχημα την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία», είπε ο κ. Χριστόφιας και προσέθεσε: «Στην ουσία, η τουρκοκυπριακή πλευρά υπό τον κ. Έρογλου έχει αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις κορυφώνοντας με αυτόν τον τρόπο μια τακτική συνεχούς υπόσκαψης και ναρκοθέτησης των συνομιλιών μέσα από την ακύρωση όλων όσων είχαμε επιτύχει με τον κ. Ταλάτ όταν βρισκόταν στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτέλεσε το πρόσχημα πίσω από το οποίο κρύβεται η φιλοσοφία της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, για μονιμοποίηση και νομιμοποίηση της διχοτόμησης με τη δημιουργία δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο».
 
Επισήμανε ότι «η ίδια αυτή φιλοσοφία επιβεβαιώνεται και από τις απειλές της Τουρκίας κατά της άσκησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και από τη γενικότερη νέο-οθωμανική συμπεριφορά της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και των ηγεμονικών τάσεων που επιδεικνύει στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής».
 
Σε ότι αφορά στη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ότι παραμένει σταθερή. «Επιδιώκουμε λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με μία και μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε.
 
Η λύση Ομοσπονδίας είναι το εργαλείο απαλλαγής της Κύπρου από την κατοχή και τον εποικισμό, υπογράμμισε ο κ. Χριστόφιας και σημείωσε: «το δίλημμα που έθεσαν μπροστά μας το πραξικόπημα και η εισβολή είναι μεταξύ ομοσπονδίας και διχοτόμησης. Η επιστροφή στις εποχές της αμφισβήτησης του ομοσπονδιακού συμβιβασμού, όσο καλοπροαίρετη και αν είναι, σε τελευταία ανάλυση οδηγεί στην οριστική διχοτόμηση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για παλινδρομήσεις και πειραματισμούς. Ενδεχόμενη αλλαγή του στρατηγικού στόχου, της λύσης ομοσπονδίας από δικής μας πλευράς, θα δώσει την ευκαιρία στην Τουρκία να απαλλαγεί από το συμφωνημένο πλαίσιο και να προωθήσει αποτελεσματικά το στόχο για δύο κράτη στην Κύπρο. Στο ίδιο αποτέλεσμα θα οδηγηθούμε εάν εγκαταλείψουμε βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού και διολισθήσουμε σε θέσεις περί «χαλαρής ομοσπονδίας» ή σε διαδικασίες που θα παραπέμπουν σε έμμεση ή άμεση επιδιαιτησία και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα».
 
Σχετικά με την ΑΟΖ ο κ. Χριστόφιας δήλωσε: «Οι απειλές της Τουρκίας δεν μας αποπροσανατολίζουν. Θα συνεχίσουμε με τη στήριξη και της διεθνούς κοινότητας, τις ενέργειες μας με πλήρη άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, υπάρχουν ελπιδοφόρες προοπτικές. Η ανεύρεση φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ και ο δεύτερος γύρος αδειοδοτήσεων, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, δημιουργούν σημαντικές προοπτικές και αποδεικνύουν ότι με συνέπεια, σοβαρότητα, προγραμματισμό και αποφασιστικότητα μπορούμε να θέτουμε και να επιτυγχάνουμε ψηλούς στόχους».
 
Ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα και την Κύπρο. Τάχθηκε υπέρ της αναζήτησης ουσιαστικής διεξόδου με την εφαρμογή πολιτικών, οι οποίες να διέπονται από κοινωνική ευαισθησία και να έχουν στο επίκεντρο τους τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, διότι το τίμημα της υπέρβασης της κρίσης δεν μπορεί και δεν πρέπει να βαρύνει τους ώμους των απλών ανθρώπων.
 
Η Κυπριακή Δημοκρατία, που έχει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. «Είναι γεγονός ότι διάγουμε περίοδο ζύμωσης στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στο επίπεδο των εθνικών κυβερνήσεων και των κοινωνιών.
 
Από δικής μας πλευράς δίνουμε μάχη έτσι ώστε το κόστος να είναι όσο το δυνατό μικρότερο, να μην καταστρέφει την κοινωνική συνοχή και να δίνει διέξοδο προς την ανάπτυξη που είναι το ουσιαστικό ζητούμενο για το ξεπέρασμα της κρίσης. Κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας έτσι ώστε να γίνει κατανοητό ότι ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός που επιβάλλει τη στυγνή λιτότητα και την υπαγωγή της Οικονομίας στους κανόνες της απόλυτης λεγόμενης "ελευθερίας της αγοράς" οδηγεί αποδεδειγμένα ολοένα και μεγαλύτερες μάζες ανθρώπων στην ανεργία, τη φτώχεια, την ανέχεια και την περιθωριοποίηση. Αυτό δεν μπορεί να είναι το όραμα της ενωμένης Ευρώπης στον 21ο αιώνα. Αυτό δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της ανθρωπότητας και των επερχόμενων γενεών».
 
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εγκαινίασε στην Καλαμαριά έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου στα Κατεχόμενα». Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας ανάμεσα στο Μουσείο της ιεράς Μονής Κύκκου, στην Κύπρο και την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας. Συνδιοργανωτής είναι και το Δίκτυο Πάφου-Αδελφοποιημένων Πόλεων της Ελλάδας.
 
«Η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα των ιστορικών καταβολών και της διαχρονικής πορείας του λαού μας, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμένηδων, Μαρωνίτων και Λατίνων. Αποτυπώνει την ιστορία του τόπου μας και συνιστά καθημερινή υπόμνηση της ανάγκης να συνεχίσουμε τον αγώνα, ώστε αυτός ο υλικός και πνευματικός μας πλούτος, που είναι μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, να απελευθερωθεί και να καταστεί σύμβολο ειρηνικής συμβίωσης σε μια ενωμένη Κύπρο», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Χριστόφιας.
 
Η εκδήλωση έγινε στο δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας προσφώνησε ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης.
 
Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο κ. Μπακογλίδης παρέδωσε στον δήμαρχο Κερκυραίων, Γιάννη Τρεπεκλή, την προεδρία του Δικτύου Πάφου-Αδελφοποιημένων Πόλεων της Ελλάδας.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]