Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκληρά αντισυνταγματικά μέτρα

Αντισυνταγματικά τα κρίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο 
Θα τα καταθέσει η κυβέρνηση 
Προειδοποιεί το ΔΝΤ
 
Αφετηρία ραγδαιων και επικίνδυνων πολιτικών εξελίξεων αναμένεται να αποτελέσει η γνωμάτευση αντισυναταγματικότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις μειώσεις στις συντάξεις, την περικοπή των δώρων, η αύξηση των ορίων ηλικίας και των ορίων χορήγησης του ΕΚΑΣ. Αν και η γνωμοδότηση δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση, δικαστικές πηγές εκτιμούν ότι πιθανή προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά των μέτρων με αυτή τη γνωμοδότηση, ενδέχεται να γίνει αποδεκτή.

Υπό τη σκιά της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο Γιάννης Στουρνάρας ζητά την ψήφιση του προϋπολογισμού που περιέχει μέτρα 9,4 δισ. και δέσμευση για νέα ισόποσα μέτρα στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου. Παράλληλα καταθέτει την Τετάρτη το πολυνομοσχέδιο με τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα δοκιμάσει την κυβερνητική συνοχή.

Η διάρθρωση των μέτρων ρίχνει το βάρος στους συνταξιούχους οι οποίοι καλούνται να συνεισφέρουν το 2013 από τις συντάξεις περικόπτονται 4,7 δισ. ευρώ, με την κατάργηση των δώρων από τους συνταξιούχους να αποδίδει 2,3 δισ. ευρώ και τις κλιμακωτές περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ να αποδίδουν περίπου 1 δισ. ευρώ.

Αν όμως η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου χρησιμοποιηθεί ως βάση προσφυγών στα δικαστήρια τότε το πλέον πιθανό σενάριο είναι η ακύρωση των περικοπών καθώς αυτές είχν κριθεί απριόρι αντισυνταγματικές.

Άμεση συνέπεια μιας τέτοιας απόφασης θα ήταν η διάρρηξη της συμφωνίας Ελλάδας-τρόικας που θα οδηγούσε σε ακαριαία διακοπή της χρηματοδότησης και αποχώρηση του ΔΝΤ.

Αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε πριν μερικούς μηνες στη Ρουμανία όπου το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας έκρινες αντισυνταγματικές τις μειώσεις στις συντάξεις προκαλώντας ρήξη με το ΔΝΤ.

Προβλέποντας την επερχομενη εμπλοκή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιχείρησε να προειδοποιήσει την κυβέρνηση καθώς στην τελευταία του ανακοίνωση αναφέρει ότι «πλέον ευνοημένα πρόσωπα» στην Ελλάδα θα πρέπει να «πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί» στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας, σε μια στιγμή που ο κατάλογος κατόχων λογαριασμών στην Ελβετία έχει προκαλέσει σκάνδαλο στην Αθήνα.

Ενώ συνεχίζει: "Η φορολογική επιβάρυνση πρέπει να κατανέμεται δίκαια και οι πιο ευνοημένοι στην ελληνική κοινωνία θα πρέπει να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί», δήλωσε ο Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον.

"Το ΔΝΤ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι είναι πολύ σημαντικό τα οικονομικά μέτρα να μοιραστούν με δίκαιο και αμερόληπτο τρόπο στον ελληνικό λαό σε μια στιγμή που καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να θέσει και πάλι τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης», σημείωσε ο Ράις.

Από sofokleousin, μοντάζ Γρέκι
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Μόνο η συγκεκριμένη μείωση είναι αντισυνταγματική; Αυτές που προηγήθηκαν είναι συνταγματικές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]