Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το χρέος και το "ρήγμα" στην κορυφή

Εάν οι Ευρωπαίοι δεν βοηθήσουν στην επιβεβαίωση της βιωσιμότητάς του, το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα και οι χώρες του Νότου θα υποταχθούν στη Γερμανία

Του Μιχάλη Ιγνατίου 

Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι δεν δίνεται η αρµόζουσα σηµασία στην προειδοποίηση του υπουργού Οικονοµικών για «κάποιο ατύχηµα» µέχρι την εκταµίευση της πολυπόθητης δόσης, η οποία -τη στιγµή που γράφονταν αυτές οι γραµµές- ήταν στον αέρα µετά τη δηµοσιοποίηση των διαφωνιών µεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ. Από τον περασµένο Ιούλιο οι αξιωµατούχοι στην Ουάσιγκτον, στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στην Αθήνα γνώριζαν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιµο και ότι στην περίπτωση αυτή το Ταµείο δεν θα τηρήσει τις υποχρεώσεις του. Με απλά λόγια, δεν θα συνεδριάσει το ΔΣ, δεν θα εκταµιευθεί το µερίδιο της δόσης του ΔΝΤ, και -για να µην κρυβόµαστε πίσω από τις λέξεις- θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραµµα. Οι άνθρωποι του Ταµείου έχουν εξηγήσει από το καλοκαίρι στους Ευρωπαίους «συµµάχους» µας ότι η κωλυσιεργία που παρατηρείται δεν εξυπηρετεί τα καλώς νοούµενα συµφέροντα της Ελλάδας. Δεν άκουγε κανείς...

Η γενική διευθύντρια, Κριστίν Λαγκάρντ, εµφανίστηκε έντονα επιθετική στο Eurogroup και αργότερα στη συνέντευξη Τύπου, διότι οι Ευρωπαίοι, µέσω του κ. Γιούνκερ, αθέτησαν και τις υποσχέσεις που έδωσαν, αλλά το χειρότερο επιχείρησαν να περάσουν από το... παράθυρο προτάσεις που δεν καθιστούσαν βιώσιµο το χρέος. Με λίγα λόγια, εµφανίστηκαν προκλητικοί, σαν να έλεγαν στην κ. Λαγκάρντ ότι εάν δεν συµφωνεί, µπορεί να αποχωρήσει από το πρόγραµµα.

Το 2010 οι Ευρωπαίοι, ειδικά οι Γερµανοί, παρακαλούσαν το ΔΝΤ να συναινέσει στη δηµιουργία του κοινού µηχανισµού, που θα ανελάµβανε τον δανεισµό χωρών, όπως η Ελλάδα, που είχαν οικονοµικά προβλήµατα. Για να φτάσουµε 30 µήνες µετά και να έχουν συνειδητοποιήσει οι Ευρωπαίοι ότι µε το Ταµείο στον µηχανισµό δεν µπορούν να παίζουν πολιτικά και οικονοµικά παιχνίδια. Η κ. Λαγκάρντ ήταν κατηγορηµατική στις Βρυξέλλες. Είπε στους συνοµιλητές της ότι εάν δεν βοηθήσουν στην επιβεβαίωση της βιωσιµότητας, σηµαίνει ότι «µας δείχνετε τον δρόµο να φύγουµε». Εάν είναι αληθινοί οι φόβοι της κ. Λαγκάρντ, οι χώρες του Νότου θα δεινοπαθήσουν και θα υποταχθούν στη Γερµανία.

Πηγή: Έθνος
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Μέσα από την αφέλειά του ο Ιγνατίου μας τα είπε όλα σήμερα. Το συμπέρασμα λείπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]