Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βετεράνοι της ΕΟΚΑ κατά Λονδίνου για τα βασανιστήρια

Ετοιμάζεται η νομική προσφυγή κατά του Λονδίνου από βετεράνους της ΕΟΚΑ για τα βασανιστήρια που υπέστησαν υπό την κράτηση των βρετανικών αρχών

Στην πρόθεση περίπου 60 αγωνιστών της ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωσις Κυπρίων Αγωνιστών) να διεκδικήσουν μέσω της νομικής οδού αποζημίωση για τα βασανιστήρια που υπέστησαν υπό την κράτηση των βρετανικών αρχών αναφέρεται ρεπορτάζ του ραδιοφώνου του BBC.

Ο επικεφαλής του Συνδέσμου Βετεράνων της ΕΟΚΑ, Θάσος Σοφοκλέους και συναγωνιστές του περιγράφουν το πώς βασανίστηκαν από Βρετανούς φύλακες.

Εξηγούν ότι η κινητοποίησή τους αποφασίστηκε μετά την επιδίκαση αποζημίωσης από βρετανικό δικαστήριο υπέρ Κενυατών της φυλής Μάο-Μάο, που επίσης είχαν βασανιστεί από τους Βρετανούς αποικιοκράτες.

Οι λεπτομέρειες των βασανιστηρίων αποκαλύφθηκαν σε απόρρητα έγγραφα του πρώην Γραφείου Αποικιών του Φόρεϊν Όφις που πρόσφατα αποχαρακτηρίστηκαν.

Οι Κύπριοι αγωνιστές έχουν αναθέσει την υπόθεσή τους σε δικηγόρο στο Μπέρμιγχαμ, ο οποίος όμως αρνήθηκε να μιλήσει στο BBC, αναφέροντας ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς στην υπόθεση για να πει κάτι.

Ο δικηγόρος των Κενυατών που δικαιώθηκαν επισημαίνει πάντως ότι κάθε ανάλογη υπόθεση θα κρίνεται επί των συγκεκριμένων δεδομένων κάθε φορά.

Αυτό σημαίνει ότι η δικαίωση των Κυπρίων δεν είναι εξασφαλισμένη παρά την ύπαρξη προηγούμενης απόφασης.

"Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποστρέφεται κάθε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πολλά έχουν συμβεί στο παρελθόν τα οποία ίσως μετανιώνουμε σήμερα.
Θα πρέπει να κρατάμε υπόψη ότι αυτά τα γεγονότα συνέβησαν πριν από περισσότερο από μισό αιώνα και δεν έχουν καμία σχέση με τις πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης απέναντι στην Κύπρο, οι οποίες είναι ευρέως γνωστές", είναι η δήλωση του Φόρεϊν Όφις που παραθέτει το BBC για την υπόθεση.

Πηγή: News247

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]