Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το πρόβλημα της Γερμανίας με την αλήθεια

“Κλότσησαν την απόφαση για την Ελλάδα σαν «τενεκεδάκι» λίγο παρακάτω”.
Αυτή είναι η αλήθεια: το μόνο που έκανε η Ευρώπη και κυρίως η Γερμανία ήταν να προσπαθήσουν να κερδίσουν χρόνο για μια οριστική λύση προς την Ελλάδα, προτείνοντας «μεσοβέζικες» λύσεις που φτάνουν μέχρι τις γερμανικές εκλογές.
Πιο επιτυχημένο σχόλιο δεν μπορούσε να υπάρξει για να περιγράψει τη στάση της Γερμανίας που βάζει το προσωπείο της Ευρωζώνης.

«Υποτίθεται ότι είναι μια εβδομάδα αποφάσεων για την Ελλάδα, αλλά φυσικά θα είναι μια ακόμα εβδομάδα που προχωράμε κουτσά-στραβά. Φοβούμενη τους ψηφοφόρους της στη Γερμανία, η κυβέρνηση Μέρκελ θα αντισταθεί σε ένα κούρεμα του χρέους και θα συνειδητοποιήσει το αναπόφευκτο: ότι όλοι θα πρέπει να πληρώσουμε για την Ελλάδα» γράφει ο Stefan Kaiser στο Der Spiegel, σε ένα πρωτοφανές μήνυμα συμπάθειας.

«Σε κάποιο σημείο, ακόμα και τα καλύτερα κόλπα – η άσκοπη φλυαρία για «άλλες λύσεις», η αναβολή επώδυνων αποφάσεων – δεν βοηθούν πια. Σε κάποιο σημείο, οι διασώστες της Ελλάδας στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες ή στο Παρίσι θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η σωτηρία της χώρας πρόκειται να κοστίσει πολλά χρήματα. Δηλαδή, δισεκατομμύρια ευρώ, πολύ περισσότερα από όσα η γερμανική κυβέρνηση ήθελε να κάνει τους πολίτες της να πιστεύουν μέχρι σήμερα. Τα χρήματα θα είναι απλώς μια απώλεια για τη Γερμανία και τους άλλες πιστωτές. Θα πρέπει να τα αναπληρώσουν με κάποιον άλλο τρόπο, όπως η αύξηση των φόρων ή η μείωση των δαπανών.

Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα. Αυτή η στιγμή της διορατικότητας και της σαφήνειας ο τρόπος απέχει πολύ. Προς το παρόν, φαίνεται σαν οι χώρες της ευρωζώνης να προχωρούν όπως είναι. Δηλαδή, κουτσαίνοντας προς τα εμπρός και καθυστερώντας την πραγματικότητα για όσο το δυνατόν περισσότερο. Η Άνγκελα Μέρκελ είναι ο πλοίαρχος της εν λόγω στρατηγικής. Η Γερμανίδα καγκελάριος θέλει να καθυστερήσει την απαραίτητη πληρωμή της Ελλάδας κατά τουλάχιστον 10 μήνες. Αυτό συμβαίνει γιατί ελπίζει να επανεκλεγεί το φθινόπωρο του 2013. Και σε μια πολιτική εκστρατεία, οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και οι εκκρεμείς πιστώσεις δισεκατομμυρίων δεν είναι πολύ δημοφιλείς.
Αυτό σημαίνει ότι η σύνοδος των υπουργών οικονομικών για να αποδεσμεύσουν την επόμενη δόση του δεύτερου πακέτου διάσωσης στην Ελλάδα, θα επιλύσει μόνο τα απολύτως απαραίτητα για τους επόμενους μήνες. Θα πρέπει επίσης μάλλον να θέσουμε το ερώτημα για το πού θα βρεθούν τα επιπλέον 33 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου που πρόκειται να τους κοστίσει η καθυστέρηση. Και είναι λιγότερο πρόθυμοι από ποτέ να σκεφτούν για μακροπρόθεσμες λύσεις, όπως ένα κούρεμα του χρέους. Αλλά αυτό είναι δειλό και ανέντιμο. Θα κάνει τους πολίτες ακόμα πιο θυμωμένους με τους πολιτικούς».

Σε άλλο δημοσίευμα πάλι, το περιοδικό κάνει λόγο για «το παράδοξο Μέρκελ». Τουτέστιν, σχεδόν το 70% των Γερμανών θεωρούν ότι η κυβέρνηση Μέρκελ «κυνηγά» το κοινό καλό, ενώ το 65% θεωρεί ότι δεν κάνει ό,τι καλύτερο για να αντιμετωπίσει τα μελλοντικά προβλήματα της χώρας. Παρόλα αυτά, η Μέρκελ παραμένει η πιο δημοφιλής πολιτικός της χώρας και το 53% θα ήθελε να την ξαναδεί καγκελάριο.


Πηγές: spiegel.de, spiegel.de/international/europe

-->
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]