Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Πολυεθνικές και τρόικα θέλουν να μας ταΐζουν αμφιλεγόμενα φάρμακα»


Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων και γιατρός, σε μια συνέντευξη-βόμβα στο newsbomb.gr: «Άσχετοι υπουργοί Υγείας γίνονται υποχείρια "πανούργων σχεδιασμών”»

Ο βουλευτής Ευβοίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων και ιατρός, Κώστας Μαρκόπουλος, αποκαλύπτει το βρόμικο παιχνίδι της τρόικας και συγκεκριμένων πολυεθνικών που θέλουν να επιβάλλουν τη δραστική ουσία στην συνταγογράφηση, σε βάρος της Υγείας των Ελλήνων.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο newsbomb.gr –η οποία θα συζητηθεί- o κ. Μαρκόπουλος χωρίς υπαινιγμούς ξεκαθαρίζει ότι η επιμονή της τρόικας να γίνεται η συνταγογράφηση με βάση την δραστική ουσία δεν έχει καμία θεραπευτική βάση και δεν είναι παρά μια «λομπίστικη δράση συγκεκριμένων πολυεθνικών με τεράστια παραγωγή φθηνών γενόσημων σε τρίτες χώρες».

Παράλληλα προειδοποιεί για τους κινδύνους που κρύβει μια τέτοια απόφαση, τόσο σε βάρος της υγείας των Ελλήνων, όσο και της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, που μην μπορώντας να αντεπεξέλθει θα αφήσει χωρίς δουλειά χιλιάδες εργαζόμενους, προκαλώντας ένα νέο μεγάλο κύμα ανεργίας στη χώρα.

Τέλος, καταθέτει τη δική του πρόταση για τη μείωση των δαπανών στο χώρο της Υγείας, ενώ κάνει λόγο για «άσχετους Υπουργούς Υγείας που γίνονται εύκολα υποχείρια πανούργων σχεδιασμών».

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη του κ. Μαρκόπουλου:

Πολλές φορές σας έχουμε ακούσει να κατακρίνετε την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης. Τι είναι αυτό που σας κάνει τόσο σφοδρό πολέμιό της;

Γενικά θεωρώ πολύ μεγάλο λάθος την ακολουθούμενη πολιτική σε όλο το εύρος της κοινωνικής διάστασης. Όσο μια χώρα φτωχαίνει (έχουμε ήδη απώλεια 25% του ΑΕΠ σε 4 χρόνια) τόσο οι πολίτες έχουν ανάγκη από αξιοπρεπή Παιδεία και Υγεία, αφού δεν έχουν χρήματα που να περισσεύουν και τους επιτρέπουν να αγοράζουν αντίστοιχες ιδιωτικές υπηρεσίες. Κάθε φορά που λείπουν χρήματα από τη Γενική Κυβέρνηση τα θύματα είναι είτε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είτε οι προϋπολογισμοί των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας. Και αυτό συμβαίνει μετά τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

 Ιδιαίτερα στο χώρο της Υγείας πού εντοπίζετε τη λάθος επιλογή πολιτικής;

Το βασικότερο λάθος του Υπουργείου Υγείας είναι ότι έχει διακρίνει ως εχθρό του προϋπολογισμού του αποκλειστικά το φάρμακο. Τόσο η τρόϊκα όσο και η πολιτική ηγεσία όταν λένε μείωση δαπανών υγείας, εννοούν μόνο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, και μάλιστα οριζόντια, χωρίς επιμερισμό. Πρώτα μείωσαν τις τιμές των φαρμάκων με διάφορους τρόπους, μετά μείωσαν τα ποσοστά κερδών σε όσους παράγουν και διακινούν φάρμακο, με ιδιαίτερη επίθεση στους φαρμακοποιούς. Τώρα πλέον η όποια μείωση θέλει γνώση και επιλεγμένες κινήσεις. Οι επανειλημμένες μειώσεις έχουν προκαλέσει αντιπαλότητα μεταξύ πολυεθνικών και ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Αλλά και έχουν προκαλέσει ιδιαίτερες ανησυχίες για το πώς θα χειριστεί ο Υπουργός το ζήτημα των γενόσημων και την πίεση για υποχρεωτική συνταγογράφηση με δραστική ουσία.

Εσείς, ως πολιτικός και ως γιατρός, με μεγάλη εμπειρία και στους δύο χώρους, τι πιστεύετε για τη δραστική ουσία;

Ξεκάθαρα σας λέω πως το όλο ζήτημα είναι λομπίστικη δράση προς την τρόϊκα συγκεκριμένων πολυεθνικών με τεράστια παραγωγή φθηνών γενόσημων σε τρίτες χώρες. Για αυτό και η τρόϊκα επιμελώς προσηλώνει το βλέμμα του Υπουργού Υγείας στον κλειδάριθμο των προϋπολογισμών με τίτλο «φάρμακο». Όσο πιο επιτακτικά πεισθεί να μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη τόσο πιο εύκολα θα δεχθεί τη δραστική ουσία. Όμως αυτό έχει δύο μεγάλους κινδύνους. Πρώτον, το αμφίβολο θεραπευτικό αποτέλεσμα ενός υπερβολικά φθηνού φαρμάκου, δεύτερον τη θανάτωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας με αποτέλεσμα νέο κύμα ανεργίας. Μόλις γίνουν αυτά, δηλαδή μονοπωληθεί η αγορά φαρμάκου από δυο-τρία προωθητικά εισαγωγικά γραφεία, τότε θα επιβληθεί στον Υπουργό η χαλάρωση της τιμολογιακής πολιτικής στο φάρμακο και οι περικοπές σε άλλα σημεία. Απόδειξη αυτού είναι οι πωλήσεις κάτω του κόστους από συγκεκριμένη εταιρεία. Δεν είναι τρελοί. Απλά έχουν σχέδιο.

Έχετε αντιπρόταση για μείωση των δαπανών υγείας χωρίς να πιεστεί το φάρμακο;

Ασφαλώς. Σε όλες τις χώρες υπάρχουν πρωτόκολλα θεραπείας που έχουν στόχο το καλύτερο αποτέλεσμα με το χαμηλότερο κόστος (μειωμένη νοσηλεία, day clinic, ογκολογικά συμβούλια που βάζουν φρένο στην αλόγιστη και αναποτελεσματική χρήση χημειοθεραπευτικών, προληπτικά πρωτόκολλα που φέρνουν έγκαιρη διάγνωση με χαμηλό κόστος θεραπείας κ.λπ.). Μια εντολή στο ΚΕΣΥ αρκεί για να ξεκινήσει η προσπάθεια. Η εντολή δε δόθηκε ποτέ ούτε από τον κ. Λοβέρδο ούτε από τον κ. Λυκουρέντζο. Υπουργοί απολύτως άσχετοι με το αντικείμενο γίνονται εύκολα υποχείρια «πανούργων σχεδιασμών». Είναι η ίδια αιτία που οδήγησε στην κατασπατάληση παλαιότερα στη φαρμακευτική δαπάνη. Οι άσχετοι όταν αυτοχρίζονται παντογνώστες κάνουν μεγάλες ζημιές.

Ποια η γνώμη σας για την προοπτική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας;

Αν το κράτος άκουγε όσους μόνοι τους δημιούργησαν και μεγαλούργησαν σε αυτόν τον κλάδο, τότε θα μπορούσαμε να είχαμε τον πλέον αποτελεσματικό εξαγωγικό τομέα. Ο τομέας αυτός δείχνει πόσο μεγάλη αξία έχει ο οικουμενικός πατριωτισμός στην οικονομία. Όλοι οι υπουργοί στα λόγια στηρίζουν την Ελλάδα, αλλά στο δια ταύτα ξεχνούν ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο μισθοί και συντάξεις, αλλά πρωτευόντως υπεραξία είναι η ίδια η ελληνική επιχειρηματικότητα. Η κυβέρνηση ωστόσο έπεσε στα χέρια της τροϊκας και των ξένων συμβούλων και για να σώσει τους αριθμούς… σκοτώνει ό,τι μπορεί να αναβιώσει την ελπίδα.

Πηγή: Newsbomb
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]