Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ισραηλινό πολεμικό παιχνίδι που προσομοιώνει τα σενάρια μετά από μονομερή επίθεση στο Ιράν…!

 

Jpost

Απόδοση: Ελλήνων Αφύπνιση

  • Ποιες θα ήταν οι πρώτες 48 ώρες μετά από μια ισραηλινή επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν;

Το Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφαλείας δημιούργησε ένα παιχνίδι πολέμου πρόσφατα στο οποίο οι παίκτες που εκπροσωπούν τους περιφερειακούς φορείς προσομοιώνουν τις πρώτες 48 ώρες μετά την επίθεση στην Ισλαμική Δημοκρατία.
Η προσομοίωση βασίστηκε στο σενάριο της μονομερούς ισραηλινής επίθεσης, χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ, μετά από τα μεσάνυχτα της 9ης Νοεμβρίου.
Το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ με βάση το ινστιτούτο ξεκίνησε το παιχνίδι με την παρακάτω "ανακοίνωση": "Το Al Jazeera ανέφερε ότι ισραηλινά αεροπλάνα επιτέθηκαν σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν σε τρία κύματα επίθεσης. Σύμφωνα με τις εκθέσεις, το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσημα ότι επιτέθηκε σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν, δεδομένου ότι δεν είχε άλλη επιλογή. "
Σε αυτό το σενάριο, η επίθεση κατέστρεψε τις πυρηνικές εγκαταστάσεις και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πάει πίσω για τουλάχιστον τρία χρόνια.
Στο πλαίσιο της άσκησης, το Ιράν απάντησε με πλήρη ισχύ, εκτοξεύοντας περίπου 200 πυραύλους Shihab στο Ισραήλ σε δύο κύματα, και καλεί πληρεξουσίων της, τη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς και άλλες ριζοσπαστικές οργανώσεις, για να επιτεθούν στο Ισραήλ. Κατά την πρώτη, το Ιράν απέφυγε εντυπωσιακά τους στόχους των ΗΠΑ στην περιοχή του Περσικού Κόλπου στο παιχνίδι του πολέμου.
Στο παιχνίδι, το Ισραήλ, ενισχύεται από μια επιτυχημένη επίθεση, προσπάθησε να απορροφήσει τις επιθέσεις, ενώ προσπαθεί να αποκλιμακώσει την κατάσταση και να φτάσει στο τέλος των εχθροπραξιών, το συντομότερο δυνατό.
Η διεθνής κοινότητα παραμένει μουδιασμένη λόγω της προσπάθειες της Ρωσίας να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να προωθήσει τα στρατηγικά της συμφέροντα.
"Μετά από δύο ημέρες, οι Ιρανοί, καθώς και, σε μικρότερο βαθμό, οι σύμμαχοι τους, συνεχίζουν να επιτίθενται στο Ισραήλ. Η κρίση δεν φαίνεται να πλησιάζει σε μια λύση ", κατέληξε το INSS στο τέλος του πολεμικού παιχνιδιού.
Εντός των πρώτων 48 ωρών, το Ισραήλ διεξάγει μια τέταρτη επίθεση από αέρα στο Ιράν για να ολοκληρώσει την καταστροφή μιας βασικής πυρηνικής εγκατάστασης.
"Στρατηγικός στόχος του Ισραήλ ήταν να εμποδίσει μια περιφερειακή κλιμάκωση και να προσπαθήσει να επιτύχει ένα επίπεδο στο οποίο τα περιστατικά να είναι υπό έλεγχο, σε χαμηλή ένταση, το συντομότερο δυνατό," είπε ο INSS.
Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν γνωστοποίησαν εκ των προτέρων, η Ουάσιγκτον σαφώς τάχθηκε με το Ισραήλ και δεν εκθέτουν τμήματα, προκειμένου να δείξει ένα ενιαίο μέτωπο και να μειώσει τις πιθανότητες μιας περιφερειακής σύρραξης.
Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την επιθυμία τους να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Ιράν και να διευκολύνουν τις κυρώσεις σε αντάλλαγμα για την ιρανική αυτοσυγκράτηση και μια ιρανική ανακοίνωση ότι η πυρηνική στρατιωτική δραστηριότητα είχε σταματήσει.
Οι ΗΠΑ έμεινε έξω από τις μάχες, βασιζόμενη σε μια πολιτική που θα εμπλακεί μόνο εάν το Ιράν επιχειρήσει να κλείσει την παγκόσμια διαδρομή πετρελαίου από τα στενά του Ορμούζ, ή αν το Ιράν πραγματοποιήσει επίθεση κατά των περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ στον Κόλπο.
Κατά την πρώτη, η Τεχεράνη δίστασε για μια στρατιωτική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, αλλά, οι συμμετέχοντες του παιχνιδιού βρήκαν ότι, "οσο το Ιράν ωθήθηκε σε μια γωνία και οι επιλογές του για πράξη περιορίστηκαν, τόσο περισσότερο γινόταν κατανοητό ότι το καλύτερο του χαρτί είναι να ενεργεί κατά των ΗΠΑ στον Κόλπο και να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, " είπε το INSS.
Η Λιβανική σιιτική συνιστόσα του Ιράν, Χεζμπολάχ, βρέθηκε σε δίλημμα στο παιχνίδι. Από τη μία πλευρά, ήταν κάτω από τη βαριά πίεση του Ιράν να χτυπήσει τα τεράστια φράγματα με πυραύλους και ρουκέτες στο Ισραήλ. Η Τεχεράνη είπε στη Χεζμπολάχ ότι αυτό ήταν «ημέρα της κρίσης» - Αυτό ήταν ο λόγος που η ίδια η Χεζμπολάχ συμμετείχε με περίπου 50.000 βλήματα.
Από την άλλη πλευρά, η Χεζμπολάχ είχε αποθαρρυνθεί από το φόβο της για μια ακόμη φορά για πρόκληση εκτεταμένων ζημιών στο Λίβανο.
"Ως εκ τούτου, επέλεξε να απαντήσει εν μέρει στις απαιτήσεις του Ιράν, με ρουκέτες και πυραύλους κατά στρατιωτικών στόχων στο Ισραήλ, κυρίως τα αεροδρόμια και τα συστήματα ενεργητικής άμυνας", δήλωσε ο INSS.
«Η Συγκρατημένη αντίδραση του Ισραήλ ενίσχυσε το δίλημμα της Χεζμπολάχ και ενίσχυσε την απόφασή της να χτυπήσει σε σχετικά περιορισμένες φράγματα, και να επικεντρωθεί σε στρατιωτικούς στόχους", πρόσθεσε.
Ο παίκτης που εκπροσωπεί τη Χαμάς επέλεξε επίσης μια μέση οδό στο παιχνίδι, εμφανίζοντας κάποια δέσμευση για το Ιράν, αλλά προσπαθεί να αποφύγει να δώσει στο Ισραήλ ένα λόγο για να ξεκινήσει μια μεγάλη χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.
Η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία, τα κράτη του Κόλπου και η Τουρκία ενήργησαν προς το συμφέρον τους, ενώ οι ίδιοι αποστασιοποιούνται από τη σύγκρουση και ψάχνουν τρόπους να αποφευχθεί η κλιμάκωση σε περιφερειακό επίπεδο.
Όλοι οι Συμμετέχοντες του παιχνιδιού ενήργησαν "πολύ λογικά, ενεργοποιώντας πολιτικές που εκδιώχθηκαν από τα ουσιώδη συμφέροντα μόνο, και αγνόησαν εσωτερικούς και εξωτερικούς περιορισμούς», σημείωσε ο INSS.
Ο παίκτης που εκπροσωπεί το Ισραήλ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ισραηλινή κοινή γνώμη θα είναι σε θέση να απορροφήσει μια εκτεταμένη σύγκρουση, που οφείλεται στην πεποίθηση του κοινού ότι η επίθεση στο Ιράν ήταν δικαιολογημένη, επειδή και οι επιχειρησιακοί στόχοι επιτεύχθηκαν.
Ο παίκτης που αντιπροσωπεύει την Ισλαμική Δημοκρατία βρέθηκε με περιορισμένα εργαλεία με τα οποία προσπάθησε να επιτεθεί ευθέως στο Ισραήλ, στηριζόμενος σε μεγάλο βαθμό σε μεσολαβητές.
Η Τεχεράνη είχε περισσότερα εργαλεία για να αναλάβει δράση κατά των συμφερόντων των ΗΠΑ στον Κόλπο με αιχμή τις τιμές του πετρελαίου, αλλά συνειδητοποίησε ότι η τιμή της συμμετοχής των ΗΠΑ στις μάχες θα είναι πάρα πολύ υψηλή.
Το INSS είπε ότι το παιχνίδι είχε προγραμματιστεί νωρίτερα φέτος, όταν φαινόταν ότι αυτή η πτώση θα είναι μια αποφασιστική στιγμή για την επίλυση του ιρανικού πυρηνικού ζητήματος.
"Από τότε, τα πράγματα έχουν ηρεμήσει λίγο, αλλά μετά τις εκλογές, και προς την άνοιξη, το ζήτημα της επίθεσης θα επανέλθει. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να εξετάζουμε τις πιθανές συνέπειες ", πρόσθεσε.
Εντός του INSS, υπάρχουν δύο ανταγωνιστικές σχολές σκέψης σχετικά με την έκβαση της ισραηλινής επίθεσης στο Ιράν. Το πρώτο προβλέπει ένα σημαντικό περιφερειακό πόλεμο που θα μπορούσε να αναπτυχθεί πέρα ​​από την περιοχή. Ο δεύτερος πιστεύει ότι, λόγω της παρουσίας των μηχανισμών συγκράτησης, την ικανότητα του Ιράν να ρυθμίσει τη Μέση Ανατολή αναμένονται περιορισμένες συνέπειες.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]