Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αστυνομία "Καμπούλ" ή αστυνομία "για τα μάτια" του Δένδια;


Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την Αστυνομία και την μετατροπή της σε ένα σώμα μεγάλης ισχύος (με τα κατάλληλα οπλικά συστήματα), στρατιωτικής μορφής (στρατοχωροφυλακή) και με μειωμένο προσωπικό. Τουλάχιστον αυτά μας δηλώνει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, νυν υπουργός Προστασίας του Πολίτη και αυριανός υπουργός... Αιγαίου (μιάς και τα κάνει θάλασσα σε όλες τις πολιτικές του παρουσίες). Βέβαια, είναι σαφές πως η Ελληνική Αστυνομία μετασχηματίζεται σε κάτι διαφορετικό, που μάλλον θα έχει ως ρόλο την τήρηση της τάξης στα μεγάλα αστικά κέντρα και την φύλαξη των υπουργείων (ή και ιδιωτικών επενδύσεων, όπως γίνεται στα χρυσορυχεία της Χαλκιδικής). Περισσότερο από προφανές, όμως, είναι πως η Αστυνομία απαλλάσσεται των καθηκόντων της σχετικά με την ασφάλεια των πολιτών και την περιφρούρηση για την πάταξη της εγκληματικότητας, και μεταβάλλεται σε "εργαλείο" επιβολής αποτρεπτικής ισχύος για οποιαδήποτε πιθανή (ή απίθανη) απόπειρα μετατροπής του σημερινού εκτρωματικού κυβερνητικού σχήματος και πολιτεύματος.

Γράφει σχετικά η εφημερίδα "Δημοκρατία":

"Όταν κάτι ξεπερνάει τα όρια της αστειότητας, της προχειρότητας και της ασχετοσύνης, είναι δύσκολο να ταξινομηθεί. Αποτελεί αληθινή πρόκληση για κάθε νοήμονα παρατηρητή να δώσει στο... αταξινόμητο τον αρμόζοντα χαρακτηρισμό. Σ' αυτή την ειδική κατηγορία ανήκει η δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Δένδια ότι «61.000 αστυνομικοί είναι πολλοί για τη χώρα, όταν η τεχνολογία έχει κάνει μεγάλες προόδους».
Αξίζει να τονιστεί ότι ο υπουργός δεν ξεστόμισε τούτα τα αχαρακτήριστα σε τηλεοπτικό πάνελ (όπου όλοι κυνηγούν τις εντυπώσεις και το περιεχόμενο του λόγου θεωρείται εξ ορισμού αμελητέας σημασίας), αλλά στην έναρξη του 22ου τακτικού συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., στο αμφιθέατρο της ΓΑΔΑ! Οι ακροατές του, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., είναι άνθρωποι που ζουν στην αληθινή κοινωνία και καλούνται να βάλουν τάξη στο χάος που έχουν δημιουργήσει οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Στην πλειονότητά τους τα στελέχη της Αστυνομίας στο άκουσμα αυτής της άποψης του υπουργού υπομειδίασαν - όσα δεν εξοργίστηκαν!
Σε μια χώρα που έχει πλημμυρίσει από εγκληματικότητα και οι γειτονιές έχουν μεταβληθεί σε συνοικίες του τρόμου, ο ανησυχητικά «σίγουρος» κ. Δένδιας έχει την αυταπάτη ότι θα λύσει τον γόρδιο δεσμό της παραβατικότητας με τα θεαματικά ψηφιακά πάνελ των κέντρων επιχειρήσεων που βλέπει στις αμερικανικές ταινίες και στα σίριαλ.
Κάποιος πρέπει να τον ενημερώσει ότι η Αθήνα έχει καταστεί σωστή... Καμπούλ. Μόνο η αστυνόμευση και η καταστολή του εγκλήματος από φυσικά πρόσωπα σε πραγματικό τόπο και σε πραγματικό χρόνο μπορεί να προσφέρουν στους πολίτες. Τα υπόλοιπα είναι καλά για τους σινεφίλ και τους αφελείς ψηφοφόρους, που δεν ζουν κοντά στις διακεκαυμένες ζώνες της λαθρομετανάστευσης και της ασυδοσίας.
Δεν χρειάζονται πολλά λόγια από τους υπουργούς. Το αντίθετο, μάλιστα. Ορισμένοι όσο μιλούν εκτίθενται και σε πολλές περιπτώσεις υπονομεύουν την ίδια την αποστολή τους. Εργασία απαιτείται και εναρμόνιση με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες του ελληνικού λαού.
Οι διαχειριστές της εξουσίας κρίνονται μόνο από τα αποτελέσματα. Αυτά αν κομίσουν, έχει καλώς..."
Αφού, λοιπόν, γίνεται λόγος για αποτελέσματα, ο καθένας μπορεί να δει τριγύρω του τα απολύτως μετρήσιμα αποτελέσματα αύξησης της εγκληματικότητας και απομάκρυνσης από την προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους.
Επειδή όμως, είναι πολύ ασαφής η συγκεκριμένη προσέγγιση κι επειδή τα στατιστικά στοιχεία μπορούν να διαβάζονται ποικιλοτρόπως και αναλόγως τον "αναγνώστη", ας δούμε μερικές περιπτώσεις που συνέβησαν στην επαρχία και σε έναν μόνο νομό, τις τελευταίες ημέρες και από τα γεγονότα, αλλά και τα τελικά τους αποτελέσματα, ας κρίνει ο καθένας την σοβαρότητα των λεγομένων του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια.

Στο νομό Ξάνθης, τις τελευταίες ημέρες υπήραν τέσσερα περιστατικά (τα οποία υπέπεσαν στην αντίληψη του γράφοντα και είναι απολύτως σαφές πως δεν είναι τα μοναδικά), στα οποία καταγράφηκε η έκρηξη της εγκληματικότητας.
Τέσσερις γυναίκες άνω των 60 ετών έπεσαν θύματα εγκληματικών ενεργειών που εκδηλώθηκαν εναντίον τους και μάλιστα δύο από τις τέσσερις περιπτώσεις ήταν βίαιες (ξυλοδαρμός).
Στην πρώτη περίπτωση, σε χωριό της Ξάνθης γυναίκα δέχθηκε επίθεση νωρίς το πρωί (περίπου 9 η ώρα) καθώς πήγαινε σε γειτόνισσα για τον πρωινό της καφέ. Δύο γυναίκες ρομά βγήκαν από ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε άνδρας και δεν είχε πινακίδες κυκλοφορίας και της επιτέθησαν με σκοπό να της αφαιρέσουν τα ελάχιστα τιμαλφή που φορούσε το θύμα. Παρενέβη άλλη γυναίκα που έτυχε να βγαίνει από το σπίτι της και οι γυναίκες ρομά επέστρεψαν στο αυτοκίνητο το οποίο και απομακρύνθηκε ταχύτατα.
Στην δεύτερη περίπτωση, γυναίκα δέχθηκε επίθεση μέσα στο σπίτι της (επίσης σε χωριό του ν. Ξάνθης), νωρίς το πρωί (πάλι πριν τις 9 π.μ.) αμέσως μετά την αποχώρηση του συζύγου της. Οι ληστές αφού έψαξαν και δεν μπόρεσαν να βρούνε αντικείμενα αξίας άρχισαν να ξυλοφορτώνουν την άτυχη γυναίκα και απειλώντας την προσπαθούσαν να της εκμαιεύσουν την "κρύπτη" στην οποία βρίσκονται τα χρήματα του σπιτιού. Αποχώρησαν επειδή φοβήθηκαν πως οι κραυγές του θύματός τους ίσως ακουστούν και έρθουν περίοικοι για να την βοηθήσουν.
Στην τρίτη περίπτωση, και πάλι νωρίς το πρωί, άγνωστοι εισήλθαν σε μονοκατοικία (σε άλλο χωριό του ν. Ξάνθης) και αφού απείλησαν την ηλικιωμένη που βρήκαν μέσα, κατόρθωσαν και της απέσπασαν μικρό χρηματικό ποσό, μερικά τιμαλφή και αποχώρησαν.
Στην τέταρτη περίπτωση, άγνωστοι μπήκαν σε οικία (πάλι σε χωριό του ν. Ξάνθης) και ξυλοκόπησαν αγρίως την ηλικιωμένη γυναίκα που συνάντησαν για να της αποσπάσουν χρήματα. Δεν βρήκαν τίποτε και αποχώρησαν, όμως το θύμα τους διεκομίσθη στο νοσοκομείο Ξάνθης σε πολύ κακή κατάσταση και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν πολλές πιθανότητες να χάσει τη ζωή της.

Την ίδια στιγμή η Αστυνομία Ξάνθης δηλώνει πως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει λόγω μη ικανού αριθμού αστυνομικού προσωπικού και γι αυτό τον λόγο έχει κλείσει ένας αριθμός αστυνομικών τμημάτων σε χωριά του νομού, ενώ τα ήδη υπάρχοντα υπολειτουργούν μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις λόγω της κατακόρυφης ανόδου της εγκληματικότητας στην περιοχή. Μπορούν, όμως, -όλως παραδόξως- να στήνονται μπλόκα μέτρησης ταχύτητας στους ερημικούς επαρχιακούς δρόμους του νομού. Διαπιστώνουμε, λοιπόν πως για την είσπραξη χρημάτων υπάρχει αστυνομικό προσωπικό, ενώ για την φύλαξη και προστασία των πολιτών δεν υπάρχει...! Μάλλον κάτι πολύ λάθος συμβαίνει στην Ελληνική Αστυνομία. Δεν συμφωνείτε;

Προφανώς, ο κ. Δένδιας θα έχει να προτείνει κάποια λύση μέσω τεχνολογίας, ώστε να μην εκτίθενται σε κίνδυνο οι κάτοικοι των αγροτικών (και όχι μόνο) περιοχών, ενώ ταυτόχρονα θα έχει να προτείνει μέτρα πρόληψης και καταστολής του επικίνδυνου φαινομένου. Σαν υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα πρέπει να γνωρίζει πως πρώτιστο μέλημά του είναι η ασφάλεια των πολιτών και όχι η λειτουργία της αστυνομίας ως σώμα ασφάλειας υψηλών ή άλλων σημαντικών προσώπων, ούτε -φυσικά- ως εργαλείο είσπραξης χρημάτων από τους πολίτες. 

Κι επειδή οι διαχειριστές της εξουσίας κρίνονται από τα αποτελέσματα, εμείς έχουμε μία απορία: 
Πόσοι Έλληνες πολίτες πρέπει να βιώσουν την παραβίαση της οικιακής ασφάλειας, πόσοι πρέπει να πέσουν θύματα ξυλοδαρμών, βιασμών ή δολοφονικών επιθέσεων, προκειμένου να υπάρξει ένας αριθμός που θα συγκινήσει τον κ. Δένδια και τους ομοτράπεζούς του στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά; 
Πείτε μας, επιτέλους κύριε Δένδια, με πόσους νεκρούς θα αναγκαστείτε να πείτε πως αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει και απαιτείται η άμεση αντιμετώπιση φαινομένων και εγκληματικών ενεργειών κατά Ελλήνων πολιτών; Έναν αριθμό θέλουμε να μας πείτε κύριε Δένδια, για να γνωρίζουμε πότε θα αποφασίσετε να αναλάβετε... δράση κατά του εγκλήματος, σταματώντας αυτή σας την αδιαφορία έναντι των Ελλήνων πολιτών... 
Έναν αριθμό θέλουμε κύριε Δένδια και αν δεν μπορείτε να τον δώσετε ούτε αυτόν, τότε κάντε μας την χάρη και αδειάστε μας την γωνιά, αφήνοντας να αναλάβει κάποιος άλλος στην θέση σας. Δεν γνωρίζουμε τι προσαναολισμό και τι προθέσεις έχετε ως υπουργός Προ.Πο, αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά πως δεν έχετε καμία ικανότητα για το συγκεκριμένο υπουργείο. Οπότε, κάντε ένα καλό στον τόπο και αποχωρήστε, αφήνοντας σε κάποιον άλλο να δοκιμάσει εκεί που εσείς έχετε αποτύχει παταγωδώς...


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

5 σχόλια :

  1. Μην είμαστε αφελείς, η εγκληματικότητα είναι το τελευταίο που τους ενδιαφέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην είμαστε αφελείς η Αστυνομία είναι ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ της εγκληματικότητας, αλλιώς δεν έχει λόγους ύπαρξης. Η γνωστή "μπλε συμμορία".
      Σε όλες τις μεγάλες εγκληματικές οργανώσεις από άκρη σ άκρη στην Ελλάδα υπάρχει συμμετοχή ανωτάτων επιτελικών αξιωματικών...Μαφία Θεσ/νίκης, Μαφία Πελλοπονήσου, Μαφία Κυκλάδων, Μαφία Κρήτης κτλ.
      Η Ελληνική Αστυνομία είναι και η μόνη που κατόρθωσε να αναγάγει το λειτου΄ργημα σε Win-Win. Για να πιάσουν "εγκληματίες" απορροφούν κονδύλια και παντελονιάζουν μίζες, κι από την άλλη τα παίρνουν και από τους εγκληματίες για να κάνουν διαλογή...
      Τραγική κατάσταση...
      Τα παίρνουν από παντού, οι αρχιιερείς της δυσωδίας κι ίσως οι μόνοι που θα ξεβολευτούν σε ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση του κράτους!

      Διαγραφή
    2. Όλα τα παραπάνω χρειάζονται αποδείξεις. Ευτυχώς, το μεγαλύτερο -συντριπτικότερο- ποσοστό των Ελλήνων αστυνομικών είναι ευπατρίδεις, έντιμοι και σοβαροί πολίτες. Νομίζω πως το σχόλιο ενέχει κάποια προσωπική πικρία, αλλά δεν είναι δυνατόν να συγκαταριθμούμε τα ξερά με τα χλωρά και να μην οδηγούμαστε ή γινόμαστε αιτία να οδηγηθούν συμπολίτες μας σε στρεβλά συμπεράσματα. Η λέξη μαφία είναι πολύ βαριά, για να αποδίδεται στο σύνολο των αστυνομικών. Πιθανότατα υπάρχουν και παραβατικής συμπεριφοράς αστυνομικοί, όπως υπάρχουν σε όλες τις επαγγελματικές τάξεις. Αλλά μέχρις εκεί. Τέλος, οι αστυνομικοί γνωρίζουν πως οι ίδιοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την οργή των Ελλήνων συμπολιτών τους επειδή εξαναγκάζονται (ποικιλοτρόπως) να εκτελούν εντολές. Ίσως τα συνδικαλιστικά τους όργανα θα έπρεπε να προσανατολιστούν στην άσκηση πίεσης εφαρμογής του Συντάγματος και όχι των εντολών που δέχονται από αξιωματικούς που μοναδικό τους μέλημα είναι η "καριέρα" και η άνοδός τους στην ιεραρχία του Αστυνομικού Σώματος

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕ,

      Χαίρομαι για το ιδιαίτερα έγκυρο ιστολόγιο και την σωστότατη απάντηση πως χρειάζονται αποδεικτικά στοιχεία, έτσι πρέπει να χειρίζονται τα πράγματα. Θα σου πω εξαρχής πως διαφωνώ στο "η πλειοψηφία είναι καλοί άνθρωποι", δεν ισχύει πια αυτή η δικαολογία, αντί αυτού η Μειοψηφία είναι σωστοί άνθρωποι και συνήθως χάνονται...
      Χωρίς καμία προσωπική πικρία και με πλήθος αποδείξεων από έρευνες και καταδίκες στο ελληνικό κράτος φαίνεται πως το έγκλημα κι η ελληνική αστυνομία είναι "Συγκοινωνούντα Δοχεία". Μιας και δεν γίνεται δεκτό το αντίστοιχο λινκ από τα εκατοντάδες ρεπορτάζ, ας ψάξουν οι αναγνώστες τα περιστατικά...
      Περί Αποδείξεων Μαφίας:
      ΜΑΦΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ: Ανώτατος Αξιωματικος ε.α, με παρατσούκλι "στρατηγός" προμηθεύει με όπλα και πληροφορίες τους τοκογλύφους. Φαντάσου τι έκανε εν ενεργεία δλδ...
      ΜΑΦΙΑ ΠΕΛΛΟΠΟΝΗΣΣΟΥ: ΠΡΩΗΝ Αξιωμ. Αντιτρομοκρατικής ανακρίνεται για φόνο επιχειρηματία για διαφορές στην εκσκαφή και μοιρασιά χρυσών λιρών. Πρόσφατα άλλος αστυνομικός προφυλακίζεται για 'Αμεση σχέση με την Τοπική Μαφία και φόνους.
      ΜΑΦΙΑ ΑΘΗΝΑΣ: Διοικητές Ελληνικού και Γλυφάδας προσφέρουν "προστασία" σε όλα τα νυχτερινά μαγαζιά της παραλίας, ακόμα και τις καντίνες.
      ΜΑΦΙΑ ΑΘΗΝΑΣ: Πρώην Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ για χρηματισμό από τον μεγαλύτερο "βαρόνο" του εγκλήματος, ώστε να παραπλανεί την δίωξή του αλλά και να πληροφορεί τον εκληματία για τις έρευνες.
      ΜΑΦΙΑ ΚΡΗΤΗΣ: ΖΩΝΙΑΝΑ- όλη η αστυνομική ηγεσία Κρήτης και Ρεθύμνης καθώς και καταδικασμένος "μακαρίτης" πολιτικός από μεγάλο τζάκι, για διαμεσολάβηση των εγκληματιών.
      Πριν 2 βδομάδες- ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΛΑΣΙΘΙ: Ανώτατοι Αξιωματικοί σε εμπόριο ναρκωτικών, με ίδια κλίκα σαν τους διωκόμενους των Ζωνιανών. Στην ίδια υπόθεση αστυνομικός προφυλακίστηκε για εμπόριο όπλων (καλάσνικοφ).
      Δεν αναφέρομαι καν, στους κατώτερους βαθμούς που συλλαμαβάνονται καθημερινά για ληστείες, προστασίες κτλ.

      Όλοι αυτοί ξεκίνησαν την καριέρα τους σαν συμμαθητές στην Σχολή Αξιωματικών ή μέσω ρουσφετιών-μεταθέσεων κτλ. Δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζονται μεταξύ τους και ξαφνικά να πέφτει κεραυνός εν αιθρία. Απλά υπάρχει μια άθλια αλληλοσυγκάληψη!!!
      Κατά τα άλλα νουθετούν τους πολίτες κι επιβάλλουν νόμους...

      Η πλήρως αποτυχημένη αστυνομία θα βρεθεί όπως πολύ σωστά επισημαίνεις εκτεθιμένη στους έλληνες πολίτες αλλά και στον Στρατό, αν κι εφόσον ευσταθούν σενάρια περί ανάληψης καθηκόντων από αυτόν λόγω ελλειπούς ικανοτήτων αστυνομίας. Οι αστυνομικοί σαφέστατα είναι άνθρωποι της δίπλα πόρτας και κομμάτι της κοινωνίας, γιαυτό θα έπρεπε προ καιρού να σκεφτούν πως δεν θα υπάρχει η επ' αόριστον ασυλία στις δοσοληψίες.


      Το ιστολόγιο ονομάζεται "ας μιλήσουμε επιτέλους", ορίστε λοιπόν η αλήθεια, έστω και περιορισμένη σε λιγοστά παραδείγματα.

      Σε ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  2. https://athens.indymedia.org/local/webcast/uploads/metafiles/08r2ypor.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]