Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επικίνδυνα γερμανοτουρκικά παιχνίδια...


Του Γιώργου Παπαγιαννόπουλου


Για την απώλεια του Χρόνη Μίσσιου, μόνο ένα μαοϊκό τσιτάτο (άλλης εποχής): 

«Υπάρχουν δύο είδη θανάτου. Ο ένας είναι ελαφρύς σαν το φτερό. Ο άλλος είναι βαρύς σαν το βουνό Ταϊσάν» («για αυτούς που μένουνε και υπομένουνε»…).

Οι Γερμανοί ζητούν την επαναχορήγηση ιθαγένειας σε 50.000 απελαθέντες μουσουλμάνους της Θράκης! Ίσως για να απασχοληθούν ως φθηνό εργατικό δυναμικό στην Ειδική Οικονομική Ζώνη που προωθούν στην περιοχή…

Πίσω από τα απαράδεκτα ούτως ή άλλως οικονομικά επιχειρήματα, όμως, κρύβονται γεωπολιτικές σκοπιμότητες.

Σε συμφωνία με την Άγκυρα η γερμανική «ιδέα». Προφανώς… (Η είδηση ανάμεσα σε πολλά ενδιαφέροντα από τα «Επίκαιρα» 22/11.)

Μαρκ Όστβαλντ: «Δεν υπάρχουν άλλες λύσεις πέρα από την ολοκληρωτική χρεοκοπία»!

Δεν είμαι οικονομολόγος, δεν «ζηλεύω» τη δόξα του Βαρουφάκη, του Λαπαβίτσα, του Καζάκη, όλων των γνωριζόντων. Εκείνο που ΚΑΤΑΝΟΩ είναι ότι η χώρα έχει μετατραπεί σε ΑΠΟΙΚΙΑ ΧΡΕΟΥΣ (κατά πώς λένε και οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Κοτζιάς). Πως δανειζόμαστε για να επιστρέφουμε τόκους και χρεολύσια. Μήπως έχουν κάποιο δίκιο όσοι μιλούν για ανάγκη «πτώχευσης», για διαγραφή του χρέους και άλλα (ριζοσπαστικά) συναφή; Παραθέτω εδώ τι λέει ο γνωστός οικονομικός αναλυτής Μαρκ Όστβαλντ (της Monument Securities) μετά την αναβολή της απόφασης για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα την περασμένη Τρίτη:

«Για άλλη μια φορά μένει κανείς άναυδος από την ανικανότητα όλων των εμπλεκόμενων μερών να αντιμετωπίσουν ορισμένους παράγοντες-κλειδιά:

α) Τα προβλήματα της Ελλάδας δεν σχετίζονται κατά κανέναν τρόπο με το κόστος εξυπηρέτησης/βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Κατ’ αυτήν την έννοια, όποια μέτρα κι αν ληφθούν προς αυτήν την κατεύθυνση είναι μάταια.

β) Τα προβλήματα της Ελλάδας έχουν να κάνουν με το υπέρογκο χρέος της, το οποίο εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να γίνει βιώσιμο αν δεν επέλθει ένα τεράστιο «κούρεμα», που θα περιλαμβάνει και το σύνολο των ελληνικών ομολόγων του επίσημου τομέα. Δεν υπάρχουν άλλες λύσεις πέρα από την ολοκληρωτική χρεοκοπία.
Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε σήμερα ούτε την 26η Νοεμβρίου ούτε καμία άλλη ημερομηνία. Όσο μεγαλύτερο διάστημα τα εμπλεκόμενα μέρη δεν θα καταφέρνουν να δουν κατάματα την πραγματικότητα τόσο μεγαλύτερη θα γίνεται η πιθανότητα μιας εντελώς ασύντακτης χρεοκοπίας» (από την «Guardian»).

Χωρίς να συντασσόμαστε με την άποψη, καλό είναι να έχουμε τα αυτιά μας ανοικτά…

Πηγή: Το Παρόν
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. ΗΓΕΤΗ Ε Λ Λ Η Ν Α ΜΕ ΒΑΡΒΑΤΟΥΣ ΓΕΝΝΕΤΙΚΟΥΣ ΑΔΕΝΕΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΧΩΡΑ, ΑΛΛΟΙΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΑΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ....ΕΛΛΑΣ Η ΤΕΦΡΑ!!
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]