Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στους 2.341.400 οι φτωχοί στην Ελλάδα το 2010

  
Του Σωτήρη Νίκα
Τα 2.341.400 έφθασαν οι “φτωχοί” στην Ελλάδα το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Οπως προκύπτει από την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ το όριο της φτώχειας το 2010 διαμορφώθηκε στα 6.591 ευρώ ανά άτομο, όταν το μέσο ετήσιο ατομικό εισόδημα ήταν 12.637 ευρώ. Συνολικά, τα νοικοκυριά που βρέθηκαν στο κατώφλι της φτώχειας το 2010 ήταν περισσότερα από 901.190 νοικοκυριά.


Τα νοικοκυριά δαπανούσαν το 2010 το ποσό των 1.956 ευρώ κατά μήνα, όταν το 2009 η αντίστοιχη δαπάνη ήταν 2.065 ευρώ το μήνα. Το μεγαλύτερο μέρος της περικοπής αφορούσε στα έξοδα για είδη ένδυσης και υπόδησης (13,5%) και στις επικοινωνίες (12,5%). Μειώσεις σημειώθηκαν σε όλες τις κατηγορίες των εξόδων με εξαίρεση τα οινοπνευματώδη ποτά και τα τσιγάρα που η δαπάνη έμεινε αμετάβλητη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 2010 ήταν η πρώτη χρονιά εφαρμογής του Μνημονίου. Γεγονός που υποδεικνύει ότι το 2011 και το 2012, οι δαπάνες των οικογενειών θα έχουν μειωθεί περαιτέρω, καθώς έχει μειωθεί σημαντικά και το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών λόγω της εφαρμογής των δημοσιονομικών μέτρων.


Πέραν αυτών, από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της Ευρώπης με τις μεγαλύτερες εισοδηματικές ανισότητες. Όπως δείχνουν οι αριθμοί, το 20% του πλουσιότερου πληθυσμού είχε 6 φορές μεγαλύτερο εισόδημα από το 20% του φτωχότερου πληθυσμού.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]