Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Spiegel: 150 θα ειναι οι απαιτήσεις της τρόικα


Αν δεν υλοποιείται το σενάριο "σόκ και τρόμος" και το δημοσίευμα του γερμανικού Spiegel είναι αληθινό, τότε είναι προφανές πως η διάθεση της τρόικα είναι η απόλυτη ισοπέδωση της Ελλάδας και η μετατροπή της σε ένα σύγχρονο Νταχάου τεραστίων διαστάσεων. 

Ίσως, η πρόσφατη δήλωση της Μέρκελ στην οποία αισθανόταν καλά επειδή η Ελλάδα άρχισε να πετυχαίνει τους στόχους, η γερμανική καγκελάριος να εννοούσε σαν στόχους την τεράστια αύξηση της ανεργίας, την καταστροφή της εσωτερικής οικονομίας και την απόλυτη υποδούλωση του πολιτικού συστήματος (αν και αυτή προϋπήρξε ως απαραίτητο για να ξεκινήσει η πορεία προς τους γερμανικούς "στόχους").

Οι δανειστές της Ελλάδας θα απαιτήσουν από τη χώρα να υλοποιήσει 150 νέες μεταρρυθμίσεις στην δοκιμαζόμενη από την ύφεση οικονομία της, υποστηρίζει το Spiegel.
Επικαλούμενο την ενδιάμεση έκθεση της τρόικα, το γερμανικό περιοδικό σημειώνει ότι η Αθήνα θα κερδίσει την διετή παράταση για να υλοποιήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις, πίστωση χρόνου που όμως θα κοστίσει δισεκατομμύρια ευρώ.


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Αθήνα έχει υλοποιήσει το 60% των μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει. Επιπλέον 20% είναι υπό διαπραγμάτευση μεταξύ τρόικα-κυβέρνησης και το εναπομείναν 20% εκκρεμεί. 

Μεταξύ των επιπλέον μέτρων που ζητούνται είναι και τα εργασιακά, η χαλάρωση των όρων για απολύσεις, οι αλλαγές στον βασικό μισθό και η άρση προνομίων σε επαγγελματικές ομάδες, σημειώνει το Spiegel. 

H ενδιάμεση έκθεση εξετάζει και το θέμα του κουρέματος μέρους των δανείων που έχουν δώσει ευρωπαϊκά κράτη, κάτι που θα σημάνει ότι οι φορολογούμενοί τους θα υποστούν απώλειες. 

Η ΕΚΤ δεν μπορεί να «κουρέψει» ελληνικά ομόλογα που διαθέτει, καθώς αυτό απαγορεύεται αυστηρά, σημειώνει το Spiegel. Ωστόσο προσθέτει ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να «ξεχάσει» τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα. 

Η Ελλάδα πρέπει να πείσει την τρόικα ότι σημείωσε αρκετή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και την σκληρή λιτότητα ώστε να ξεκλειδώσει την δόση των 31,5 δισ. ευρώ. Το Spiegel υποστηρίζει ότι η πολυαναμενόμενη έκθεση της τρόικα θα μπορεί να δημοσιοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις 12 Νοεμβρίου. 

Οι δανειστές πάντως εξακολουθούν να διαφωνούν στο πόσο θα κοστίσει η διετή παράταση, η ΕΕ και η ΕΚΤ την υπολογίζουν στα 30 δισ. και το ΔΝΤ στα 38 δισ. υποστηρίζει το Spiegel. 

Αλλαγές θα γίνουν και σε θέματα προϋπολογισμού. Για παράδειγμα, οι φόροι θα αυξάνουν «αυτόματα» αν κάποιες μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμοστούν στην ώρα τους.

Η ενδιάμεση έκθεση παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες την Πέμπτη στο EWG που προετοιμάζει το επόμενο eurogroup το οποίο θα γίνει με τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη.
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]