Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προβλέψιμο χτύπημα: Σε "junk" η Κύπρος από την Moody΄s

Η Moody΄s εκτιμά πως το επίπεδο αυτό ίσως να μην είναι βιώσιμο για "μια μικρή οικονομία σαν την κυπριακή, με ένα αδύναμο αναμενόμενο ΑΕΠ".

Στην υποβάθμιση του κυπριακού χρέους κατά τρεις βαθμίδες, σε κλίμακα "junk", προχώρησε η Moody΄s, επικαλούμενη τις "σημαντικές δυσκολίες" που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος της χώρας.

Ειδικότερα, ο οίκος θέτει διαβάθμιση "B3" για την Κύπρο, από "Βa3" προηγουμένως, με outlook "αρνητικό".

Οι επιδεινούμενες συνθήκες σε Ελλάδα και Κύπρο έχουν "λαβώσει" τον κυπριακό τραπεζικό κλάδο. Βασικός παράγοντας της υποβάθμισης είναι, σύμφωνα με την Moody΄s, η ουσιαστική αύξηση της κρατικής στήριξης που είναι πιθανό να χρειαστούν οι κυπριακές τράπεζες.

Στην έκθεσή της η Moody΄s επισημαίνει πως το εκτιμώμενο κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία τρίμηνα εξαιτίας της επιδείνωσης της ποιότητας των παγίων που έχει καταγραφεί στα δανειακά χαρτοφυλάκια των κυπριακών και ελληνικών τραπεζών, μια τάση μάλιστα, που αναμένεται να συνεχιστεί. Σύμφωνα με τον οίκο, οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τριών μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών, εάν ικανοποιηθούν το 2013, όπως έχει προβλεφθεί, ενδέχεται να ωθήσουν το χρέος της κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ σε περισσότερο από 140%. Η Moody΄s εκτιμά πως το επίπεδο αυτό ίσως να μην είναι βιώσιμο για "μια μικρή οικονομία σαν την κυπριακή, με ένα αδύναμο αναμενόμενο ΑΕΠ".

Οι δυσκολίες του τραπεζικού κλάδου είναι επίσης πιθανό να μειώσουν της εγχώρια πιστωτική επέκταση, περιορίζοντας τη δυναμική της ανάπτυξης τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, προσθέτει η Moody΄s. Προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών, η κυπριακή κυβέρνηση θα χρειαστεί να προβεί σε βιώσιμες καθοδικές προσαρμογές του κονδυλίου του δημόσιου τομέα. Ωστόσο, σημειώνει ο οίκος, το ιστορικό της κυβέρνησης θέτει υπό αμφισβήτηση την ικανότητά της να εφαρμόσει γρήγορα και αποτελεσματικά τέτοιου είδους προσαρμογές.

Το αρνητικό "outlook" αντανακλά το αντίξοο μακροοικονομικό περιβάλλον αλλά και την αβεβαιότητα γύρω από τις πολιτικές που εφαρμόζονται.

Υποβάθμιση κυπριακών τραπεζών

Τις κυπριακές τράπεζες υποβάθμισε η Moody΄s Investors Service λίγο μετά την υποβάθμιση της ίδιας της χώρας σε junk.

Ο οίκος επικαλείται για την απόφαση του τη σοβαρότητα των κεφαλαιακών ελλείψεων στο πλαίσιο των εκτιμήσεων του για περαιτέρω και εντονότερη επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του.

Οι ανησυχίες για αποδυνάμωση της χρηματοδότησης και της ρευστότητας επίσης συνέβαλαν στην αξιολόγηση, προσθέτει ο οίκος.

Οι τράπεζες που επηρεάζονται είναι:
-Τράπεζα Κύπρου:  Υποβαθμίζεται σε caa3 από b3/E+
-Cyprus Popular Bank: Υποβαθμίζεται σε caa3 από caa1
-Ελληνική τράπεζα: Υποβαθμίζεται σε caa2/E από b2/E+

Πηγή: Κεφάλαιο
Σχόλιο ιστολογίου:

Προβλέψιμο το χτύπημα, το οποίο - κοίτα να δεις κάτι συμπτώσεις - έγινε λίγες μόλις ημέρες μετά την ίδρυση της πρώτης κρατικής εταιρείας εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Κύπρο.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]