Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μετά το casus belli, ήρθε και το veto…


Του Γιώργου Παπαγιαννόπουλου

Η χώρα μας νιώθει πολλά χρόνια τώρα την καυτή ανάσα του τούρκικου επεκτατισμού. Είτε με τη μορφή των Κεμαλικών είτε με την άλλη, των νεο-Οθωμανών, η απειλή των γειτόνων κατά της χώρας μας είναι σταθερή, είναι ποικιλόμορφη, έχει διάρκεια και στρατηγική.

Ο Τούρκος (διπρόσωπος) «Ιανός», είτε Κεμαλιστής είτε νεο-Οθωμανός, σταθερά εις βάρος μας... Έχουμε και λέμε: σταθερό το casus belli (αν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα), προσπάθεια εκτουρκισμού της μουσουλμανικής μειονότητας στην ελληνική Θράκη, διευκόλυνση για αθρόα διέλευση μουσουλμάνων λαθρομεταναστών προς τη χώρα μας μέσω Τουρκίας (αφού κατάργησε τη βίζα για τους προερχόμενους από μουσουλμανικές χώρες, άρα ο άλλος έχει να διαβεί απλώς τον Έβρο…), πολιτιστική εισβολή στην «ελληνική» TV με τους Σουλεϊμάν και άλλους παρόμοιους… (ας μη μιλήσουμε για την Κυπριακή Δημοκρατία...).

Ιδού η συνέχεια: ήρθε ο «θεωρητικός» του Νεο-οθωμανισμού Α. Νταβούτογλου επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα και τι είπε (ζήτησε κατ' ουσίαν) λίγο-πολύ;

Ότι η ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μονομερώς από την Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση δεκτή από την Τουρκία. Οι δύο χώρες θα πρέπει να την οριοθετήσουν κατόπιν συνεννόησης, αφού πρώτα ρυθμίσουν τα ζητήματα των χωρικών υδάτων και της υφαλοκρηπίδας.

Αυτό ξεκαθάρισε ο τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια συζήτησης με έλληνες δημοσιογράφους το απόγευμα της Τετάρτης. Σημείωσε, παράλληλα, ότι το Καστελλόριζο δεν εντάσσεται στις διερευνητικές επαφές. Αυτές αφορούν αποκλειστικά το Αιγαίο, όπως τουλάχιστον το εννοεί η τουρκική πλευρά, που τοποθετεί το νησί στη Μεσόγειο!

Υπογράμμισε ότι «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και για το Καστελλόριζο, αλλά ως χωριστό θέμα».

Δεν παρέλειψε, πάντως, να υπαινιχθεί ότι η διεθνής νομολογία στο συγκεκριμένο θέμα ευνοεί την Τουρκία ως τη χώρα με τις μεγαλύτερες ακτές στην Ανατολική Μεσόγειο, άρα της δίνει ουσιαστικά και το δικαίωμα να πραγματοποιεί έρευνες στην περιοχή.

Αναφέρθηκε δε και στην πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο της Θάλασσας (ITLOS) σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Μπαγκλαντές και Μιανμάρ, που ευνοεί τα μάλα τις τουρκικές θέσεις.

Ο κ. Νταβούτογλου, ο οποίος είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλο και τον πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη, τόνισε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να πιάσει το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που έμεινε επί κυβερνήσεως Παπανδρέου, αν και δεν παρέλειψε να πει ότι ίσως η Αθήνα να θέλει να επανεκτιμήσει τη θέση της...

Άφεριμ, αφέντ' μου…

Πηγή: Το Παρόν
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]