Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΒΒC: Nα ποιοι στηρίζουν τους μισθοφόρους στη Συρία

Στους ανταποκριτές του BBC απαγορεύτηκε να δουν και να βιντεοσκοπήσουν το περιεχόμενο των κιβωτίων
  • To BBC News διαθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι όπλα που προορίζονταν για το στρατό της Σαουδικής Αραβίας έχουν εκτραπεί προς τους μισθοφόρους που δρουν εδώ και πάνω από ένα χρόνο στη Συρία.
  • Το ΝΑΤΟ καλύπτει την Τουρκία
BBC News
10 Οκτωβρίου 2012
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Τρία κιβώτια από τον ίδιο κατασκευαστή όπλων - με αποστολέα κάποιον/-ους στη Σαουδική Αραβία - βρέθηκαν σε βάση που χρησιμοποιείται από έμμισθους τρομοκράτες στην πόλη του Χαλεπιού.

Το πώς ακριβώς έφτασαν τα κιβώτια αυτά στο Χαλέπι είναι ακόμη άγνωστο και ενώ οι ρεπόρτερ του BBC τα είδαν και τα φωτογράφησαν, δεν τους επιτράπηκε να βιντεοσκοπήσουν το περιεχόμενό τους.

Άγνωστη διαδρομή


Τα κιβώτια των πυρομαχικών, που βρέθηκαν κοντά σε ένα τζαμί στο Χαλέπι, όπου οι ξένοι μισθοφόροι διατηρούν βάση, κατασκευάστηκαν από την ουκρανική εταιρεία Dastan, η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή όπλων για το ναυτικό  και εξαρτημάτων πυραύλων. Από το σήμα που διακρίνεται πάνω στα κιβώτια είναι φανερό ότι αποστάλθηκαν από αεροδρόμιο της ουκρανικής πόλης Gostomel που βρίσκεται κοντά στο Κίεβο. Ως προορισμός αναφέρεται το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στο Χαλέπι, Ian Pannell, το περιεχόμενο των κιβωτίων είναι άγνωστο, καθώς και το πώς ακριβώς κατέληξαν εκεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ιan Pannell, η παρουσία τους υποδηλώνει σαφώς ότι κάποιοι από τις χώρες του Περσικού Κόλπου βοηθούν ενεργά τους ξένους μισθοφόρους που πολεμούν για την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Το ΒΒC απηύθυνε ερώτηση προς αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας, αλλά οι τελευταίοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.

Κατά την άποψη του ανταποκριτή του BBC Frank Gardner, η Σαουδική Αραβία προτιμά γενικά να διεξάγει την εξωτερική πολιτική της σε χαμηλούς τόνους και παρασκηνιακά. Η ανακάλυψη πυρομαχικών που προορίζονται για αυτήν σε ένα τζαμί της Συρίας θα μπορούσε να προσελκύσει ανεπιθύμητη προσοχή.

Σε συνομιλίες του ανταποκριτή του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου με πηγές της αντιπολίτευσης, οι τελευταίες επιβεβαίωσαν ότι έχουν λάβει βοήθεια από τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.

Η εφημερίδα New York Times αναφέρει  ότι Σαουδάραβες και Καταριανοί αξιωματούχοι στέλνουν σχετικά μικρά όπλα στους μισθοφόρους, αλλά αποφεύγουν την αποστολή βαρύτερου εξοπλισμού.

Θολό τοπίο

Παράλληλα, η Τουρκία εξακολουθεί να κάνει έκκληση για "διεθνή δράση" στη Συρία μετά από την έκτη συνεχόμενη ημέρα διασυνοριακών επιθέσεων από την Τουρκία εναντίον της Συρίας, αφού την περασμένη εβδομάδα μια οβίδα από συριακό έδαφος προσγειώθηκε κοντά στο χωριό Ακτσάκαλε της Τουρκίας.

"Η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει ό, τι οφείλει να κάνει για να προστατεύσει τα σύνορά της", δήλωσε τη Δευτέρα ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιούλ, προσθέτοντας ότι τα "χειρότερα σενάρια" παίζονται αυτή τη στιγμή στη Συρία.

Εν τω μεταξύ, έχουν ενταθεί οι μάχες γύρω από την συριακή πόλη Χομς. Μετά από τέσσερις ημέρες βομβαρδισμών, οι συριακές ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν σε κατάληψη αρκετών σημείων της πόλης που είχαν καταλάβει οι μισθοφόροι κίνησαν μια επίθεση σε Homs.

Διοικητής του συριακού στρατού δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press ότι ο στρατός καταβάλλει προσπάθειες να καθαρίσει και τις τελευταίες περιοχές που είχαν καταλάβει εδώ και εβδομάδες οι ένοπλοι μισθοφόροι.

Εν τω μεταξύ, σε ομιλία του για την εξωτερική πολιτική , τη Δευτέρα, 08/10, ο υποψήφιος για την προεδρία στις ΗΠΑ, Mitt Romney, δήλωσε ότι αν εκλεγεί, θα στηρίξει μέλη της συριακής "αντιπολίτευσης" και ένοπλες ομάδες οι οποίες διατηρούν φιλικές σχέσεις με τη Δύση.

Αποσπάσματα της ομιλίας του που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος περιλαμβάνουν την εξής υπόσχεση σχετικά με τη Συρία: 

"Θα συνεργαστούμε με τους εταίρους μας προκειμένουν να προσδιορίσουμε και να οργανώσουμε τα μέλη της συριακής αντιπολίτευσης που μοιράζονται τις αξίες μας, αλλά και για να τους εξασφαλίσουμε τα όπλα τα οποία χρειάζονται για να νικήσουν τα τεθωρακισμένα, τα ελικόπτερα και τα μαχητικά αεροσκάφη του Bashar Al-Assad".

Το ΝΑΤΟ καλύπτει την Τουρκία

Ενώ η σύρραξη στη Συρία δεν είναι επίσημα στην ατζέντα των συζητήσεων των υπουργών Εξωτερικών χωρών μελών του ΝΑΤΟ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, o Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Anders Fogh Rasmussen, δήλωσε ότι η Τουρκία θα έχει την υποστήριξη της Ατλαντικής Συμμαχίας:


"Το ΝΑΤΟ δεν είχε πρόθεση να παρέμβει στρατιωτικά στη Συρία", είπε ο Rasmussen, αλλά "σχεδιάζουμε να προστατεύσουμε και να υπερασπίσουμε την Τουρκία, εάν είναι απαραίτητο".
Στην αεροφωτογραφία διακρίνεται με κόκκινη γραμμή η μεθόριος μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Στο βόρειο τμήμα φαίνεται η πόλη Ακτσάκαλε, κοντά στην οποία προσγειώθηκε μια οβίδα που ρίχτηκε από συριακό έδαφος την περασμένη εβδομάδα. Στα δεξιά διακρίνεται το συνοριακό φυλάκιο.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]