Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Άνευ «τυμπανοκρουσίας» ελληνορωσική προσέγγιση


Του Κίμωνα Γεωργακάκη*

«Εάν η Ελλάδα είχε διατηρήσει το εθνικό της νόμισμα ίσως να μην αντιμετώπιζε τα σημερινά της προβλήματα και θα είχε διεξόδους, όπως η υποτίμηση», δήλωσε ο Πούτιν, υπονοώντας το ότι η Ελλάδα μπήκε με μαγειρεμένα νούμερα σ’ ένα νόμισμα που δεν μπορούσε να αντέξει. Εννοείται πως ο Ρώσος Πρόεδρος μιλούσε για το παρελθόν, αφού σημερινή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα συνέφερε καθόλου τη Ρωσία και θα επέφερε τεράστια προβλήματα για την οικονομία της βάσει της αρχής του ντόμινο.

Επίσης, ο Πούτιν, μιας και βλέπει ότι οι Αμερικανοί κοντράρουν το Βερολίνο μέσω Δ.Ν.Τ., φαίνεται ότι έχει πλησιάσει την Γερμανίδα Καγκελάριο και ίσως αυτός να είναι ένας από τους λόγους, εξαιτίας των οποίων έχει «μαλακώσει» σε κάποιο βαθμό η «σιδηρά» κυρία απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος πριν τις ελληνικές εκλογές είχε συναντηθεί με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο. Θυμίζουμε τι είχαμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο μας: «Οι πιέσεις στην Γερμανία για την πολιτική λιτότητας, η επίσκεψη Κλίντον με… επενδυτικές διαθέσεις στην χώρα μας καθώς και, γιατί όχι, οι φόβοι της Μόσχας για ντόμινο της κρίσης, οδήγησαν την «στριμωγμένη» Καγκελάριο στο να επισκεφτεί την Ελλάδα, βγάζοντάς την κατά κάποιον τρόπο από την γεωπολιτική καραντίνα». (10 Οκτωβρίου 2012).

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση ο ικανότατος ηγέτης των Ρώσων θεώρησε ότι πρέπει να στηρίξει την στάση της Γερμανίας για άρση, πρώτα, των συστημικών προβλημάτων και κατόπιν διοχέτευση πόρων στην Ευρώπη. Η καθυστέρηση της υπερσυγκέντρωσης εξουσιών στην Ε.Ε. κατά τα ατλαντικά πρότυπα, λόγω Γερμανίας, δίνει ισχυρό κίνητρο στον Πούτιν να στηρίξει ορισμένες γερμανικές θέσεις με το βλέμμα πάντα στην χώρα μας, η οποία αποτελεί τον υπ’ αριθμό ένα κόμβο για τα γεωπολιτικά συμφέροντα της «Αρκούδας». 

Αθόρυβα η ελληνορωσική-προσέγγιση προχωράει σε επίπεδο πολιτισμού και θρησκείας, γεγονός που σταδιακά αποφέρει γεωπολιτικά και οικονομικά κέρδη για την χώρα μας. Η ρωσική μέθοδος του «δουλεύω κάτω από το καπάκι» καθώς και η πρόθεση ανθρώπων του πολιτισμού και της αγροτικής οικονομίας στην Ελλάδα έχουν καταφέρει κάτι που δεν διανοήθηκαν οι πολιτικοί μας τα τελευταία χρόνια. Προσέγγιση με την Ρωσία, χωρίς να απορρίψουμε την συμμετοχή μας σε Ε.Ε. και Δυτική Συμμαχία.

Οι συμφωνίες Ρωσίας-Κρήτης για τα αγροτικά προϊόντα, το μπάσιμο της Gazprom για το φυσικό αέριο, η προεδρία του Ιβαν Σαββίδη (από τους στενούς συνεργάτες του Πούτιν στον ΠΑΟΚ), η παρέλαση Ρώσων πεζοναυτών στην Λήμνο και η πρόθεση τους να παρελάσουν και στην Θεσσαλονίκη, η ταινία του Γιάννη Σμαραγδή για τον Ιωάννη Βαρβάκη και την δράση του στην Ρωσία, η τίμηση του Ιωάννη Καποδίστρια στα Επτάνησα από Έλληνες και Ρώσους, η υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ελληνικής και ρωσικής Εκκλησίας και πολλά άλλα αποδεικνύουν πως η ελληνορωσική προσέγγιση προχωράει για τα καλά κάτω από την μύτη των Αμερικανών.

*Ο Κίμων Γεωργακάκης είναι πολιτικός επιστήμων.

Πηγή: Πυγμή
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]