Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εισήγηση στην Κύπρο: "Να κλείσουν τα οδοφράγματα"



Την προσωρινή αναστολή της διακίνησης μέσω οδοφραγμάτων για προστασία των πολιτών, εισηγείται στην κυβέρνηση, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας, ως αντίδραση στην απαγωγή των τριών αστυνομικών από τις κατοχικές δυνάμεις.

Το κατοχικό καθεστώς έχει εκτροχιαστεί σε ζητήματα προκλητικότητας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και η κυβέρνηση πρέπει να δράσει με δυναμικό τρόπο υπέδειξε ο κ. Λιλλήκας, μιλώντας σε συγκέντρωση που οργάνωσε η Πρωτοβουλία Νέων. Δεν αρκούν, πρόσθεσε, οι δηλώσεις διαφωνίας και διαμαρτυρίας και οι παραστάσεις προς τα Ηνωμένα Έθνη.

"Η απάντηση στις προκλήσεις δεν μπορεί να είναι υποτονική και αδύναμη, επειδή οδηγεί σε αποθράσυνση και καθολική ρήξη. Η ιστορία διδάσκει ότι μόνο η πρόταξη αποφασιστικής αντίδρασης είναι το καλύτερο φάρμακο στην προκλητικότητα", επισημαίνει, στο ίδιο πνεύμα, το Κίνημα Οικολόγων.

Δεδομένης της παθητικής αντίδρασης των Ηνωμένων Εθνών, που δυο ημέρες μετά ακόμα να καταδικάσουν την επέμβαση των στρατιωτικών δυνάμεων του Αττίλα στην νεκρή ζώνη, δεν απομένει, υποδεικνύει, άλλη αντίδραση από το προσωρινό κλείσιμο των οδοφραγμάτων, μέχρι την απελευθέρωση των τριών αστυνομικών.

Την κάθετη διαφωνία της με την εισήγηση για προσωρινό κλείσιμο των οδοφραγμάτων εξέφρασε η Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου.

Να κλείσουν τα οδοφράγματα δήλωσε και ο πρώην Ευρωβουλευτής, Μάριος Ματσάκης. Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ, «Μεσημέρι και Κάτι», ο κ. Ματσάκης κάλεσε τους πολίτες να παραστούν σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 2 μετά το μεσημέρι, στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου.

Στις 2:30 η "απόφαση" για τους 3 αστυνομικούς


Ενώπιον του ψευδοστρατοδικείου, όπου οδηγήθηκαν γύρω στις 11 το πρωί, «απολογήθηκαν» οι τρεις αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας Λευκωσίας, οι οποίοι απήχθησαν προχθές το μεσημέρι από τις κατοχικές δυνάμεις, ενώ καταδίωκαν ημιφορτηγό με πινακίδες του ψευδοκράτους, σε περιοχή της Λουρουτζίνας, στη νεκρή ζώνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί ανέφεραν πως νόμιζαν ότι βρίσκονταν στην Ποταμιά και δεν αντιλήφθηκαν ότι περασαν στο έδαφος της Λουρουτζίνας.

Η «απόφαση» από το ψευδοαστρατοδικείο αναμένεται γύρω στις 2:30 το μεσημέρι.

Στον χώρο του «δικαστηρίου» έσπευσαν και συγγενείς των τριών αστυνομικών, μεταφέροντας μαζί τους χρήματα για το ενδεχόμενο που ζητηθεί χρηματική εγγύηση για την «απελευθέρωση» τους.
 
Την διαδικασία παρακολούθησε και ο πατέρας του 19 χρόνου Τουρκοκύπριου, τον οποίο καταδίωκαν οι τρεις αστυνομικοί.

Οι τρεις Ελληνοκύπριοι αστυνομικοί, Αντώνης Αντωνίου, Σάββας Σάββα και Χριστόδουλος Αναστασίου, που απήχησαν χθες από τις κατοχικές περιοχές στην νεκρή ζώνη στην περιοχή Δαλιού αντιμετωπίζουν κατηγορίες που αφορούν την κατοχή όπλων, πυρομαχικών, την πρόκληση σωματικής βλάβης, την είσοδο σε «στρατιωτική» περιοχή και την είσοδο στα κατεχόμενα χωρίς «άδεια».

Στο «δικαστήριο» όπου προσήχθησαν χθες αναφέρθηκε πως στην κατοχή των τριών αστυνομικών βρέθηκαν όπλα και σφαίρες ενώ αυτά και το αυτοκίνητο και η μοτοσικλέτα «κατασχέθηκαν" ως τεκμήρια. Ενώπιον του ψευδοδικαστηρίου παρατέθηκαν τα γεγονότα και αποφασίστηκε η παραπομπή των τριών αστυνομικών αύριο σε ψευτοστρατοδικείο.

Σε κινητοποίηση έχουν τεθεί οι αστυνομικές αρχές και το υπουργείο Άμυνας, ενώ η κυβέρνηση προβαίνει σε ενέργειες προς τα Ηνωμένα Έθνη για απελευθέρωση των τριών αστυνομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τουρκοκύπριος, βοσκός στο επάγγελμα, φέρεται να είναι μεγαλέμπορος ναρκωτικών και πληροφοριοδότης των κατοχικών αρχών.

Εξάλλου, σε Τουρκοκύπριο που καταζητείται από την κυπριακή Αστυνομία για υποθέσεις ναρκωτικών, ανήκει το ημιφορτηγό, το οποίο είχαν επιχειρήσει να ανακόψουν οι τρεις απαχθέντες αστυνομικοί στη νεκρή ζώνη κοντά στη Λουρουτζίνα.

Τη συγκεκριμένη στιγμή, το όχημα οδηγούσε ο γιος του καταζητούμενου και εκτιμάται ότι γι' αυτό τον λόγο ο νεαρός επιχείρησε να διαφύγει και δεν σταμάτησε στο σήμα των μελών της Τροχαίας.

Ειρωνεία και προπαγάνδα από τον τουρκοκυπριακό τύπο    

Τα σημερινά τουρκοκυπριακά φύλλα αναφέρονται στην προσαγωγή σε ψευδοδικαστήριο των τριών αστυνομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας οι οποίοι απήχθηκαν προχθές από τους Τούρκους ενώ καταδίωκαν  έναν Τουρκοκύπριο. Οι εφημερίδες δημοσιεύουν φωτογραφίες των αστυνομικών οι οποίοι οδηγούνται στο ψευδοδικαστήριο με χειροπέδες. Όπως αναφέρεται, σε εθελοντική κατάθεση παραδέχτηκαν την κατηγορία. Ο ανακριτής της υπόθεσης ζήτησε την κράτηση των αστυνομικών για μια μέρα, αίτημα το οποίο έγινε αποδεκτό από το ψευδοδικαστήριο

Αναφερόμενος στην παράνομη σύλληψη των αστυνομικών, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης  Ντερβίς Έρογλου υπενθύμισε στην  «ελληνοκυπριακή διοίκηση» , όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, ότι το ψευδοκράτος είναι χωριστό κράτος

«Παραβίασαν  στρατιωτική περιοχή, εισήλθαν σε τουρκική περιοχή οπλισμένοι και επί πλέον στα εδάφη μας προσπάθησαν να χτυπήσουν ανθρώπους μας. Εδώ είναι ένα κράτος δικαίου  και είναι χωριστό από το Νότο. Είναι φυσικό να προσαχθεί στη δικαιοσύνη μας ο οποιοσδήποτε παραβιάσει την στρατιωτική περιοχή και εισέλθει στα εδάφη μας, ακόμη και αν είναι αστυνομία του Νότου», ισχυρίστηκε ο  Ερογλου.

Σε ερώτηση κατά πόσο το επεισόδιο μπορεί να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις απάντησε αρνητικά και είπε ότι πρόκειται για αστυνομικής φύσεως υπόθεση.

Ο "Τουρκοκυπριακός σύνδεσμος ανθρωπίνων δικαιωμάτων" επέκρινε την ενέργεια της κυπριακής αστυνομίας να καταδιώκει Τουρκοκύπριο στην νεκρή ζώνη και να εισέρχεται σε εδάφη που, κατά την δήλωση, «βρίσκονται υπό τουρκοκυπριακή κυριαρχία».

Εν τω μεταξύ ο λεγόμενος δήμαρχος Λουρουτζίνας Χασάν Μπαρμπαρός και η «κοινοτάρχης» Σουλτάν Μπαρμπαρός, δήλωσαν  στην «Γενιντουζέν» ότι επιβάλλεται η δημιουργία οδοφράγματος στην Λουρουτζίνα καθ’ ότι η απουσία του δίνει τη  ευκαιρία σε κάποιους να ασχοληθούν με παράνομες πράξεις.

Η «Σταρ» αφιερώνει το κύριο θέμα της στην απαγωγή με τίτλο «Ζήτησαν την  βοήθεια των Η.Ε.».

Η «Βολκάν» γράφει, «Θα λογοδοτήσουν  ενώπιον της δικαιοσύνης της ‘ΤΔΒΚ’»

Η «Χαβαντίς» έχει ως τίτλο «Να ευγνωμονούν τον τουρκικό στρατό». Όπως αναφέρει, σύμφωνα με δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων, αν δεν κατέφθανε ο στρατός, οι τρεις αστυνομικοί κινδύνευαν να λιντσαριστούν από τους οικείους και τους γείτονες του 19χρονου Τουρκοκύπριου, Τζοσκούν Αλασλάν.

Στενή παρακολούθηση ατόμων του υποκόσμου για την κλοπή των εκρηκτικών

Υπό τον  στενό κλοιό της Αστυνομίας βρίσκονται πέντε με έξη μέλη του υποκόσμου που φαίνεται να έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην κλοπή των εκρηκτικών από το Στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς.  Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αποκάλυψε  πως η αστυνομία τους παρακολουθεί διακριτικά και περιμένει κάποια λάθος κίνηση τους  για να επέμβει. Έκανε μάλιστα λόγο για παραγγελία των εκρηκτικών.  Από την πλευρά τους, οι εμπλεκόμενοι ανακριτές, στρατιωτικοί και μη, θεωρούν σίγουρο το γεγονός ότι η κλοπή έγινε συστηματικά και ίσως να ξεκίνησε δύο μήνες προηγουμένως.  Σκηνοθετικά λοιπόν ενήργησαν ώστε να φανεί ότι η κλοπή έγινε σε μία νύχτα κι αποκαλύφθηκε τα ξημερώματα της επομένης.

Πάντως, οι ελπίδες της αστυνομίας στηρίζονται στο «κελαϊδημα» κάποιων από τους δύο συλληφθέντες,  προκειμένου  να αρχίσει πλέον να ξετυλίγεται το νήμα της υπόθεσης.  Το μεσημέρι ο Υπουργός με τον Αρχηγό Πέτρο Τσαλικίδη, αναχώρησαν για τη Λεμεσό, όπου παρακάθησαν  σε σύσκεψη στην Ταξιαρχία, όπου ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις.
Πηγές: Σημερινή 1, 2, 3
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Η ανησυχότερη είδηση της ημέρας. Πολύ φοβάμαι ότι οι ισορροπίες έχουν γίνει λεπτές αφού κάποιοι έχουν στήσει όχι παγίδα αλλά παγίδες ταυτόχρονες στην Κύπρο. Και οι σημερινές εκκλήσεις από Οικολόγους και Λιλλήκα να κλείσουν τα οδοφράγματα δεν μοιάζουν αθώες και αυθόρμητες. Τα μάτια μας στραμμένα στον αδελφό κυπριακό λαό καθημερινά. Κάτι δεν πάει καλά με την τουρκική προκλητικότητα, όλα κάνουν μπαμ ότι είναι στημένα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή από την ηγεσία της Κύπρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]