Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μπαγίς: "Η Τουρκία προτιμά ενιαίο κυπριακό κράτος με δύο ιδρυτικά «κράτη»"


«Η μόνη χώρα από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ που δεν εφαρμόζει εμπάργκο εναντίον» του ψευδοκράτους «είναι η Νότια Κύπρος», δήλωσε ο αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς, προσθέτοντας ότι «ενώ δεν είναι δυνατά τα απευθείας ταξίδια από τις άλλες χώρες, οι Κύπριοι από το νότο κάνουν όλη μέρα είσοδο στο βορρά. Η πραγματικότητα αυτή δείχνει ότι οι δύο κοινότητες μπορούν να ζήσουν αρμονικά».

Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολού», ο Μπαγίς αναφέρθηκε και στο ζήτημα της προσάρτησης των κατεχομένων. «Η Τουρκία έχει πολλές εναλλακτικές λύσεις. Αλλά εμείς προτιμούμε να υπάρξει ένα ενιαίο κράτος που θα συστήσουν δύο ιδρυτικά κράτη στη βάση της πολιτικής ισότητας», είπε και ερωτηθείς για το αν βρίσκεται στο τραπέζι το ενδεχόμενο προσάρτησης των κατεχόμενων στην περίπτωση που δεν υπάρξει λύση, ο Μπαγίς είπε πως είχε κάνει σχετική δήλωση στο Λονδίνο, με σκοπό να δείξει το πλήθος των εναλλακτικών λύσεων που έχει η Τουρκία.

Η σημαντικότερη συγκυριακή αλλαγή στην τουρκική εξωτερική πολιτική μετά την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ είναι η πολιτική που ακολουθεί η Αγκυρα στο Κυπριακό μετά το 2002, υποστήριξε ο Μπαγίς, τονίζοντας ότι ενώ στο παρελθόν η Τουρκία παρουσίαζε εικόνα αδιάλλακτης χώρας που αποφεύγει τις συνομιλίες, από το 2002 παρουσιάζει πολύ διαφορετικό προφίλ, επιδεικνύοντας βούληση για παραμονή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Σήμερα πλέον ακόμη και στις ιδιωτικές μας συνομιλίες, οι Ευρωπαίοι συνομιλητές μας έχουν αρχίσει να λένε ότι βαρέθηκαν την κακή συμπεριφορά των Ελληνοκυπρίων. Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, σε βιβλία που γράφουν αφού εγκαταλείψουν την ενεργό πολιτική δράση, αναφέρονται σε αυτό. Τέτοια παραδείγματα είναι ο Φερχόϊγκεν και ο Σρέντερ, ενώ έχει κάνει κάποιες δηλώσεις και η Μέρκελ», είπε ο Μπαγίς.

«Μέχρι σήμερα ήμασταν ενώπιον μιας ελληνοκυπριακής διοίκησης που απορρίπτει κάθε λύση, δεν παρουσιάζει εναλλακτικές λύσεις, είναι κακομαθημένη και καπηλεύεται τα δικαιώματά της ως μέλους της ΕΕ. Αυτό το έχει βαρεθεί και η Ευρώπη και πιστεύω ότι εν τέλει θα πιέσουν για επίλυση», υποστήριξε.

Αναφερόμενος στους δύο ποδοσφαιρικούς αγώνες που θα παίξουν η ΑΕΛ και η τουρκική Φενέρμπαχτσε, ο Μπαγίς είπε πως προσκάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια για τον αγώνα και ερωτηθείς αν υπήρξε απάντηση και αν πρόκειται ο ίδιος να παρακολουθήσει το παιχνίδι στην Κύπρο, είπε πως είναι οπαδός της Φενέρμπαχτσε και πρόσθεσε: «Για μένα έχουν σημασία όλοι οι διεθνείς αγώνες της Τουρκίας, αλλά στην περίπτωση της Κύπρου το πράγμα έχει διαφορετικές διαστάσεις. Εκτός από την πολιτική, υπάρχει και η διάσταση της ασφάλειας».

Ο Μπαγίς είπε ότι «υπήρξαν δυσάρεστα γεγονότα σε όλους τους αγώνες μας στην ελληνοκυπριακή πλευρά» και δήλωσε ότι συνέστησε στην Κυπριακή Δημοκρατία να ζητήσει τη συνδρομή του ψευδοκράτους «αν νομίζουν ότι θα υπάρξει και πρόβλημα ασφάλειας».

Τέλος, ως προς την «πρόσκληση» είπε ότι «έκαναν (η Κυπριακή Δημοκρατία) μία δήλωση που δείχνει ότι δεν τους άρεσε και πολύ η πρόσκλησή μας. Κι εγώ δεν την είχα κάνει για να τους αρέσει. Είχα αξιοποιήσει την ευκαιρία για να υπογραμμίσω κάποια πράγματα».

Πηγή: Γνώμη
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Αληταριό με τη γραβάτα, μίλα ακόμα όσο σε παίρνει να μιλάς. Είναι λίγες οι ώρες σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]