Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πολύφερνη νύφη, η Ελλάς...

Η κρίση, τα σκληρά μέτρα, η παραμονή στο ευρώ και τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας
Γράφει ο Μακεδών

Αξιοπρόσεκτα τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, τα οποία υποστηρίζουν ότι «η Ελλάδα μένει στο ευρώ λόγω των ενεργειακών αποθεμάτων της». Και ίσως ήρθε η ώρα για να διαπιστώσουμε ποια είναι η απάντηση στο από πολλού χρόνου διατυπωθέν ερώτημα, αν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα θα είναι «ευλογία ή κατάρα».

Αν θα συνεισφέρουν δηλαδή αρκετά στο δημόσιο Ταμείο ή απλώς η εκμετάλλευση θα αποφέρει κέρδη σε ξένους επενδυτές, με τους Έλληνες να αρκούνται στα λιγότερα.
Ερχόμενοι στο σήμερα, ο ξένος Τύπος βλέπει το θέμα από πολλές πλευρές. H Le Monde γράφει: 

«Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι μια υπερχρεωμένη αλλά πετρελαιοπαραγωγός χώρα, αν και η τρέχουσα παραγωγή είναι αρκετά περιορισμένη: δύο χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, ή 0,5 % των αναγκών της χώρας.

» Προς το παρόν οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει με βάση τα νέα ευρήματα, τα οποία προσφέρουν εκτιμήσεις ότι περιέχονται μεταξύ 50 και 100 εκατ. βαρελιών στην ελληνική επικράτεια».

Όπως μεταφέρει το Defence Net, και μια άλλη "σπάνια καλή είδηση" για μας αναφέρει μια άλλη γαλλική εφημερίδα: «Η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη παραγωγός χώρα χρυσού στην Ευρώπη», γράφει η La Tribune. Υπενθυμίζοντας ότι η Αθήνα έχει ήδη ένα «σημαντικό δυναμικό ορυκτών (βωξίτη, περλίτη)», η οικονομική εφημερίδα αναφέρει ότι Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει η πρώτη παραγωγός χώρα σε χρυσό το 2016 στην Ευρώπη εκτοπίζοντας την Φινλανδία, ενώ σήμερα είναι στην 40ή θέση!

Ένα στοιχείο που συνηγορεί ότι θα γίνει -ίσως και σύντομα- δυνατή η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, είναι και η συμμετοχή των Ρότσαϊλντ στις εταιρίες που ενδιαφέρονται. Δεν είναι μάλιστα άγνωστο, ότι μεγάλος αριθμός μετοχών ελληνικής Τράπεζας βρίσκονται στα χέρια της ίδιας οικογένειας, που υποδηλώνει την πρόθεσή της να αναμιχθεί ενεργά στα εσωτερικά οικονομικά δρώμενα.

Βέβαια, μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί, τι σχέση μπορεί να έχει η οικονομική κρίση με την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας. Η ύπαρξή του ήταν γνωστή, παρά τις προσπάθειες των Ελλήνων πολιτικών να το αρνούνται. Η πιο φανερή εξήγηση είναι ότι τώρα υπάρχουν οι προϋποθέσεις ενεργότερης συμμετοχής μεγάλων επενδυτών της αλλοδαπής, αφού εμφανίσθηκαν δύο νέες προϋποθέσεις. Ελληνικές κυβερνήσεις που για πολλά χρόνια θα είναι αδύναμες να αντέξουν σε ισχυρές πιέσεις, και νομοθέτηση νέων εργασιακών σχέσεων, που κάνουν «ελκυστική» την όποια επένδυση.

Το επιχείρημα που θα προβληθεί -και δεν θα το αρνηθούν πολλοί- είναι ότι αν δεν γίνουν τώρα επενδύσεις στον ορυκτό πλούτο από ξένους ισχυρούς επενδυτές, έστω και με όρους που δεν θα ικανοποιούν πλήρως, δεν θα γίνουν ποτέ. Από το τίποτε δηλαδή, έστω ό,τι πάρουμε. Αρκεί αυτό το «ό,τι πάρουμε» να είναι αρκετά μεγαλύτερο από το «τίποτε».

Για τον χρυσό, οι δύο εταιρίες που έχουν πάρει άδεια εξόρυξης (Eldorado Gold του Καναδά, και η Αυστραλιανή Glory Resources) υποστηρίζουν ότι η ελληνική παραγωγή θα εκτοξευτεί «από τις 16 χιλιάδες ουγγιές του 2011, σε 425 χιλιάδες ουγκιές μέχρι το 2016, και εν τω μεταξύ να έχουν δημιουργηθεί πολλές θέσεις εργασίας».

Με βάση το παραπάνω δημοσίευμα, η μεγαλύτερη ηλεκτρονική οικονομική εφημερίδα της Ιταλίας Trend-online.com, αναλύει τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας θα μπορούσε όχι μόνο να αποπληρώσει τα δάνεια της, αλλά και να βγάλει γρήγορα σημαντικά κέρδη, κάνοντας πρώτη απ' όλους στην Ευρώπη τη μεγάλη στροφή προς την ανάκαμψη της οικονομίας: 

«Παρότι χρεωμένη, στην πραγματικότητα η Ελλάδα δεν είναι καθόλου φτωχή, αφού κατέχει άφθονους ανεκμετάλλευτους πόρους: τεράστιες ποσότητες χρυσού, πετρελαίου και φυσικού αερίου, κυριολεκτικά κάτω από τα πόδια της».

Τα ίδια αναφέρονται και στο Bloomberg

«Σύντομα η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρώτη χώρα στην παραγωγή χρυσού σε όλη την Ευρώπη και να ξεπεράσει τη Φινλανδία μέσα σε τέσσερα χρόνια. Αλλά δεν είναι μόνο ο χρυσός. Η χώρα κολυμπάει κυριολεκτικά στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο (!) χάρη στα πολλά κοιτάσματα στη δυτική πλευρά της».

Φθάνουμε δηλαδή να θεωρούμαστε πολύφερνη νύφη, μετά τις ανεκδιήγητες δηλώσεις το Δεκέμβριο του 2009 του π. πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου: «Στην Ελλάδα δεν έχουμε πετρέλαιο ή το πετρέλαιο που έχουμε είναι πολύ λίγο», κάτι που επανέλαβε ύστερα από λίγους μήνες ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος: «Δεν υπάρχει πετρέλαιο στην Ελλάδα».

Φυσικά, δεν είναι μόνον το πετρέλαιο. Ο ομ. καθηγητής του ΑΠΘ κ. Ανανίας Τσιραμπίδης που μας έδωσε στοιχεία, διαβεβαιώνει ότι υπάρχει ανεκμετάλλευτος πλούτος ικανός να λύσει πολλά προβλήματα. Αρκεί, σημειώνουμε εμείς, αυτοί που θα κληθούν να μοιράσουν την τράπουλα, να την μοιράσουν σωστά προς όφελος του ελληνικού λαού, και όχι τραπεζικών λογαριασμών των επιτηδείων.

Πηγή: Βόρεια  
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]