Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Με τα μούτρα στη λίστα… για να ξεχάσουμε τα μέτρα


Μείζον πολιτικό και οικονομικό θέμα προκύπτει μετά τη δημοσίευση από το περιοδικό Hot Doc μιας λίστας με 2.059 ονόματα τα οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι η περιβόητη λίστα Lagarde. Πρόκειται για τους Έλληνες που είχαν ή έχουν καταθέσεις στην τράπεζα HSBC, μια λίστα που είχε δοθεί πριν δύο χρόνια στα χέρια του Γ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος την είχε ζητήσει. Υπενθυμίζουμε ότι μόλις την Πέμπτη ο πρώην υπουργός δήλωσε στη επιτροπή της Βουλής ότι έχει χάσει το πρωτότυπο, ότι έδωσε αντίγραφο στον Ι. Διώτη και από τότε δεν ξέρει τίποτε ο ίδιος.

Επίσης να θυμίσουμε ότι η λίστα πέρασε στα χέρια κι άλλων υπουργών και επικεφαλής του ΣΔΟΕ αλλά κανείς σύμφωνα με τα λεγόμενά τους δεν είχε την περιέργεια να την κοιτάξει ή να την αξιοποιήσει αναλόγως.

Βεβαίως τα ονόματα των μεγαλοκαταθετών σ’ αυτή τη μία και μοναδική τράπεζα, δεν φτάνουν για να μιλήσει κανείς για σκάνδαλο. Κάθε Έλληνας ή κάθε πολίτης αυτής της γης μπορεί να έχει λογαριασμό οπουδήποτε αυτός θέλει. Τι θα κάνει τα χρήματά του ο καθένας είναι δικός του λογαριασμός.

Ωστόσο, το μείζον πολιτικό θέμα είναι ότι επί δύο και πλέον χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μετά του Παπαδήμου δεν ήξεραν τίποτε για τη λίστα και δεν έκαναν τίποτε γι’ αυτή. Και τώρα που ο Γ. Στουρνάρας έκανε επίσημο αίτημα στη Γαλλία για να δώσουν ξανά στην Ελλάδα την αυθεντική λίστα, αυτή βλέπει το φως της δημοσιότητας. Είναι δυνατόν δηλαδή επί δύο χρόνια κάποιοι να έκαναν ότι δεν ήξεραν τίποτε και ένα περιοδικό να τη βγάζει στη φόρα; Πρόκειται για τρανταχτή απόδειξη ότι είτε το κράτος είναι ανίκανο είτε υπήρξε σκοπιμότητα στον να αποκρυβεί η λίστα. Κι αυτό το λέμε με δεδομένο ότι η λίστα είναι πραγματική και δεν είναι πλαστή.

Το μείζον οικονομικό θέμα αφορά στο αν όλοι αυτοί που αναφέρονται στη λίστα έχουν δηλώσει κανονικά το πόθεν αυτών των χρημάτων. Αν τα έχουν δικαιολογήσει από τα εισοδήματά τους κανείς δε μπορεί να τους κατηγορήσει για τίποτε. Αν όχι, τότε θα πληρώσουν το φόρο που τους αναλογεί και θα φάνε και πρόστιμο αν χρειαστεί.

Αν δει κάποιος τη λίστα με προσοχή θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για μεγαλοεπιχειρηματίες, δικηγόρους, δημοσιογράφους, ηθοποιούς, εκδότες, κοσμηματοπώλες αλλά και πολλές νοικοκυρές και συνταξιούχους αλλά και φοιτητές. Θα μπορούσαν κάποιοι από αυτούς να μη μπορούν να δικαιολογήσουν τα λεφτά αυτά. Κάποιοι επίσης μπορεί να άνοιξαν λογαριασμούς για να σπουδάσουν ή για να κάνουν κάποια αγορά. Η λίστα δεν περιλαμβάνει στοιχεία για το ύψος των καταθέσεων ή άλλα στοιχεία για τις κινήσεις λογαριασμών.

Ονόματα που ξεχωρίζουν στη λίστα, και που επαναλαμβάνουμε δεν κατηγορούνται  για τίποτε, απλά έχουν λογαριασμό σε μια ξένη τράπεζα είναι η Αικατερίνη Πελέκη, σύζυγος του Γ. Βουλγαράκη, ο επιχειρηματίας Γ. Μπόμπολας, ο αποθανών Θ. Λαναράς, μέλη της οικογένειας Μαρινόπουλου, Παπανδρέου Νίκος (chairman), Λαβρεντιάδης Λαβρέντης, Ξενάκης Δημήτριος και Δήμηρα (υπάλληλοι της Εφορίας Πειραιά), Συκιαρίδης Σπυρίδων και Νικόλαος, Λαναρά Ελένη, Πρινιωτάκης Σοφοκλής, πιθανόν της υπόθεσης των ομολόγων (Χρηματιστηριακή Ακρόπολις), Σκαλιστήρης Αλέξανδρος (πρώην βιομήχανος), Βαρδινογιάννη Αναστασία, Μιχαηλίδης Σάββας (βιομήχανος), Πατέρας Κώστας (και πολλά ακόμα ονόματα Πατέρα, πιθανώς της εφοπλιστικής οικογένειας, Ποταμιάνου Όλγα, Κοπελούζου Κυριακή, Ουζούνης Γιώργος, Τσάκος Νικόλαος, Μαρία (και άλλα ονόματα Τσάκου, πιθανώς της εφοπλιστικής οικογένειας),  Λαλαούνης Ηλίας,  Πατεράκης Γιώργος, Παμπούκης Γιώργος (πολιτικός μηχανικός), Γουλανδρης Γιάννης, Νομικός Χρήστος, Καλφόγλου Αλέξανδρος (βιομηχανος), Καπράλου Αθηνά, Παντερμαλής Ιωάννης, ο Κ. Καίσαρης, ο Χαϊτογλου, ο Μπενρουμπής, ο Ζούλοβιτς, η ηθοποιός Αμ. Μουτούση,  ο δικηγόρος Ραγκούσης, ο επιχειρηματίας Ρ. Κάκαβας, ο Αλ. Μυλωνάς με τα αλουμίνια, ο Γιώργος Τράγκας και ο δημοσιογράφος Π. Λάμψιας ο οποίος με επιστολή του διαψεύδει ότι έχει οπουδήποτε στο εξωτερικό κάποιο τραπεζικό λογαριασμό.

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας σχολιάζοντας από την τηλεοπτική συχνότητα «Κontra» το γεγονός ότι το όνομα του συμπεριλαμβάνεται στη λίστα που δημοσιεύεται από το περιοδικό «HOT DOC» επεσήμανε πώς τα χρήματα αυτά τα τοποθέτησε στην Ελβετία μεταξύ του 2001 – 2002 και ως εκ τούτου καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι κατάλογοι αυτοί είναι παλαιοί και ενδεχομένως δεν ταυτίζονται με την λίστα που παρέδωσαν οι Γάλλοι στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Ασφαλώς η λίστα με τα ονόματα θα προκαλέσει πάταγο, είτε είναι αληθινή είτε είναι «πειραγμένη». Και σίγουρα θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης σε μια κρίσιμη στιγμή όπου παίζονται τα πάντα. Από τη σωτηρία της χώρας μέχρι τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης. Δύο είναι τα ερωτήματα που τίθενται:

1.  Aν όντως είναι αληθινή η λίστα είναι μια μεγάλη επιτυχία. Όμως, που βρέθηκε έτσι ξαφνικά η λίστα που ψάχνουν όλοι; Οι ξένοι σίγουρα δεν την έδωσαν, η HSBC δε θα το έκανε ποτέ, άρα κάποιος που εδώ στην Ελλάδα την «έκοψε» μια κόπια και την έδωσε στο περιοδικό. Ποιος όμως είναι αυτός; Απλά να θυμίσουμε ότι την όλη υπόθεση διαχειρίστηκε αρχικά η ΕΥΠ και κανείς δε γνωρίζει πόσα αντίγραφα κόπηκαν από τη λίστα αυτή. Όπως δε γνωρίζει αν τα ονόματα που δίνονται σήμερα είναι τα ίδια με αυτά που έδωσε το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών. Αυτό θα φανεί μόλις ο Στουρνάρας πάρει στα χέρια του την αυθεντική λίστα και γίνει αντιπαραβολή.

2.   Ποια είναι η σκοπιμότητα της δημοσιοποίησης αυτής της λίστας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή; Ποιους βολεύει να πάει αλλού ο προβολέας της ενημέρωσης; Εδώ έχουμε ολόκληρο Μνημόνιο 3 να φάμε στο κεφάλι και θα αναλωθούμε στο ποιοι είναι στη λίστα και ποιοι είναι νόμιμοι ή παράνομοι;

Κάποιο λάκκο έχει η φάβα λοιπόν και κάποια εξωθεσμικά ή εσωθεσμικά κέντρα έχουν συμφέρον από τη δημοσιοποίηση της λίστας. Σύντομα θα αποκαλυφθούν όλα.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. ΧΑ ΧΑ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΛΙΟΝΙΝΙ ΤΗΣ ΛΑΣΠΗΣ; ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΠΟΥ ΤΗ ΒΡΗΚΕ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΚΑΙ Ν´ ΑΦΗΣΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ; ΓΙΑ ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΠΟΙΟΙ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗ ΛΙΣΤΑ… ΕΓΩ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΓΡΑΦΕΙ Ή ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΚΡΥΒΕΤΑΙ…ΑΛΛΑ
    ΚΥΡΙΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΕΓΩ ΤΑ ΕΧΩ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ... ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΤΟ ΕΚΑΝΕΣ ΑΥΤΟ ΤΩΡΑ… ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΕΡΙΜΕΝΑ Ν´ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΤΙΣ ΤΡΟΜΕΡΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ… ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΣΩΣΤΑ ΤΩΡΑ… ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΛΑΣΠΟΛΟΥΤΡΑ ΤΩΡΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]