Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Διεθνής καχυποψία για τους στόχους της Τουρκίας στην Συρία


Ο διεθνής παράγοντας δείχνει να αφυπνίζεται σταδιακά και να αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά με τον ρόλο της Τουρκίας στη συριακή κρίση. Αν μη τι άλλο, σοβαρά ερωτήματα ανακύπτουν για τις επιδιώξεις του Ερντογάν…

Σε ένα άρθρο – καταπέλτη στη βρετανική «The Telegraph» με τον εύγλωττο τίτλο «Be wary of playing Turkey’s great game», δηλαδή… απαιτείται προσοχή στο να παίξουμε το μεγάλο παιχνίδι της Τουρκίας ο Κον Κάφλιν δεν μασάει τα λόγια του αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τα πλήγματα με όλμους στην Τουρκία από την πλευρά των συνόρων της Τουρκίας θα μπορούσαν εύκολα να αποτελούν προβοκάτσια. 

Ακόμα, εμμέσως, καθότι δεν είναι «πολιτικώς ορθό» στη Δύση να δίνεις την οποιαδήποτε δικαιολογία στο καθεστώς Άσαντ, ο σχολιαστής υπαινίσσεται ότι εάν η Τουρκία αφήνει ανεξέλεγκτους τους αντικαθεστωτικούς να δρουν από τη δική της πλευρά των συνόρων, τότε κυβερνητικές δυνάμεις θα μπορούσαν να θεωρήσουν θεμιτό να τους επιτεθούν…

Η σφοδρή κριτική στον Ερντογάν συνεχίζεται λέγοντας ότι σε κάθε περίπτωση τα κίνητρά του δεν είναι αλτρουιστικά, κάτι το οποίο οφείλει να προσέξει πολύ το ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν κατηγορείται ότι επιδιώκει να δημιουργήσει ένα σουνιτικό τόξο που θα εκτείνεται από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής μέχρι τα σύνορα της στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που φάνηκε και με την απόπειρα προσεταιρισμού του νέου Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι που προέρχεται από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Ταυτόχρονα, ο συγγραφέας αναδεικνύει το ζήτημα της όλο και πιο αυταρχικής διακυβέρνησης της Τουρκίας από τον Ερντογάν, ενώ θυμίζει επίσης ότι μέχρι πρόσφατα προσπαθούσε να εξομαλύνει τις σχέσεις του με τον μεγάλο αντίπαλο – όπως θεωρείται στη Δύση – το Ιράν. Το συμπέρασμα, όπως διατυπώνεται στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο που συνιστούμε να αναγνωστεί από όσους φίλους γνωρίζουν την αγγλική γλώσσα, είναι ότι όσα επιδιώκει να κάνει ο Τούρκος ηγέτης δεν είναι συμβατά με τα συμφέροντα της Δύσης στην περιοχή, κάτι που οφείλει να προσέξει πολύ το ΝΑΤΟ…

Τουρκία: «Δάσκαλε που δίδασκες»… τους άλλους!

Ήταν αναμενόμενο ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας του Ερντογάν στο ζήτημα της Συρίας δεν θα αργούσε να ξεσηκώσει σημαντικές αντιδράσεις, ενώ όπως φαίνεται και από την τελική στάση του ΝΑΤΟ οι αμφιβολίες και η καχυποψία περισσεύουν, έστω κι αν δεν το ομολογούν οι «Σύμμαχοι»…

Ένα όμως επιχείρημα που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αξίζει να το σκεφτεί και να το αξιολογήσει καθένας που θέλει να έχει ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης, καταλογίζει βαρύτατη υποκρισία στην Τουρκία… και δεν φαίνεται να έχει και πολύ άδικο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή πολιτικής επιστήμης του πανεπιστημίου Μπαρ-Ιλάν στο Ισραήλ, Τζέραλντ Στάινμπεργκ, η αντίδραση των Τούρκων και η ανταπόδοση των πληγμάτων που δέχθηκε στο έδαφός της είναι κατανοητή ενέργεια. Τι διαφορετικό κάνει το Ισραήλ, όταν ανταποδίδει τα «τυφλά» πυρά που εξαπολύονται από ισλαμιστές μαχητές στη Γάζα εναντίον του πληθυσμού αστικών περιοχών;

Οι δε δηλώσεις του Ερντογάν περί της αποφασιστικότητας της χώρας του είναι ενδεχομένως και σκληρότερες από αυτές Ισραηλινών ηγετών (κατανοητό, αφού στο Ισραήλ έχει καταντήσει και λίγο υπόθεση ρουτίνας), αν και το ότι τα επεισόδια είναι χιλιάδες και επί μακρό χρονικό διάστημα, θεωρητικά θα δικαιολογούσαν – με τα στάνταρ που θέτει ο Ερντογάν που κατά τα άλλα επικαλείται τον ανθρωπισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα – ακόμα σκληρότερη απάντηση.

Κατά τα άλλα, ο Ερντογάν αγριεύει και κατηγορεί τους Ισραηλινούς για τη συμπεριφορά τους απέναντι στους Παλαιστίνιους. Δεν το λέμε για να υποστηρίξουμε ότι είναι «σωστή» ή «λανθασμένη», αλλά για να αναδείξουμε την υποκρισία του «νεοθωμανού σουλτάνου»… Σε τελική ανάλυση, τι διαφορετικό κάνει ο Ερντογάν ο οποίος με το πρόσχημα των ανθρωπιστικών… αντανακλαστικών συντάχθηκε ενεργά και ενίσχυσε ποικιλοτρόπως τους αντικαθεστωτικούς της Συρίας, αναμιγνυόμενη σε μια εσωτερική σύγκρουση.

Ο καθηγητής κατηγορεί τον Ερντογάν για δύο μέτρα και δύο σταθμά και τον καλεί να… απολογηθεί αυτός για τις αδικαιολόγητες επιθέσεις στο Ισραήλ, αφού οι πράξεις του εβραϊκού κράτους είναι συνεπείς με τις πολιτικές που ασκεί σήμερα ο Ερντογάν!

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]