Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πώς και γιατί ξαναγεννιέται ένας νέος αποικιακός στρατός

Ένας από τους στόχους των ανεπίσημου πολέμου των ΗΠΑ εναντίον της Λιβύης ήταν να δημιουργηθεί μια μόνιμη βάση για την AFRICOM. Σήμερα ήρθε η στιγμή να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί αυτή η νέα δύναμη, αλλά δίχως την ανοιχτή παραδοχή των ΗΠΑ. 

Ο Ιταλός γεωπολιτικός αναλυτής Manlio Dinucci αποκαλύπτει τις μεθόδους που ακολουθούνται.

Του Manlio Dinucci
Voltaire Network*
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους 


Πριν από ένα χρόνο, και αφού κατεδάφισαν το κράτος της Λιβύης μετά από 10.000 περίπου αεροπορικές επιθέσεις και τη διείσδυση ειδικών δυνάμεων στη χώρα, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ολοκλήρωσαν την επιχείρηση "Unified Protector" εξοντώνοντας τον ίδιο τον Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος έπεσε στα χέρια των μυστικών υπηρεσιών τους.

Αλλά ο πόλεμος δεν τελείωσε εκεί. Τα "θραύσματα" μέσω των οποίων οι ξένες δυνάμεις είχαν επιχειρήσει να αποσυναρμολογήσουν το κράτος της Λιβύης είχαν διευρυνθεί και εξαπλωθεί. Στο Μπάνι Γουαλίντ, περικυκλωμένος και βομβαρδιζόμενος από την πολιτοφυλακή της Μισράτα, ολόκληρος ο πληθυσμός ακόμη αντιστέκεται. Η Τρίπολη ελέγχει μόνο ένα μικρό μέρος αυτής της "Νέας Λιβύης", στο οποίο μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ των διαφόρων πολιτοφυλακών, οι ανθρωποκτονίες και οι αιφνίδιες "εξαφανίσεις". Σύμφωνα με τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μαγκάριεφ, η κατάσταση αυτή οφείλεται σε "καθυστερήσεις και αμέλεια" για τη δημιουργία ενός εθνικού στρατού. 

Ωστόσο, δεν θα χρειαστεί να ανησυχεί για πολύ ακόμη. Το πρόβλημα σύντομα θα αντιμετωπιστεί. Όχι στην Τρίπολη, αλλά και στην Ουάσιγκτον.

Ο υπ. Άμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα, στη βάση του ΝΑΤΟ στη Σικελία, λίγες ημέρες πριν την απόβαση στη Λιβύη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αφού διηύθυναν την επιχείρηση "Unified Protector", ανέλαβαν σήμερα την ευθύνη για την προστασία της "Νέας Λιβύης", παρέχοντάς της νέο στρατό. Το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν ήδη αναλάβει τη δημιουργία ενός επίλεκτου σώματος στη Λιβύη που θα απαρτίζεται από 500 άνδρες. Η δύναμη αυτή προορίζεται να γίνει ο κεντρικός πυρήνας γύρω από τον οποίο θα οικοδομηθεί ο νέος στρατός. Η αρχική χρηματοδότηση ανέρχεται σε 8 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που προέκυψε από τη μείωση της αμυντικής βοήθειας των ΗΠΑ προς το Πακιστάν για τις "αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις" του.

Η επίσημη αποστολή αυτής της "επίλεκτης δύναμης", τη δημιουργία της οποίας έχει ήδη εγκρίνει το Κογκρέσο, θα είναι "να αντιμετωπίζει και να καταστρέφει τρομοκρατικές και βίαιες εξτρεμιστικές οργανώσεις". Η διαδικασία της επιλογής των μελών αυτής της "επίλεκτης δύναμης" είναι ήδη σε εξέλιξη από λειτουργούς του Πενταγώνου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της CIA, και θα γίνει με κριτήρια αξιολόγησης των υποψηφίων βάσει των σωματικών ικανοτήτων τους, της νοοτροπίας τους και ιδιαίτερα της στάσης τους απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιθυμητές δεξιότητες που θα κρίνουν το εάν ένας υποψήφιος θα προτιμηθεί είναι επίσης η γνώση της αγγλικής γλώσσας (ιδιαίτερα εάν αυτή διδάχθηκε σε αμερικανικό περιβάλλον), της γλώσσας, δηλαδή, στην οποία θα τους δίνονται οι οδηγίες και διαταγές. Οι επίλεκτοι θα εκπαιδευθούν και θα υπαχθούν στις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ, οι οποίες θα μεταφερθούν στη Λιβύη από το Πακιστάν και την Υεμένη.

Στρατηγικό «πραξικόπημα» από την Ουάσιγκτον

Κάποια σημαντικά χαρακτηριστικά:

- Πρώτον, τα στρατεύματα που θα επιλεγούν, θα εκπαιδευθούν και θα οργανωθούν από το Πεντάγωνο θα είναι μόνο κατ' όνομα λιβυκά. Στην πραγματικότητα, θα παίζουν τον ίδιο ρόλο που κάποτε έπαιζαν οι αποικιακές δυνάμεις στρατού τις οποίες αποτελούσαν αυτόχθονες.

Πετρελαϊκά κοιτάσματα υπό έρευνα μεταξύ Σικελίας και Βόρειας Αφρικής. Οι μαύρες κουκίδες απεικονίζουν τα σημεία για τα οποία έχουν γίνει αιτήσεις για έρευνες. Με κόκκινο φαίνονται οι περιοχές στις οποίες ήδη γίνεται εξόρυξη πετρελαίου.

- Δεύτερον, δεδομένου ότι για τη δημιουργία ενός λιβυκού στρατού θα χρειαστούν αρκετά χρόνια, η ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λιβύη δεν θα είναι παροδική, αλλά μόνιμη. Επομένως, οι ΗΠΑ θα διατηρούν στρατιωτικές βάσεις στη Λιβύη, οι οποίες θα συνδεθούν με αυτές που ήδη οργανώθηκαν στη Σικελία και τη Βεγγάζη, ενώ και πάνω από άλλες πόλεις πραγματοποιούνται ήδη πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών που απογειώνονται από τη Σιγκονέλα της Σικελίας και ελέγχονται από τις ΗΠΑ. Αυτές οι βάσεις θα χρησιμεύσουν επίσης για επιχειρήσεις όχι μόνο σε λιβυκό έδαφος, αλλά και σε άλλα μέρη της αφρικανικής ηπείρου (όπου η AFRICOM πραγματοποιεί 14 δέσμες στρατιωτικών ασκήσεων ευρείας κλίμακας φέτος), αλλά και στη Μέση Ανατολή (όπου ένοπλοι μισθοφόροι από τη Λιβύη έχουν ήδη διεισδύσει στη Συρία.)

- Τρίτον, οι ΗΠΑ διαθέτουν μια δομή εξουσίας που δεν είναι μόνο στρατιωτική, αλλά και πολιτική και οικονομική, γεγονός που εύκολα θα τους εξασφαλίσει προνομιακή πρόσβαση στο λιβυκό πετρέλαιο.

Τι ρόλο θα παίζουν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι;

Ενδέχεται να κληθούν να συνδράμουν στη διαδικασία, ενώ θα παραμένουν πάντα υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ. Σημαντική συμβολή θα υπάρξει από την Ιταλία, η οποία έχει επωφεληθεί από τα τριάντα χρόνια εμπειρίας της από την αποικιακή κυριαρχία στη Λιβύη και τη χρήση του Askaris. 

Ας μην ξεχνάμε ότι στην Αιθιοπία, υπό τη διοίκηση Ιταλών αξιωματικών, πραγματοποιήθηκαν οι σφαγές που άνοιξαν το δρόμο για την οικοδόμηση της "αυτοκρατορίας".

*Η πρώτη δημοσίευση του άρθρου έγινε στο περιοδικό Il Manifesto, με τον τίτλο
Rinascono le truppe coloniali .

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]