Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ξεπερασμένοι οι «κοριοί» της ΕΥΠ - Γυμνή η ασφάλεια της χώρας


Στον εκσυγχρονισμό των τεχνικών υποδομών παρακολούθησης υπόπτων είναι αναγκασμένες να προχωρήσουν ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική, για να αντιμετωπίσουν την εξέλιξη των τεχνολογιών επικοινωνίας και το «προβάδισμα» που έχουν αυτή τη στιγμή έναντι του νόμου όσοι κινούνται στην παρανομία

Του Μανώλη Σταυρακάκη
mstavrakakis@ependytis.gr

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Επενδυτή», στα επιτελεία της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει έντονος προβληματισμός, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι «διαβασμένοι» κακοποιοί καταστρώνουν πλέον τα σχέδιά τους και στη χώρα μας, αξιοποιώντας τη δυνατότητα της ελεύθερης πρόσβασης στον κυβερνοχώρο. Όσοι θέλουν να περάσουν απαρατήρητοι από τα μάτια και τα αυτιά των κατασκόπων, δεν έχουν παρά να μπουν στο διαδίκτυο με μία απλή συσκευή κινητής τηλεφωνίας, από την οποία θα έχουν αφαιρέσει βεβαίως την κάρτα sim ή να χρησιμοποιήσουν έναν φορητό υπολογιστή για να στείλουν τα μηνύματά τους και να συνομιλήσουν με όποιον έχουν επιλέξει κατά τον ίδιο τρόπο και εννοείται όλα αυτά μακριά από στοχοποιημένους χώρους («μυημένα» internet café, οικίες, χώροι εργασίας κ.α.).

Οι «κοριοί» που διαθέτουν σήμερα τόσο η ΕΥΠ όσο και η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία, μπορεί να είναι σε θέση να καταγράφουν συνομιλίες, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.α., περιορίζουν όμως το εύρος των δυνατοτήτων τους στην προηγούμενη γενιά των επικοινωνιακών μέσων και βασίζουν ασφαλώς την αποτελεσματικότητά τους στην εξής βασική μία προϋπόθεση, όπως μας εξηγούσαν οι γνωρίζοντες τα του κόσμου των μυστικών υπηρεσιών: για να μην ξεφύγει ο χρήστης – στόχος της υπηρεσίας, πρέπει εκ των προτέρων η αρμόδια ομάδα παρακολουθήσεων να γνωρίζει τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του κατόχου, προκειμένου να καταστεί εφικτή η νόμιμη καταγραφή των επικοινωνιών μέσω του server της αντίστοιχης εταιρείας…

Να σημειωθεί επίσης ότι δεν έχει βοηθήσει ιδιαίτερα τις διωκτικές υπηρεσίες η διαδικασία που καθιερώθηκε το 2009 και έκτοτε προβλέπει την υποχρεωτική δήλωση των στοιχείων των χρηστών των καρτοκινητών. Η τότε κυβέρνηση ανάγκασε περίπου 13 εκατομμύρια ανώνυμους –μέχρι τότε- χρήστες καρτοκινητών να καταθέσουν α πλήρη προσωπικά τους στοιχεία, υποτίθεται για να προληφθούν έκνομες ενέργειες. Η εμπειρία έδειξε στη συνέχεια ότι σε όλες τα σοβαρές υποθέσεις οι δράστες χρησιμοποιούν κλεμμένα κινητά, εξ ου καταγράφονται πλέον και μεγάλες κλοπές στις λεγόμενες «έξυπνες συσκευές».

Το οπλοστάσιο

Το Ελληνικό Δημόσιο έχει διαθέσει περίπου 5,5 εκατ. Ευρώ για τα δύο σύγχρονα συστήματα υποκλοπών νόμιμων επισυνδέσεων που λειτουργούν σήμερα στην ΕΥΠ και στην Αντιτρομοκρατική υπηρεσία, ενώ τα υπόλοιπα συστήματα είναι ξεπερασμένα, με πιο «γνωστό» από όλα το «βαλιτσάκι», αξίας περίπου 400.000 δολαρίων που είχαν δωρίσει στις Ελληνικές αρχές οι αμερικανικές υπηρεσίες μετά την λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (ένα παρόμοιο είχε προσφερθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις, άγνωστο με τι κριτήρια και για ποιους λόγους και κυρίως αν ποτέ έχει χρησιμοποιηθεί σε κάποια αποστολή).

Εξαιρείται ασφαλώς η συσκευή που αποκτήθηκε το 2010, όπως αποκάλυψε έναν χρόνο μετά ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και η οποία αφορά εντοπισμό θέσης και όχι υποκλοπές συνομιλιών. Ο υπουργός είχε δηλώσει ότι «το περασμένο καλοκαίρι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών προμηθεύτηκε μηχάνημα εντοπισμού κινητών τηλεφώνων, χωρίς δυνατότητα παρακολούθησης, το οποίο κόστισε 352.000 ευρώ, εκ των οποίων 49.000 ευρώ καλύφθηκαν από ευρωπαϊκούς πόρους», αλλά έκτοτε υπάρχει μία υπόγεια συζήτηση στους κόλπους της ΕΥΠ, μήπως τα πράγματα δεν έχουν έτσι, δεδομένου ότι τέτοια «βαλιτσάκια» πωλούνται κατά πολύ λιγότερο, γύρω στα 25.000 ευρώ!

Μυστικά κονδύλια

Γίνεται δε εύλογος συσχετισμός και με μία άλλη «απροκάλυπτη» αναφορά του ίδιου υπουργού στην συζήτηση, που ήθελε την ΕΥΠ να έχει διαθέσει περίπου 1.200.000 ευρώ από τα μυστικά της κονδύλια για μια μυστική επιχείρηση η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη, όπως είχε αναφέρει ο Χρήστος Παπουτσής. Έκτοτε δεν έχει δοθεί επισήμως καμία απάντηση για την κατάληξη αυτού του ποσού, με αποτέλεσμα να οργιάζουν οι φήμες.

Μόλις πρόσφατα, με αφορμή την αποκάλυψη της διαβόητης λίστας Λαγκάρντ με τους Έλληνες φοροφυγάδες της Ελβετίας, λέγεται ότι κάποιοι κύκλοι της ΕΥΠ επιχείρησαν να «ξεπλύνουν» το σχετικό κονδύλι, αποδίδοντας την εκταμίευση εκείνων των χρημάτων στην εμπλοκή της ΕΥΠ για την απόκτηση της λίστας. Άλλοι παλιότερα άφησαν να εννοηθεί ότι τα χρήματα διατέθηκαν σε σκοπιανούς πληροφοριοδότες (και ίσως αρχαιοκαπήλους) που ήταν διατεθειμένοι να υποδείξουν το σημείο ταφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου(!) επί ελληνικού εδάφους.
Τελευταία, διακινείται το σενάριο μήπως η προηγούμενη διοίκηση της ΕΥΠ είχε προμηθευτεί (και μάλιστα όχι δια της νομίμου οδού) ακριβώς κάποιες από αυτές τις σύγχρονες συσκευές και τα προγράμματα που απαιτούνται πλέον και για την υποκλοπή διαδικτυακών συνομιλιών.

Το τοπίο παραμένει νεφελώδες σε κάθε περίπτωση (για ποιόν κόσμο μυστικών υπηρεσιών θα μιλούσαμε άλλωστε, αν κυριαρχούσε η διαφάνεια στη λειτουργία τους…) δεδομένου ότι υπάρχουν αντιφατικές πληροφορίες ακόμα και σε αυτό το βασικό ερώτημα, αν δηλαδή η ίδια η Microsoft, ιδιοκτήτρια της υπηρεσίας Skype, έχει επιτρέψει στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες καταρχήν να διεισδύσουν στα προσωπικά δεδομένα των πελατών της. Καίτοι είναι πολλές οι πληροφορίες περί «τελειωμένης υπόθεσης», οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ αναμένουν την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου, ώστε να μην απομείνει καμία απολύτως αμφιβολία περί της συνεχιζόμενης προόδου των νέων τεχνολογιών στον τομέα της κατασκοπίας και όχι μόνον.

Εκρηκτική άνοδος στις υποκλοπές

Από την ετήσια έκθεση της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτων Επικοινωνιών προκύπτει ότι το 2011 παρέλαβε:
- 3.472 εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν νέες περιπτώσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας, έναντι 2.281 το 2010.
- 4.061 εισαγγελικές διατάξεις με αντικείμενο την παράταση προγενέστερων διατάξεων, έναντι 2.965 το 2010, και 374 που διέτασσαν την παύση της άρσης του απορρήτου, έναντι 213 το 2010.
- 1.743 βουλεύματα δικαστικών συμβουλίων -έναντι 1.169 το 2010- για τη διακρίβωση
εγκλημάτων, τα οποία αναφέρονται στις αξιόποινες πράξεις της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, της ληστείας, της έκρηξης, της κατοχής εκρηκτικών υλών, της απάτης, της πλαστογραφίας, της κλοπής, του εμπρησμού, της αρπαγής, της πορνογραφίας ανηλίκων, της εκβίασης και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και εγκλημάτων που αφορούν το νόμο περί ναρκωτικών.


Πηγή εφημερίδα "Ο Κόσμος του Επενδυτή"

Σχόλιο ιστολογίου: Το παραπάνω πολύ καλό άρθρο του Κόσμου του Επενδυτή, έρχεται να επιβεβαιώσει τις δικές μας δημοσιεύσεις των τελευταίων χρόνων, οι οποίες είχαν ως θέμα τα συστήματα παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών και όχι μόνο.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΗ Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗ... ΒΕΒΑΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΠ´ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΔΙΕΞΟΔΙΚΑ ΚΙ ΕΣΥ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΚΩΝ/ΝΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό που κατάλαβα εγώ είναι ότι παρά τα εκατομμύρια που διαθέτει η Πολιτεία αν κάποιος θέλει να μιλήσει με ασφάλεια θα το καταφέρει αρκεί να μη χρησιμοποιήσει τη συσκευή για κανένα άλλο λόγο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΕΝΑΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΝΑ ΨΑΞΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΦΗΜΑ "ΒΑΛΙΤΣΑΚΙΑ"; ΛΕΩ ΜΗΠΩΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]