Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ευρωπαϊκές εξελίξεις που δείχνουν κατάρρευση της ευρωζώνης;


Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος 


Εντελώς απροσδόκητα ο «λευκός ιππότης», αυτός ο οποίος (δήθεν) αγωνίζεται υπέρ της Ελλάδας, είναι ο μπράβος των τοκογλύφων και ο καταστροφέας δεκάδων κρατών στο παρελθόν: το ΔΝΤ - το οποίο φαίνεται πως σχεδιάζει πια η Γερμανία να εκδιώξει από την επικράτεια της, όπως θεωρεί πλέον την Ευρωζώνη.  
Η Σλοβενία, η οποία υποφέρει από μία κρίση ακινήτων και τραπεζών, αντίστοιχη με αυτήν της Ισπανίας, χρειάζεται απαραίτητα ένα πακέτο διάσωσης – δηλαδή, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της ύψους 5 δις € (περί το 12% του ΑΕΠ της, το οποίο πλησιάζει τα 50 δις $). Η ύφεση στη χώρα είναι της τάξης του -2%, παρά το ότι υπολογιζόταν πως θα έχει ανάπτυξη άνω του 1%.

Η Κύπρος χρειάζεται τουλάχιστον 10 δις € για τις τράπεζες της, ενώ ο προϋπολογισμός της είναι πάρα πολύ δύσκολο να ισοσκελιστεί. Η Πορτογαλία φαίνεται να μην έχει τη δυνατότητα λήψης και εφαρμογής άλλων μέτρων – με την Ιρλανδία να διατηρείται απλά στη ζωή, από το αγγλοσαξονικό μέτωπο.

Η Πολωνία επιτίθεται στη Μ. Βρετανία, ανακοινώνοντας ότι δεν θα τη βοηθήσει να καταστρέψει την Ευρώπη – μία κατηγορία καθόλου ασήμαντη, εάν εξετάσει κανείς με λεπτομέρεια το πώς ακριβώς τεκμηριώνεται.

Το Βέλγιο (μεγάλο δημόσιο χρέος) και η Αυστρία (μεγάλη έκθεση των τραπεζών της στην Α. Ευρώπη), προσέχουν να μην γίνουν αντιληπτά τα προβλήματα τους από τις αγορές – όπως και η Ολλανδία, ο δανεισμός της οποίας δεν είναι καθόλου αμελητέος, ενώ η εξάρτηση της από τη Γερμανία τεράστια.

Περαιτέρω, η Μαδρίτη στην Ισπανία αρνείται να βοηθήσει οικονομικά την Καταλονία - με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα να διενεργηθεί δημοψήφισμα από την τελευταία, σε σχέση με την ανεξαρτητοποίηση της (λόγω της κρίσης χρέους αντίστοιχες ενέργειες ανεξαρτητοποίησης παρατηρούνται και σε άλλες χώρες - στην Ιταλία το Τιρόλο, στο Βέλγιο οι Φλαμανδοί, στη Σλοβακία οι Ούγγροι, στη Γερμανία οι Βαυαροί κοκ.).  
Στο σημείο αυτό ίσως οφείλει να σημειωθεί ότι, η συμμετοχή της Καταλονίας στο ισπανικό ΑΕΠ είναι πολύ μεγάλη - αφού πλησιάζει το 20%. Παράλληλα, η Καταλονία συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της Ισπανίας 18 δις € ετήσια - ποσό ίσο με το 9% του ΑΕΠ της, έχοντας πληθυσμό 7,2 εκ. (ή το 15,9% του συνολικού πληθυσμού της Ισπανίας).       
Σε κάθε περίπτωση, κρίνοντας επί πλέον από την επαναφορά των επιτοκίων δανεισμού της Ισπανίας σε υψηλά επίπεδα, ο τελικός της Ευρωζώνης θα διεξαχθεί μάλλον στα εδάφη της, με το κόστος διάσωσης της να ξεπερνάει κατά πολύ τα 500 δις € - αν και ίσως προηγηθεί η Ιταλία, κυρίως λόγω των μεγάλων αναγκών της για νέο δανεισμό (θα χρειαστεί σύντομα πάνω από 200 δις €).    
Στο θέμα τώρα της διάσωσης της Ελλάδας, δημιουργείται ένα καινούργιο μέτωπο: ένας εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των «συστατικών μελών» της Τρόικα, ο οποίος φαίνεται να οδηγείται στα άκρα - υποκινούμενος πιθανότατα από τη Γερμανία.

Ειδικότερα το ΔΝΤ, αλλάζοντας ξαφνικά στάση, ανακοίνωσε ότι δεν θα δανείσει άλλα χρήματα στην Ελλάδα, ενώ θα αποσυρθεί από τις ενέργειες διάσωσης της, εάν η ΕΕ, καθώς επίσης η ΕΚΤ, δεν αποδεχτούν μία δεύτερη διαγραφή μεγάλου μέρους των χρεών της (κάτι που μάλλον θα ερμηνευόταν από τις αγορές ως μία ήττα του ευρώ απέναντι στο δολάριο).

Παράλληλα, το ΔΝΤ εμφανίζεται βέβαιο σχετικά με το ότι, η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να θέσει σε εφαρμογή το καινούργιο πρόγραμμα λιτότητας, καθώς επίσης ότι απαιτούνται περισσότερα χρήματα για να τα καταφέρει. Η αιτία, κατά το ΔΝΤ, είναι η πολύμηνη εκλογική περίοδος, καθώς επίσης η κατά πολύ βαθύτερη του αναμενομένου ύφεση, η οποία ξεπέρασε τις προβλέψεις του.

Συνολικά το μέχρι σήμερα αποφασισμένο κόστος διάσωσης της Ελλάδας τοποθετείται στα 204 δις €, με τη συμμετοχή της ΕΚΤ στα 50 δις € και του ΔΝΤ στα 20 δις € - τα οποία όμως το ταμείο δεν έχει καμία πρόθεση να διαγράψει.

Από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο – έτσι ώστε να δουν τι θα συμβεί στην Ισπανία και στην Ιταλία. Ενδεχομένως δε η Γερμανία να θέλει να καθυστερήσει τις αποφάσεις της, για μετά τις δικές της εκλογές (Φθινόπωρο του 2013), γνωρίζοντας πολύ καλά το μέγεθος των προβλημάτων (η διάσωση της Α. Γερμανίας εκ μέρους της Δυτικής κόστισε περί τα 2 τρις €, διήρκεσε πάνω από 10 χρόνια, ενώ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί).

Το ΔΝΤ όμως, δεχόμενο μεγάλες πιέσεις από ορισμένα μέλη του (Ρωσία, Κίνα, Σ. Αραβία και Ιαπωνία), δεν συμφωνεί καθόλου με την τακτική των Ευρωπαίων, απαιτώντας άμεση διαγραφή μέρους του χρέους της Ελλάδας – με την αιτιολογία ότι, η χώρα κινδυνεύει να καταρρεύσει από το βάρος του δανεισμού (ενδεχομένως παρασέρνοντας μαζί της το Νότο, το «άρρωστο» τραπεζικό σύστημα της ΕΕ και στη συνέχεια ολόκληρο τον πλανήτη).
Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε εδώ ότι, η πρώτη διαγραφή χρέους της χώρας μας ήταν ότι χειρότερο θα μπορούσε τότε να αποφασισθεί - ενώ, εάν αφαιρεθούν από τα 100 δις € της διαγραφής (haircut) τα 50 δις € που θα χρειαστούν οι χρεοκοπημένες από τη διαγραφή ελληνικές τράπεζες, τα 21 δις € των δημοσίων ταμείων, καθώς επίσης τα υπόλοιπα ελληνικά χρήματα (οργανισμοί, ιδιώτες επενδυτές κλπ.), θα κατανοήσουμε πολύ καλύτερα την τότε απύθμενη ανοησία.    
Εντελώς απροσδόκητα λοιπόν ο «λευκός ιππότης», αυτός ο οποίος (δήθεν) αγωνίζεται υπέρ της Ελλάδας, είναι ο μπράβος των τοκογλύφων και ο καταστροφέας δεκάδων κρατών στο παρελθόν: το ΔΝΤ (το οποίο φαίνεται πως σχεδιάζει πια η Γερμανία να εκδιώξει από την επικράτεια της - από την Ευρωζώνη δηλαδή).  

Το γεγονός αυτό τεκμηριώνει την άποψη μας από το παρελθόν σχετικά με το ότι η Ελλάδα ευρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, ανάμεσα σε δύο πυρά: με τη Γερμανία από τη μία πλευρά και τις Η.Π.Α. από την άλλη, να μάχονται στα εδάφη της.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]