Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βροντοφώναξαν τον Εθνικό Ύμνο στην Θεσσαλονίκη


Ίσως η πιο αυθεντική πατριωτική γιορτή που έγινε στην Θεσσαλονίκη, παρά τις πολιτικές αντιρρήσεις που είχαν ακουστεί. 

Αναπαράσταση απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης

Χιλιάδες λαού και στρατού έψαλαν με αλλεπάλληλες επάρσεις σημαιών μαζί τον Εθνικό Ύμνο στο Λευκό Πύργο και στο διοικητήριο που υπογράφηκε το πρωτόκολλο παράδοσης για την απελευθέρωση της «νύμφης του Θερμαϊκού». 

Στα βήματα των ελευθερωτών βάδισαν εκατοντάδες στρατιωτικοί, ιππείς και εθελοντές κομπάρσοι, οι οποίοι ντυμένοι με στολές ευζώνων και φουστανελοφόρων, μπήκαν στη Θεσσαλονίκη και την «απελευθέρωσαν», όπως ακριβώς είχε συμβεί πριν από εκατό χρόνια, με την είσοδο του ελληνικού στρατού στην πόλη.

Η αναπαράσταση απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το πρωί στη δυτική είσοδο της πόλης και τα τμήματα των ευζώνων και των ιππέων ακολούθησαν την ίδια ακριβώς διαδρομή που έκαναν τα νικηφόρα ελληνικά στρατεύματα, την 26η Οκτωβρίου του 1912, ανήμερα της γιορτής του πολιούχου, Αγίου Δημητρίου. Από την πλατεία Ελευθερίας έφθασαν στο Διοικητήριο, όπου πραγματοποιήθηκε έπαρση της ελληνικής σημαίας, από τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης, Θόδωρο Καράογλου.

Το κτίριο του Διοικητηρίου ήταν ο χώρος όπου υπογράφηκε το πρωτόκολλο παράδοσης της Θεσσαλονίκης, από τον Τούρκο αρχιστράτηγο, Ταχσίν πασά.

Τα «απελευθερωτικά» στρατιωτικά αγήματα πέρασαν έξω από την εκκλησία του Αγίου Μηνά, όπου και εκεί πραγματοποιήθηκε έπαρση της ελληνικής σημαίας στον εξώστη του ναού, όπως είχε γίνει και στις 27 Οκτωβρίου του 1912, από τους αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού, Ίωνα Δραγούμη και Αθανάσιο Εξαδάκτυλο.


Κάτι ανάλογο έγινε αργότερα και στο κτίριο του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Προξένου Κορομηλά, όπου στεγαζόταν το ελληνικό προξενείο, στη διάρκεια της τουρκοκρατίας, ενώ οι εκδηλώσεις για την αναπαράσταση της απελευθέρωσης ολοκληρώθηκαν στο Λευκό Πύργο.


Τα λόγια περισσεύουν.

Βίντεο 1: Η Σημαία του 1912 στον Λευκό Πύργο 
- Εθνικός Ύμνος

 
Βίντεο 2:


Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ και Πυγμή
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Η συγκινητικότερη στιγμή είναι αυτή των βροντερών φωνών των αδούλωτων νέων του Στρατού μας, καθώς ψέλνουν τον Εθνικό Ύμνο. Και η παραφωνία είναι η ακατάσχετη λογοδιάρροια των δημοσιογράφων, που δεν σταμάτησε ούτε όταν άρχισε ο Ύμνος.

    Δόξα και τιμή σε όσους έπεσαν γι' αυτά τα ιερά και μη διαπραγματεύσιμα. Καλή λευτεριά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]