Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σφίγγει ο κλοιός για τη Μαδρίτη


Σφίγγει ολοένα και περισσότερο ο κλοιός για την ισπανική κυβέρνηση, με τη Μαδρίτη να βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά σε ένα πλήρες πακέτο διάσωσης και στο Μνημόνιο που το συνοδεύει...

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's προχώρησε στην υποβάθμιση - κατά δύο βαθμίδες - σε ΒΒΒ- από ΒΒΒ+ προηγουμένως, της αξιολόγησης της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας. Αρνητικό το outlook.

O oίκος υποβάθμισε και τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας, σε A-3 από A-2 προηγουμένως.

Να σημειωθεί πως η S&P υποβαθμίζει για τρίτη φορά την αξιολόγηση της Ισπανίας από τις αρχές του 2012.

Όπως διαμηνύει ο οίκος, στην έκθεσή του, αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι προκλήσεις για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ισπανίας, λόγω των εντεινόμενων πιέσεων που δέχεται η χώρα σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με την S&P, η συνεχιζόμενη αύξηση των ποσοστών ανεργίας στην Ισπανία, καθώς και τα σχέδια για περικοπές δαπανών είναι πιθανό να ενισχύσουν την τριβή - και τις προστριβές - μεταξύ κεντρικής και περιφερειακών κυβερνήσεων.

Όπως ο οίκος προειδοποιεί, δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ισπανίας, εάν:

- η ισπανική κυβέρνηση δεν υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
 
- η στήριξη από την πλευρά της Ευρωζώνης δεν κατορθώσει να συγκρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τα κόστη δανεισμού της Ισπανίας.


"Η ύφεση της ισπανικής οικονομίας βαθαίνει, γεγονός που περιορίζει τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης", σχολιάζει μεταξύ άλλων στην έκθεσή του ο οίκος και  εξηγεί: 

Το αρνητικό outlook αντανακλά τους μεγάλους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας, αλλά και το γεγονός πως η χώρα δεν έχει ακόμη δείξει με σαφήνεια ποια είναι η στρατηγική της έναντι στην Ευρωζώνη.

Μεγάλο ζητούμενο για τον οίκο είναι όμως όχι μόνο ποια θα είναι η στάση της Μαδρίτης έναντι στην Ευρωζώνη, αλλά και ποια θα είναι η ανταπόκριση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στο όποιο ισπανικό αίτημα για οικονομική στήριξη.

Η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με ύφεση της τάξης του 1,8% το 2012 και με ύφεση 1,4% το επόμενο έτος, 2013, σημειώνει μεταξύ άλλων ο οίκος.

Η S&P προειδοποιεί τις ισπανικές τράπεζες πως βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλες προκλήσεις, τις οποίες δεν μπορούν να διαχειριστούν.

Ο οίκος μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει ανεπαρκείς τις ανακοινώσεις του Eurogroup της Δευτέρας, στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της εξάρτησης των τραπεζών από τις κυβερνήσεις, αφού οι Ευρωπαίοι δεν έχουν προωθήσει επαρκώς το μείζον θέμα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον μηχανισμό στήριξης, ESM.

H S&P απευθυνόμενη προς την ισπανική κυβέρνηση, την προειδοποιεί πως θα αναγκαστεί να λάβει περισσότερα μέτρα, προκειμένου να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, τόσο κατά το 2012, όσο και κατά το 2013.

"Η ισπανική κυβέρνηση δεν έχει πολλά περιθώρια για ελιγμούς, όσον αφορά στην πολιτική που θα ακολουθήσει στην κατεύθυνση ανάσχεσης της ύφεσης", εκτιμά ο οίκος.

Τα δάνεια για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών που λαμβάνει η Μαδρίτη θα περάσουν τελικά στον ισπανικό προϋπολογισμό και θα αυξήσουν το χρέος της κυβέρνησης στο 83% του ΑΕΠ το 2013, προβλέπει μεταξύ άλλων ο οίκος.

Η Ισπανία δηλώνει έκπληκτη από την υποβάθμιση της αξιολόγησής της από την Standard & Poor’s και διαφωνεί με αυτή την κίνηση, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Η Μαδρίτη θα αποφασίσει σχετικά με το αίτημα διάσωσης στον κατάλληλο χρόνο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος δήλωσε ότι δεν έχει καμία πληροφόρηση για την επικείμενη αξιολόγηση από τη Moody’s.

Από την πλευρά της η Κομισιόν υπογράμμισε ότι η Ισπανία εφαρμόζει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τη χρονική συγκυρία της υποβάθμιση από τη Standard & Poor’s.

ΔΝΤ: Εντός του Οκτωβρίου παρατηρητές στην Ισπανία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε ότι θα στείλει εντός του Οκτωβρίου παρατηρητές στην Ισπανία, για να συντάξουν έκθεση σχετικά με το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη διάσωση των τραπεζών της χώρας.

Η έκθεση πρόκειται να παρουσιαστεί στην ισπανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, Τζέρι Ράις.
Όπως είπε ο ίδιος, η Ισπανία δεν έχει ζητήσει βοήθεια για να αντιμετωπίσει το χρέος της και το επίκεντρο του ΔΝΤ στην Ισπανία περιορίζεται στον τραπεζικό τομέα.

Ο Ράις σημείωσε επίσης ότι παρατηρητές του ΔΝΤ θα βρεθούν στην Ισπανία και θα συντάξουν την έκθεση τους, το διάστημα 15 έως 26 Οκτωβρίου.

Η Ισπανία έχει λάβει οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον προβληματικό τραπεζικό της τομέα. Η κυβέρνηση της Μαδρίτης ωστόσο, δεν αναμένει οι τράπεζες να χρειαστούν περισσότερα από περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: Banking News
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]