Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Aναδίπλωση Άγκυρας: "Το φορτίο των Ρώσων στο συριακό αεροπλάνο που καθηλώσαμε ήταν νόμιμο"


Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti
18 Οκτωβρίου 2012


Σε σημερινό απογευματινό του δημοσίευμα, το κρατικό ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti αναφέρει ότι σύμφωνα με σημερινή (18/10) δήλωση του εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικώνοι τουρκικές αρχές αναγνώρισαν τη νομιμότητα του φορτίου που κατασχέθηκε από το συριακό επιβατικό αεροπλάνο σε πτήση από Μόσχα για Δαμασκό, αλλά καθυστερούν επειδή αντιμετωπίζουν "ένα πρόβλημα με όσα αφορούν τη διαδικασία που ακολουθήθηκε".

"Η τουρκική πλευρά μας δήλωσε ότι δεν αμφισβητεί κατ' αρχήν τη νομιμότητα του φορτίου που κατασχέθηκε αλλά δεν είναι ικανοποιημένη με τη διαδικασία κοινοποίησης της μεταφοράς", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Aλεξάντρ Λουκάσεβιτς.

"Οι Τούρκοι έχουν πλέον αποσύρει τελεσίδικα τις αρχικές καταγγελίες ότι υπήρχαν πυρομαχικά στο αεροσκάφος", πρόσθεσε.

Το αεροσκάφος της Syrian Air εξαναγκάστηκε σε προσγείωση από μαχητικά αεροπλάνα F16 της Τουρκίας στις 10 Οκτωβρίου βάσει υποψιών των τουρκικών αρχών ότι μετέφερε πολεμικό υλικό.

Τα τουρκικά μαχητικά καθήλωσαν το συριακό Airbus A320 σε τουρκικό αεροδρόμιο τρεις ώρες περίπου αφού απογειώθηκε από το διεθνές αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας. Τελικά η Τουρκία επέτρεψε στο A320 να συνεχίσει την πτήση του μετά από πέντε ώρες επιθεώρηση του αεροσκάφους, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την κατάσχεση αρκετών αντικειμένων που οι Τούρκοι θεώρησαν "ύποπτα".

Η Μόσχα δήλωσε ευθύς εξ αρχής ότι δεν υπήρχαν όπλα στο αεροσκάφος, ότι η παράδοση ήταν "απολύτως νόμιμη" και ότι η Ρωσία θα απαιτήσει την επιστροφή του εξοπλισμού.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε, ωστόσο, ότι ο "εξοπλισμός ραντάρ" που βρισκόταν στο σκάφος θα μπορούσε να έχει τόσο πολιτικές και στρατιωτικές εφαρμογές.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι το αεροπλάνο μετέφερε ρωσικής κατασκευής στρατιωτικό εξοπλισμό και πυρομαχικά που προορίζονταν για το στρατό της Συρίας. Σε απάντηση σε αυτούς τους ισχυρισμούς, το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας ισχυρίστηκε ότι το αεροσκάφος δεν μετέφερε όπλα ή άλλα παράνομα αντικείμενα.

Η Μόσχα έχει μπλοκάρει επανειλημμένα την επιβολή διεθνών κυρώσεων κατά του εμπόλεμου καθεστώτος του Σύριου προέδρου, Μπασάρ αλ-Άσαντ, ισχυριζόμενη ότι οι κυρώσεις εκφράζουν την προκατάληψη της Δύσης υπέρ των ξένων μισθοφόρων που δρουν στη Συρία και της λεγόμενης συριακής "αντιπολίτευσης". Σύμφωνα με τις ομάδες αυτές της "αντιπολίτευσης", δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που ξέσπασε η εσωτερική σύρραξη στη Συρία τον Μάρτιο του 2011.

Η Ρωσία επιμένει σταθερά ότι οι συνεχιζόμενες παραδόσεις ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού προς στη Συρία είναι, σύμφωνα με παλαιότερα συμβόλαια που είχαν υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών, για αμυντικό σκοπό και απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν εναντίον αμάχων. Τα συμβόλαια αυτά, σύμφωνα με τη Μόσχα, ακολουθούν τους κανόνες και τις δεσμεύσεις του διεθνούς δικαίου.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]