Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το ιστορικό έτος 2015

Ό,τι κι αν γίνει με τα μνημόνια, τη διαγραφή ή την επιμήκυνση του χρέους, είναι βέβαιο, ότι σε όλα τα σενάρια το 2015 η Ελλάδα θα βρεθεί στην πορεία εξόδου από το χάος. Το ερώτημα που παραμένει είναι, τι Ελλάδα θα έχουμε; Αυτό όμως είναι ένα πολιτικό ερώτημα, που η απάντηση του δεν έχει κριθεί. Το αντίθετο μάλλον...

Του Μενέλαου Τασιόπουλου


Το 2013 δείχνει το χειρότερο έτος από το σύνολο των χρόνων με τα μνημόνια. Το βάθος της ύφεσης, για έκτη συνεχή χρονιά, ο στενότερος κύκλος χρήματος και ρευστότητα μετά τα μέτρα, με υψηλή ύφεση και περιορισμένη προοπτική ανάκαμψης. Η Ευρώπη από την άλλη πλευρά, θα βρίσκεται σε μια φάση αναζήτησης, της επόμενης μέρας, με τον Βορρά να συγκρούεται με τον νέο άξονα του Νότου. Οι γερμανικές εκλογές, η πολιτική αστάθεια στο Νότο, τα δεδομένα της νέας προεδρίας στην Αμερική, η Αραβική Άνοιξη στο «μέτωπο» του Ισλάμ, η κάθοδος των Ρώσων και των Κινέζων στη Μεσόγειο, είναι παράγοντες που θα συσχετισθούν με την πορεία ενοποίησης ή διάλυσης της Ευρώπης.

Επιπτώσεις από το όλο αυτό περιβάλλον έντασης θα υπάρξουν και στην Ελλάδα. Στο πολιτικό επίπεδο, σε σχέση με την ευστάθεια της κυβέρνησης συνασπισμού ή το ενδεχόμενο εκλογών. Στο οικονομικό επίπεδο ως προς το νέο τραπεζικό περιβάλλον, αφού η ανακεφαλαιοποίηση θα έχει προχωρήσει, αλλά και οι νέοι όμιλοι θα έχουν διαμορφωθεί σε τελική φάση. Το ερώτημα που έχει τεθεί και θα κριθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες, είναι το κατά πόσον θα συνεχίσει να λειτουργεί , με αποφασιστικές αρμοδιότητες το τεχνικό επίπεδο της τρόικας ή όλα θα περάσουν στο πολιτικό και ανώτερο τεχνικό επίπεδο, αυτό του Eurogroup. Από πλευράς επιχειρήσεων και μέσου νοικοκυριού, η καταστροφή που άρχισε από το 2009-2010, θα έχει συντελεστεί. Τα εισοδήματα, οι τζίροι και η αξία των asset, θα έχουν αποπληθωρίσει ή καταρρεύσει, στην πραγματική οικονομία. Τα distress funds, θα βρίσκονται στο επίκεντρο, οι εταιρείες real estate του εξωτερικού , αλλά και του εσωτερικού , θα σαρώνουν την αγορά και ενδεχομένως να έχουμε και εισροή κεφαλαίων, ελληνικών και ξένων, αλλά όχι για να «παρκάρουν» στις ελληνικές τράπεζες, αλλά να χρησιμοποιηθούν για εξαγορές, συγχωνεύσεις, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Ήδη το χρηματιστήριο από τους τελευταίους μήνες του 2012, προδιαγράφει το κλίμα που θα επικρατήσει το 2013.

Το 2014 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για την Ελλάδα. Στο πρώτο εξάμηνο αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. Έτσι από τη μία δεν μπορεί να έχει το προφίλ της χρεοκοπημένης και διεφθαρμένης χώρας, ενώ η ίδια η Ένωση θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει την προοπτική της. Άρα στην αφετηρία του 2014, δίδεται η ευκαιρία στην Ελλάδα να αναβαθμίσει το προφίλ της. Στο β' εξάμηνο θα μπορούσαμε , άσχετα με τις εξελίξεις που θα έχουν προηγηθεί, να υπολογίζουμε στην ανάταξη και την αφετηρία της ανάκαμψης για τη χώρα και την οικονομία.

Η προοπτική από μόνη της δεν είναι προκαθορισμένα αισιόδοξη ή απαισιόδοξη. Γιατί στο κατώφλι του 2015, δεν μπορούμε να προδικάσουμε τι Ελλάδα θα έχουμε. Μια Ελλάδα, Γερμανικό κρατίδιο του Νότου, με Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, όπου θα δεσπόζουν οι γερμανικοί όμιλοι και οι στρατηγικές τους και με τους Έλληνες στο 40% της ιδιοκτησίας τους και εισοδήματα πολύ χαμηλότερα και από εκείνα του 2000, στο κατώφλι του ευρώ ή μια Ελλάδα που θα έχει προοπτική στο ευρώ, καλύπτοντας όμως κάποια κριτήρια ευημερίας , που σχετίζονται με την καθημερινότητα από τα τέλη της δεκαετίας του '70 και μετά; Πέραν αυτών άγνωστη παράμετρος παραμένει το για ποια Ευρώπη θα μιλάμε το 2015. Αλλά και οι γεωπολιτικές ισορροπίες στη Μεσόγειο, μέρος των οποίων είναι η Ελλάδα, που θα καθορίσουν όχι μόνον την οικονομική της κατάσταση, αλλά θα επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό και το επίπεδο ευημερίας της. Μαζί με τις διεθνείς σχέσεις της.

Τι θα συμβεί στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό μέχρι το 2015; Είναι παραπάνω από εμφανές ότι το πολιτικό και θεσμικό σύστημα της χώρας δεν έχει αντοχές , ούτε δημιουργεί προσδοκίες. Το πιθανότερο είναι να υπάρξει συνολική ανατροπή είτε μέσα από ευρεία κοινωνική αναταραχή είτε με την εμφάνιση και νέων κομμάτων, που θα επηρεάσουν σημαντικά όχι μόνον την ατζέντα, αλλά και τη συνολική θεώρηση πραγμάτων για την Ελλάδα.


Πηγή: Newsbomb
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Το πιθανοτερο ειναι οτι μαλλον θα βιωνουμε τον καταστροφικοτερο ολων τριτο παγκοσμιο πολεμο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην παρούσα συγκυρία είναι παρακινδυνευμένο να κάνεις σχέδια για το επόμενο εξάμηνο, πόσο μάλλον για την επόμενη τριετία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βλέπουμε τα προβλήματα από την οικονομική τους πλευρά (και καλά κάνουμε αφού αυτά καθορίζουν την βιωτική καθημερινότητα μας).
    Όμως η οικονομία είναι απότοκο πολιτικών επιλογών και οι πολιτικές επιλογές προιόν φιλοσοφίας ζωής.
    Έχουμε αναλογισθή σοβαρά τους ποιοτικούς συμβιβασμούς και τις δικαιωματικές εκχωρήσεις που πρέπει να κάνουμε προκειμένου μέσα σε ένα τεράστιο υπερεθνικό-φεντεραλιστικό οργανισμό (που απολύτως ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΑ καθορίζουν την πολιτική του οι πολίτες) να κινούμεθα με την ζωτική αυτοτέλεια που έχουμε ανάγκη ως απλές προσωπικότητες;
    Πόσο αποτελεσματικό είναι να αποφασίζουμε εμείς γιά τα λεπτομερειακά προβλήματα πχ των Νορβηγών, αύριο των Εσκιμώων και αυτοί γιά τα δικά μας;
    Παλιά λέγαμε γιά αποκέντρωση και βαθμούς αυτοδιοίκησης κλπ κλπ...τι σκοπό έχουν όλα αυτά όταν τα πάντα καθορίζονται από ανεξέλεγκτα υδροκεφαλικά κέντρα εξουσίας;
    Εάν δεν μπορούμε να έχουμε ένα αυτοδιοίκητο κράτος τι νόημα έχουν τα επι μέρους;
    Η Δημοκρατία, που τόσο κόπτονται για αυτή και εν ονόματι της αφανίζονται τόσοι άνθρωποι σήμερα, είναι ισχυρή όσο περισσότερο επικεντρώνεται σε ομοιογένειες και ει δυνατόν εκκλησίες του δήμου και όχι σε απίθανες γεωγραφικές διασπορες που την απονευρώνουν απολύτως (ασφαλώς το ζητούμενο τους!).
    Το πράγμα είναι σαφές...οδεύουμε σε υπερκράτος που θα εγγυάται στρατιωτικά συνεργαζόμενα "ιδιωτικά" φέουδα-λατιφούντια, με ειδικές εργατικές νομοθεσίες και ανύπαρκτα πολιτικά δικαιώματα...χωρίς εστω ΕΝΑ αντιυλιστικό ιδανικό. Αυτό θέλουμε;
    Μπορεί να μη γίνεται ανάταξις του κακού πλέον και τα πράγματα να έχουν πάρει τον δρόμο τους...αλλά τουλάχιστον να ξέρουμε τι γίνεται!
    F. L.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]