Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Spiegel: Οι μπλόφες της Μέρκελ με την Ελλάδα και οι γερμανικές εκλογές


Τις μηχανορραφίες, τους θεατρινισμούς, τα ψέματα, την κατασκευασμένη πραγματικότητα και τον τρόπο που την πλασάρει το Βερολίνο αποκαλύπτει στην ουσία ολόκληρο το άρθρο του γερμανικού περιοδικό «Der Spiegel» -προδημοσίευση του οποίου φιλοξένησε η εφημερίδα «δημοκρατία» χθες-, το οποίο εξηγεί γιατί η Ανγκελα Μέρκελ θέλει -τελικά- να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη αλλά και πότε το αποφάσισε.

Το ρεπορτάζ του «Spiegel» υποστηρίζει ότι εδώ και πολλές εβδομάδες η Γερμανίδα καγκελάριος επαναλαμβάνει αδιάκοπα ότι σε σχέση με την Ελλάδα θα τοποθετηθεί εφόσον ολοκληρωθεί η έκθεση της τρόικας. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. «Στην πραγματικότητα θέλει απλά να κερδίσει χρόνο για να καθησυχάσει την κοινή γνώμη και τις χρηματαγορές και τελικά να δημιουργήσει την εντύπωση ότι όντως όλα εξαρτώνται από το τι θα ανακαλύψουν οι απεσταλμένοι της τρόικας» γράφουν οι συντάκτες του άρθρου, που υποστηρίζουν ότι εκείνη έχει ήδη πάρει την απόφασή της και μάλιστα πριν από τη συνάντησή της με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ αλλά και πριν από τη συνάντησή της με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

«Η έκθεση της τρόικας αναμένεται να είναι σε κάθε περίπτωση τέτοια που να μπορεί η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη» αναφέρουν οι αρθρογράφοι. Τότε γιατί όλο αυτό το θέατρο; Σύμφωνα με το «Spiegel», στη Γερμανία υπάρχουν υποστηρικτές δύο θεωριών:

- της θεωρίας του «ντόμινο», σύμφωνα με την οποία η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα πυροδοτήσει πολλές αρνητικές αντιδράσεις, και

- της θεωρίας του «αδύναμου κρίκου», σύμφωνα με την οποία, αν σε μία αλυσίδα αποχωρήσει ο τελευταίος αδύναμος κρίκος, δηλαδή η Ελλάδα, τότε η αλυσίδα θα δυναμώσει.

Η θεωρία όμως που προκρίνεται στο μυαλό της Ανγκελα Μέρκελ είναι αυτή του «ντόμινο» κι έτσι η καγκελάριος φοβάται ότι μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας θα έχει ακόμη ακόμη πιο δραματικές συνέπειες για τη Γερμανία από αυτές που είχε η χρεοκοπία της Lehman Brothers. Η πιο ήπια στάση της Ανγκελα Μέρκελ έχει λοιπόν το ελκυστικό στοιχείο ότι θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές του χρόνου τον Σεπτέμβριο χωρίς τις αναταράξεις μιας εξόδου από την ευρωζώνη. Κι έτσι, κάπου εδώ αρχίζουν τα πολλαπλά τρικ.

«Όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός Σαμαράς βρέθηκε πρόσφατα στο Βερολίνο, δεν του ξεκαθάρισαν πόσο έχει αλλάξει η εκτίμηση των Γερμανών. Αντ’ αυτού η Μέρκελ ανακοίνωσε σε εσωτερικές συνομιλίες ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η άσκηση μέγιστης πίεσης, προκειμένου εκείνος να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Ταυτόχρονα όμως επαίνεσε τον Ελληνα ομόλογό της, λέγοντας ότι ο Σαμαράς παίζει έναν “ιστορικό ρόλο” και ότι η ίδια έχει εντυπωσιαστεί πολύ από την εμφάνισή του: “Πρέπει να του δοθεί μια ευκαιρία” δήλωσε χαρακτηριστικά η Μέρκελ». Αυτή την ευκαιρία θα τη λάβει σύντομα, όπως υποστηρίζει το περιοδικό.

Το σχέδιο της Μέρκελ προϋποθέτει ότι η έκθεση της τρόικας δεν θα είναι τόσο καταστροφική όσο αναμενόταν μέχρι τώρα. «Πρέπει να βρούμε μια λύση» δήλωσε η Μέρκελ στους συνεργάτες της την περασμένη εβδομάδα. Πώς θα γίνει αυτό; Σύμφωνα με το «Spiegel» η επιχείρηση «εξωραϊσμού της Ελλάδας» είναι απλή και βασίζεται σε ένα τεχνοκρατικό κόλπο τον οικονομολόγων.

«Ο εξωραϊσμός θα μπορούσε να πετύχει με την αγαπημένη για τους οικονομολόγους μέθοδο top-down, κατά την οποία οι παράμετροι ενός μοντέλου αλλάζουν έως τελικά να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο πυρήνας της έκθεσης της τρόικας είναι η «ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους», η οποία υπολογίζει υπό ποιες προϋποθέσεις θα φτάσει το ελληνικό χρέος στο ανεκτό όριο του 120% του ΑΕΠ. Οι λογαριασμοί ωστόσο είναι κάθε άλλο παρά μια επιστημονικά ακριβής πρόγνωση. Αρκεί να αλλάξει κανείς μια παράμετρο κι αμέσως έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι ειδικοί της τρόικας είναι εξασκημένοι σ’ αυτό. Τον Φεβρουάριο, όταν το Eurogroup αποφάσισε το τελευταίο ελληνικό πρόγραμμα, έκαναν λογαριασμούς επί τέσσερις ώρες για να φτάσουν σε ένα επίπεδο χρέους της τάξης του 120%. «Πρόκειται για άσκηση που εύκολα μπορεί να επαναληφθεί» εξηγεί το «Spiegel».

Τέλος, το άρθρο υποστηρίζει ότι δεν αναμένεται να δοθεί νέο χρηματοδοτικό πακέτο στην Ελλάδα, γιατί δεν θα περάσει από τη γερμανική Βουλή. Το σχέδιο που προωθείται είναι να αυξηθούν οι επόμενες δόσεις και να μειωθούν οι τελευταίες ώστε «η Ελλάδα να τα φέρει βόλτα».

dimokratianews.gr

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]