Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ανεξιχνίαστος θάνατος διπλωμάτη σκιάζει την αντιπαράθεση Κίνας - Ιαπωνίας


South China Morning Post και China Daily
16 Σεπτεμβρίου 2012

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιαπωνικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο Shinichi Nishimiya, ο οποίος θα αναλάμβανε καθήκοντα πρεσβευτή της Ιαπωνίας στην Κίνα από τα μέσα Οκτωβρίου, πέθανε την Κυριακή σε νοσοκομείο του Τόκιο.

Η ανακοίνωση ότι ο Nishimiya θα αντικαθιστούσε τον πρεσβευτή στο Πεκίνο, τον Uichiro Niwa, είχε γίνει μόλις δύο μέρες πριν.
Ο 60χρονος Nishimiya είχε χάσει τις αισθήσεις του καθ΄οδόν προς την εργασία του. "Οι γιατροί ερευνούν τα αίτια του θανάτου του", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Takashi Ariyoshi.

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για 3η ημέρα
Για 3η συνεχόμενη ημέρα συνεχίστηκαν σε πολλές κινεζικές πόλεις οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της Ιαπωνίας, καθώς κλιμακώνεται η ένταση που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες, για τη συστάδα των διαφιλονικούμενων νησιών στον Ανατολική Θάλασσα της Κίνας.

Tα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας για τα νησιά ξεκίνησαν την Παρασκευή και εντάθηκαν το Σάββατο, όταν διαδηλωτές "πολιόρκησαν" την ιαπωνική πρεσβεία. Την Κυριακή, ομάδα διαδηλωτών έφτασε έξω από το κτίριο της ιαπωνικής πρεσβείας, το οποίο φρουρείται από την αστυνομία και πέταξαν μπουκάλια με νερό. "Ιαπωνία, στο διάβολο! Έξω από την Κίνα"! φώναζαν οι διαδηλωτές.

Κινέζος πολίτης δήλωσε χαρακτηριστικά σε ρεπόρτερ του Reuters: "Είναι καιρός να σκληρύνει τη στάση της η κινεζική κυβέρνηση. Ακούστε την οργή των απλών πολιτών. Η κυβέρνηση θα πρέπει να ανταποκριθεί. Δεν εννοώ πόλεμο, αλλά θα πρέπει να παρθούν δραστικότερα μέτρα, όπως η επιβολή κυρώσεων. Να δουν πόσο εξαρτάται η Ιαπωνία από την οικονομία μας".

Παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία, εκατοντάδες άτομα διαδήλωσαν και το βράδυ της Κυριακής μπροστά από την ιαπωνική πρεσβεία στο Πεκίνο. Οι διαδηλωτές πετούσαν μπουκάλια με νερό στο κτίριο, φώναζαν αντι-ιαπωνικά συνθήματα, τραγουδούσαν τον κινεζικό εθνικό ύμνο και κρατούσαν σημαίες με τα χρώματα της Κίνας.

Στη Σανγκάη, πλήθος διαδηλωτών οργάνωσε πορεία προς το ιαπωνικό προξενείο φωνάζοντας "Κάτω η ανίσχυρη Ιαπωνία"!

Σε άλλες πόλεις της Κίνας, οι διαδηλωτές έκαναν έφοδο σε καταστήματα ιαπωνικών συμφερόντων και κατέστρεψαν ιαπωνικά αυτοκίνητα, εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ, περίπου 40.000 Κινέζοι πολίτες συμμετείχαν χθες σε διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Κίνα.

Κλιμάκωση της αντιπαράθεσης

Η εδαφική διαμάχη κλιμακώθηκε την Παρασκευή, όταν η Κίνα έστειλε 6 πλοία επιτήρησης στις ακατοίκητες νησίδες της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας, ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευαν διαδοχικά άρθρα καταδίκης εναντίον του Τόκιο.

Παρά την εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών τους, η Κίνα και η Ιαπωνία έχουν πικρές ιστορικές αναμνήσεις, ιδιαίτερα από τη στρατιωτική επίθεση της Ιαπωνίας εναντίον της Κίνας στη δεκαετία του 1930 και του 1940.

Η σημερινή αντιπαλότητα για το αμφισβητούμενο έδαφος στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, έχει και οικονομικό υπόβαθρο καθώς στον υποθαλάσσιο χώρο υπάρχουν πολύτιμα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το Τόκιο απαιτεί την προστασία των πολιτών του

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Υοshihiko Nonda, κάλεσε σήμερα την Κίνα να εγγυθεί την ασφάλεια των υπηκόων και των οικονομικών συμφερόντων της Ιαπωνίας, μια ημέρα μετά τις βίαιες διαδηλώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αγορά από το Τόκιο ακατοίκητων νησιών στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, την κυριαρχία των οποίων διεκδικεί το Πεκίνο.

Αναμένεται επίσκεψη Panetta

Ο υπ. Άμυνας των ΗΠΑ, Leon Panetta, αναχώρησε από την Ουάσιγκτον το απόγευμα του Σαββάτου για να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ιαπωνία, την Κίνα και τη Νέα Ζηλανδία. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Κyoto News", η επίσκεψη του Panetta ήταν αναμενόμενη, δεδομένης της κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η προγραμματισμένη επίσκεψη του Αμερικανού υπ. Άμυνας περιλαμβάνει συναντήσεις με τον Ιάπωνα υπ. Άμυνας, Satoshi Morimoto, και τον υπ. Εξωτερικών, Koichiro Gemba, προτού μεταβεί στην Κίνα, για ανάλογες επισκέψεις με την ηγεσία της χώρας.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Αυτά είναι ΜΑΤ. Κινέζικη τεχνολογία. Δύο χρώματα κράνη και απόρθητος φράχτης από ασπίδες. Μόνο κουκουλοφόρους δεν βλέπω και μ' ανησυχεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]