Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αρνητικά βλέπουν οι Ευρωπαίοι την ένταξη ή μετάβαση στο ευρώ



Το ευρώ βλάπτει σοβαρά την οικονομία ή η κρίση βλάπτει σοβαρά την πίστη των Ευρωπαίων στο ενιαίο νόμισμα. Σύμφωνα με έρευνα, στην οποία ρωτήθηκαν πολίτες από 12 ευρωπαϊκές χώρες, εντός και εκτός νομισματικής ένωσης, το 57% απάντησε ότι το κοινό νόμισμα είναι (ή θα ήταν) κακό για την οικονομία της χώρας τους. Μάλιστα η μείωση της δημοτικότητας του ευρώ, σε σχέση με αντίστοιχη έρευνα πέρυσι, είναι 4 μονάδες.

Στην Ισπανία, για παράδειγμα, το ποσοστό των ερωτηθέντων που έχουν αρνητική άποψη για τις επιπτώσεις του ευρώ στην οικονομία τους είναι επίσης 57%, παρ’ όλα αυτά μόλις το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θέλουν να εγκαταλείψει η χώρα τελείως το κοινό νόμισμα. Το οξύμωρο είναι ότι το ίδιο ποσοστό (ως προς την πρόθεση εγκατάλειψης του ευρώ) σημειώθηκε και στη Γερμανία, την πιο εύρωστη από τις χώρες της ευρωζώνης, με αυξανόμενη όμως τη δυσφορία για τις αλλεπάλληλες «διασώσεις» άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Όσο για αυτούς που βρίσκονται εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά εκτός Ευρωζώνης, το ευρώ δεν είναι ακριβώς δημοφιλές: το 89% των Βρετανών, το 84% των Σουηδών και το 71% των Πολωνών έχουν αρνητική άποψη για το κοινό νόμισμα. Το αρνητικό οικονομικό κλίμα όμως δεν επηρεάζει μόνο τη δημοτικότητα του ευρώ αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 61% των Ευρωπαίων πολιτών που απάντησαν στο γκάλοπ βλέπουν θετικά το γεγονός ότι οι χώρες τους είναι μέλη της Ε.Ε. -η πτώση σε σχέση με πέρυσι είναι 6 ποσοστιαίες μονάδες.

Την έρευνα “Transatlantic Trends 2012” διεξήγαγε τον Ιούνιο του 2012 το German Marshall Fund στις ΗΠΑ, ένα think tank που αποσκοπεί στην καλύτερη συνεργασία ανάμεσα σε Ευρώπη και Αμερική, σε συνεργασία με την Compagnia di San Paolo. Η ίδια έρευνα έδειξε επίσης ότι οι ευρωπαίοι εγκρίνουν τον Ομπάμα κατά 82%, ενώ για τον αντίπαλό του, Romney, στις προσεχείς εκλογές γνωρίζουν ελάχιστα (38%). Επιπλέον οι ευρωπαίοι εγκρίνουν την εξωτερική πολιτική του Ομπάμα κατά 71%, αλλά αυτή η θετική εικόνα έχει πέσει κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρυσι. Η άλλη μεγάλη αλλαγή ως προς το πώς βλέπουν οι δυο μεριές του Ατλαντικού τον κόσμο είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις οι πολίτες πλέον έχουν αρνητική άποψη για τη Ρωσία και δεν πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα των ρωσικών εκλογών αντανακλά πραγματικά την πρόθεση ψήφου των ρώσων ψηφοφόρων.

Παράλληλα, το γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών IFOP πραγματοποίησε επίσης έρευνα σε πολίτες των κρατών της ΕΕ.

Το 51% των Γερμανών πιστεύει ότι η οικονομία τους θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση αν δεν υπήρχε το ενιαίο νόμισμα. Το 56% των Ιταλών γενικά μετανιώνει για την ένταξή τους στην ευρωζώνη.

Μετά την ένταξη της Εσθονίας στη ζώνη του ευρώ, οι άλλες χώρες της Βαλτικής σχεδίαζαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, ενώ σήμερα ούτε η Λετονία, ούτε και η Λιθουανία δεν έχουν πια τέτοια επιθυμία.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Έπρεπε να συρθεί η Ελλάδα στην αγχόνη για να δουν και οι "εταίροι" το φως τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]