Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σε ψευδοδικαστήριο των Κατεχομένων οι Κύπριοι ψαράδες που απήγαγαν Τούρκοι

Έντονα διαβήματα για την απελευθέρωση των ψαράδων, που συνελήφθησαν παράνομα από Τούρκους, ενώ έπλεαν με μεγάλο ψαροκάικο σε διεθνή χωρικά ύδατα και χθες οδηγήθηκαν ενώπιον ψευδοδικαστηρίου στα Κατεχόμενα, όπου αποφασίστηκε η συνέχιση της κράτησης και νέα δίκη.

Δεν έχουν τελειωμό οι τουρκικές προκλήσεις. Το βράδυ της Πέμπτης, οι κατοχικές «αρχές» προχώρησαν στη σύλληψη-απαγωγή δύο Ελληνοκυπρίων και δύο Αιγυπτίων ψαράδων, ενώ έπλεαν με ψαροκάικο σε διεθνή χωρικά ύδατα. Από την πρώτη στιγμή πληροφόρησής της για το συμβάν, η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεργασία με την Ειρηνευτική Δύναμη καταβάλλει επίμονες προσπάθειες απελευθέρωσης των τεσσάρων ατόμων, τα οποία βρέθηκαν χθες ενώπιον ψευδοδικαστηρίου, το οποίο διέταξε την κράτησή τους μέχρι τη Δευτέρα.

Τα γεγονότα

Σύμφωνα με τις Αρχές της Δημοκρατίας, οι ψαράδες είχαν ξεκινήσει με μεγάλο ψαροκάικο από τη Λεμεσό και βρίσκονταν σε διεθνή ύδατα, 32 ναυτικά μίλια ανοικτά της Αμμοχώστου.

Γύρω στις 7:30 το βράδυ της Πέμπτης, και ενώ βρίσκονταν 16 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά από το ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα και 13 ναυτικά μίλια από το Μπογάζι, προσεγγίστηκαν από δύο τουρκικά πλοία. Ο καπετάνιος του πλοίου, που πρόλαβε να εκπέμψει σήμα κινδύνου και να ενημερώσει τη διοίκηση της λιμενικής αστυνομίας και το κέντρο έρευνας και διάσωσης, ανέφερε ότι πέντε Τούρκοι στρατιώτες επιβιβάστηκαν στο καΐκι τους, αναγκάζοντάς τους να μαζέψουν τα δίχτυά τους και να τους ακολουθήσουν. Στη συνέχεια, το ψαροκάικο οδηγήθηκε στο κλειστό λιμάνι της Αμμοχώστου και από τότε τα ίχνη των ψαράδων χάθηκαν. Για το όλο θέμα ενημερωθήκαν αμέσως το Υπουργείο Εξωτερικών και τα Ηνωμένα Έθνη.

Η αντίδραση του κράτους

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, με χθεσινή γραπτή δήλωσή του, ανέφερε πως το Υπουργείο Εξωτερικών, παρά τις ενέργειες της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο να αρθεί η παρενόχληση των ψαράδων από την πρώτη στιγμή, οι τουρκικές δυνάμεις προχώρησαν στη σύλληψη των τεσσάρων. Μόλις ενημερώθηκε για την εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου:

«Το Υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε άμεσα διαβήματα προς ανώτερους αξιωματούχους της Δύναμης, ζητώντας τη μεσολάβησή τους για να αφεθούν ελεύθεροι οι τέσσερις ψαράδες και να γίνει η επιστροφή του πλοιαρίου στον νόμιμο ιδιοκτήτη. Ζήτησαν επίσης από τη Δύναμη όπως επισκεφθεί τους κρατούμενους και μεριμνήσει για τη φροντίδα τους, και πάλι, ωστόσο, χωρίς αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, το ΥΠΕΞ συνέχισε και χθες τα διαβήματά του προς την Ειρηνευτική Δύναμη, από την οποία πληροφορήθηκε ότι οι κατοχικές «αρχές» οδήγησαν τους τέσσερις κρατούμενους ενώπιον ψευδοδικαστηρίου, όπου «αποφασίσθηκε» η συνέχιση της κράτησής τους μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Οκτωβρίου, οπότε και θα οδηγηθούν ξανά ενώπιον του ψευδοδικαστηρίου

«Οι Αρχές της Δημοκρατίας βρίσκονται σε στενή επαφή με την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ και καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για διασφάλιση της φροντίδας των τεσσάρων κρατουμένων και την όσο το δυνατόν πιο σύντομη επιστροφή τους στις οικογένειές τους στις ελεύθερες περιοχές», κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Καταδικάζει η ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ, διά του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Δημήτρη Παπαδάκη, καταδίκασε την προκλητική συμπεριφορά των κατοχικών «αρχών». 

«Συμπεριφερόμενη ως σύγχρονος πειρατής, η κατοχική δύναμη συνεχίζει να προχωρεί σε παράνομες συλλήψεις, αρνούμενη για μία ακόμη φορά να ενημερώσει ακόμη και για την κατάσταση των συλληφθέντων», σημείωσε, καλώντας τη διεθνή κοινότητα «να πάψει να χαϊδεύει τα αφτιά της Τουρκίας και των κατοχικών ''αρχών'' και να τη θέσει προ των ευθυνών της».

Πηγή: Σημερινή

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Πού είναι τώρα ο ΟΗΕ; Τι λέει η Διεθνής Αμνηστία; Πού πήγε το μάτι του Παρατηρητήριου του Ελσίνκι με τα φιλαράκια του Τζέφρι από κοντά; Τι έχουν να πουν όλοι αυτοί όταν Ελληνοκύπριοι απάγονται μέσα στα διεθνή ύδατα της Κύπρου από Τούρκους; Ας τελειώσουν πρώτα τα αχνιστά φιλετάκια τους με σως και μετά ας μας πουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]